Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

sipex- moim zdaniem dałoby radę w 200k. Mam kilka uwag: Pokoiki po 8m2 są małe. Układ wejścia do domu przez część "sypialnianą" mnie nie pasuje. Spory koszt to drzwi przesuwne w salonie (kto miał wycenę - ok.10k). Technologia szkieletowa nie będzie tańsza- lepiej ściany budować z BK (łatwa obróbka), czy (nie lubianego przeze mnie) porothermu.

sAndp- w Twoim projekcie "rozbawiło" mnie stwierdzenie "3 przytulne sypialnie". Jeśli pod tym kryje się tylko to że są małe, to szukałbym innego projektu. Na rysunkach, w skosie są szafy - kto to wymyślił i kto je zrobi? W innym miejscu, nie bardzo jest gdzie je ustawić- może to drobiazg, ale zwracam na niego uwagę.

Przy dużym zaangażowaniu własnym możliwe jest ich zbudowanie w ok.200k. Osobna sprawa to przyłącza.

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość sipex

hmm..a co myślisz o tym domku ??tak orjentacyjnie jaki koszt będzie Twoim zdaniem

http://www.domywstylu.pl/projekt-domu-balbinka.php

eirm ,źe się rózni znacząco od poprzedniego ,ale myśle o jeszcze jednej opcji z rodzicami wspólnie.Co do robót własnych to to samo plus ocieplenie poddasza i zabudowa zapomniałem dopisać:)

Pokazujesz domki na wąskie działki. Czy takie masz ograniczenie. czy tylko myślisz, że taki zwarty w budowie będzie tańszy?

Ten drugi projekt na pewno droższy, tylko czy warto poświęcać 1/3 parteru na garaż? Sypialnie (ze skosami) też małe, jak poprzednio. Optymalnie moim zdaniem min. 10m2, ze skosami lepiej ok12m2. W opisie Balbinki niby 2 łazienki- w rzeczywistości to wc i łazienka. Dla 4 osób może być"ciasno" w niektórych porach dnia ;) Określ sobie czego potrzebujesz, jakie usytuowanie domu na działce, to pomoże w wyborze projektu.

Zobacz np. ten (inna wersja niż moja): http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/irys_10-18/0/127

Usuniesz garaż z projektu i masz to:

Wesołych Świąt!!

Gość sipex
działka 35x46 więc z tym problemu nie ma wjazd od zachodu na działkę..zależy mi ,żęby było tanio rózne fora przeszukałęm i dylemat mam czy parter czy poddasze różnie ludzie piszą dlatego nie moge jasno sięzdecydować..najlepiej dom na planie prostokąta dwuspadowy dach bez lukarni balkoników itp metrarz około 90-100m2 był by super jedna łazienka bez piwnicy garażow wiat itp..pokój gościnny plus jakieś 3 sypialnie było by super 2 dla nas i pozniej dziecka i jedna dla gości ewentualnie rodziców..wygląd zewnętrzny też dlamnie niema większego znaczenia pozdrawiam:)

Gość sipex

dlaczego?to nie jest tak że koszty będą podobne przy tych samych metrazach? bo dużo dzienników przeczytałem i wsumie wychodzi na to ,żę parter niema cieżkiego stropu schodów i już ,ale za to ma większe fundamenty większy dach a to wszystko sięwiąze z kosztami też sporymi..wiem te domki z7.z8 są super ja z tej strony bardzo jestem na kręcony na ten

http://z500.pl/projekt/34/Z34,projekt-domu-na-mala-dzialke-tani-w-budowie-ekonomiczny-w-uzytkowaniu.html

nie jest może najpiękniejszy ,ale prostszych projektów znowu nie ma już chyba:)

Gość Antkowa
Bardziej chodziło mi o to że 90 m na parterze jest w miarę przestronne i ustawne. W 90 m domu z poddaszem pokoje są małe i do tego mają skosy. Zresztą milion razy było juz tutaj napisane że dom do 100 m bardziej opłaca się parterowy, powyżej 100 m lepiej budować z poddaszem.

bardziej chodziło mi o to że 90 m na parterze jest w miarę przestronne i ustawne. W 90 m domu z poddaszem pokoje są małe i do tego mają skosy. Zresztą milion razy było juz tutaj napisane że dom do 100 m bardziej opłaca się parterowy, powyżej 100 m lepiej budować z poddaszem.

.... A 101 m2??? ;)

Gość Antkowa
Wiesz, klimat klimatem, ale pod skosem ciężko wstawić meble, więc patrz raczej na funkcjonalność. My wybraliśmy Antka z Horyzontu, wycen jeszcze nie mam.http://extradom.pl/projekt-domu-antek-ii-wariant-a-bez-garazu-WRD1514

No i doszła "mała" weryfikacja projektu, pominąłem "malutki" szczegół jakim jest ustawienie kalenicy do drogi....no i ma być prostopadła :D Wąska działka (18m) stąd pewnie ta decyzja przy mzp.

Dlatego drogie Panie i wy Panowie, co sądzicie o projekcie Z38 http://z500.pl/projekt/38/Z38,podluzny-dom-z-podwyzszona-scianka-kolankowa-sprawdzi-sie-na-waskiej-dzialce.html .

Gość Antkowa
Widziałam już ciekawsze projekty na wąską działkę, ten ma bardzo mało okien na parterze, wydaje się przytłaczający, ale to tylko moja opinia. Kiedyś bardzo podobał mi się Z99 , ale jest większy http://z500.pl/projekt/93/Z99,maly-funkcjonalny-dom-z-pokojem-na-parterze-oraz-kuchnia-i-wykuszem-od-ogrodu.html

Antkowa - przyznam, że popełniłem błąd w moim poście, że nie powtórzyłem mojego głównego i właściwie jedynego pytania, które zadałem we wcześniejszym. Nie chodzi mi o to czy się komuś podoba rozmieszczenie pokoi, ilość okien czy może kształtu bryły(bez obrazy).

Czy są szanse zmieścić się w 200 000 zł ?( projekt pozbawiony wszelkich "urozmaiceń")

Zakres wykonanych robót samodzielnie :

- łazienki (całość)

- elektryka (całość)

- ocieplenie poddasza + ścianki działowe (ogólnie można odważyć się stwierdzić. że całe poddasze)

- podłoga poddasze/parter samodzielnie

A więc, jak oceniacie czy projekt z38 z wyżej wymienionymi zakresami robót wykonanymi samemu jest możliwy do wykonania w tej kwocie.:confused:

[update] dodam jeszcze ze z rezygnacją z kominka oraz balkonu

Edytowane przez sAndp

A więc, jak oceniacie czy projekt z38 z wyżej wymienionymi zakresami robót wykonanymi samemu jest możliwy do wykonania w tej kwocie.:confused:

[update] dodam jeszcze ze z rezygnacją z kominka oraz balkonu

domek jest mały i prosty więc szansa jest, ale nie oczekujesz chyba, że ktoś da Ci gwarancję tego, że na pewno się uda ;)

usiądź z kartką i ołówkiem i zrób sobie wstępną wycenę materiałów (do tego co wyjdzie dodaj z 10-15 % na te rzeczy których nie przewidziałeś czy na odpady materiału) oszacuj ile będziesz musiał zapłacić ekipom które zatrudnisz i sam zobaczysz czy zmieścisz się w 200 tys ;)

Gość Antkowa
Ok, to źle zrozumiałam. Dom jest mały, bardzo prosty, jesli zrobisz wszystko sam to o czym napisałeś i nie będziesz szalał przy wykończeniówce to macie szansę na zmieścić się w 200 tys. Może uda ci się skontaktować z kimś z forum i zorientować w kosztach http://forum.muratordom.pl/showthread.php?139900-projekt-Z38-pracownia-STUDIO-Z500

Gość sipex
Wiesz, klimat klimatem, ale pod skosem ciężko wstawić meble, więc patrz raczej na funkcjonalność. My wybraliśmy Antka z Horyzontu, wycen jeszcze nie mam.http://extradom.pl/projekt-domu-antek-ii-wariant-a-bez-garazu-WRD1514

co do mebli to czasy meblościanek dawno mineły więć to też nie problem dla mnie a z reszta 80% ludzi buduje z poddaszem więc chyba jednak można tam funkcjonować?:)no i bez obrazy ,ale też prosił bym opinie kogoś kto już się wybudował lub w trakcie jest.pozdrawiam

Sipex, dobrze Ci mówią, a Ty się obruszasz. Mały dom, małe poddasze ze skosami, mała pod nimi ustawność i wtedy jeszcze mniej miejsca na meble. Gdzie widzisz błąd w tym rozumowaniu? Budujesz się żeby mieszkać czy żeby mieszkać gdziekolwiek, aby tylko mieszkać? Nie szukaj klimatów, uroków tam gdzie najważniejszym aspektem będzie funkcjonalność, tym bardziej za nieduże pieniądze.

Gość Arturo72
co do mebli to czasy meblościanek dawno mineły więć to też nie problem dla mnie a z reszta 80% ludzi buduje z poddaszem więc chyba jednak można tam funkcjonować?:)no i bez obrazy ,ale też prosił bym opinie kogoś kto już się wybudował lub w trakcie jest.pozdrawiam

Ze skosami można funkcjonować i zapewne wiesz,że powierzchnia pod skosami nie jest do końca wykorzystana czyli kasę jaką wpakujesz w skosy tracisz nie wykorzystując jej.

Tani dom to mała powierzchnia a jak jeszcze obetniemy ją przez skosy to otrzymamy kurnik ciężki do zagospodarowania i droższy niż ta sama powierzchnia niż w parterze.

Gość Antkowa

Po pierwsze nie wiesz czy buduję pierwszy dom czy nie. Po drugie chyba źle mnie zrozumiałeś, nie chodziło mi o to ze każdy dom z poddaszem będzie ciężko umeblować, tylko o to że jeśli dom jest mały ( a piszemy o domu 90-100 m ) i pokoje na poddaszu mają po 9 m i jeszcze do tego mają skosy to naprawdę ciężko będzie wstawić tam wszystkie niezbędne meble.