Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z34 jest świetnym projektem. To jeden z moich ulubionych z tej pracowni. Tani, przestronny i prosty.

Opinia tych co zbudowali czy tych co jeszcze nie zbudowali nic Tobie nie da... bo jeden może zbudować dom sam a drugi brać ekipy, którym trzeba zapłacić. Jak chcesz murować ściany działowe, które są trudniejsze do wymurowania to muruj sobie też ściany nośne.

Co do tego jaki dom "warto" budować czyli który wyjdzie tańszy nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Poddasze daje to czego nigdy nie uzyskasz budując dom parterowy: podział części domu "dla dzieci", "dla rodziców". To jest niezastąpiony efekt. Ale masz skosy, które nie każdemu się podobają. Ja miałam swój pokój na poddaszu, który bardzo lubiłam - był ustawny i miał niewielki skos bo poddasze było obudowane i miało wiele lukarn. Nie czułam przez to, że mieszkam na poddaszu. Mi poddasze daje coś jeszcze: wykorzystaną maksymalnie przestrzeń. Różnica w stropie nie jest tak duża jak wszyscy mówią... (nie odczujesz jej). Jedyne co odczujesz to schody, które zabierają Tobie miejsce i kosztują. Jak masz dzieci to lepiej by miały swój teren niedostępny dla rodziców - ja bym nie chciała mieć rodziców za ścianą. Jak jesteście parą bez dzieci lub dziadkami parterówka jest chyba najlepszym rozwiązaniem.

Nie sugeruj się upodobaniami innych tylko swoimi. Wtedy się nie pomylisz i nie stracisz.

Edytowane przez luntrusk

Luntrusk chodziło chyba o Z38.

Skos skosowi nierówny- teraz mam skos zaczynający się na 1,8m- nie przeszkadza to mi w niczym(tyle mam wzrostu). Znajomi mają na wysokości ok.1,5 i nieraz go "zaliczyłem". Jest to jednak dość dużo- przeważnie skos od 1m i wtedy jest problem, a przy pokoju 9m2 to porażka.

Łatwo policzyć różnicę w kosztach budowy stropu betonowego, schodów i poddasza do zwiększonej powierzchni ścian parterówki i dachu dla tej samej powierzchni całkowitej. Wydłużenie domu 8x10m np. o 2m (do 12m) skutkuje zakupem materiału na te dodatkowe metry, a zysk to 16m2. Koszt m2 ustawnej powierzchni stosunkowo niewielki, co przy betonowym stropie się nie uda.

Gość sipex

co do pokoi to mają po 13m u góry a na dole jeden 10.5 wiec nie sa jakos mega małe..narazie żyjemy w dwójke bez dzieci ale w niedalekiej przyszłości będą i one..

no włąśnie jak jest z tym stropem bo czytam i widzę ,żę parterówka na plus bo drewniany a ponoc duzo tanszy nie jest schodzy fakt..z 10tys trzeba liczyc.Dlamnie dom ma byc do mieszkania ale wmiare tani w budowie i pozniejszym utrzymaniu,wiec teoretycznie poddasze bo tanszy w ogrzaniu no i w budowie juz sam nie wiem dlatego pytam.

Antkowa spokojnie nie spinaj się poprostu wnioskuje że skoro śledzisz takei fora jak to to Twój pierwszy dom..nikogo nie chce obrazac pytam o rade a wiadomo gdybac kazdy moze co innego jak ktos wybudowal mieszka te informacje sa bezcenne.

Sipex stronę wcześniej pisał, że kręci go projekt z34 i napisałam, że ten projekt też mi się bardzo podoba :D

Ja nie pisałam co się bardziej opłaca bo proste projekty liczy się bardzo łatwo: 2500xm2 i nie ma znaczenia czy to parterówka czy poddasze. Im więcej pracy się włoży tym bardziej zjedzie się z tej ceny. Mam koleżankę, która wybudowała się w tym roku i "palcem nie kiwnęła" z mężem na budowie a wybudowała dom 145 m2 za 2000 zł/m2. Ale kontrolowała wydatki bo wzięła kredyt na max zdolność i nie mogła sobie pozwolić na pomyłkę. Choć na którymś etapie przestała liczyć ile wydaje i "zaczęła szaleć" z tym co jej zostało z kredytu.

To czy wybieramy poddasze czy parterówkę zależy wyłącznie od naszych upodobań. Pokój 9 m2 "nie uznaję" za pokój - i nie ważne czy jest na poddaszu czy na parterze. U mnie pokoje muszą mieć min ok 15 m2 bo w każdym chcę mieć komputer i łózko lub kanapę dla nas, gości, klientów. Taki mały pokój dla mnie ma sens tylko wtedy gdy jest połączony z garderobą.

Dom ocenia się według mnie tylko po zaspokojeniu potrzeb i upodobań indywidualnych konkretnych osób (inwestorów). Jak ktoś wybudował dom i wszystko używa i mu się w nim bardzo dobrze mieszka to wybrał dobry projekt. Co mnie obchodzi jaki dom podoba się innej osobie? Jak każdy z nas prowadzi zupełnie inny tryb życia. Wiele kobiet tu na forum wybiera domy z pralniami, wielką kuchnią, dużymi garderobami, wielkimi łazienkami. Ale ich życie ogranicza się tylko do prania, sprzątania i gotowania. Więc oceniają dom tylko pod swoim kątem. Takich opinii lepiej nie brać pod uwagę. Dużo lepiej jest pooglądać, poczytać o projektach domów ludzi podobnych do nas. Jak ktoś lubi motoryzację to nie wyobrażam sobie, że nie będzie miał garażu na 2 stanowiska wbudowanego w dom. Jak ktoś ma piękne krajobrazy i uwielbia przeszklenia to robi sobie dom-szklarnię np tak jak ja ;) Itd.

Edytowane przez luntrusk

A to sorki, umknął mi ten z34. Choć założenie 2500xm2 mnie nie bardzo się podoba, to z resztą wypowiedzi zgadzam się w 100%.

Najważniejsze to wybrać projekt, który spełni nasze wymagania oraz wymogi WZ, czy MPZP.

Ilość i rodzaj pomieszczeń, powierzchnia, czy preferujemy parterówkę, czy użytkowe poddasze, garaż w bryle, czy osobno, rodzaj ogrzewania, itd.

Szukanie projektu tylko po koszcie budowy to odwrócenie całego procesu.

luntrusk,zaraz ci się oberwie od tych co mają wielkie kuchnie,pralnie,garderoby i nie wyobrażają sobie życia bez bidetu (spotkałam się z takimi wpisami),myślę,że sipex idzie w dobrym kierunku,mnie również bardzo podoba się projekt Z34,jak na tak mały dom jest bardzo sensownie zaplanowany,pokoje na poddaszu nie są takie małe,u mnie na poddaszu mają po podłodze po 20m przy ściance kolankowej 123cm i są naprawdę przestronne,koszt schodów dębowych ze spocznikiem 7 tys.,podłogówka i kominek z dgp ogrzewają cały dom i faktycznie grzejniki z sypialni mogłabym usunąć.Budowa domu to kompromis pomiędzy marzeniami a możliwościami finansowymi,wygodnie mieszkać można zarówno w domu parterowym,z poddaszem uż. czy piętrowym i każdy wybiera co mu pasuje i na co pozwalają WZ i MPZP.

Witam.Jest to mój pierwszy post i mówię wszystkim dzień dobry.Moje pytanie jest co ogólnie sądzicie o tym projekcie:

http://projekty.muratordom.pl/projekt_idealny,2830,.htm?news=1 ze strony wynika,że jest to nowość.Ze zmian jakie bym

wprowadził to zadaszenie całego tarasu i wydzielenie w kuchni małej spiżarki.Moje pytanie do Was czy da radę wybudować

do stanu deweloperskiego do wspomnianych 200tyś.Co Wy byście zmienili w tym projekcie?.

Dodam,że działkę już mam:)

Witam.Jest to mój pierwszy post i mówię wszystkim dzień dobry.Moje pytanie jest co ogólnie sądzicie o tym projekcie:

http://projekty.muratordom.pl/projekt_idealny,2830,.htm?news=1 ze strony wynika,że jest to nowość.Ze zmian jakie bym

wprowadził to zadaszenie całego tarasu i wydzielenie w kuchni małej spiżarki.Moje pytanie do Was czy da radę wybudować

do stanu deweloperskiego do wspomnianych 200tyś.Co Wy byście zmienili w tym projekcie?.

Dodam,że działkę już mam:)

fajny ten domek. Za 200 rozumiem, ze bez poddasza... On nie jest wcale mały w sumie. 150 m2 pow zabudowy to jest 130m2 realnych fundamentów (po odjęciu tarasu) i dachu. Więc normalny domek. Problem z tym poddaszem. Jeżeliby pozostawić go jako parterówkę, to można stropu nie robić a jedynie wiązary (nawet z desek, to jest duża oszczędność) i sufit do nich podwieszany. Ale wtedy strychu nie ma, można jakieś deski połozyć i wejść, ale generalnie tak się nie pomieszka. Jeżeli jednak robisz stop betonowy z myślą o odaptacji kiedyś poddasza, to już masz dom nie 130 ale 200 m ze wszystkimi konsekwencjami pt okna szczytowe, okna dachowe, ocieplenie, wyprowadzenie ogrzewania, wodkanu itd. Czyli liczymy koszt na 200 m a nie 130. raz masz 130 m * 2000 zł czyli minimum 260 tyś a druga opcja to 200*2000 czyli co najmniej 400 tyś. Koszt 2000/m2 jest kosztem oszczędnym i wcale nie pewnym. Raczej myśl o 2500-3000.

Odpowiedź brzmi- za 200 tyś byśmy zmienili... projekt

Edytowane przez EZS

Gall Ty się najpierw zdecyduj czy chcesz dom parterowy czy z użytkowym poddaszem. Bo ten dom co podałes nie uwazam za dobry projekt. Jak na partrówkę ma duży kąt nachylenia dachu. Jak na dom z poddaszem jest kompletnie nieustawny - bo gdzie wstawisz schody? Parterówki są piękne, mnie tez zachwycają domy z uzytkowym poddaszem - ale konkretne projekty małych domków. Ale jak chcesz budowac dom w dwóch etapach to "z głową". Ja buduje dom w dwóch etapach bo taniej mnie to wyniesie - a przy budowie domu za gotówke to bardzo dobry ruch.

Z34 jest świetnym projektem. Gdybym nie była kobietą dla której liczy się tak bardzo ogród i wszelkiego rodzaju "zielsko" i chyba co za tym idziedzie duże przeszkalenia bo umożliwiają oglądanie własnej pracy, ogrodu i krajobrazu to mocno bym rozważała ten projekt. Jest na prawdę dobry - bo przestronny i tani dom w budowie i eksploatacji.

Namira - ja ludzi rad i opinii nie biorę w ogóle pod uwagę. Chyba, że wypowiedź jest logiczna - wtedy tylko patrzę czy mogę sie od kogoś czegoś nauczyć. Jak jest tylko stworzona na podstawie "własnego (lepszego) życia" nic dla mnie nie znaczy. Wiele tu takich osób, którzy nie radzą sobie w zyciu codziennym a na forum robią z siebie wielkich ekspertów... Jest tylko garstka osób na forum, którzy mi wiele mądrych rzeczy podpowiedzieli. Ale z nimi utrzymaję tez kontakt prywatnie - bo jak się okazuje świat jest bardzo mały :)

Luntrusk- Domek pokazany przez Galla ma schody- wystarczy spojrzeć na rzuty. Moim zdaniem sprytnie schowane to tutaj zaleta, lepsze niż schody w salonie. Rozwiązanie problemu stropu widziałbym w zastosowaniu wiązara prefabrykowanego. Koniecznie byłoby przeliczenie strop betonowy, ściana kolankowa i więźba vs. wiązar.

Co do samego projektu "Idealnego" też myślę, że w 200k zmieści się tylko parter (mam podobne założenia i rozwiązanie z adaptacją poddasza).

Zadaszenie tarasu nie jest problemem, dodatkowy koszt to wykonanie 2 kominów. Jeśli jest możliwość podłączenia gazu ziemnego -kotłownia może nie być potrzebna- piec turbo w łazience lub kuchni z wylotem spalin przez ścianę(do 21kW). Przy dobrym ociepleniu można też rozważać grzanie prądem.

Rzeczywiście są schody. Są tak niewidoczne, ze trzeba powiększyć obraz lub zmienić okulary ;) by je dostrzec.

Jeśli podoba się Tobie ten rozkład pomieszczeń i ten dom to się nie zastanawiaj tylko działaj :) Jak nie jesteś do niego przekonany to rozważ inny projekt domu z poddaszem użytkowym - dla mnie ten ma kilka rozwiązań (dla mnie wad) na które ja bym nie poszła.

Koszt budowy zostaw sobie na ostatnim miejscu. Sparawdź na jaki dom cię stać lub ile chcesz na niego wydać i szukaj projektu z tego przedziału cenowego. Ale najpierw projekt - bo nie warto "oszczędzać" nawet 20 tyś kosztem własnych potrzeb i upodobań. Brakujace pieniadze mozesz w łatwy sposób odzyskać decydując się na tańszy wystrój domu lub rezygnując z czegoś co nie jest Tobie potrzebne.

My np zrezygnowaliśmy z garazu dwustanowiskowego mimo, że mąż bardzo lubi motoryzację. Ale koszt budowy takiego garażu z dachem wynosiłby ok 50-60 tyś zł. Więc garażu wbudowanego miec nie będziemy. Ale mąż a juz tym bardziej ja ;) nie rozpaczamy z tego powodu.

Koszt budowy domu mozesz sobie podzielić na etapy, mozesz budować mały dom, możesz też wybudować go całkowicie sam. Jest tyle sposobów by miec tani dom... tylko działać. Ale najpierw przemyśl którą z tych dróg wybrać.

Edytowane przez luntrusk

Gazu ziemnego w tej miejscowości nie ma ,a domek 83m użytkowej nie licząc garażu i poddasza którego bym na razie nie robił

to wydaje mi się,że to nie jest wygórowany metraż ot takie większe M-5 w bloku.Poddasze było by jako strych bo przecież gdzieś

trzeba trzymać różne graty,które nie zawsze można lub da się przechowywać w garażu lub kotłowni,bo docelowo ma być na paliwo stałe.:)

Jest jeszcze syn może się kiedyś przydać takie poddasze?

Projektując dom nie myśl o synie. By wychować dziecko wystarczy Tobie jeden pokój dla dziecka by miał wygodne warunki do nauki i swojego życia.

Jak zdecydujesz się na poddasze w tym domu to robi się Tobie wielka chałupa - ok 200 m2 ;) To już nie jest mały dom. Ja odnoszę wrażenie (może błedne), ze nigdy nie mieszkałes w domku i nie do końca wiesz czego potrzebujesz.

Moi rodzice mieszkają obecnie w dmu 120 m2 plus piwnica. I mają za dużo miejsca. Ani ja ani siostra nie myśli o tym by mieszkać z rodzicami... Gdy umrą nam rodzice sprzedamy prędzej ten dom niż tam zamieszkamy - bo ten dom był budowany w latach 1975-1979. I żadna z nas nie chce domu z piwnicą. Napisałam to byś "nie planował" za dzieko jego przyszłości. Ono i tak pójdzie swoją drogą.

Edytowane przez luntrusk

Gazu ziemnego w tej miejscowości nie ma ,a domek 83m użytkowej nie licząc garażu i poddasza którego bym na razie nie robił

jakie 83!!! poczytaj sobie dobrze. Masz garaż w bryle, trzeba mu zrobić fundamenty i dach, masz pomieszczenia gospodarcze. To wszystko trzeba wybudować. Ocieplić. 83m to jest powierzchnia mieszkalna. Powierzchnia do wybudowania to 130 m parteru.

To ma być oszczędny projekt?

Taj, jak napisałam wyżej - a co ze stropem??? Wiązary są taniej ale strychu już wtedy nie ma. Chcesz mieć kiedyś strych, to musisz zrobić strop. Musisz wyporwadzić przyłacza. Szkoda, ze nie czytasz...

Projekt domu Z34 fajny tylko gdzie w nim pomieszczenie na paliwo stałe bo o takim ogrzewaniu pisałem,zdaje mi się,że musi być 6m.

No i garaż wolałbym w bryle taniej wyjdzie w budowie niż wolnostojący,a podatek wtedy też mniejszy:(

Może zaproponujecie jeszcze jakieś projekty,bo widzę,że ten "IDEALNY" to do d..y.

Luntrusk to fakt nigdy nie mieszkałem w domku:(