Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

otóż ja podawałem swoja cene budynku materialową z wszystkim w srodku (oprócz mebli) - dach deskowany - dachowka ceramika glazura, rynny planja, 2 facjaty, 3 balkony, balustrady zew i wew stal nierdzewna, WM + GWC, piec gaz kondens vailla lodowka, kominek z PW, schody granit, taras 40m2, 6 szaf wnękowych, zabudowa kuchni + sprzet dobrej jakosci, okna 3 szyby z wkladem termo + rolety, alarm kilkustrefowy + piloty, parapety i kominek w kamieniu, stacja uzdatniania wody, styro tylko grafit, dobra welna, gresy i inne pierdoly - wiec na 130 m2 material za 360 to nawet niezla cena :)

no z takimi wygodami to sie nie dziwie:)

bo to one winduja cene:)

na stonie studia 500 są kosztorysy - wycenili go ciut wyżej, ale wątpię, żeby liczyli kuchnię i agd :)

mysle, że to są kosztorysy jednego generalnego wykonawcy. przy metodą gospodarczą mozna jakieś 30% odjać. z naszym domem tak wyszło - zanim rozpoczęlismy budowę, dalismy go do wyceny firmie, która oddałaby go nam pod klucz. Wyszło za drogo - o 30 % więcej, niz faktycznie wydalismy budując metoda gospodarczą (3 wykonawców plus zakup róznych elementów z wliczonym montażem).

NK o to chodzi że za 200tyś. cudów na kiju nie będzie. Ludzie mają różne priorytety, jedni wolą odpicować dom, drudzy mieszkać skromnie ale z trawą za oknem, niewielką ratą kredytu, dochodem z którego da się jeszcze coś odłożyć. Dla mnie dom to takie większe mieszkanie tyle że z działką na wyciągniecie ręki.

własnie własnie..... ja pamietam, jak z mężem planowalismy budowę, to ja zawsze mówiłam: marze o tym, aby jakis dźwig zdjął moje mieszkanie z bloku i porzewiózł je na naszą działkę...bez kłopotu, że by od razu mieszkac.

mysle, że to są kosztorysy jednego generalnego wykonawcy. przy metodą gospodarczą mozna jakieś 30% odjać. z naszym domem tak wyszło - zanim rozpoczęlismy budowę, dalismy go do wyceny firmie, która oddałaby go nam pod klucz. Wyszło za drogo - o 30 % więcej, niz faktycznie wydalismy budując metoda gospodarczą (3 wykonawców plus zakup róznych elementów z wliczonym montażem).

to zalezy od biura projektowego

generalnie jesli od kwoty netto odejmiemy ze 20% to otrzymamy przyblizone koszty budowy brutto

czasami nawet bedzie 30 i wiecej% (te wiecej to przy duzych budynkach i takich ktore posiadaja sporo zalaman-narozy)

odchylki wynikaja z zalozen kosztorysowych

Edytowane przez face

Pamiętam jak jakiś rok temu Z500 zmieniał biuro kosztorysowe i kosztorysy leciały nagle 100tyś w górę mimo kryzysu, po prostu nowe biuro zaczęło więcej prac wliczać do kosztorysu. Dlatego na kosztorysy można patrzeć pi razy drzwi, ważne jest co ostatecznie obejmują, kosztorysy z muratora nie wliczają np. wylewek, tynków... niektóre kosztorysy Z500 nawet tanią armaturę wyszczególniają.

W zeszłym roku we wrześniu zacząłem kopać fundamenty ze szwagrem łopatami-czas dwa dni,dom 9x8 m więc mały.Fundamenty i ściany stawiał mi murarz i tylko ja mu pomagałem.Robiliśmy od godz. 12 bo tak kończę pracę do 18.W połowie października kończyliśmy szczyty.Więźbę robiła mi firma 3 dni konstrukcja z obiciem i papą 3 dni blacha i wykończenie.Jak na razie z robociznami i materiałami na ten domek poszło 65tyś.

W zeszłym roku we wrześniu zacząłem kopać fundamenty ze szwagrem łopatami-czas dwa dni,dom 9x8 m więc mały.Fundamenty i ściany stawiał mi murarz i tylko ja mu pomagałem.Robiliśmy od godz. 12 bo tak kończę pracę do 18.W połowie października kończyliśmy szczyty.Więźbę robiła mi firma 3 dni konstrukcja z obiciem i papą 3 dni blacha i wykończenie.Jak na razie z robociznami i materiałami na ten domek poszło 65tyś.

a podobno to ja mialem tanioche:)

zycze wytrwalosci i zadowolenia:) tylko tak dalej:)

tak czytam ile kto wydał albo ile nie wydał bo połowę robót robił sam, więc jak robił sam to "nic nie kosztowało" i czekam na wpis jakiejś damy (a może dżentelmena) która postawił(a) dom za darmo bo wszędzie dawał(a) d..y (i za cegłę też) tym samym udowadniając że jak się chce to można za darmo postawić.

Mocne. Ale coś w tym jest, ponieważ w chwili gdy walczymy na budowie nie możemy dorobić np w pracy.

czasami zrzędziłam mojemu "staremu", ze ma dwie lewe i przez cała budowę pedzla nawet nie tknał. a on mi na to, że on ma płacone za godzine w pracy wiecej niz płaci pomocnikowi murarza, i woli na pomocnika zarobić.

Mocne. Ale coś w tym jest, ponieważ w chwili gdy walczymy na budowie nie możemy dorobić np w pracy.

dokładnie. i ciekawy jestem kto taniej postawił dom:

- ten co wydał 100 tys i przepracował przy chałupie 1000 godzin wraz ze szwagrem

- ten co wydał 200 tys i przepracował gdzie indziej 1000 godzin zarabiając 120 tys.

i żeby nie było, podziwiam ludzi którzy potrafią "tymi ręcami" i sam staram się robić ile potrafię (rozsądnie bo czasem wolę zapłacić). ale taka licytacja przestaje mieć sens, poważnie.

Ciekawa dyskusja, tyle, że w zasadzie nie widzę pomocy w odpowiedzi na zasadnicze pytanie. Pracuję i po pracy buduję- długo to wychodzi, ale kasy nie ma, wyrabiam materiał , który kupiłem wcześniej. Pracodawca jakoś nie chce mi dać więcej z racji tego , że zacząłem budowanie:) Myślę, że w 250 tys. się zamknę, daj Boziu, żeby mniej :)

Sądzę że najprościej byłoby się zapytać użytkownika tom13 :D

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?108947-quot-Z8-quot-Dziennik-Budowy

Przecież w jego komentarzach jest że przekroczył 250tys i ... przestał dalej liczyć ...

Więc jesli nie liczymy działki to wcale nie mało ...

A czytając jego komentarze i dziennik część prac wykonywał sam np. kładzenie wełny i inne niektore roboty ...

Przecież w jego komentarzach jest że przekroczył 250tys i ... przestał dalej liczyć ...

Więc jesli nie liczymy działki to wcale nie mało ...

A czytając jego komentarze i dziennik część prac wykonywał sam np. kładzenie wełny i inne niektore roboty ...

no własnie też czytałam od poczatku, i to chyba jest z działką, bo on piszę, że wziął kredy na wszystko. zreszta tam bardzo niewiele o kosztach jest.