Gość Monia W 11.01.2014 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Zamówiliśmy murarzy - pracują we dwóch. Cena: dom ściany 4500 (dom przy bukowej 5), garaż ściany 2500 (G103). Do tego doliczyć trzeba koszt 2 robotników (szacuję 2000 na obydwa budynki), trzecim będzie mąż (za darmo...). Co do fundamentu, to mąż będzie robił sam, murarz przyjdzie tylko do zalewania żeby poziomy odpowiednie złapać. Nie ukrywam, że ta cena bardzo mi się podoba, na dodatek za jedną z trzech najlepszych ekip w okolicy :D:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz90 11.01.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-na-wzgorzu/m3f01939eb604chttp://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-miniaturka-ver-2/mab01f7813ec09Czy jestem w stanie zamknąć się w kwocie 200tys. z tymi domami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Monia W 11.01.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Mój murarz strasznie się uśmiał jak go zapytałam o koszt budowy mojego domu po klucz Na pytanie czy 200k wystarczy stwierdził że na dom spokojnie Jestem więc pełna nadziei, a że nadzieja matką głupich, wolę nikomu nic nie doradzać. Jak się zacznie budowę to i tak trzeba ją skończyć, ile by nie wyniosła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 11.01.2014 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Mój murarz strasznie się uśmiał .... koń też by się uśmiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 12.01.2014 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Do tego doliczyć trzeba koszt 2 robotników (szacuję 2000 na obydwa budynki), rozrzutna jesteś... 2000 na 2 robotników, czyli po 1000 na głowę... jak planujesz, ile to będzie dniówek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 12.01.2014 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 po 1000 na głowę to jakieś 5-8 dniówek, nie wiem czy za tyle wymurują.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 12.01.2014 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 po 1000 na głowę to jakieś 5-8 dniówek, nie wiem czy za tyle wymurują.. Dadzą radę jeśli cała rodzina inwestora będzie im pomagać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Monia W 12.01.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Murarze mi powiedzieli że dla pomocników :dniówka-stówka. Pomocnicy - ich znajomi, ja nie narzucam, bo to oni maja z nimi pracować.Założyłam, że max 10 dni to będzie trwało - stąd kwota.Zanim zaczniecie wyśmiewać, weźcie pod uwagę, że mieszkam na w podkarpackim. Tu jest mega bezrobocie a i zarobki nie rewelacyjne. Nic dziwnego że usługi są tańsze a inwestorzy oszczędniejsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 12.01.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 ZUS i podatki takie same,chyba ze na czarno pracują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Monia W 12.01.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 ZUS i podatki takie same,chyba ze na czarno pracują. Na czarno to źle się kojarzy, wolę określenie systemem gospodarczym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 12.01.2014 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Murarze mi powiedzieli że dla pomocników :dniówka-stówka. Pomocnicy - ich znajomi, ja nie narzucam, bo to oni maja z nimi pracować. Założyłam, że max 10 dni to będzie trwało - stąd kwota. Zanim zaczniecie wyśmiewać, weźcie pod uwagę, że mieszkam na w podkarpackim. Tu jest mega bezrobocie a i zarobki nie rewelacyjne. Nic dziwnego że usługi są tańsze a inwestorzy oszczędniejsi. To razem ile to będzie. Pomocnik 100 x 10 = 1000? Murarze 2000? Dwaj? Przez 10 dni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Monia W 12.01.2014 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Jak pisałam wyżej, murarze pracują we dwóch- tak powiedzieli. Koszt jednej kondygnacji dom 4500, garaż 2500. Taką cenę uzgodniliśmy.Pomocników chcieli dwóch za cenę jaką też podali - mają sobie wziąć swoich pewnych. Mąż też będzie jako trzeci. Ile dni im z tym zejdzie to nie wiem. Ja sobie oszacowałam że max 10, jak będzie mniej to lepiej. A jak będzie to czas pokaże więc szkoda się tu licytować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 12.01.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Na czarno to źle się kojarzy, wolę określenie systemem gospodarczym... a Ty w swojej pracy zawodowej też pracujesz w "systemie gospodarczym"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Monia W 12.01.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 a Ty w swojej pracy zawodowej też pracujesz w "systemie gospodarczym"? To jest ten moment, w którym nie chcę podejmować polemiki żeby nie sprowadzić tematu do poziomu jaki można podziwiać kilka strom wcześniej. Jeżeli dyskutujemy czy da się tanio wybudować dom i podajemy swoje przykłady to na liczeniu poniesionych kosztów powinno się zakończyć dyskusję. Droga Elito forum, Sławku, nie prowokuj mnie do tłumaczenia się przed Tobą, bo nie mam najmniejszego zamiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 12.01.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 To jest ten moment, w którym nie chcę podejmować polemiki .... No to niezłe jaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 12.01.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Jeżeli dyskutujemy czy da się tanio wybudować dom i podajemy swoje przykłady to na liczeniu poniesionych kosztów powinno się zakończyć dyskusję. masz rację... a kradziony towar to pewnie z pół ceny normalnego kosztuje więc nie ma co dyskutować tylko kupować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sursum 12.01.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 To jest ten moment, w którym nie chcę podejmować polemiki żeby nie sprowadzić tematu do poziomu jaki można podziwiać kilka strom wcześniej. Jeżeli dyskutujemy czy da się tanio wybudować dom i podajemy swoje przykłady to na liczeniu poniesionych kosztów powinno się zakończyć dyskusję. Droga Elito forum, Sławku, nie prowokuj mnie do tłumaczenia się przed Tobą, bo nie mam najmniejszego zamiaru. Podatki, na których Ty sobie przyoszczędzisz, to dodatkowe obciążenie dla tych, którzy je płacą. Po prostu musimy je płacić w wyższej kwocie, bo Ty postanowisz sobie budować "systemem gospodarczym". Jak Ci murarz spadnie z rusztowania, też będziesz go leczyć "systemem gospodarczym"? I z prywatnej kiesy wypłacać rentę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sursum 12.01.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Może nie w tym wątku, ale uważam, że generalnie w Polsce jest jak najbardziej na miejscu. Wielu małych, rodzimych producentów niestety wypadnie z rynku. Niestety mają dzisiaj za mało pieniędzy, żeby lobbować przeciwko takim pomysłom na przepisy. Za kilka lat może okazać się, że nawet cegłę będziemy kupować "u Niemca". Oznaczać to będzie również znaczący wzrost kosztów budowy. Dla budujących systemem gospodarczym, liczących każdy grosz, może się to okazać zabójcze. Wyobrażasz sobie wybudować nawet najprostszy i najmniejszy dom o takich parametrach energetycznych w granicach budżetowych, stojących u podstawy tego wątku? Edytowane 12 Stycznia 2014 przez Sursum uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Monia W 12.01.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 (edytowane) No to z wyzyskiwacza zostałam złodziejem. SUPER. Wiecie co, mam wrażenie, że nie chodzi Wam o nic innego niż znalezienie sobie jełopa do dos.ywania. Potraficie jednego kolesia wychwalać jak to ze szwagrem, ciotką, wujkiem i sąsiadem murarzem wybudował tanio, a mnie za to samo będziecie rugać. Jeżeli nie mogę się tu niczego więcej dowiedzieć to trudno. Ja wymiękam. Chlajcie się między sobą albo znajdźcie inną ofiarę. To ostatni mój wpis Edytowane 12 Stycznia 2014 przez Monia W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 12.01.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Wielu małych, rodzimych producentów niestety wypadnie z rynku. Niestety mają dzisiaj za mało pieniędzy, żeby lobbować przeciwko takim pomysłom na przepisy. Za kilka lat może okazać się, że nawet cegłę będziemy kupować "u Niemca". Oznaczać to będzie również znaczący wzrost kosztów budowy. Dla budujących systemem gospodarczym, liczących każdy grosz, może się to okazać zabójcze. Wyobrażasz sobie wybudować nawet najprostszy i najmniejszy dom o takich parametrach energetycznych w granicach budżetowych, stojących u podstawy tego wątku? Nie wyobrażam sobie. Ale chyba użytkownik artix1 coś takiego zbudował w rozsądnych pieniądzach napędzane pompą ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts