miloszenko 04.04.2014 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Czekam tylko na to, jak ludziom chcącym budować za 200 000zł polecisz dom pasywny Wtedy koszty grzania prądem będą z pewnością mieli bardzo niskie 100 m2 w standardzie pasywnym w stanie deweloperskim sam Ci postawie za 200 tysi, o ile nie jestes za daleko Krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.04.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Takie jest pojęcie inwestorów,którzy nie widzą nic poza węglem Moze bardziej chodzi o to, ze tak rozumiana jest taniosc. Postawic dom ledwo mieszczacy sie w normach, z byle czego, a potem palic najtanszym (w teorii) paliwem zeby rachunki nie zabily, choc za 5 lat i tak kwota za CO/CWU moze byc trudna do drzwigania.... Ludzie, popatrzcie troche w stecz, zawsze bedzie tak, ze bedzie sie nas doic chocby nie wiem jak zuzycie spadalo, kiedys dom wciagal 10 ton wegla bylo nas stac, teraz potrzeba 2/3 ton ciezar finansowy podobny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małymiki 04.04.2014 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 (edytowane) 100 m2 w standardzie pasywnym w stanie deweloperskim sam Ci postawie za 200 tysi, o ile nie jestes za daleko Krakowa Deweloperka a gdzie reszta Trzeba założyć wątek dom do ok. 300 tys. i wtedy można Wasze posty tam przerzucić. Doradźcie lepiej jakiś fajny projekt domku max 100m2, bo oprócz doktoryzacji na węglu, robię 2 doktorat na projektach i szczerze mówiąc dalej nie wiem jaki projekt budować.:D:D Takie jest pojęcie inwestorów,którzy nie widzą nic poza węglem Węgiel czarny, kurzy się i sporo zasłania przecież Edytowane 4 Kwietnia 2014 przez małymiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.04.2014 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Deweloperka a gdzie reszta Trzeba założyć wątek dom do ok. 300 tys. i wtedy można Wasze posty tam przerzucić. Doradźcie lepiej jakiś fajny projekt domku max 100m2, bo oprócz doktoryzacji na węglu, robię 2 doktorat na projektach i szczerze mówiąc dalej nie wiem jaki projekt budować.:D:D Dobra, postawie Ci za 250 pasywny z wykonczeniem w cenach Ikea moze byc? Co do projektu to osobiscie doradzam architekta i projekt indywidualny. Kilka spotkan i masz na dloni dokladnie to co chcesz, te dni, tygodnie spedzane na przegladaniu tysiecy gotowcow i probowaniu ich dopasowac do swoich potrzeb sa psu w d.... Potem taki wybierasz i dokonujesz w nim nastu zmian, na budownie zmieniasz kolejne 10 szczegolow, itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małymiki 04.04.2014 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Dobra, postawie Ci za 250 pasywny z wykonczeniem w cenach Ikea moze byc? Za dużo jak na moje możliwości $$$. Muszę zamieszkać za 200 tys. zł, działkę już mam. Do miłości do węgla :D:D:D muszę dodać nienawiść do kredytów. Pamiętam, że jak wziąłem swój chyba 2 kredyt w życiu, to 3 dni potem zredukowali mój etat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.04.2014 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Za dużo jak na moje możliwości $$$. Muszę zamieszkać za 200 tys. zł, działkę już mam. Do miłości do węgla :D:D:D muszę dodać nienawiść do kredytów. Pamiętam, że jak wziąłem swój chyba 2 kredyt w życiu, to 3 dni potem zredukowali mój etat. No dobra, to bedzie 80 m2 bez zadnej kotlowni (moze wejda 3 sypialnie) za 200 tys, moze byc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małymiki 04.04.2014 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 (edytowane) No dobra, to bedzie 80 m2 bez zadnej kotlowni (moze wejda 3 sypialnie) za 200 tys, moze byc ? Kusząca propozycja Mi się widzi taki projekt, ale nie wiem czy w tych magicznych 200 tys. zł jest szansa go postawić do zamieszkania. http://www.tooba.pl/projekt-domu-Talia-Mala/a,s_pd,idp,22078.html Chociaż wujek budowlaniec namawia mnie do domku z poddaszem, twierdzi, że 1m2 wyjdzie na pewno taniej niż w parterowym. Teraz mieszkam w parterze i parter mi się widzi, te skosy jakoś średnio mi się widzą. Edytowane 4 Kwietnia 2014 przez małymiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.04.2014 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Kusząca propozycja Mi się widzi taki projekt, ale nie wiem czy w tych magicznych 200 tys. zł jest szansa go postawić do zamieszkania. http://www.tooba.pl/projekt-domu-Talia-Mala/a,s_pd,idp,22078.html Chociaż wujek budowlaniec namawia mnie do domku z poddaszem, twierdzi, że 1m2 wyjdzie na pewno taniej niż w parterowym. Teraz mieszkam w parterze i parter mi się widzi, te skosy jakoś średnio mi się widzą. Calkiem calkiem ten projekt, pare tu sie na forum takich buduje, calkiem energooszczednych, koszty sa niskie, ba niektorzy sie w 150 tys zmiesclili:) Co do domu z poddaszem ponizej 100 m2 to porazka, bedziesz mial male klitki, duzo miejsca stracisz na klatke schodowa i jeszcze te schody Jak masz miejsce na dzialce i mocno ograniczony budzet to to co pokazales jak najbardziej sie nada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małymiki 04.04.2014 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Calkiem calkiem ten projekt, pare tu sie na forum takich buduje, calkiem energooszczednych, koszty sa niskie, ba niektorzy sie w 150 tys zmiesclili:) Co do domu z poddaszem ponizej 100 m2 to porazka, bedziesz mial male klitki, duzo miejsca stracisz na klatke schodowa i jeszcze te schody Jak masz miejsce na dzialce i mocno ograniczony budzet to to co pokazales jak najbardziej sie nada. Miejsca na działce nie brakuje mi . Własnie w tym poddaszu nie widzą mi się te skosy i ciasne, małe pomieszczenia na górze przy małym metrażu domku. Poza tym zabudowa skosów to wszystko na wymiar, nie wstawi się prostej, prostopadłościennej, taniej szafy. I trzeba z 10 000zł władować w schody, które są zwykle ozdobą salonu, tak na marginesie schody w salonie jakoś mi się nie widzą. Myślałem jeszcze o Z253, ale moja 2 połówka mówi, że za mały. http://z500.pl/projekt/726/Z253,parterowy-dom-z-dwuspadowym-dachem-tani-w-budowie-i-eksploatacji/dane-ogolne.html I jeszcze projekt Delicja: http://www.tooba.pl/projekt-domu-Delicja/a,s_pd,idp,15009.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 04.04.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 O ogrzewaniu - będę grzał gazem, przyłącze mam zrobione.Komin mam do kominka+ 3 kanały wentylacyjne h=7,3m-(systemowy) mnie kosztował wykończony całkowicie ok. 4 (z fundamentem). Teraz systemowe są tańsze, kupowałem w 2009r.Zawsze się mówiło, że inwestycja w prąd jest tania, ale eksploatacja droga, przy węglu odwrotnie- co zresztą pokazane wyżej. Czy różnicę 10k można tak uzyskać, bez inwestycji w lepsze ocieplenie, śmiem wątpić. Wszystko trzeba liczyć i to nie z kalkulatora na jakiejś stronce www. Malymiki- pokazałeś domek(Talia mała), który bym zakwalifikował do tego wątku. Jeśli mieszkasz w parterówce, to nie rób błędu i nie buduj dla siebie z poddaszem użytkowym. Jedynie drzwi tarasowe przesuwne zamieniłbym na zwykłe, bo znacznie tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małymiki 04.04.2014 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Malymiki- pokazałeś domek(Talia mała), który bym zakwalifikował do tego wątku. Jeśli mieszkasz w parterówce, to nie rób błędu i nie buduj dla siebie z poddaszem użytkowym. Jedynie drzwi tarasowe przesuwne zamieniłbym na zwykłe, bo znacznie tańsze. Dokładnie bym zmienił to samo i resztę zostawił bez żadnych zmian. No może jeszcze zamiast tej pralni w pomieszczeniu 1.8 zrobiłbym garderobę, spiżarkę lub pomieszczenie gospodarcze na graty. To jest nowy projekt, jeszcze nikt go nie zbudował. Nawet mi się podoba pod tym względem, że ma strop wylewany w projekcie. Bryła domu i konstrukcja dachu wróży w miarę "niskie" koszty budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 04.04.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Dokładnie bym zmienił to samo i resztę zostawił bez żadnych zmian. No może jeszcze zamiast tej pralni w pomieszczeniu 1.8 zrobiłbym garderobę, spiżarkę lub pomieszczenie gospodarcze na graty. To jest nowy projekt, jeszcze nikt go nie zbudował. Nawet mi się podoba pod tym względem, że ma strop wylewany w projekcie. Bryła domu i konstrukcja dachu wróży w miarę "niskie" koszty budowy. Przemyśi, gdzie umieścić schody chowane w strop- ma całkiem fajny stryszek. Ten lany strop... nie tanie, ale solidne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małymiki 04.04.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 (edytowane) Przemyśi, gdzie umieścić schody chowane w strop- ma całkiem fajny stryszek. Ten lany strop... nie tanie, ale solidne. Właśnie nie wiem gdzie on w projekcie ma te schody, być może w korytarzu koło łazienki, bo tam zaznaczony jest taki prostokąt. Cena stropu lanego: ok 12kg stali na 1m2 x 98m2 = ok. 1,2 tony stali * 2600zł/tona = 3120zł + beton ok. 15m3 = ok. 3000zł + szalunek (nie wiem ile wyjdzie, liczę ze 2000zł). Za ok. 8000zł zrobi gospodarczo strop w tym domku, ale tak jak napisałeś to solidne rozwiązanie. Czy teriva lub akerman wyjdzie dużo taniej, nie sądzę. Do tego dach bym zrobił pełne deskowanie + papa + blachodachówka i nawet jak coś odpukać by się kiedyś z dachem zadziało (mały przeciek) spadnie na beton i wyschnie. Najtaniej chyba by wyszedł strop drewniany w tym projekcie, ale jakoś nie mam do niego przekonania, poza tym na forum wiele osób, które go mają chciałby cofnąć czas i zrobić inny. Wole na wykończeniówce mocno zaoszczędzić, ale dach mieć w miarę solidny. Z małych, tanich parterówek jeszcze mi się M72c podoba. http://projekty.muratordom.pl/projekt_zielony-ogrod-wariant-iii,2499,0,0.htm i P10 z praktyczneprojekty.pl http://allegro.pl/projekt-malego-domu-parter-najtanszy-w-budowie-i4096012786.html Edytowane 4 Kwietnia 2014 przez małymiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syla135 05.04.2014 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 chwile mnie nie było i jak temat poszedł do przodu... myśmy się zdecydowali, będzie Z7 35, mąż mówi że jakby dzieci chciały kiedyś mieszkać z rodzinami z nami to podniosą sobie dach i mają 80m2 mieszkania. u nas nie będzie gazu w działce, tylko prąd. i tak ogrzewanie czymś co potrzebuje miejsca w tak małym domku koszt pomieszczeń które nie da się na prawdę zmieścić a wyrzucanie kotłowni na zewnątrz wiadomo jak zwiększają koszty. owszem to jeszcze wszystko do wyliczenia, ale uważam(ciągle jestem mądra tylko w teorii) że kominek z rozprowadzonymi rurami wystarczy aby ogrzać taki domek(to sprawdzone na domu około 70-80m2) i jak damy do tego grzejniki na prąd które będą dodatkiem i będą włączane np 1h przed powrotem do domu to myślę że nie zginiemy, tym bardziej że drzewo to tyle co wysiłku własnego a w tym mam i doświadczenie i wiedzę powiecie że na starość nie będzie mi się chciało drzewa ciągać? starość to ile lat? teraz 60latkowie są w formie, to co 70lat?? do niej mam ponad 40lat więc po spłacie kredytu może będę miała dobre dzieci i mi będą rąbać a może dorobimy się gazu? a może... właśnie wszytsko to tylko morze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 05.04.2014 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 chwile mnie nie było i jak temat poszedł do przodu... myśmy się zdecydowali, będzie Z7 35, mąż mówi że jakby dzieci chciały kiedyś mieszkać z rodzinami z nami to podniosą sobie dach i mają 80m2 mieszkania. u nas nie będzie gazu w działce, tylko prąd. i tak ogrzewanie czymś co potrzebuje miejsca w tak małym domku koszt pomieszczeń które nie da się na prawdę zmieścić a wyrzucanie kotłowni na zewnątrz wiadomo jak zwiększają koszty. owszem to jeszcze wszystko do wyliczenia, ale uważam(ciągle jestem mądra tylko w teorii) że kominek z rozprowadzonymi rurami wystarczy aby ogrzać taki domek(to sprawdzone na domu około 70-80m2) i jak damy do tego grzejniki na prąd które będą dodatkiem i będą włączane np 1h przed powrotem do domu to myślę że nie zginiemy, tym bardziej że drzewo to tyle co wysiłku własnego a w tym mam i doświadczenie i wiedzę powiecie że na starość nie będzie mi się chciało drzewa ciągać? starość to ile lat? teraz 60latkowie są w formie, to co 70lat?? do niej mam ponad 40lat więc po spłacie kredytu może będę miała dobre dzieci i mi będą rąbać a może dorobimy się gazu? a może... właśnie wszytsko to tylko morze Fakt- gaz możesz mieć za kilka lat przy granicy- niech tylko kilka osób się obok zacznie budować i oczywiście jeśli gdzieś niedaleko jest ten gaz. Może pompy ciepła stanieją i będą w cenie dobrej lodówki, to też lepsze niż rąbanie i palenie w kominku. Osobiście uważam, że kominek z DGP (dystrybucja gorącego powietrza) nie jest dobrym rozwiązaniem na stałe ogrzewanie. Jakby nie patrzeć z salonu robisz kotłownię, bo w grę wchodzi praktycznie palenie na okrągło. Konwektory dodatkowo- mz konieczne, bo rano lepiej wstać w nagrzanym niż zimnym pokoju- załączane automatycznie krótko przed pobudką Do dziś na wsi ludzie rąbią drzewo, ale czy nie warto "podarować sobie odrobinę luksusu"? Malymiki - "Do tego dach bym zrobił pełne deskowanie + papa + blachodachówka i nawet jak coś odpukać by się kiedyś z dachem zadziało (mały przeciek) spadnie na beton i wyschnie." Strop betonowy i nie dasz na niego ocieplenia? Przeciek może być tam gdzie źle wykonasz obróbki (komin, okno dachowe). Pod względem szczelności blacha jest lepsza niż dachówki, podobno okres użytkowania może mieć krótszy [że niby rdza ]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syla135 05.04.2014 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 DEZET z tym że dla mnie luksusem jest..jak ty to nazywasz, z salonu kotłownie i rąbanie drzewa. w ogóle mi to nie przeszkadza a skoro mój tata po 50tce mówi że by nic nie zmienił w systemie grzania (kominek DGP jak dobrze zrozumiałam:P) to i ja w tym wieku nie będę być może narzekać, tym bardziej że zawsze tak miałam, zawsze tak w domu było. dla mnie luksusem jest grzejnik na prąd który ogrzeje mi dom do 17stopni i byłabym z tego zadowolona jakby rachunki miesięczne za prąd były do 300zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 05.04.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 U mnie kominek odpadł ze względu na koszt i tę kotłownię, a przy okazji na zaoszczędzonym miejscu postawię żonie wyspę pomiędzy salonem a kuchnią. Małe domy to dużo myślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 05.04.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Co Wy z tą kotłownią w salonie?. Dlaczego nie zafundować sobie kominka w domu? Czysta poezja . Opisywałem w swoim DB wichurę, zaraz po niej awaria lini przesyłowych i brak prądu przez cały weekend. W niedziele mieliśmy już tylko koło 17'C. Dom jest ogrzewany PC. Po tej akcji właściciel kupił kazdemu piecyk gazowy, tak na zaś. Oj jak fajnie by było mieć w takich przypadkach (i nie tylko) kominek. Klimatyczno - romantyczne urządzonko, jak dla mnie "must have" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 06.04.2014 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 U mnie kominek odpadł ze względu na koszt i tę kotłownię, a przy okazji na zaoszczędzonym miejscu postawię żonie wyspę pomiędzy salonem a kuchnią. Małe domy to dużo myślenia ale jak sie dobrze wymysli to pozniej juz jest efekt i banan na twarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 06.04.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Co Wy z tą kotłownią w salonie?. Dlaczego nie zafundować sobie kominka w domu? Czysta poezja . Opisywałem w swoim DB wichurę, zaraz po niej awaria lini przesyłowych i brak prądu przez cały weekend. W niedziele mieliśmy już tylko koło 17'C. Dom jest ogrzewany PC. Po tej akcji właściciel kupił kazdemu piecyk gazowy, tak na zaś. Oj jak fajnie by było mieć w takich przypadkach (i nie tylko) kominek. Klimatyczno - romantyczne urządzonko, jak dla mnie "must have" Ja do samego kominka nic nie mam , bo będę miał. Syla135 chce jednak w nim palić na okrągło i w tym kontekście pisałem o "kotłowni w salonie". Znajomy wyszedł z założenia, że taniej będzie grzanie co i cwu kominkiem... Lato 30*C w cieniu, a tu kominek trzeba rozpalić ,żeby mieć ciepłą wodę... załamka. Syla- "kominek Z DGP" - urządzenie można podłączyć do praktycznie każdego kominka. To osobny system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts