niktspecjalny 30.09.2015 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Tak wiem. Polska język, trudna język. Kolego nie win Polski i narodowego języka.To ty jesteś zaprzeczeniem mowy polskiej.Roszczenia,dniowy prawie tryb rozkazujący Powiadam ci zmień podejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommik67 30.09.2015 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Tak zgadzam się, jak byłem piękny i młody to piłem polskie wina z Bodzentyna. Teraz nie ma już takiego wina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.10.2015 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Tak zgadzam się, jak byłem piękny i młody to piłem polskie wina z Bodzentyna. Teraz nie ma już takiego wina Widzisz i zrozumiałeś .To najbardziej trendy w tropikach o marzeniach w budowaniu.Powodzenia w innym wymiarze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommik67 01.10.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 No i po co było się tak denerwować. Walić w klawisze, aż literki poginęły. Jako wykonawca szanowny kolega zna ceny materiałów i wie ile kosztuje roboczogodzina. Tylko, że czasem to przesada i cena oraz termin dyktowany przez " szanującego się " wykonawcę jest nie do przyjęcia. Przykład 1 W lipcu 2013 szukałem firmy, która w rozsądnym terminie położy na moim dachu membranę, zamontuje łaty i przykryje dachówką. Dach dwuspadowy bez okien i kominów 150m2. Cena nie była decydująca, jako, że cierpię na lęk wysokości byłem gotów przeznaczyć na ten cel 10 tyś zł. ( Ale skrobina ze mnie) Robota dla 2 ludzi na tydzień. Terminy i ceny były powalające od 17 do 30 tyś i najbliższy termin na marzec. Dzięki temu pokrycie dachu kosztowało mnie: 1. Dużo strachu i pewien uszczerbek na zdrowiu, ale to przez własną głupotę. 2. 14 tyś dachówka ceramiczna z akcesoriami i rynnami. 3. 2500 zł membrana 4. 1500 zł łaty i wkręty Razem 18 tyś. Przykład 2 W czerwcu tego roku rozpocząłem poszukiwania wykonawcy przyłącza wodnego i kanalizacyjnego. 45m długość wody do wpinki, 40m kanalizacji do studzienki. Znalazłem 2 wykonawców, którzy zgodzili się wstępnie podjąć zadania. Pierwszy nie przyjechał na umówione oględziny i nie odbierał telefonów. Drugi przyjechał obejrzał i mówi- panie ciężko będzie bo tu kurzawka jest. Zrobiłbym to za jakieś 6 tyś kanalizacja i może trochę taniej woda, no z materiałem cena ale tera to czasu ni ma bo robote mom. Zadzwoń pan we wrześniu to może się co skombinuje. Cóż zrobić trzeba było szwagrów i sąsiada skrzyknąć, zamówić koparkę i w połowie sierpnia robota została zrobiona. Koszty minikoparka 600zł za 2 dni materiały 1800zł - nawiertka z zasuwą, studzienka wodomierzowa ,rury 160 sn8, rozeta kanalizacyjna. rura pe 40. Wydatków na zakończenie roboty nie liczę, bo było miło i wszyscy dobrze się bawili Jak widać da się, na tych tylko 2 przykładach zaoszczędziłem 30-40 tyś. Nadmieniam, wszystkie materiały kupiłem z legalnej dystrybucji i mam na nie paragony i faktury. Tak to się odbywa w moim wymiarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 02.10.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2015 W kwestie techniczne poprzednich postów nie wnikam, bo nie bardzo się znam, albo myślę inaczej, ale pod ostatnim postem Tommika aż chciałoby się kliknąć "Lubię to" Też mieliśmy wycenę podłogówki na ponad 30 tysięcy (bez kotła i zasobnika), gdzie za rozłożenie rurek pan zawołał sobie 2000zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.10.2015 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 No i po co było się tak denerwować. Walić w klawisze, aż literki poginęły. Jako wykonawca szanowny kolega zna ceny materiałów i wie ile kosztuje roboczogodzina. Tylko, że czasem to przesada i cena oraz termin dyktowany przez " szanującego się " wykonawcę jest nie do przyjęcia. Przykład 1 W lipcu 2013 szukałem firmy, która w rozsądnym terminie położy na moim dachu membranę, zamontuje łaty i przykryje dachówką. Dach dwuspadowy bez okien i kominów 150m2. Cena nie była decydująca, jako, że cierpię na lęk wysokości byłem gotów przeznaczyć na ten cel 10 tyś zł. ( Ale skrobina ze mnie) Robota dla 2 ludzi na tydzień. Terminy i ceny były powalające od 17 do 30 tyś i najbliższy termin na marzec. Dzięki temu pokrycie dachu kosztowało mnie: 1. Dużo strachu i pewien uszczerbek na zdrowiu, ale to przez własną głupotę. 2. 14 tyś dachówka ceramiczna z akcesoriami i rynnami. 3. 2500 zł membrana 4. 1500 zł łaty i wkręty Razem 18 tyś. Przykład 2 W czerwcu tego roku rozpocząłem poszukiwania wykonawcy przyłącza wodnego i kanalizacyjnego. 45m długość wody do wpinki, 40m kanalizacji do studzienki. Znalazłem 2 wykonawców, którzy zgodzili się wstępnie podjąć zadania. Pierwszy nie przyjechał na umówione oględziny i nie odbierał telefonów. Drugi przyjechał obejrzał i mówi- panie ciężko będzie bo tu kurzawka jest. Zrobiłbym to za jakieś 6 tyś kanalizacja i może trochę taniej woda, no z materiałem cena ale tera to czasu ni ma bo robote mom. Zadzwoń pan we wrześniu to może się co skombinuje. Cóż zrobić trzeba było szwagrów i sąsiada skrzyknąć, zamówić koparkę i w połowie sierpnia robota została zrobiona. Koszty minikoparka 600zł za 2 dni materiały 1800zł - nawiertka z zasuwą, studzienka wodomierzowa ,rury 160 sn8, rozeta kanalizacyjna. rura pe 40. Wydatków na zakończenie roboty nie liczę, bo było miło i wszyscy dobrze się bawili Jak widać da się, na tych tylko 2 przykładach zaoszczędziłem 30-40 tyś. Nadmieniam, wszystkie materiały kupiłem z legalnej dystrybucji i mam na nie paragony i faktury. Tak to się odbywa w moim wymiarze. Witam. ad 2. Nieśmiało zapytam.Kto ci wystawił fakturę??? .Kto dokonał wpisu w DB ??? .Czy Kierbud widział twe poczynania ze szwagrami ??? Skąd wzięła się kwota 30-40 tyś.Wymiar fajny li tylko jak na razie twój . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 04.10.2015 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Tommik67 jak masz zdjęcia to załóż dziennik budowy, opisz projekt, etapy bo tak to będzie zawsze to samo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek508 05.10.2015 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Witam Czy wybuduję taki domek http://www.dominanta.pl/projekty-domow/lolek-n Mieszcząc się w kwocie z tematu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.10.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Witam Czy wybuduję taki domek http://www.dominanta.pl/projekty-domow/lolek-n Mieszcząc się w kwocie z tematu? Pozdrawiam Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojojoj 06.10.2015 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Cześć Skończyły się przepychanki , więc przypomnę się z pytaniem cześć a taki model chałupy na ile byście wycenili ? Bliżej 200tys czy dalej ? http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-pulmeriach/me582117a844aa Alternatywnie spoglądam na http://www.slonecznedomy.pl/pl/Projekty-domow/Bora-Bora http://z500.pl/projekt/227/Z259,maly-wygodny-dom-parterowy-z-widnym-salonem-tani-i-szybki-w-budowie/dane-ogolne.html ale te dwa to już raczej będzie drożej i najdrożej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.10.2015 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Masz taka dowolność z dachem? Najczęściej MPZP nie pozwala na płaski i dwuspad na tej samej działce. Co do cen było już setki razy pow x2500 to minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojojoj 06.10.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 akurat mam taką dowolność w moim mieście jest kilka osiedli, gdzie dach płaski nie jest niemile widziany, natomiast nie podobaja się płoty z betonowych elementów i te są zakazane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 06.10.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Witam Czy wybuduję taki domek http://www.dominanta.pl/projekty-domow/lolek-n Mieszcząc się w kwocie z tematu? Pozdrawiam Nawet na stronie masz cenę stanu deweloperskiego 243k. Co zrobisz sam? Pewnie niewiele, więc ekipom trzeba zapłacić. Może coś tam urwiesz z tej kwoty, ale te ww 2500/m2 liczyć trzeba, żeby się potem nie zdziwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Umka 06.10.2015 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Witam Czy wybuduję taki domek http://www.dominanta.pl/projekty-domow/lolek-n Mieszcząc się w kwocie z tematu? Pozdrawiam Na pewno. Ale trzeba na wlasna reke szukac materialow, nie zwalajac tego na "oszczednych' wykonawcow, no i troche pracy wlasnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Umka 06.10.2015 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Masz taka dowolność z dachem? Najczęściej MPZP nie pozwala na płaski i dwuspad na tej samej działce. Co do cen było już setki razy pow x2500 to minimum. Nie wiem jak to liczysz ... naprawde... Nie wyobrazam sobie moj 200m2 wybudowany za 500k... Caly dom z czesciowym umeblowaniem i meblami do kuchni razem ze sprzetem wyszedl nam 227k wliczajac koszty paliwa na rozjazdy po hurtowniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.10.2015 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Nie wiem jak to liczysz ... naprawde... Nie wyobrazam sobie moj 200m2 wybudowany za 500k... Caly dom z czesciowym umeblowaniem i meblami do kuchni razem ze sprzetem wyszedl nam 227k wliczajac koszty paliwa na rozjazdy po hurtowniach. Tylko pogratulować. Może wklej tu szczegołowy kosztorys, bo skoro to suma z paliwem to chyba wiesz co i za ile było. Jak na razie chyba przebiłaś wszystkich 1135zł/m2 umeblowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 06.10.2015 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Jak na razie chyba przebiłaś wszystkich 1135zł/m2 umeblowany Jakby tak było, to każdy miałby wypasioną wille z basenem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 06.10.2015 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Nie wiem jak to liczysz ... naprawde... Nie wyobrazam sobie moj 200m2 wybudowany za 500k... Caly dom z czesciowym umeblowaniem i meblami do kuchni razem ze sprzetem wyszedl nam 227k wliczajac koszty paliwa na rozjazdy po hurtowniach. Umka nie znikaj tylko . Proszę, daj więcej szczególów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Umka 06.10.2015 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 (edytowane) Tylko pogratulować. Może wklej tu szczegołowy kosztorys, bo skoro to suma z paliwem to chyba wiesz co i za ile było. Jak na razie chyba przebiłaś wszystkich 1135zł/m2 umeblowany Czesciowo umeblowany. Kuchnia ze sprzetem kosztowala ok. 9tys - meble z ikea, sprzet Samsung ze sklepu internetowego - lodowka, piekarnik, plyta indukcyjna etc. Elektryke robil maz, rozprowadzenie wody i kanalizy rowniez - nic szczegolnie trudnego, tylko poczytac troche w internecie. Cala elektryka (materialy) kosztowala ok. 2tys. Rury na wode pex-al-pex plus osprzet razem z mieszaczami okolo 900zl. Wszystko zostalo najpierw przez nas rozrysowane i bardzo dokladnie policzone co do 1cm. Szczegolowego kosztorysu nie bedzie - bardzo dlugo by go pisac, ale powiem tylko ze ytong niemiecki po 8.49 wtedy byl- kupiony w Leroy, dachowke ceramiczna robenowska czarno-brazowa glazurowana udalo nam sie po 24zl za metr kupic w hurtowni, strop ponizej 8tys gestozebrowy z pustakami keramzytowymi na 178m2 z Betardu. Dach ocieplony rockwool'em 30cm toprock i superrock - niedrogo, z fabryki akurat 23.12 dostarczono - promocja w hurtowni byla. Styropian 20cm na scianach i w podlodze po 111zl za m3 0.038W/mK. tez z fabryki - tu znalazlam przedstawiciela i przez niego kupilismy. Jakosci tego styro zazdroscia nam do dzis - jest twardy jak pumex). Okna drutex za 15tys z montazem - w tym 4 trojkaty 3 na 3m i przesowka 2.5 na 3m patio plus fix 3 na 3 i owalne okno 1 na 1.6m. Mozna drozej jak bedzie sie chcialo. Brama garazowa ocieplona amerykanska z gwarancja 15 lat od przedstawiciela z hiszpanii)) 5.5 na 2.5 z automatem za 5tys - mozna drozej jak sie chce.Gres polerowany na caly parter po 23zl za metr w promocji w Leroy -chinski, ale tak samo chinski jak i ten za 120zl za metr - jakosc taka sama. No i tak dalej. W tej kwocie 227 tys sa rowniez ekipy od dachu, stropu i scian zewn. jak rowniez koparka, dzwig, hds i takie tam rozne...). Klucz do taniego budowania moim skromnym zdaniem nie w oszczednosciach na materiale, ale w dokladnym liczeniu i zmudnym poszukiwaniu dobrej ceny. No i obowiazkowe patrzenie na rece przeroznym fachoffcom, z oka nie spuszczac! Zycze budujacym trafnych wyborow i stalowych nerwow Edytowane 7 Października 2015 przez Umka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.10.2015 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Cala elektryka (materialy) kosztowala ok. 2tys. Odniosą sie tylko do tej ceny w ubiegłym roku robiłem elektrykę na 200m2 i wiem ile zapłaciłem. Dla przykładu same gniazda i wyłączniki po sporym upuście w hurtowni to był wydatek 1200zł, osprzęt raczej tańszy niż droższy, nie najtańszy ale patrzyłem na cenę. Kable , skrzynka zabezpieczenia itd to kolejne tysiące. Robocizna to osobna kwestia. Jak się zmieścić w 2 tys nie wiem, ja nie umiem. Chyba że piszemy o jednym gniazdku na pomieszczenie i wszystko na jednym bezpieczniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts