_artur_ 07.11.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Wynajmując ekipę od wszystkiego oczywiście nie jest możliwe zmieścić się w tej kwocie, ale nie dla takich ludzi poświęcony jest ten wątek. pozdrawiam a gdzieś w temacie jest napisane "wątek dla samorobów" ? nie, nic takiego nie ma w tytule więc skąd takie stwierdzenie.. zresztą najpierw opisałeś jak to tanio masz zrobione nie pisząc szczegółów i dopiero w kolejnych wpisach dopisałes te "drobne" szczegóły.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 08.11.2015 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 A czy gdzieś jest napisane "wątek tylko dla zleceniodawców"? Nawet będąc samorobem nie da się zbudować w tak niskich cenach(624 zł/m2i to z wodą prądem i kanalizacją), Chyba że ma się znajomych robotników w firmach budowlanych i odkupuje od nich przytulone materiały. we wcześniejszych postach nabijano się, że nawet samemu nie jestem w stanie wybudować w takiej cenie a kwota 800 zł za postawienie ścian parteru czy za obiad i flaszkę nie można zalać fundamentu. Po co teraz odwracać kota ogonem? Już w drugim poście napisałem co i ile mnie kosztowało, więc nie ukrywałem żadnych kwot. Najpierw pisano, że musiałbym kraść materiały od firm i wypalać pustaki, ale widzę, że te osoby już zrozumiały swój błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 08.11.2015 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 (edytowane) Przepraszam za kolejność, ale coś się pomieszało. Mój kosztorys założony na samym początku i uwzględnione wszystkie koszty związane z budową. ps. zakładając nie wiedziałem, że przyda mi się w tak głupim celu, żeby udowodnić sceptykom ich niewiedzę. Edytowane 8 Listopada 2015 przez jarekpolak pomieszałem kolejność zdj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 08.11.2015 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Ja planuje dom piętrowy, 145 użytkowej i 170 całkowitej.Nie wiem, ile wyniesie Mnie SZZ ale doprowadzenia do stanu developerskiego liczę tak:- schody, wykończenie betonowych - 8 000 zł (drewno + balustrady)- wod - kan - 5 000 zł- ogrzewanie 35 000 (Pompa Ciepła PW + podłogówka)- elektryka - 15 000- tynki 10 000- wylewki - 7000- rekuperacja - 12 000- oczyszczalnia + zbiornik na deszczówka - 8 000- elewacja - 25 000- parapety - 2000- ocieplenie poddasza 4 000 Wychodzi 130 000 zł jak nic. Jakby zamienić PC na inne źródła, wywalić rekuperację (ale wtedy dochodzą dwa kominy do SSZ) to i tak 100 000 jak nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.11.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 [ATTACH=CONFIG]336711[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]336712[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]336713[/ATTACH] Przepraszam za kolejność, ale coś się pomieszało. Mój kosztorys założony na samym początku i uwzględnione wszystkie koszty związane z budową. ps. zakładając nie wiedziałem, że przyda mi się w tak głupim celu, żeby udowodnić sceptykom ich niewiedzę. Nie znam miejsca gdzie oficjalnie można pożyczyć zagęszczarkę i kopić do niej paliwo za 65zł, betoniarka 30zł. Piasek żółty za17zl? to ile tego piasku kupiłeś - a gdzie transport. Gdzie konkretnie na podkarpaciu budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klimon 08.11.2015 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Ja planuje dom piętrowy, 145 użytkowej i 170 całkowitej. Nie wiem, ile wyniesie Mnie SZZ ale doprowadzenia do stanu developerskiego liczę tak: - schody, wykończenie betonowych - 8 000 zł (drewno + balustrady) - wod - kan - 5 000 zł - ogrzewanie 35 000 (Pompa Ciepła PW + podłogówka) - elektryka - 15 000 - tynki 10 000 - wylewki - 7000 - rekuperacja - 12 000 - oczyszczalnia + zbiornik na deszczówka - 8 000 - elewacja - 25 000 - parapety - 2000 - ocieplenie poddasza 4 000 Wychodzi 130 000 zł jak nic. Jakby zamienić PC na inne źródła, wywalić rekuperację (ale wtedy dochodzą dwa kominy do SSZ) to i tak 100 000 jak nic Na pompie ciepła już możesz odjąć około 5 tysięcy. Podłogówka z ułożeniem i rozdzielaczem max 5 tysięcy a pompa z kotłownią około 25. Razem 30. Reszta pewnie jakoś wyjdzie bo na wylewkach bym odjął ale na ociepleniu dodał. Wszystko zależy od materiałów. Rekuperator 12.000 to już górna granica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolina.P. 08.11.2015 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Witam wszystkich.to mój pierwszy wpis na forum więc proszę o ewentualną wyrozumiałość. Chciałabym żebyście ocenili mój i męża pomysł-czy tak się w ogóle da zrobić.Otóż chcemy wybudować mały domek(80 pare metrów-dom przy cyprysowej 34).działke już mamy.wiosną chcemy zacząć załatwiać papierologie,potem kredyt.Chcemy wziąść 130tyś na stan surowy(czy to wgl wystarczy?)a potem sprzedać mieszkanie (za ok 90tys)i wykończyć za tą kase.Starczy czy lepiej wziąść większy kredyt?czy idąc do banku po kredyt musze już mieć projekt kupiony czy za kase od nich mogę.Może to głupie pytania ale chce się dobrze przygotować przed ruszeniem ze wszystkim żeby potem nie było niespodzianek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 08.11.2015 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 (edytowane) Nie znam miejsca gdzie oficjalnie można pożyczyć zagęszczarkę i kopić do niej paliwo za 65zł, betoniarka 30zł. Piasek żółty za17zl? to ile tego piasku kupiłeś - a gdzie transport. Gdzie konkretnie na podkarpaciu budujesz? Zagęszczarka z hurtowni budowlanej która wypożycza sprzęt (100zł za dobe) ale, że mam znajomego to pożyczył na 5 godzin i policzył 50zł. Betoniarka od mojego ojca przy zalewaniu wieńców odmówiła posłuszeństwa i rozleciało się łożysko na wale (wieńcu), więc pożyczyłem na kilka godzin i zapłaciłęm 30zł. Faktycznie przyznaję błąd w kosztorysie przy piasku. Piasek kosztował 17zł za kubik a było ich blisko 50 więc należy poprawić ten błąd na blisko tysiąca. (kilka razy to czytałem w życiu a nigdy nie dopatrzyłem się tego błędu). Buduję na podkarpaciu a dokładniej w Lubaczowie. Edytowane 8 Listopada 2015 przez jarekpolak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 08.11.2015 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 To już jest kabaret pełną gębą. Tu dał coś tata,tu coś przygarnął szwagier, a to coś zbywało w firmie. Przypominasz mi sąsiada który tez tak buduje. Tynk różowy bo koledzy robili osiedle i przylepiało się im po kilka wiader, a to okna z odzysku bo wujek robił wymianę dla jakiejś spółdzielni mieszkaniowej. I zwozi po parę worków cementu, kleju etc. albo jak już ciemno jest, albo wczesnym rankiem. Twierdzi że tanio buduje i z pewnością ma rację.Tyle tylko że jak pisać o kosztach to trzeba prawdę pisać, a nie jakieś kombinacje ubierać w przedsiębiorczość. Przecież wiadomo że województwo podkarpackie jest ostoją prawości, honoru i uczciwości oraz wszelakich cnót chrześcijańskich, które będą promieniować teraz na cały kraj.Więc forumowy kolego jak informujesz to rzetelniej to czyń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 08.11.2015 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 jarekpolak - Może ten dom to widmo wcale nie jest wybudowany . A fotki masz z netu kosztorys sprefabrykowałeś Dach robiło ci ufo bo przecież takie ciężkie dachówki nie da się wnieść do góry bez wynajęcia mega firmy , Pomoc ojca i rodziny tylko w filmach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 08.11.2015 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 [ATTACH=CONFIG]336711[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]336712[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]336713[/ATTACH] Przepraszam za kolejność, ale coś się pomieszało. Mój kosztorys założony na samym początku i uwzględnione wszystkie koszty związane z budową. ps. zakładając nie wiedziałem, że przyda mi się w tak głupim celu, żeby udowodnić sceptykom ich niewiedzę. Kolego ta cena to jest za co? Za poziom zero z działką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 08.11.2015 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 (edytowane) Nie rozumię .... parę razy zagladałem do tego wątku i niejednokrotnie przewija się: chcesz tanio wybudować dom, zmieścić się w ok 200 tys to :- duuuzo pracy własnej- szukanie okazji w zakupie materiałów- prosty projektGdy ktoś poszedł ta droga i jeszcze pokazuje na co ile wydał to od razu krytyka, że rodzina pomaga, że coś tam zalatwił / kupił taniej niż wy - ważne że nie ukradł. Ja też pożyczałem zagęszczarkę "za flaszkę", deski kupilem po 100zl /m3 po budowie, stęmple dostałem od kolegi za darmo (za pomoc na przy jego budowie) itp, i mi też na budowie pomaga ojciec, teść, brat, szfagier... i co to coś złego... Edytowane 8 Listopada 2015 przez sylwekr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 08.11.2015 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 (edytowane) Witam wszystkich.to mój pierwszy wpis na forum więc proszę o ewentualną wyrozumiałość. Chciałabym żebyście ocenili mój i męża pomysł-czy tak się w ogóle da zrobić.Otóż chcemy wybudować mały domek(80 pare metrów-dom przy cyprysowej 34).działke już mamy.wiosną chcemy zacząć załatwiać papierologie,potem kredyt.Chcemy wziąść 130tyś na stan surowy(czy to wgl wystarczy?)a potem sprzedać mieszkanie (za ok 90tys)i wykończyć za tą kase.Starczy czy lepiej wziąść większy kredyt?czy idąc do banku po kredyt musze już mieć projekt kupiony czy za kase od nich mogę.Może to głupie pytania ale chce się dobrze przygotować przed ruszeniem ze wszystkim żeby potem nie było niespodzianek. Aby iść do banku po kredyt musisz mieć PnB lub zgłoszoną budowę w urzędzie. Papierkologie radziłbym zacząć załatwiać już teraz. Opieszałość urzędów nie zna granic. Osobiście na WZ czekałem ponad 3 mies. Chyba że już macie warunki ale reszta też zejdzie. Na stan SSO takiego domku spokojnie 100 tys wystarczy. Jak dobrze poszukasz murarza oraz cieśli i dekarzy. Osobiście będę od wiosny stawiał podobny dom 90m2 + garaż i kotłownia w bryle 10.15m x 8.2m więc większy od Waszego i mam umowę z firmą na robociznę SS na 17 tys (całość łącznie z działówkami, kominami, strop żelbetowy itp - wszelkie prace murarskie tego projektu) i druga umowa na kwotę 10 tys za kompletny dach (więźba + pokrycie dachówką + rzeźbienie krokwi + pełne deskowanie) z materiałem zejdę ponieżej 100 tys za SSO z pokryciem dachowym. SSZ przewiduję na około 110 tys. Edytowane 8 Listopada 2015 przez Marek88.8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 08.11.2015 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Nie rozumię .... parę razy zagladałem do tego wątku i niejednokrotnie przewija się: chcesz tanio wybudować dom, zmieścić się w ok 200 tys to : - duuuzo pracy własnej - szukanie okazji w zakupie materiałów - prosty projekt Gdy ktoś poszedł ta droga i jeszcze pokazuje na co ile wydał to od razu krytyka, że rodzina pomaga, że coś tam zalatwił / kupił taniej niż wy - ważne że nie ukradł. Ja też pożyczałem zagęszczarkę "za flaszkę", deski kupilem po 100zl /m3 po budowie, stęmple dostałem od kolegi za darmo (za pomoc na przy jego budowie) itp, i mi też na budowie pomaga ojciec, teść, brat, szfagier... i co to coś złego... Widocznie niektórym wydaje się to nie możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 08.11.2015 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Widocznie niektórym wydaje się to nie możliwe Lub "dom" to jest cos co zostalo wybudowane przy załozeniach, że przy budowie na piasek wydane nie mniej niż tyle ..., za postawienie ścian ..., za dach ... itd, jeśli ktoś cos zrobił taniej to albo to niemożliwe i oszukuje, albo złodziej i kombinator... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolina.P. 08.11.2015 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Aby iść do banku po kredyt musisz mieć PnB lub zgłoszoną budowę w urzędzie. Papierkologie radziłbym zacząć załatwiać już teraz. Opieszałość urzędów nie zna granic. Osobiście na WZ czekałem ponad 3 mies. Chyba że już macie warunki ale reszta też zejdzie. Na stan SSO takiego domku spokojnie 100 tys wystarczy. Jak dobrze poszukasz murarza oraz cieśli i dekarzy. Osobiście będę od wiosny stawiał podobny dom 90m2 + garaż i kotłownia w bryle 10.15m x 8.2m więc większy od Waszego i mam umowę z firmą na robociznę SS na 17 tys (całość łącznie z działówkami, kominami, strop żelbetowy itp - wszelkie prace murarskie tego projektu) i druga umowa na kwotę 10 tys za kompletny dach (więźba + pokrycie dachówką + rzeźbienie krokwi + pełne deskowanie) z materiałem zejdę ponieżej 100 tys za SSO z pokryciem dachowym. SSZ przewiduję na około 110 tys.nie mamy warunków niestety.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.11.2015 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Witam wszystkich.to mój pierwszy wpis na forum więc proszę o ewentualną wyrozumiałość. Chciałabym żebyście ocenili mój i męża pomysł-czy tak się w ogóle da zrobić.Otóż chcemy wybudować mały domek(80 pare metrów-dom przy cyprysowej 34).działke już mamy.wiosną chcemy zacząć załatwiać papierologie,potem kredyt.Chcemy wziąść 130tyś na stan surowy(czy to wgl wystarczy?)a potem sprzedać mieszkanie (za ok 90tys)i wykończyć za tą kase.Starczy czy lepiej wziąść większy kredyt?czy idąc do banku po kredyt musze już mieć projekt kupiony czy za kase od nich mogę.Może to głupie pytania ale chce się dobrze przygotować przed ruszeniem ze wszystkim żeby potem nie było niespodzianek. Banki nie udzielają kredytu na stan surowy tylko do "oddania" budynku -tak było jeszcze rok temu i nie sadzę aby to się zmieniło. Musisz zacząć ze swoich a potem dobrać kredyt lub brać na całość. Chyba ze weźmiesz kredyt na inny cel niz budowa czyli konsumencki ale to zazwyczaj droższa opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 08.11.2015 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Witam wszystkich.to mój pierwszy wpis na forum więc proszę o ewentualną wyrozumiałość. Chciałabym żebyście ocenili mój i męża pomysł-czy tak się w ogóle da zrobić.Otóż chcemy wybudować mały domek(80 pare metrów-dom przy cyprysowej 34).działke już mamy.wiosną chcemy zacząć załatwiać papierologie,potem kredyt.Chcemy wziąść 130tyś na stan surowy(czy to wgl wystarczy?)a potem sprzedać mieszkanie (za ok 90tys)i wykończyć za tą kase.Starczy czy lepiej wziąść większy kredyt?czy idąc do banku po kredyt musze już mieć projekt kupiony czy za kase od nich mogę.Może to głupie pytania ale chce się dobrze przygotować przed ruszeniem ze wszystkim żeby potem nie było niespodzianek. Potwierdzam. Banki dają kredyt, kiedy rozpoczniesz prace za własne środki i dopiero po inspekcji konkretnego stanu pójdzie wypłata pierwszej transzy. U Mnie koszty przed rozpoczęciem prac: mapka do celów projektowych 800, badania geotechniczne 600, podłączenie prądu 1500 (skrzynka już na działce), podłaczenie wody z projektem 2 200 zł. Do tego koszt projektu (u Mnie indywidualny) a przed rozpoczęciem budowy znowu geodeta. 10 000 jak nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 08.11.2015 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Aby iść do banku po kredyt musisz mieć PnB lub zgłoszoną budowę w urzędzie. Papierkologie radziłbym zacząć załatwiać już teraz. Opieszałość urzędów nie zna granic. Osobiście na WZ czekałem ponad 3 mies. Chyba że już macie warunki ale reszta też zejdzie. Na stan SSO takiego domku spokojnie 100 tys wystarczy. Jak dobrze poszukasz murarza oraz cieśli i dekarzy. Osobiście będę od wiosny stawiał podobny dom 90m2 + garaż i kotłownia w bryle 10.15m x 8.2m więc większy od Waszego i mam umowę z firmą na robociznę SS na 17 tys (całość łącznie z działówkami, kominami, strop żelbetowy itp - wszelkie prace murarskie tego projektu) i druga umowa na kwotę 10 tys za kompletny dach (więźba + pokrycie dachówką + rzeźbienie krokwi + pełne deskowanie) z materiałem zejdę ponieżej 100 tys za SSO z pokryciem dachowym. SSZ przewiduję na około 110 tys. SSZ = czyli na okna z montażem + brama garażowa + drzwi zewnętrzne liczysz 10 000 - 15000 zł...??? Trochę mało, nie wiem jaki budujesz domek, ale same okna to chyba min. 10 000 zł (bez dużych przeszkleń i HST, które jedno kosztuje 10000). Średniej jakości drzwi zewn, to 3000 zł a brama z napędem 3 000 -4000 zł. Jak podajecie ceny, to trzeba napisać trochę więcej, gdzie kupujecie, jak firma itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 08.11.2015 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 (edytowane) Dokładnie tak. Mój kosztorys pisałem z pamięci, zdjęcia domu to zdjęcia z internetu i nie da się wybudować dobrze i tanio, tylko że ja w przeciwieństwie do większości tutaj nie jestem anonimowy, podaję swoje imię, nazwisko, miejscowość a jeśli ktoś dociekliwy i chce przedyskutować koszta to mogę podać numer telefonu. Sceptycy, krytycy czy jak by raczej wypadało ich nazwać idioci, którzy dali się naciągnąć firmom bo ci widzieli, że barana złapali, który ma dwie lewe ręce i nie ma ani pojęcia o kosztach i uważa, że skoro firma bierze grubą kasę to zrobią wszystko idealnie co nie pokrywa się z prawdą. Skoro ktoś zapłacił mniej niż ty baranie to już jest kłamcą i krętaczem bo przecież jak to jest możliwe żeby ktokolwiek inny mógł zrobić coś lepiej niż Ty.... dopisałem:Jeśli jest sie sk*** dla rodziny i przyjaciół to logiczne, że oni odpłacą tym samym. Mi pomogło wiele osób, którzy również pracują, jednak znaleźli czas, żeby pomóc mi za "flaszkę" i dobre słowo. Edytowane 8 Listopada 2015 przez jarekpolak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts