Zielony ogród 17.02.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Zdecydowanie lepiej sprzedają się domy małe (do ok.100 m2 pow.użytk.), w tym jeszcze lepiej te z garażem. Czasami mam taką sytuację, że u mnie "stoi" kolejka oczekująca na oferty sprzedaży małych domów. Szczególnie dotyczy to ludzi świeżo na emeryturze, którym marzy się "mały domek na obrzeżach miasta z dostępem do.. wszystkiego" Koszmar z Łodzią baardzo mały obrót na tym rynku. Okres sprzedaży domów powyżej 150 m2 to około 2 lat. Oczywiście zależy od miejsca i dostępu do komunikacji, mediów itd. Szybko sprzedają się domy w SSO. A mam ich w swoim portfolio coraz więcej, ze względu na lawinowo postępującą coraz gorszą sytuację finansową inwestorów. W ciągu ostatnich 2 tygodni dostałam 6 zleceń sprzedaży domów w różnej fazie budowy ze względu na trudności finansowe u inwestorów. Klienci kupują coraz mniejsze działki. Skończyły się dobre czasy dla działek np. 50 arowych. Najchętniej tak 700-800 m. Koszmar ze sprzedażą domów szkieletowych. Nikt nie chce tego kupować. dzieki za ciekawe informacje tzn. jeżeli będę chciała sprzedać swój domek, to dobuduje przy "ślepej ścianie" garaż i pójdzie od ręki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 17.02.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 To chyba najważniejsza informacja dla potencjalnego inwestora. Sprzedać będzie cięzko. Gdyby jeszcze te domu były duzo tańsze w budowie to i przy odsprzedaży mozna by dostosować cenę do popytu a tak to kischka. Dokładnie o to chodzi. Jeżeli klient zgłasza się do mnie z domem szkieletowym, z ceną domu murowanego, to coś jest nie tak. I oczywiście takiego domu nie da sią sprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malakurka 17.02.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Zielony ogród zobacz gdzie i jakie domy budują duże firmy developerskie z zagranicznym kapitałem. Kto jak kto ale oni już tam dobrze kalkulują co i gdzie się dobrze sprzeda. Mają od tego zastępy analityków rynku. malakurka nie wiem czy dobrze rozumiem ale napisałaś "Oszczędności żadnych tylko w przyszłości mąż dostanie mieszkanie po mamie w Łodzi ", "to nie jest problem aby sprzedac tyle że teraz nie możemy tego zrobic" tzn. że liczysz na spadek po 64letniej teściowej w najbliższym czasie? bo jeśli tak to takie trochę niesmaczne roztrząsać publicznie ile możesz dostać ze sprzedaży mieszkania po osobie która żyje i ma się dobrze. Jest takie przysłowie "nie dziel skóry na niedźwiedziu". Zupełnie nie chodzi o to że liczę na kasę z mieszkania teściowej która żyje....to świetna kobieta i nie wiem jak możecie pomyślec że o to mi chodziło, życzę Jej przynajmniej 100 lat tym bardziej że jest samotna i wygrała z rakiem ....myśłałam tylko pisząc to, że to może mogłoby byc zabezpieczenie kredytu, a mieszkanie na 100% dostanie mój mąż, zreszta nie o to mi chodziło i jakos strasznie mi było przykro czytajac ten post.... NIeważne szkoda że posądzacie ludzi od razu o złe intencje... przedstawiłam tylko moją sytuacje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malakurka 17.02.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Zapomniałam dodac że mamy jeszcze opcję taką, żeby kupic mieszkanie 2 pokojowe w Łodzi dla teściowej właśnie i wtedy dostaniemy to drugie od ręki...podkreślam jeszcze raz że nikt na razie nie chce sprzedawac mieszkania w którym teraz mieszka teściowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 17.02.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 malakurka proponuje: podzielic dzialke ktora posiadacie na 2 mniejsze dzialki 8 arowe jesli to mozliwe, na jednej mozecie postawic domek a druga bedzie zawsze jakims zabezpieczeniem na przyszlosc jesli tesciowa zgodzi sie teraz przepisac na Was to mieszkanie to wziac kredyt z hipoteka na mieszkanie a nie obciazac hipoteka budowanego domu 250 tys zl jesli sie zepniecie na domek z poddaszem o powierzchni podlog ok 100-120m2 wystarczy, takze na wykonczenie a meblowac mozna pozniej - dodam ze w rzeszowie ceny robocizny do astronomicznych nie naleza jest tylko jedno ale, wlasnie w postaci kredytu... za wziete 250 tys zl bedziecie musieli oddac bankowi ok 400 tys zapewne, co przy splacaniu kredytu przez np 25 lat daje miesieczna rate ok 1200-1300 zl uwazam ze widoki macie dobre jak rowniez zabezpieczenie, jednak przydaly by sie dochody rzedu 4 tys netto aby spokojnie zyc i splacac kredyt a jeszcze zawsze te 300-500 zl odlozyc na gorsze czasy badz inwestowac je w umeblowanie badz otoczenie budynku pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej27 17.02.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 malakurka proponuje: podzielic dzialke ktora posiadacie na 2 mniejsze dzialki 8 arowe jesli to mozliwe, na jednej mozecie postawic domek a druga bedzie zawsze jakims zabezpieczeniem na przyszlosc jesli tesciowa zgodzi sie teraz przepisac na Was to mieszkanie to wziac kredyt z hipoteka na mieszkanie a nie obciazac hipoteka budowanego domu 250 tys zl jesli sie zepniecie na domek z poddaszem o powierzchni podlog ok 100-120m2 wystarczy, takze na wykonczenie a meblowac mozna pozniej - dodam ze w rzeszowie ceny robocizny do astronomicznych nie naleza jest tylko jedno ale, wlasnie w postaci kredytu... za wziete 250 tys zl bedziecie musieli oddac bankowi ok 400 tys zapewne, co przy splacaniu kredytu przez np 25 lat daje miesieczna rate ok 1200-1300 zl uwazam ze widoki macie dobre jak rowniez zabezpieczenie, jednak przydaly by sie dochody rzedu 4 tys netto aby spokojnie zyc i splacac kredyt a jeszcze zawsze te 300-500 zl odlozyc na gorsze czasy badz inwestowac je w umeblowanie badz otoczenie budynku pozdrawiam:) jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 17.02.2011 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 ale ja czy malakurka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 17.02.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 andrzej27 codziennie pyta czy ktoś jest, fajny gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 17.02.2011 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 nie pozwala umrzec watkawi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 17.02.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 i domek i mieszkanie ma swoje plusy i minusy, duze znaczenie ma odległośc i ciagle dojazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej27 17.02.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 andrzej27 codziennie pyta czy ktoś jest, fajny gość czytaj wyrażnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej27 17.02.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 malakurka proponuje: podzielic dzialke ktora posiadacie na 2 mniejsze dzialki 8 arowe jesli to mozliwe, na jednej mozecie postawic domek a druga bedzie zawsze jakims zabezpieczeniem na przyszlosc jesli tesciowa zgodzi sie teraz przepisac na Was to mieszkanie to wziac kredyt z hipoteka na mieszkanie a nie obciazac hipoteka budowanego domu 250 tys zl jesli sie zepniecie na domek z poddaszem o powierzchni podlog ok 100-120m2 wystarczy, takze na wykonczenie a meblowac mozna pozniej - dodam ze w rzeszowie ceny robocizny do astronomicznych nie naleza jest tylko jedno ale, wlasnie w postaci kredytu... za wziete 250 tys zl bedziecie musieli oddac bankowi ok 400 tys zapewne, co przy splacaniu kredytu przez np 25 lat daje miesieczna rate ok 1200-1300 zl uwazam ze widoki macie dobre jak rowniez zabezpieczenie, jednak przydaly by sie dochody rzedu 4 tys netto aby spokojnie zyc i splacac kredyt a jeszcze zawsze te 300-500 zl odlozyc na gorsze czasy badz inwestowac je w umeblowanie badz otoczenie budynku pozdrawiam:) wiesz ile kasuje elektryk za punkt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 17.02.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 u mnie w okolicy - blisko krakowa - ok 40-50 zl zalezne czy dytem czy w peszlu, sa tez i tacy po 30 zl uzbrojenie rozdzielnicy to ok 150-200 zl za szyne czyli ok 400-500zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej27 17.02.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 u mnie w okolicy - blisko krakowa - ok 40-50 zl zalezne czy dytem czy w peszlu, sa tez i tacy po 30 zl uzbrojenie rozdzielnicy to ok 150-200 zl za szyne czyli ok 400-500zl jak myślisz ile mam liczyc tys na elektryke z robocizna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 17.02.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 (edytowane) nie wiemok 100 pkt na pewno + rozdzielnica czyli robocizna ok 4500 zldo tego material puszki, przewody-dyt, roznicowki, esy, skrzynka nie wiem ale ok 3500-4000 zl Edytowane 17 Lutego 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwersarz 17.02.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 malakurka przykro mi że ci się zrobiło przykro ale to jest forum, nie wiesz z kim piszesz a ludzie są różni i z tego co wcześniej napisałaś to tak wyglądało. Wracając jeszcze do nieruchomości to fakt że domy budowane w każdej innej technologii niż tradycyjnej to trochę ryzykowna inwestycja. Domy ze słomy, kanadyjczyki, kształtki styropianowe to są technologie bardziej dla hobbystów, dla ludzi którzy są przekonani że tylko w takim domu chcą mieszkać i budują go za gotówkę, w przypadku powinięcia się nogi z kredytem może być tragedia. Szczerze mówiąc myślałam że domy do 100m2 nie maja aż takiego brania bo mało ich w ogłoszeniach a jak już są to stare, natomiast tendencja do zmniejszani powierzchni działek mnie nie dziwi bo raz ze działki są droższe 2 ze na takiej działce 800m2 20x40 całkiem sensowny domek się zmieści i spory kawałek ogrodu zostanie z tyłu a 3 duży ogród to nie tylko powierzchnia za którą trzeba zapłacić ale też kosztuje w utrzymaniu nie tylko kasę ale mnóstwo czasu żeby wyglądał tak jak chcemy. Teraz jest taka moda wśród młodych ludzi z bloków przeprowadzających się na wieś nie wiem jak to nazwać bo nie znam się na ogrodach ale powiedziałabym "ogród- typ miejski" o czyli obowiązkowo kawał trawnika wypielęgnowanego króciutko przystrzyżonego, tuje naokoło, i kupę kwiatków, krzaczków o trudnych nazwach nie występujących normalnie w polsce. Moja teściowa jest technikiem ogrodów, ma dom na działce 500m2, działki po odjęciu domu i garażu zostaje naprawdę niewiele pomimo tego twierdzi że żeby ogród wyglądał naprawdę dobrze to musiała by w nim siedzieć cały dzień coś robić, czyli etat-ogrodnik. Ogród ma właśnie takiego typu. Ja się wychowałam w ogrodzie "typu wiejski-sad", czyli trawniko-chwastownik, kosiło się go jak trawa miała już z 20cm, dużo różnych drzewek owocowych, porzeczki, agrest kawałek grządki na pomidory itd. i klomb około 10m2, działka nie była specjalnie duża 1200-1300m2, drzewa dawały cień, trawy nie trzeba było podlewać bo wysoka dobrze trzymała wilgoć, narobić się trzeba było tylko przy grządce i klombie. Wyglądała bardzo dobrze i naturalnie, więc tak się zastanawiam po co ludziom te wypasione ogrody? , przecież wszyscy nie maja tyle czasu żeby zadbać o nie, w tygodniu się pracuje a spędzać weekend zamęczając kręgosłup - bez sensu. Istotna informacja z postu Aleksandryty- budując nawet małą parterówkę lepiej odżałować i zrobić strop betonowy różnica w kosztach niewielka a zawsze lepiej usztywnia budynek oraz widocznie łatwiej sprzedać. Myślę że to wynika ze strachu przed zerwaniem dachu, nie raz się słyszy w tv że gdzieś dachy pozrywała wichura a jak jest strop to zawsze ten sufit zostaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej27 17.02.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 nie wiem ok 100 pkt na pewno + rozdzielnica czyli robocizna ok 4500 zl do tego material puszki, przewody-dyt, roznicowki, esy, skrzynka nie wiem ale ok 3500-4000 zl pisałes raz że okna zrobie sam ale powiem ci ze drewniane są droższe od np plastikowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 17.02.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 andrzej27 wiem ze sa drozszezrobisz sam to zrobisz, jesli nie to kupiszTwoja wola:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej27 17.02.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 andrzej27 wiem ze sa drozsze zrobisz sam to zrobisz, jesli nie to kupisz Twoja wola:) a jaki ty masz dom bo zapomniałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 17.02.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 ........ ....Istotna informacja z postu Aleksandryty- budując nawet małą parterówkę lepiej odżałować i zrobić strop betonowy różnica w kosztach niewielka a zawsze lepiej usztywnia budynek oraz widocznie łatwiej sprzedać. Myślę że to wynika ze strachu przed zerwaniem dachu, nie raz się słyszy w tv że gdzieś dachy pozrywała wichura a jak jest strop to zawsze ten sufit zostaje ale to jest dziwne... przecież jak zerwie dach to betonowy strop trzeba suszyć, skuwac tynki, kłaść nowe.... a podwieszany sufit jest tani i lekki i po prostu robimy go od nowa, i jest suchy i nowy. a jaka łatwość przeprowadzania wszelkich instalacji - wentlacja, nadmuchy, elektryka, kino domowe, tv itd.... no cóz, przyzwyczajenia, jak niemieckie samochody.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts