anetina 23.02.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 jeżeli 1,8 tys. zł - no bo dom mam większy, ale nawet niż te 200 m2 - to wychodziłoby mi, że conajmniej na sam dom powinnam wydać 450 tys. zł nierealne, no bo nas nie stać na taką kwotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 23.02.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 no wiesz, ale jak ktoś jst zainteresowany tematem to przeczyta ile ja chcę wydać? wg kosztorysu systemem gospodarczym jest 370tys. porównując ceny materiałów już wiem ,że kupię je taniej niż w kosztorysie. Dużo zrobi mąż ,więc liczę, że zbudujemy za mniej. Marzeniem jest 300tys, bez wydatków, które ponieśliśmy do tej pory i wykończony cześciowo np. gabinet bez mebli ( nie wiem jeszcze co tam będzie), pokój nad garażem pralnia z suszarnią, nasza sypialnia ( na początek wystarczy nam samo łózko) , pokój małej w całóści, kuchnia, łazienki i salon...nie liczę też ogrodzenia i kostki, bo to może poczekać. Czemu tak planuje? bo nie chcę się obciążać za bardzo kredytem na razie liczę piwnicę na 30tys., dach 60tys, nie wiem ile może wynieść reszta 2lata i wszystko robiły ekipy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 23.02.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 zaczęliśmy dokładnie 30 kwietnia 2009. ekipa murarzy nie była z tych co im się robota pali w rękach więc skończyli w sierpniu. umówieni dekarze rok wcześniej, 2 tygodnie przed początkiem prac wypieli się na nas więc w najgorętszym okresie jeśli chodzi o dachy( sierpień wrzesień) szukaliśmy ekipy. znaleźliśmy taka co bierze 35 zł za kompletny dach (blacha) okna wstawiliśmy 30 grudnia a później nastała zima chyba nie muszę mówić jaka. w międzyczasie (listopad) na świat przyszła mała osóbka która wywaliła nasz świat do góry nogami . 30 stycznia tego roku była ostatnia ekipa- montaż schodów. największe opóźnienie to podłogi. było za wilgotno i wiadomo terminy. skończyło się na tym że 3 tygodnie chodził osuszacz a i tak trzeba było na dole odcinać chemicznie wilgoć. dla własnej ciekawości policzyłam ile by ,nie kosztował ten dom gdybym zrezygnowała z paru rzeczy a inne wzięła tańsze. do kosztów nie wliczam umeblowania. mam dom kryty blachodachówką i białe okna. typowa stodoła i tylko jedno okno dachowe i jedna lukarna. powierzchnia po podłogach 200 metrów. moja największa fanaberia to podłoga dębowa 170 zl metr na gotowo, płytki do jednej łazienki po 110 zł, obudowa kominka z cegły ręcznie formowanej i kabina prysznicowa ronal pur. jeśli chodzi o gres orientale z nowej gali to sprawdziłam cenę na necie 55 zł metr więc nie uważam żeby to było dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 23.02.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 staraliśmy się wybrac średnią półkę cenową ale biorąc najtańsze rzeczy to i poniżej 300 tys byśmy dali radę. np okna wyceniano nam w przedziale 5-14 tysięcy. najtańsze z firmy z profilami no name najdroższe z Krakowa. to samo piec gazowy mogliśmy mieć taki za 5 tys z zasobnikiem.pewnie wygląda jakbym się tłumaczyła ale możecie uwierzyć mi na słowo duuużo mi brakuje co do niektórych na tym forum, których dzienniki oglądałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 23.02.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 aha mój dom to słoneczko z pracowni horyzont z Wrocławia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 23.02.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 (edytowane) jeżeli 1,8 tys. zł - no bo dom mam większy, ale nawet niż te 200 m2 - to wychodziłoby mi, że conajmniej na sam dom powinnam wydać 450 tys. zł nierealne, no bo nas nie stać na taką kwotę zalozeniem jest brak tykania palcem budowy, no chyba ze aby wskazac bledy wykonawcy jesli ktos nie ma kasy na budowe firmami to albo mniejszy dom i firmy albo wiekszy i gospodarka jesli sie ma 200tys zl na budowe domu zostaje rowniez maly i gospodarka np nasz 130m2 podlog w stanie deweloperskim za 147 tys edit: poprawka 147 nie 140 tys:) Edytowane 23 Lutego 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 23.02.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 ale nawet nietykajac palcem na budowie nie byłabym w stanie wydac tyle na ekipy no ale u nas takie ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 23.02.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Fajnie poczytać, że są tacy, którym udaje się zmieścić w kwocie 200tys. Ja zakładałem 250 tyś. Działka za darmo od rodziców, ale musiałem ponieść koszty podziału działki i notarialne. Na dzień dzisiejszy wydaliśmy około 290 tyś a jeszcze sporo przed Nami. Do zrobienia całe zagospodarowanie terenu, a więc koszt niemały. Poza tym w środku dół w zasadzie umeblowany i skończony ale trzeba zrobić schody(na razie jest beton) i zrobić poddasze. W tej chwili jest ocieplenie 30cm wełny plus zrobiony kompletnie stelaż. Wszystko czeka aż znajdę czas. Na elewacji został do położenia tynk. Jest ocieplona i zagruntowana, ale tynk też sporo kosztuje. Większość prac wykonana we własnym zakresie. Czasem pomagał młodszy brat, a przy wymianie gruntu i elektryce udzielali się koledzy. Ekipy na działce to: Koparka z ciężarówką do wymiany gruntu i wywiezienia ziemi 500m dalej Dach w całości Obłożenie kominów klinkierem tynki wylewki podłączenie kotłowni. Podczas budowy zmieniliśmy grubości materiałów izolacyjnych, a dom "bez fajerwerków". Co prawda w bryle domu jest garaż, ale czy aż tyle on kosztuje? Powodzenia życzę twój dom ma ponad 140 m2 (odszukałam projekt), więc koszt 290 tys. jest raczej normalny, wychodzi ok.2tys. za metr, więc nie najgorzej. Za 200 tys wybuduje sie dom do 100m (100 m2 CAŁOŚĆ, więc garaże, kotłownie itp sie w to wliczają) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 23.02.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Kasia to faktycznie mieliście przeboje z ekipami ale za to jaki piękny listopad wiesz tłumaczyć się nie musisz bo to twój dom, twoja kasa i nikomu nic do tego. Ale sama widzisz da się taniej, więc takich podpowiedzi oczekuje ktoś kto musi liczyć każdą złotówkę. Są też ludzie co wybudowali za 600tys i uparcie twierdzą, że za mniej się nie da, bo : odkurzacz centralny tyle, reku tyle, drewniane podłogi tyle, marmurowe parapety tyle , no i jakby nie liczyć no 200tys to dużo za mało, ledwo na działkę wystarczy Face kurcze nieźle ci się udało, z czego budowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 23.02.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 (edytowane) Face kurcze nieźle ci się udało, z czego budowałeś? poprawka 147 tys str 9 szczegoly sciany max 28 + 12 styro dachowka ceramiczna tondach marsylka 12 poddasze 25 cm super-mata isovera nie oszczedzalismy na jakosci materialow a i ceny w roku 2007-2008 byly stosunkowo wysokie Edytowane 23 Lutego 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 23.02.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 nieźle czyli chcąc tanio wybudować trzeba mieć głowę na karku, długopis, ołówek, a i czasem pobrudzić ręce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 23.02.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 (edytowane) w naszym przypadku to czesto brudzic rece:)mielismy ograniczony budzet, zalozenia: brak wykonczonej i wyposazonej lazienki na poddaszu, nie umeblowane sypialnie na poddaszu, stare meble w salonie...do tego boom budowlany i szybko rosnace ceny materialow...przy wlasnym wkladzie pracy zalozenia zrewidowalismy a na kompromis poszlismy tylko przy schodach wewn i meblach kuchennych generalnie za 260 tys mamy domek (wykonczony i umeblowany) na ktory bysmy potrzebowali ok 330-340 tys bez wkladu pracy wlasnej generalnie olowek, dlugopis, glowa na karku i checi sprzyjaja i ulatwiaja droge do sukcesu:) Edytowane 23 Lutego 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 23.02.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 czyli sporo zaoszczędziłeś na robociźnie...no tego było mi trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 23.02.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 (edytowane) czyli sporo zaoszczędziłeś na robociźnie...no tego było mi trzeba robociznie, ale i materialach ktore kupowalismy sporo wczesniej, na skladzie prosilem o cynk czy tanieja czy drozeja i ewentualnie kiedy najlepiej je zakupic, kupowalismy duze ilosci bo rabat wiekszy, sporo wyposazenia kupione przez internet (baterie, agd w kuchni, nawet meble do 2 sypialni), negocjajcje w sklepach i wnet narzucanie cen (np kupie to, to i tamto, za ile sprzedacie??a, za 15 tys po rabacie? to ja kupie jak sprzedacie za 14 tys - oczywiscie wczesniej wyceny w paru sklepach/hurtowniach/skladach) Edytowane 23 Lutego 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojojoj 23.02.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 (edytowane) witajcie , czytuję was od deski do deski , bo ten wątek działa kojąco ,a ponadto widać zdrowo rozsądkowe podejście , co uważam za ważne w dobie marketingu budowlanego. "Jak budować by nie dać się zwariować" - takie będzie moje motto jak już przyjdzie moja kolej podejmowania decyzji , a tymczasem znalazłam taką oto stodółkę, i jestem ciekawa co powiecie zgodnie z tematem "czy za 200 tys da się czy nie da..."? ... tak z ciekawości pytam, tych co już jakieś doświadczenie mają czy wpisuje się w konwencję wątku i spełnia warunki domu za 200? http://www.domforma.pl/nevada a i z drugiej ciekawości to jak ten domek waszym okiem się prezentuje? Edytowane 23 Lutego 2011 przez ojojoj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 23.02.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 (edytowane) wpisuje sie dobrze i pasuje do koncepcji domu za 200 tys, do tego bardzo gustowny:) kosztorys ze strony bardzo optymistyczny,poniewaz aby ten domek wygladal z zewnatrz jak na stronce to trza by z 250 tys zlza 200 tys wybudujesz i skromnie wykonczysz jesli nie ulegniesz pokusom forumowym na ocieplanie wszedzie gdzie tylko mozna i grubo ile tylko mozna, nie zaczniesz wyposazac go w bajery typu reku itp, nie zglupiejesz i nie zaczniesz wykanczac na pokaz pozdrawiam Edytowane 23 Lutego 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 23.02.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 witajcie , czytuję was od deski do deski , bo ten wątek działa kojąco ,a ponadto widać zdrowo rozsądkowe podejście , co uważam za ważne w dobie marketingu budowlanego. "Jak budować by nie dać się zwariować" - takie będzie moje motto jak już przyjdzie moja kolej podejmowania decyzji , a tymczasem znalazłam taką oto stodółkę, i jestem ciekawa co powiecie zgodnie z tematem "czy za 200 tyś da się czy nie da..."? ... tak z ciekawości pytam, tych co już jakieś doświadczenie mają czy wpisuje się w konwencję wątku i spełnia warunki domu za 200? http://www.domforma.pl/nevada a i z drugiej ciekawości to jak ten domek waszym okiem się prezentuje? ładny, prosty i tani w budowie. Nawet w projekcie masz koszt budowy systemem gospodarczym 180tys. czyli jesteś na dobrej drodze , chyba że po drodze pokusisz się o jakieś luksusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 23.02.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Tani kosztorys to jedno a powstrzymanie sie przed ulepszeniami to drugie:) trzeba byc mega konsekwentnym, czego mi braklo ........ niejednokrotnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 23.02.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 ojojoj bardzo ładny na tej wizualce. tylko u mnie bierze górę strona praktyczna i ja zrezygnowałabym z 2 drzwi balkonowych w sypialniach i jednych drzwi w salonie. i ten wykusz w jadalnie też super tylko ja bym z jednej strony powiększyła kuchnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 23.02.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 A my nie liczymy, że będzie nasz za 200 tyś. Jak słysze te rosnące za wszystko ceny to mi niedobrze... Chcielibyśmy zmieścić się do zamieszkania na dole za 250 tyś. I pomijam papierologię. Jak się uda to mniej. Niestety biednemu to piasek w oczy, kłody pod nogi i takie tam Wodociąg pewnie będzie drogi, choć zamierzamy sami go ułożyć.... ale te wszystkie opłaty w urzędach... Jeszcze człowiek nie zacznie a tu tyle opłat. Dom Zielony Ogród mi się bardzo podoba, ale w perspektywie małe dzieci... poza tym zawsze mi się wydawało, że lepszy z poddaszem, a teraz to już nie wiem. A na działce nie można zbudować parterówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts