ptaku1979 03.03.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Mozesz miec plytki za 19zl i za 200zl, panele za 35 zl, badz deski za 180zl, wanne za 400zl, lub za 5000zl, naprawde ciezkopoliczalna sprawa...... Rozumiem, dzieki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 03.03.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Rozumiem, dzieki za odp. Naprawde nie chce byc zlosliwy, ale mi osobiscie przy moich osobistych gustach i wymaganiach wystarczyla by ta kwota na taki duzy dom, a Ty zrobisz jak bedziesz chcial.....powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej27 04.03.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Hej, myslicie ze jestem w satnie wykonczyc 180 metrow za 150 tys ? a ile wydałeś na SSZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 04.03.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 z jakich rur robiliscie cwu, zeby tanio wyszlo w miare? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 05.03.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 z jakich rur robiliscie cwu, zeby tanio wyszlo w miare? my z PP, ciepla + recyrkulacje z wavin stabi a zimna z wavina zwyklego rury z alupeksa sa sporo tansze ale zlaczki i ksztaltki sa sporo drozsze trzeba by wziac projekt i zestawienie materialu i zaniesc do hurtowni/sklepu instalacyjnego do wyceny dla obu materialow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 05.03.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 my z PP, ciepla + recyrkulacje z wavin stabi a zimna z wavina zwyklego rury z alupeksa sa sporo tansze ale zlaczki i ksztaltki sa sporo drozsze trzeba by wziac projekt i zestawienie materialu i zaniesc do hurtowni/sklepu instalacyjnego do wyceny dla obu materialow Wlasnie to policzylem i tak alupex bezkonkurencyjnie taniej mi wychodzi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 05.03.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Wlasnie to policzylem i tak alupex bezkonkurencyjnie taniej mi wychodzi.. to nie ma sie nad czym zastanawiac bo alupeks ma maks wytrz do 95*C przy 10 bar bedziesz mial cisnienie pomiedzy 3-4 bary a temp CWU ok 50* wytrzyma spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 05.03.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 no juz sobie pokalkulowalem i podpatrzylem i "tymi ręcyma" podzialam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 05.03.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 zaciskarka do alupeks potrzebnatrza rowno przycinac przed zaciskaniemmoga byc i wciskane ale sam nie wiem - tyle ze sie nie znam:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 05.03.2011 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 zaciskarka do alupeks potrzebna trza rowno przycinac przed zaciskaniem moga byc i wciskane ale sam nie wiem - tyle ze sie nie znam:p Sa z nakretkami zamiast zaciskow....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaskader83 06.03.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Witam!! Podkleję się pod temat bo z żoną też myślimy by wybudować dom i mamy odnośnie tego kilka pytań.Jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami działki na którą nie mamy żadnych zobowiązań, ja natomiast posiadam nowo zaadaptowane poddasze mieszkalne w którym obecnie mieszkamy.Zastanawiam się czy na tej działce jest możliwość wybudowania domu w kwocie do 250 tys. zł.Myślimy o kredycie na budowę.Zastanawiam się tylko czy lepiej byłoby wybudować systemem kanadyjskim czy tradycyjnie.Problem jest taki że chcemy wybudować się jak najszybciej by nasze obecne mieszkanie zacząć wynajmować by rata mniej bolała po kieszeni (oboje nie zarabiamy kokosów - ok3500 netto/m-c)Ale najważniejsza sprawa jest taka czy owe 250 tys zł nam wystarczy??Nie chcemy żadnych luksusów nie może też być to zbyt wielki dom bo działka na to nie pozwala.Ważne by miał 2 garaże i balkon bo o tym marzy żona.Jeśli się da to podpowiedzcie jak zminimalizować koszty budowy.Pomimo że nie jestem budowlańcem wiele rzeczy jestem w stanie sam wykonać (bardziej wykończeniowe rzeczy), rodzina prowadzi tartak, oraz mam kilku znajomych którzy w niewielkich kosztach pomogli by przy pracy.A jeśli chodzi o działkę to jest częścią innej działki która należy do teściowej i z tego co nam wiadomo to jest możliwość jej wydzielenia na osobną działkę tylko nie wiemy jak to zrobić.Za wszelką pomoc będziemy bardzo wdzięczni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 06.03.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Sa z nakretkami zamiast zaciskow....... tych skrecanych nawet instalatorzy sie boja...nie zalecaja ich proponuje poszukac wciskanych - nie trzeba zaciskarki ma comap w swej ofercie z tego co mi wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 06.03.2011 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 kaskader 83 lepiej tradycyjny niz kanadyjczyk - z wielu wzgledow od trwalosci po ewentualne korzysci przy sprzedazyczas budowy w wiekszosci przypadkow ok 1,5 rokujak bedziesz mial projekt wybrany to o kosztach mozna dyskutowac, w watku byly poruszane cechy projektu do realizacji za ok 200 tys zldzialke mozecie w formie darowizny od tesciowej otrzymac, wydzieli ja geodeta, popytajcie w urzedzie gminy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 06.03.2011 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 tych skrecanych nawet instalatorzy sie boja...nie zalecaja ich proponuje poszukac wciskanych - nie trzeba zaciskarki ma comap w swej ofercie z tego co mi wiadomo Wlasnie z kolega gadalem i załatwi mi zaciskarke za free Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 06.03.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Witam!! Podkleję się pod temat bo z żoną też myślimy by wybudować dom i mamy odnośnie tego kilka pytań.Jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami działki na którą nie mamy żadnych zobowiązań, ja natomiast posiadam nowo zaadaptowane poddasze mieszkalne w którym obecnie mieszkamy.Zastanawiam się czy na tej działce jest możliwość wybudowania domu w kwocie do 250 tys. zł.Myślimy o kredycie na budowę.Zastanawiam się tylko czy lepiej byłoby wybudować systemem kanadyjskim czy tradycyjnie.Problem jest taki że chcemy wybudować się jak najszybciej by nasze obecne mieszkanie zacząć wynajmować by rata mniej bolała po kieszeni (oboje nie zarabiamy kokosów - ok3500 netto/m-c)Ale najważniejsza sprawa jest taka czy owe 250 tys zł nam wystarczy??Nie chcemy żadnych luksusów nie może też być to zbyt wielki dom bo działka na to nie pozwala.Ważne by miał 2 garaże i balkon bo o tym marzy żona.Jeśli się da to podpowiedzcie jak zminimalizować koszty budowy.Pomimo że nie jestem budowlańcem wiele rzeczy jestem w stanie sam wykonać (bardziej wykończeniowe rzeczy), rodzina prowadzi tartak, oraz mam kilku znajomych którzy w niewielkich kosztach pomogli by przy pracy. A jeśli chodzi o działkę to jest częścią innej działki która należy do teściowej i z tego co nam wiadomo to jest możliwość jej wydzielenia na osobną działkę tylko nie wiemy jak to zrobić.Za wszelką pomoc będziemy bardzo wdzięczni. Za mniej niz 200tys da sie wybudowac mały domek (do90m2) np projekt Z7 ze studia Z500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zientas 06.03.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 (edytowane) Nie wiem jak to chcecie zrobić?Ja zrobiłem SSO kosztowało.... no trochę, ale na podobne koszty liczyłem.Teraz dopiero się zaczęło:dach - 40 000hydraulika 60 000 - 70 000elektryka z alarmem 15 000okna 30 000rekuperacja 15 000 a jeszcze zostają tynki, tarasy, ocieplenie i elewacja, łazienki, kuchnia, posadzki, ocieplenia stropów i ..... oj chyba na bydowę to 700 000 będzie mało. Edytowane 6 Marca 2011 przez zientas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkot 06.03.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Nie wiem jak to chcecie zrobić? Ja zrobiłem SSO kosztowało.... no trochę, ale na podobne koszty liczyłem. Teraz dopiero się zaczęło: dach - 40 000 hydraulika 60 000 - 70 000 elektryka z alarmem 15 000 okna 30 000 rekuperacja 15 000 a jeszcze zostają tynki, tarasy, ocieplenie i elewacja, łazienki, kuchnia, posadzki, ocieplenia stropów i ..... oj chyba na bydowę to 700 000 będzie mało. Dla jednego będzie mało 700, a dla drugiego wystarczy 200.Zweryfikuj swoje wyceny chyba,ze budujesz dom powyżej 250m.Jeśli nie to poślij tych co ci tak wycenili do diabła.Trzeba szukać oszczędności i się targować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 07.03.2011 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Witam!! Problem jest taki że chcemy wybudować się jak najszybciej by nasze obecne mieszkanie zacząć wynajmować by rata mniej bolała po kieszeni (oboje nie zarabiamy kokosów - ok3500 netto/m-c)Ale najważniejsza sprawa jest taka czy owe 250 tys zł nam wystarczy??Nie chcemy żadnych luksusów nie może też być to zbyt wielki dom bo działka na to nie pozwala.Ważne by miał 2 garaże i balkon bo o tym marzy żona.Jeśli się da to podpowiedzcie jak zminimalizować koszty budowy.Pomimo że nie jestem budowlańcem wiele rzeczy jestem w stanie sam wykonać (bardziej wykończeniowe rzeczy), rodzina prowadzi tartak, oraz mam kilku znajomych którzy w niewielkich kosztach pomogli by przy pracy. A jeśli chodzi o działkę to jest częścią innej działki która należy do teściowej i z tego co nam wiadomo to jest możliwość jej wydzielenia na osobną działkę tylko nie wiemy jak to zrobić.Za wszelką pomoc będziemy bardzo wdzięczni. A macie zdolnosc kredytowa? Bo biorac pod uwage wasze zarobki netto... Wiesz, za 250 tys., to bez balkonu i garazy raczej, bo to sa juz luksusy przy podanej przez Ciebie kwocie. A tak w ogole po co Ci balkon w domu jednorodzinnym. W ogole nie bedziesz z tego korzystal. Nie wspominajac o mostku cieplnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 07.03.2011 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Witam!! Podkleję się pod temat bo z żoną też myślimy by wybudować dom i mamy odnośnie tego kilka pytań.Jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami działki na którą nie mamy żadnych zobowiązań, ja natomiast posiadam nowo zaadaptowane poddasze mieszkalne w którym obecnie mieszkamy.Zastanawiam się czy na tej działce jest możliwość wybudowania domu w kwocie do 250 tys. zł.Myślimy o kredycie na budowę.Zastanawiam się tylko czy lepiej byłoby wybudować systemem kanadyjskim cz y tradycyjnie.Problem jest taki że chcemy wybudować się jak najszybciej by nasze obecne mieszkanie zacząć wynajmować by rata mniej bolała po kieszeni (oboje nie zarabiamy kokosów - ok3500 netto/m-c)Ale najważniejsza sprawa jest taka czy owe 250 tys zł nam wystarczy??Nie chcemy żadnych luksusów nie może też być to zbyt wielki dom bo działka na to nie pozwala.Ważne by miał 2 garaże i balkon bo o tym marzy żona.Jeśli się da to podpowiedzcie jak zminimalizować koszty budowy.Pomimo że nie jestem budowlańcem wiele rzeczy jestem w stanie sam wykonać (bardziej wykończeniowe rzeczy), rodzina prowadzi tartak, oraz mam kilku znajomych którzy w niewielkich kosztach pomogli by przy pracy. A jeśli chodzi o działkę to jest częścią innej działki która należy do teściowej i z tego co nam wiadomo to jest możliwość jej wydzielenia na osobną działkę tylko nie wiemy jak to zrobić.Za wszelką pomoc będziemy bardzo wdzięczni. za 250tys. postawisz dwa garaże z balkonem (bez domu), albo dom, ale bez garazy i balkonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkot 07.03.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 (edytowane) Zastanawia mnie jedna rzecz.Ludzie chcą wybudować swój dom jak najtaniej,i to jest słuszne. Ale czemu większość od razu funduje swoim samochodom ciepły garażyk ,najlepiej dwustanowiskowy, nawet posiadając jedno auto.To ma się nijak do domu taniego.Czy te kupy blachy są warte takich warunków.? Sama posiadam 2 auta , które w tej chwili stoją pod blokiem.Nie widzę powodu by nie miały stać pod domem. Edytowane 7 Marca 2011 przez majkot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts