pioter_rog 11.02.2011 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Witam.Odnośnie dyskusji dotyczącej upychania przewodów w puszkach. Ostatnio zastanawiałem się nad montażem dwóch wyłączników schodowych podwójnych, które załączają dolne oświetlenie schodów, nad stopniami i górne kinkiety. Rozważałem połączenie wykonać w dwóch puszkach umieszczonych nad wyłącznikami pod sufitem. Gdy zacząłem przeliczać ilość zył 1,5 mm wchodzących do puszek trochę włosy mi się zjeżyły, a mianowicie puszka1 - 14, puszka 2 - 18. Czy jest to możliwe nawet gdy puszki 80 głębokie? A może 4 żyły fazowe między wyłącznikami puścić z pominięciem puszek - czy praktykowaliście w ten sposób?Kończąc, wydaje mi się, że właśnie przy wyłącznikach schodowych i krzyżowych zawsze występuje problem z upchaniem przewodów, tylko pytanie jak wy sobie z tym radziecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 11.02.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 ...Rozważałem połączenie wykonać w dwóch puszkach umieszczonych nad wyłącznikami pod sufitem. Gdy zacząłem przeliczać ilość zył 1,5 mm wchodzących do puszek trochę włosy mi się zjeżyły, a mianowicie puszka1 - 14, puszka 2 - 18. Czy jest to możliwe nawet gdy puszki 80 głębokie? A może 4 żyły fazowe między wyłącznikami puścić z pominięciem puszek - czy praktykowaliście w ten sposób? Kończąc, wydaje mi się, że właśnie przy wyłącznikach schodowych i krzyżowych zawsze występuje problem z upchaniem przewodów, tylko pytanie jak wy sobie z tym radziecie? Biorąc pod uwagę łączenie tylko w puszkach "dla łączników schodowych podwójnych" to w tym przykładzie w pierwszej puszce masz 10 lub 11 żył (ja robię zawsze tę wersję z 11) a w drugiej 13 - 14 żył. Dlaczego mam mniej jak Ty? Do pierwszej puszki zasilanie (3) oraz dwa korespondencyjne po 4 żyły (lub 3 i 4 żyły). Do drugiej puszki wcześniejsze dwa korespondencyjne oraz dwa 3 żyłowe do dwóch odbiorników ale w przypadku gdy oświetlenie nad stopniami będzie 12V (a tak na pewno będzie) to z drugiej puszki dopiero powinieneś puścić do zasilacza (najlepiej umieszczonego w jakiejś szafce/rozdzielnicy) a dopiero od niego do oświetlenia. W tym akurat przypadku to wcale nie jest jeszcze aż tak dużo żył - bywało więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 12.02.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Witam. Odnośnie dyskusji dotyczącej upychania przewodów w puszkach. Ostatnio zastanawiałem się nad montażem dwóch wyłączników schodowych podwójnych, które załączają dolne oświetlenie schodów, nad stopniami i górne kinkiety. Rozważałem połączenie wykonać w dwóch puszkach umieszczonych nad wyłącznikami pod sufitem. Gdy zacząłem przeliczać ilość zył 1,5 mm wchodzących do puszek trochę włosy mi się zjeżyły, a mianowicie puszka1 - 14, puszka 2 - 18. Czy jest to możliwe nawet gdy puszki 80 głębokie? A może 4 żyły fazowe między wyłącznikami puścić z pominięciem puszek - czy praktykowaliście w ten sposób? Kończąc, wydaje mi się, że właśnie przy wyłącznikach schodowych i krzyżowych zawsze występuje problem z upchaniem przewodów, tylko pytanie jak wy sobie z tym radziecie? Polecam wył. bistabilny chyba 70 zł. i tylko w każdym łączniku 2 żyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 12.02.2011 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Polecam wył. bistabilny chyba 70 zł. i tylko w każdym łączniku 2 żyły. Przelicz te żyły jeszcze raz dla konkretnego przypadku podanego przez pioter_rog. Wyłączniki bistabilne mają też swoje wady (prócz ceny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 12.02.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Przelicz te żyły jeszcze raz dla konkretnego przypadku podanego przez pioter_rog. Wyłączniki bistabilne mają też swoje wady (prócz ceny). Jakie wady? Wyższa cena ale mniej kabli - to napewno wyłączniki typu dzwonkowy to wada? Pewnie kiedyś się zepsuje ale dobry to powinien ładnych pare lat poleżeć-tak sądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioter_rog 12.02.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Biorąc pod uwagę łączenie tylko w puszkach "dla łączników schodowych podwójnych" to w tym przykładzie w pierwszej puszce masz 10 lub 11 żył (ja robię zawsze tę wersję z 11) a w drugiej 13 - 14 żył. Dlaczego mam mniej jak Ty? Do pierwszej puszki zasilanie (3) oraz dwa korespondencyjne po 4 żyły (lub 3 i 4 żyły). Do drugiej puszki wcześniejsze dwa korespondencyjne oraz dwa 3 żyłowe do dwóch odbiorników ale w przypadku gdy oświetlenie nad stopniami będzie 12V (a tak na pewno będzie) to z drugiej puszki dopiero powinieneś puścić do zasilacza (najlepiej umieszczonego w jakiejś szafce/rozdzielnicy) a dopiero od niego do oświetlenia. W tym akurat przypadku to wcale nie jest jeszcze aż tak dużo żył - bywało więcej. Dzięki. Zapomniałem, że z drugiej puszki muszę polecieć przewodami na transformator. No ale może po kolei - ja widzę to tak: do pierwszej puszki przychodzi zasilanie z rozdzielnicy (3 żyły), zejście na wyłącznik schodowy podwójny (5 żył - faza i 4 korespondencyjne), odejście na drugą puszkę (6 żył - 4 korespondencyjne, neutralny i ochronny) - czyli razem 14 żył Druga puszka: przychodzą z pierwszej puszki (6 żył), zejście na wyłącznik (6 żył - 4 korespondencyjne, 2 fazowe), odejście do żródeł światła: (zakładam, że transformator umieszczę w rozdzielnicy głównej z której wezmę również przewód neutralny) - 4 żyły (2 fazowe, neutralny i ochronny) - czyli razem 16 żył. Może transformator umieścić w jakiejś głębokiej puszce bo z rozdzielnicy może być zbyt duża odległość (czy to ma znaczenie, będzie około 10m)? Jak wygląda sprawa przewodu ochronnego w przypadku oświetlenia led nad stopniami? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts