Zachary 23.02.2004 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Zadaje takie pytanie, ponieważ nie znalazłem nigdzie na jego temat odpowiedzi, poza tzw. ekologicznym jego zastosowaniem w budownictwie nowoczesnym. Jednak pytam się czy rzeczywiście popiół użyty np. jako wypełnienie pod wylewkę jest szkodliwy dla zdrowia i jeśli tak to w jakim stopniu?? W końcu mieszkać na "nasypie" radioaktywnym może nie być miłe. Jeśli jest szkodliwy, to czy i jaka grubość betonu zatrzyma jego właściwości?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 06.05.2004 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Każdy popiół ma właściwości radioaktywne. Ale z róznych rodzajów paliw promieniowanie może mieć większe lub mniejsze natężenie i albo przekraczać wartości określone w przepisach jako bezpieczne albo leżeć poniżej. Dlatego bez przeprowadzenia badań nie można udzielić odpowiedzi na pytanie jak bardzo jest szkodliwe oddziałwanie konkretnego popiołu.Ale w zasadzie unikałbym sypania czystego popiołu pod wylewki. Bezpieczniej to zrobić piaskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b2k 09.05.2004 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 A co mozna zrobic, kiedy sąsiad wybudował sobie kompostownik na granicy z moją działką, do którego wyrzuca popiół, a również i inne śmieci, typu odpadki po obiedzie? Sąsiad ogrzewa jeszcze koksem więc sporo tego... Czy mogę jakoś wymusić aby przesunął ten kompostownik lub go zlikwidował i przeszedł na ogrzewanie gazowe? Będę wdzięczna za odpowiedź...Pozdrawiam,Beti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viola 11.05.2004 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 z moich informacji wynika, ze popiol jest dobrym nawozem do roslin. Jak sadze roslinki to je popiolem do dolka podsypuje, co nie ma nic wspolnego z tym, ze pod oknem tez nie chcialabym miec kompostnika z resztkami obiadu sasiada i jego popiolem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b2k 11.05.2004 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 No to roslinki chyba muszą duże po tym popiole rosnąc, skora radioaktywny a one to lubia.... ciekawe W sprawie sąsiada czekam na jakąs odpowiedz z forum 'Prawo i pieniadze'... ale cisza na razie Pozdrawiam, Beti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viola 11.05.2004 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 tu znajdziesz cos o radioaktywnosci popiolu, ktory bardzo moje roslinki lubia i rosna jak drozdzach. (http://www.lo.wielun.ids.pl/pl/strona_promien/podstrony/badan_czlowiek.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b2k 11.05.2004 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 Viola, Dziekuje za ciekawe informacje. A Ty w takim razie gdzie trzymasz ten popiól do roslinek? W jakis specjalny sposób czy sie nie przejmujesz tym promieniowaniem....? PozdrawiamBeti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viola 11.05.2004 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 szczerze, to do dzisiaj nie wiedzialam, ze popiol jest radioaktywny. Mam CO gazowe ale jak pale w kominku, to co jakis czas zbiera mi sie ten popiol. - Duzo tego nie ma. (jeden maly popielnik na okolo 2 tygodnie) W zimie zbieralam do szczelnych workow, zawiazywalam i wystawialam na zewnatrz a teraz wkopuje pod roslinki. Kompostnika nie mam. Odpady bio tez zakopuje w ziemi - to jej bardzo dobrze robi a trawa i roslinki rosna jak zwariowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mumin 30.05.2004 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2004 Wydaje mi się, że wdało się tutaj małe nieporozumienie dotyczące radioaktywności popiołu.Jeśli chodzi o radioaktywność popiołu, to wynika to wyłącznie z radioaktywności surowca spalanego w palenisku. Podczas spalania nie zachodzi żadna reakcja wyzwalająca większą radioaktywność.Podwyższoną radioaktywność może więc mieć popiół z węgla pochodzącego z niektórych kopalni, gdzie złoża wykazują podwyższoną radioaktywność.Jeśli w kominku pali się drewnem, to jest całkowicie bezpieczny popiół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts