Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POPIÓŁ - czy jest szkodliwy?

Zachary

Recommended Posts

Zadaje takie pytanie, ponieważ nie znalazłem nigdzie na jego temat odpowiedzi, poza tzw. ekologicznym jego zastosowaniem w budownictwie nowoczesnym.

Jednak pytam się czy rzeczywiście popiół użyty np. jako wypełnienie pod wylewkę jest szkodliwy dla zdrowia i jeśli tak to w jakim stopniu?? W końcu mieszkać na "nasypie" radioaktywnym może nie być miłe.

Jeśli jest szkodliwy, to czy i jaka grubość betonu zatrzyma jego właściwości??

• 2 months później...

Każdy popiół ma właściwości radioaktywne. Ale z róznych rodzajów paliw promieniowanie może mieć większe lub mniejsze natężenie i albo przekraczać wartości określone w przepisach jako bezpieczne albo leżeć poniżej. Dlatego bez przeprowadzenia badań nie można udzielić odpowiedzi na pytanie jak bardzo jest szkodliwe oddziałwanie konkretnego popiołu.

Ale w zasadzie unikałbym sypania czystego popiołu pod wylewki. Bezpieczniej to zrobić piaskiem.

A co mozna zrobic, kiedy sąsiad wybudował sobie kompostownik na granicy z moją działką, do którego wyrzuca popiół, a również i inne śmieci, typu odpadki po obiedzie?

Sąsiad ogrzewa jeszcze koksem więc sporo tego... Czy mogę jakoś wymusić aby przesunął ten kompostownik lub go zlikwidował i przeszedł na ogrzewanie gazowe?

Będę wdzięczna za odpowiedź...

Pozdrawiam,

Beti

szczerze, to do dzisiaj nie wiedzialam, ze popiol jest radioaktywny. Mam CO gazowe ale jak pale w kominku, to co jakis czas zbiera mi sie ten popiol. - Duzo tego nie ma. (jeden maly popielnik na okolo 2 tygodnie) W zimie zbieralam do szczelnych workow, zawiazywalam i wystawialam na zewnatrz a teraz wkopuje pod roslinki. Kompostnika nie mam. Odpady bio tez zakopuje w ziemi - to jej bardzo dobrze robi a trawa i roslinki rosna jak zwariowane.

• 3 weeks później...

Wydaje mi się, że wdało się tutaj małe nieporozumienie dotyczące radioaktywności popiołu.

Jeśli chodzi o radioaktywność popiołu, to wynika to wyłącznie z radioaktywności surowca spalanego w palenisku. Podczas spalania nie zachodzi żadna reakcja wyzwalająca większą radioaktywność.

Podwyższoną radioaktywność może więc mieć popiół z węgla pochodzącego z niektórych kopalni, gdzie złoża wykazują podwyższoną radioaktywność.

Jeśli w kominku pali się drewnem, to jest całkowicie bezpieczny popiół.