Ew-ka 11.01.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Ew-ka do kitu ten twój przepis ! zrobiłem jak kazałaś ,napracowałem się jak "gupi" ,wszystko pięknie spakowane ,piekarnik sie nagrzewa .... dzwonek do drzwi - sąsiadka z nowina , wracam,a... Didu z Ramzesem kończą posiłek (D. to kotka R. - kocur) do d...y z takim przepisem..... Pieczarki były takie sobie. mozzarella wypłynęła i nie było jej wcale.ale jak wypłynęła ? źle zawinęłaś czy jak ? a pieczarki przesmażyłaś z cebulką ? doprawiłaś solą i pieprzem ? szkoda ,że Ci nie wyszły bo u mnie te składniki maja najlepsze branie ale tak to jest jak się chce pomóc.............. a wyjdzie jak zwykle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 11.01.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Moja sąsiadka namiętnie robi w cieście francuskim parówki. Podobno pyszne, ale nie próbowałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.01.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Ew-ka , nie martw się, chyba nie jest tak źle . D. i R. nawet nie spojrzą na kocie żarcie ,czyli "musi" smakowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 12.01.2011 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 ale jak wypłynęła ? źle zawinęłaś czy jak ? a pieczarki przesmażyłaś z cebulką ? doprawiłaś solą i pieprzem ? szkoda ,że Ci nie wyszły bo u mnie te składniki maja najlepsze branie ale tak to jest jak się chce pomóc.............. a wyjdzie jak zwykle pieczarki smażyłam, ale mój błąd byl taki, że za grubo pokroiłam. Może jakby zmielić i taką pastą nadziewać? Co do mozzarelli - zniknęła. Nie wiem, gdzie. wtopiła się w ciasto? Odpłynęła? Pewnie smak ciasta się zmienił i może o to też chodzi, ale sera jako takiego - nie bylo Ale i tak dziękuję za rady. Zobligowały mnie do prób a przede wszystkim do różnorodności. Raz wyjdzie to, drugi raz tamto, jeszcze poeksperymentuję, tak bez gości i pewnie opanuję sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 12.01.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 ... własnie dostałem "cynk" o tym wątku ... nawet nie mam czasu teraz przeczytać ... zaraz kiedy wrócę z pracy przeczytam i odpowiem pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 12.01.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 (...) plastry dość grube, odrobinę rozciapać i na gorący tłuszcz. I od razu na stół. Dlatego ich nie lubię, nie da się zrobić na zapas... trochę się da . Ja robię z sosem z zielonym marynowanym pieprzem - tzn polędwiczki osobno na szybko, do gara glinianego. Na patelnie po polędwiczkach pieprz marynowany - trochę się podsmaża - i na to smietana ( no niestety - z jogurtem 0 % nie wyjdzie ) Sos na polędwiczki i do piekarnika. Nie trzeba tego juz dopiekać - ale w takiej postaci daję się "odgrzac" powolutku w piekarniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 12.01.2011 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Wymysliłam sobie danie dla przyjaciół. Widziałam w biedronce ciasto francuskie. I pomyslałam - jakby tak zrobić farsz. Ale jak się go robi???? Ma być na ostro, mięsny. Co można włożyć do takiego ciasta francuskiego? Tylko, żeby to zrobić łatwo i szybko i żeby było dobre ..... A. wróciłam raz jeszcze do wątku DPSi, tam byla tarta z francuskiego. W ostatecznosci, ale wolałabym jakieś pierozki ... łatwo, szybko, bardzo dobre Jeden z naszych forumowych Kolegów - tomkwas - robił całkiem niedawno (być może nawet jeszcze ciepłe) ... mam nadzieję, że nie będzie miał nic przeciwko temu bym podał jego przepis (nigdzie nie zastrzegł, że to tajemniaca) ... ciasto francuskie wysmarować musztardą (jeden brzeżek oszczędzić, to się ładniej sklei), poukładać na tym prosciutto, posypać lekko parmezanem (suszonych pomidorów nie miałem, a byłyby jak znalazł). Całość zawinąć jak makowiec , pokroić jak makowiec, na blachę i do piekarnika. Nie zapomnieć, bo się czarne zrobi! http://lh5.ggpht.com/_N4UEj_YWCzQ/SEWMnqset6E/AAAAAAAAEhM/uMFRTFPwjuc/s144-c/Jedzonko.jpg ... w dalszym ciągu łatwe i bardzo dobre ale trochę bardziej pracochłonne (nagrodą jednak będzie - chyba - zaskoczenie Twoich Gości ... gdyż nie jest to danie często goszczące na naszych stołach) ... proponuję wykonanie Vol-au-vent Robi się łatwo, są to praktycznie miseczki z przykrywką z francuskiego ciasta, które nadziać można różnościami - mnie bardzo smakuje z pieczarkami, cebulką, kalafiorem i wędzonym boczkiem. Miseczki przygotowujesz w następujący sposób: najpierw wycinasz 8 równych krążków, dwa pozostawiasz (dno i wieczko) a w 6-ciu pozostałych wycinasz mniejszą formą "środki" i otrzymujesz "krążki" z których budujesz (Forum Budowlane ) ścianki miseczki (krążki należy smarować rozbełtanym jajkiem). Należy pamiętać by nasze nadzienie miseczek było już "ugotowane" gdyż zapiekanie w piekarniku trwa tylko 10 minut (w temp 200*C) jedne z najsłynniejszych Vol–au–vent z wołowiną Agathy Christie smakowicie pozdrawiam ps - przepraszam, że tak późno odpowiadam 1 - dopadła mnie zaraza w postaci grypy (zdarza się to niezmiernie rzadko) 2 - pomimo tego, ktoś wymyślił "karnawał" i pracy mam dość sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.01.2011 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 zrobię te miseczki, jak słowo daję ale zacznę dla siebie a nie dla gości najwyżej pies zje, lubi francuskie ciasto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 17.01.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 zrobię te miseczki, jak słowo daję ale zacznę dla siebie a nie dla gości najwyżej pies zje, lubi francuskie ciasto ... nie pożałujesz ... dla psa nie zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.