Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Silka czy Suporex na 2500m2 obiektu

Recommended Posts

Witam,

chcialam uslyszec Wasza opinie na temat materialow, z jakich ma byc budowany obiekt ok 2500 m2. Zastanawiam sie na dwona: suporex ( suporex + styropian 12) i silikat ( silka + styropian 12). Chcialabym uzyskac szczegolowe informacje na temat kosztow przede wszystkim. Ile wyszlo by na 1 m2 przy suporexie i silce. Troche o tym poczytalam na forum, ale do konca nie jestem zdecydowana. Z jednej strony Silka posiada wlasciwosci cieplochronne, pod wzgledem akustycznym jest podobno super oraz jest bakteriobojcza. Suporex tych wlasciwosci nie ma. Glowne moje zalozenia sa takie, by wybudowac obiekt w miare ekonomicznie. Z drugiej strony nie chcialabym uzyskac pozornych oszczednosci. Jestem ciekawa czy bedzie duza roznica w kosztach jesli chodzi o silke i suporex. Czekam na opinie. Pozdrawiam

Troche o tym poczytalam na forum, ale do konca nie jestem zdecydowana. Z jednej strony Silka posiada wlasciwosci cieplochronne, pod wzgledem akustycznym jest podobno super oraz jest bakteriobojcza. Suporex tych wlasciwosci nie ma.

Cos pokręciłas zacznij czytac od nowa.

Co do kosztów na m2 porownaj ceny materiałow -robocizna bedzie praktycznie taka sama.

W akustyce tu lepszy jest silikat , ciepejszy jest gazobeton, mocniejszy silikat, lżejszzy gazobeton. Dla jednych to sa wady dla innych zalety. Na tak postawione pytanie jak stawiasz to mam wrażenie ze chodzi o koszt ściany wiec raczej BK chyba ze masz pod nosem fabryke silikatów.

Po pierwsze, skoro decydujesz się na ścianę 2W ocieploną styropianem, to na ciepłochronność materiału nie patrz, bo będzie nieistotna.

Po drugie - bakteriobójczość silki? A co to znowu za dziwo? Przeciwwaga dla promieniowania wydzielanego przez tradycyjną ceramikę, czy jak?

Reasumując - w bakteriobójczość materiałów budowlanych szczerze mówiąc nie wierzę, ciepłochronność przy ścianie 2W nie ma znaczenia, więc jeśli tylko parametry wytrzymałościowe przy takim molochu nie będą miały decydującego znaczenia, brałbym to, co lokalnie będzie tańsze i prościej dostępne.

I na marginesie dyskusji - nie wiem, czy ktokolwiek jeszcze pamięta, że poprawna handlowa nazwa betonu komórkowego to SIPOREX, nie suporex? Owszem, suporex, suporeks i tym podobne są w sprzedaży, ale telewizor Sonic czy Panasonix też można kupić...

J.