mareksr 23.02.2004 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Czy ktoś ma FS15 pod wylewką bo ja myśle dać i zbrojenie wylewki też.Robie błąd czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 23.02.2004 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Tak, fs 15 jest przeznaczony do izolowania powierzchni, które nie mają przenosić naprężeń staycznych i mechanicznych, czyt. elewacje, a na podłogi nalęży używać styropianu, kóry ma większą gęstość , czyli fs 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joogjan 23.02.2004 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Dałem FS 15 - parter 10 cm ,zbrojenie- siatka z drutu stalowego 10x10 cm, na całości ,wylewka 6cm z plastyfikatorem(koniecznie).Góra 5 cm też FS 15 5 centów wylewki.... j.w.każde pomieszczenie oddylatowane od siebie paskiem pianki PUStoi to dopiero niecały rok, i jak narazie nic nie siadło.Róznica w gestości styropianu FS 15 -FS20 jest wprawdzie, ale czy to nie kolejny mit producentów. Patrząc na niektóre posty najlepiej byłoby położyć polistyren ekskudowany czy jakoś tam.... on ma największa gęstość i najlepiej się nadaje pod obciążenia statyczne.( 1m3 - ok.500 zl).Chyba że ktoś będzie po chałupie jeździł czołgiem to wydatek uzasadniony .Pozdrawiam. joogjan - tez podkarpacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 23.02.2004 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 ??? Własne ryzyko, ale czy nie lepiej zgodnie z normą i sztuką budowlaną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareksr 24.02.2004 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 zmieniłem zamówienie na fs20 chce spać spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 24.02.2004 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Pewnie koszt nie tak wielki, by później mieć poważne problemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 25.02.2004 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 Przy dobrze zrobionej płycie nie ma prawa popękać. Obciążenie rozkłada się bowiem na dużej powierzchni styropianu. Co najwyżej ,,siądzie'' trochę bardziej niż FS20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joogjan 25.02.2004 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 Podpisuje sie pod tym co napisał Juras...W maju 2003 robiłem wylewki i do tej pory nic mi nie ,,siadło''.Sąsiad mieszka trzy lata, tez dawał FS 15 + zbrojenie i nie widać zeby i u niego coś ,,siadło''.Ktoś wyżej napisał,że koszt zakupu jest niewielki w porównaniu FS 15 do FS 20.Zalezy też ile tego styropianu potrzeba.Róznica gdzieś ok. 40-50 zł na m3. Będzie zapewne jeszcze drozej.U mnie poszło 15 m3.Łatwo wyliczyć ile zostało w kieszeni.Uwazam ,że w tym przypadku kompromis jakości, ryzyka i ceny jest w zupełności uzasadniony.Buduję systemem gospodarczym i gdzie mogę to staram się zostawić paręgroszy w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olsen 26.02.2004 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 http://www.styropol.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kastel 26.02.2004 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Podpisuje sie pod tym co napisał Juras... W maju 2003 robiłem wylewki i do tej pory nic mi nie ,,siadło''.Sąsiad mieszka trzy lata, tez dawał FS 15 + zbrojenie i nie widać zeby i u niego coś ,,siadło''.Ktoś wyżej napisał,że koszt zakupu jest niewielki w porównaniu FS 15 do FS 20.Zalezy też ile tego styropianu potrzeba.Róznica gdzieś ok. 40-50 zł na m3. Będzie zapewne jeszcze drozej.U mnie poszło 15 m3.Łatwo wyliczyć ile zostało w kieszeni.Uwazam ,że w tym przypadku kompromis jakości, ryzyka i ceny jest w zupełności uzasadniony.Buduję systemem gospodarczym i gdzie mogę to staram się zostawić paręgroszy w kieszeni. szczerze mówiąc 750 zł to nie są pieniądze warte ryzyka zrywania podłogi "po całości" ale z drugiej strony ryzyko to nie jest wielkie ... w sumie nie ma tu wypowiedzi osób użytkujących taką podłogę co najmniej 10 lat a taki czas można by uznać za jakąś wyrocznię... poczekamy zobaczymy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mjablo 29.02.2004 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 wg styropolu:wytrzymalosc na sciskanie (ktora jest w tym aspekcie najwazniejsza)dla fs 15 osiągane 89 kPadla fs 20 osiągane 132 kPaJak widac roznica jest znaczaca (48 procentowy przyrost), tak wiec oplaca sie zainwestowac troche grosza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 10.07.2004 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 U mojego bliźniaka dali na podłogi FS 15 i podłoga po roku siadła około 6 mm powodując przerwę między cokołem, a gresem . Była zbrojona siatką posadzkową 10 x 10, więc na razie nie pęka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 11.07.2004 02:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2004 Ludzie !!!! Wy słuchajta się mikego 100-1!!! Znam ja takich co różne kombinacyje czynili, a potem ze śmiechu sąsiedzi się nie pozbierali jak owi "oszczędni" kuć posadzki musieli !!! Osobiście znam takowych !I bardzo dobrze i dobranoc, a zrobicie i tak co chceta !I obyście swych wielce zapracowanych mularzy w poniedziałek obaczyli trzeźwych i ochędorzonych ! I pozdro 4you!J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts