Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FS 15 na wylewki?????

Recommended Posts

Dałem FS 15 - parter 10 cm ,zbrojenie- siatka z drutu stalowego 10x10 cm, na całości ,wylewka 6cm z plastyfikatorem(koniecznie).Góra 5 cm też FS 15 5 centów wylewki.... j.w.każde pomieszczenie oddylatowane od siebie paskiem pianki PU

Stoi to dopiero niecały rok, i jak narazie nic nie siadło.Róznica w gestości styropianu FS 15 -FS20 jest wprawdzie, ale czy to nie kolejny mit producentów. Patrząc na niektóre posty najlepiej byłoby położyć polistyren ekskudowany czy jakoś tam.... on ma największa gęstość i najlepiej się nadaje pod obciążenia statyczne.( 1m3 - ok.500 zl).Chyba że ktoś będzie po chałupie jeździł czołgiem to wydatek uzasadniony .

Pozdrawiam. joogjan - tez podkarpacie.

Podpisuje sie pod tym co napisał Juras...

W maju 2003 robiłem wylewki i do tej pory nic mi nie ,,siadło''.Sąsiad mieszka trzy lata, tez dawał FS 15 + zbrojenie i nie widać zeby i u niego coś ,,siadło''.Ktoś wyżej napisał,że koszt zakupu jest niewielki w porównaniu FS 15 do FS 20.Zalezy też ile tego styropianu potrzeba.Róznica gdzieś ok. 40-50 zł na m3. Będzie zapewne jeszcze drozej.U mnie poszło 15 m3.Łatwo wyliczyć ile zostało w kieszeni.Uwazam ,że w tym przypadku kompromis jakości, ryzyka i ceny jest w zupełności uzasadniony.Buduję systemem gospodarczym i gdzie mogę to staram się zostawić paręgroszy w kieszeni.

Podpisuje sie pod tym co napisał Juras...

W maju 2003 robiłem wylewki i do tej pory nic mi nie ,,siadło''.Sąsiad mieszka trzy lata, tez dawał FS 15 + zbrojenie i nie widać zeby i u niego coś ,,siadło''.Ktoś wyżej napisał,że koszt zakupu jest niewielki w porównaniu FS 15 do FS 20.Zalezy też ile tego styropianu potrzeba.Róznica gdzieś ok. 40-50 zł na m3. Będzie zapewne jeszcze drozej.U mnie poszło 15 m3.Łatwo wyliczyć ile zostało w kieszeni.Uwazam ,że w tym przypadku kompromis jakości, ryzyka i ceny jest w zupełności uzasadniony.Buduję systemem gospodarczym i gdzie mogę to staram się zostawić paręgroszy w kieszeni.

szczerze mówiąc 750 zł to nie są pieniądze warte ryzyka zrywania podłogi "po całości" ale z drugiej strony ryzyko to nie jest wielkie ... w sumie nie ma tu wypowiedzi osób użytkujących taką podłogę co najmniej 10 lat a taki czas można by uznać za jakąś wyrocznię... poczekamy zobaczymy..

• 4 months później...

Ludzie !!!! Wy słuchajta się mikego 100-1!!! Znam ja takich co różne kombinacyje czynili, a potem ze śmiechu sąsiedzi się nie pozbierali jak owi "oszczędni" kuć posadzki musieli !!! Osobiście znam takowych !

I bardzo dobrze i dobranoc, a zrobicie i tak co chceta !

I obyście swych wielce zapracowanych mularzy w poniedziałek obaczyli trzeźwych i ochędorzonych !

I pozdro 4you!

J