78mysz 05.01.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 hejjpozn uważam, ze adam_mk ma rację to na bank wina wentylacji. Masz może kominek lub piec i może jeszcze bez doprowadzonego powietrza ? to on też powoduje podciśnienie i "ściąga" to zimne powietrze z góry (kratki wentylacyjne na dole także). Wentylacja w domu to podstawa, teraz piszesz, że masz problemy z ogrzewaniem, a za rok dwa napiszesz, ze masz wilgoć i grzyba na ścianach. Co za "3 fachowców" od wełny orzekło, ze nie potrzeba kratek ? To BZDURA !!! Pozdrawiam orzekli, ze nie potrzeba wentylować wełny w dociepleniu sufitu(co akuratnie dla mnie nie jest do końca takie intiucyjne), nie ze nie potrzeba wentylacji kominowej w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 05.01.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 zasada jest taka, ze ociepla się tylko część ogrzewaną zachowując ciągłość izolacji. Dachu na nieużytkach nie ma sensu docieplać(tylko ściany szczytowe styropianem)-- no chyba ze masz tam jakiś składzik, w którym potrzebujesz utrzymac temperaturę ciut wyzszą-zimą, lub niższą-latem. Docieplenie takiego nieużytkowego "stryszku" z reguły można zrealizować bez rozbierania konstrukcji sufitu- wtłaczając tam wióry z wełny, albo granulki styropianu. Grave powiedz jeszcze ile wełny masz na dachu w projekcie i jak realizowane ocieplenie.Jesli dostałes mniej wełny, albo o lambdzie deklarowanej niższej niż umieszczona w projekcie(jesli jest wyszczególniona), albo jesli okaże się ze dach nie spełnia WT to masz solidne podstawy do reklamacji Hmm niestety dach zrobili zgodnie z projektem... czyli blacha, folia i wsjo w tym temacie.... jako poddasze nieużytkowe czyli niemieszkalne. NIe mniej jednak traktuję je jako stryszek graciarnię. Latem jest tam gorąco, zimą zimno!! Analogicznie mam w lokalu... róznica temperatur 2st na korzyśc dołu! Stroposufit na piętrze to płyta gk, folia, na niej ze 20cm wełny, pustka i płyta OSB tylko na 1/3 całej powierzchni tego stroposufitu... Zamierzam teraz dołożyć 10cm wełny w ten strop i przykryć pozostałe 2/3 płytą OSB, a na domiar tego ocieplić dach poprzez wełnę 15cm i folię. Może w końcu będzie cieplej na górze zimą a latem chłodniej. Na dole mam kominek,ale jakoś wcale nie wpływa to na podwyższenie temperatury na górze do tej pory... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hejjpozn 05.01.2011 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Czytając to forum załamuję się coraz bardziej i doszliśmy do wniosku że mamy TOTALNIE SPIEPRZONĄ CHATĘ!!!!! Ale do rzeczy. Podsumowując błędy naszego domu:- mamy 2-5cm styropianu na 2 pokojach i właśnie w nich jest najchłodniej, zresztą korytarz też nie należy do najcieplejszych, natomiast w 2 pozostałych pomieszczeniach, gdzie przypada 15cm styropianu na dachu jest ciepło, więc jest ok.- WENTYLACJA - ten temat też wygląda kiepsko i jest to odczuwalne. Na parterze mamy 2 kratki wentylacyjne- jedna w kuchni-standardowa, druga w łazience, natomiast na piętrze kratka jest tylko w łazience. Kiepska wentylacja na piętrze jest odczuwalna chociażby przez to, że gotując w kuchni wszystkie zapachy idą w górę i tam się zatrzymują. Oczywiście w kotłowni przy piecu są również 2 kratki wentylacyjne, ale to jest pomieszczenie za garażem. Generalnie mamy przewidziany kominek w domu, ale nie jest założony i nie będzie w najbliższym czasie, więc jeden szyb wentylacyjny jest wolny i można by wykuć kratkę wentylacyjną w jednym z tych zimnych pokoi, tylko czy to coś da? Poradźcie proszę, co teraz można zrobić, żeby polepszyć wentylację w domu? Adam_MK centralne ogrzewanie mamy z piecem na drewno (węgiel, miał, itp.). Drzwi do kotłowni nie wiem co mają tu do rzeczy, bo my nie mamy bezpośredniego dojścia do kotłowni z domu, bo musimy przejść przez garaż. Reasumując mamy 2 pary drzwi do kotłowni, więc raczej jest szczelnie. Nie wiem, co to jest "zetka" w kotłowni, a kominka nie mamy. Jak na razie po przeczytaniu waszych rad chcemy ocieplić dach od wewnątrz obniżając sufit z wełną, tylko co z tą wentylacją? Jak ją można poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 05.01.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 ha-skoro zapachy idą z kuchni na góre, to jest jednak wszystko w porządku-cieplo idzie w góre, tylko straty na górze są duże.Grave-te 20 cm wełny to akurat już spełnia WT. Inna sprawa, ze po powierzchni ciągłej, przy niekrytych krokwiach może juz nie spełniać. Nie wiem jak jest u Ciebie. jak docieplisz strop do 30 cm będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 05.01.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 NO jasne docieple,ale dach też mam jednak zamiar docieplić! Co by było pewne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 05.01.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 NO jasne docieple,ale dach też mam jednak zamiar docieplić! Co by było pewne! jesli masz tam graciarnię to warto. Przynajmniej opony nie bedą leżakowały w tropikach;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salata123 06.01.2011 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Nikt Ci konkretnych rad nie udzielił raczej z Ciebie szydzą ( same olimpy itd ) słuchj rad ludzi z małą cyfrą max 500 reszta to zawodowcy, najwięcej ciepła ucieka przez dach, dociepl skosy i strop co dalej będzie źle to wylezie, stopniowo będziesz poprawiał. Ja w dom wwaliłem potężne pieniądze i od początku byłem na tym forum i rady najlepszych doradców są g. warte. Budowa domu to najbardziej traumatyczne przeżycie w mlodym wieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasey 06.01.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Ściany mamy z pustaków i ocieplona jest styropianem 15cm. Nie wiem co to jest sterownik temperatury i czy go mamy. Teraz doszliśmy do tego że chyba faktycznie zimno ucieka przez dach, co spowodowane jest tym, że styropian na dachu był kładziony tak aby był spad i zaczynali kłaść od 15cm, a skończyli na 2 lub 5cm, co przypada właśnie na te zimne pokoje. Co w tym przypadku możemy zrobić, bo dom mamy już całkowicie wykończony, a wiadomo, że kasy już nie mamy żeby przerobić lub poprawić dach. Czy w tym przypadku coś da jeśli podwiesimy sufit i ocieplimy go wełną 15cm? Czy jeśli położymy wełnę to konieczna jest jej wentylacja? Sufit podwieszany z wełną w środku i szczelną paroizolacją,lub styropianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 06.01.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Nikt Ci konkretnych rad nie udzielił raczej z Ciebie szydzą ( same olimpy itd ) słuchj rad ludzi z małą cyfrą max 500 reszta to zawodowcy, najwięcej ciepła ucieka przez dach, dociepl skosy i strop co dalej będzie źle to wylezie, stopniowo będziesz poprawiał. Ja w dom wwaliłem potężne pieniądze i od początku byłem na tym forum i rady najlepszych doradców są g. warte. Budowa domu to najbardziej traumatyczne przeżycie w mlodym wieku. On nie ma skosów, dach jest płaski. No nie wiem więc czy licznik ma jakieś znaczenie w przypadku jakości odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 07.01.2011 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Nikt Ci konkretnych rad nie udzielił raczej z Ciebie szydzą ( same olimpy itd ) słuchj rad ludzi z małą cyfrą max 500 reszta to zawodowcy, najwięcej ciepła ucieka przez dach, dociepl skosy i strop co dalej będzie źle to wylezie, stopniowo będziesz poprawiał. Ja w dom wwaliłem potężne pieniądze i od początku byłem na tym forum i rady najlepszych doradców są g. warte. Budowa domu to najbardziej traumatyczne przeżycie w mlodym wieku. kierowałeś to do mnie czy do kogoś innego? u mnie głównym problemem jest to, że na piętrze mam chłodniej niż na dole... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts