Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połączenia krokwi i jętek

markoos

Recommended Posts

Mam krokwie o przekroju 20x7 i jętki 18x7cm które mają być zamontowane w płaszczyźnie krokwi.

Krokwie z krokwią (w kalenicy, do czoła) oraz krokwie z jętką chcę połączyć za pomocą płytek perforowanych tego typu:

http://domax.com.pl/products/md_ob_50_big.jpeg

Jakie powinny być wymiary takiej płytki do połączenia krokwi ze sobą oraz krokwi z jętką.

dach 2 spadowy, kąt 40st, dł krokwi 6,85m

pozdrawiam

Gość Konto usunięte_12*
To jest zadanie dla konstruktora. Ktoś musi sie pod tym podpisać, jakis kierbud czy też konstruktor. Nie masz takich?

do perm'a: gorzka prawda jest niestety taka, że projektanci przeważnie pozostawiają takie decyzje cieślom.

do markoos'a: takie płaskie płytki są trochę zbyt delikatne do łączenia krokwi z jętką (to najczęściej tylko blacha 2 mm!), bo działają tam duże siły. Trzeba by dać co najmniej obustronnie i nie gwoździami, lecz najlepiej wkrętami. Rzeczywiście najlepiej poradź się swojego projektanta, skoro taką "konfigurację" ci wstawił.

Czy sposób łączenia krokwi z murłatą też nie wynika z twojego projektu?

No właśnie w projekcie jest połączenie za pomocą płytek perforowanych ale nie ma tam nic o ilości gwoździ lub wkrętów, ani też wielkości tych płytek

Myślałem że ta ilość gwoździ nie jest bardzo istotna.

natomiast co do łączenia jętek to i tak chcę obustronnie :)

Co kiedyś czytałem że 1 gwóźdz przenosci chyba okolo 500kg

No właśnie w projekcie jest połączenie za pomocą płytek perforowanych ale nie ma tam nic o ilości gwoździ lub wkrętów, ani też wielkości tych płytek

Myślałem że ta ilość gwoździ nie jest bardzo istotna.

natomiast co do łączenia jętek to i tak chcę obustronnie :)

Co kiedyś czytałem że 1 gwóźdz przenosci chyba okolo 500kg

to chyba jakiś bratnal

taki zwykły gwóźdź 4mm to przenosi siłę 70-80 kg ale to bardzo zalezy od grubosci drewna , ważne jest tez zachowanie właściwych odległości od krawędzi elementu i miedzy łacznikami

Współczuję cieślom! :) Tak naprawdę nie znam takiego co stosowałby płytki i kątowniki ciesielskie zamiast połączeń ciesielskich w duzych dachach. (co nie znaczy że takich nie ma). Oni som tradycyjne chłopaki w większości. Pewnie sobie poradzą ale na zasadzie im grubsza tym lepsza.

Należy zastosować długość 25~30 cm. Oczywiście obustronnie (czyli na każdą jętkę 4 płytki) do tego specjalne gwoździe. W każdą płytkę minimum 16 szt. ( 8szt. w krokiew i 8 szt. w jętkę). Taki gwóźdź przenosi obciążenie do 500kg. Pozdrawiam.

takie gwoździe, żeby pasując do blachy perforowanej (czyli średnica 3,7 albo 4mm) miały nośność 500 kg (w zasadzie 5 kN bo w kg się nie podaje siły od ponad 30 lat) to musiałbyś poszukać w Roswell, wsród szczątków statku kosmicznego obcych. Na planecie Ziemia takich gwoździ nie produkują

ech widzę że nie rozumiesz ironii. Wystarczy, ale jego nośność to maksymalnie 840N (84 kg) i to przy zachowaniu pewnych warunków. Zazwyczaj się robi po 16-20 gwoździ z każdej strony, a wbija się je dość łatwo o ile ma się ciężki młotek (1250) lżejszymi to masakra i łatwo je zgiąć, a z wyjęciem zakrzywionego nie jest wcale tak łatwo.

W zasadzie powinno być tak, że w projekcie konstrukcyjnym są podane wszystkie połączenia w tym elementów więźby, ale co bardziej doświadczeni konstruktorzy, nauczeni przykrym doświadczeniem że żaden cieśla nie zrobił jeszcze więźby zgodnie z projektem , olewają temat i podają tylko przekroje elementów, a połączenia zostawiają do rozwiązania cieślom, słusznie uznając że skoro ci drudzy i tak nie robią wg rysunków, to szkoda wysiłku na ich tworzenie.

a to skrecic srubami po 2 z kazdej strony lepiej nie bedzie?? i taniej??

nawymyslaja z tymi plytkami perforowanymi stosowanymi w kanadyjczykach i lekkich konstrukcjach i adaptuja do naszych dachow polskich tradycyjnych i ciezkich do ktorych one sie nadaja jak do tarcia chrzanu

owszem ze zapewniaja sztywnosc ale poprzez wbicie 20 paru gwozdzi w 1 sztuke - pewnie dlatego wiazary takie drogie:p

konkretne polaczenie to jaskolczy ogon i basta

Edytowane przez face

No może i było by taniej

Ale w projekcie mam jętkę w płaszczyźnie krokwi. Wiec tu albo płytki, albo deski 32mm, albo na jaskółczy ogon.

Kierbud powiedział żebym przy jętkach zastosował deski 32mm przybite 6 gwoździami do jętki i 6 do krokwi i będzie ok.

Natomiast w kalenicy krokwie połączyć płytką 10x20cm po 6 sztuk w każdą krokiew.

Natomiast do murłaty (na 1 krokwie) 2 płytki kątowe + 1 gwóźdz "krokwiak" (tu pewnie przesadził ) ale niech bedzie.