Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Który projekt byś wybrał ...  

15 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt byś wybrał ...

• ZIELONA RÓWNINA
      3
    • SIELANKA Z GARAŻEM
      11
    • ŻADEN Z POWYŻSZYCH
      1

Recommended Posts

Swoje dłuuugie poszukiwania projektu zakończyłam na 2 ...Ostatecznie na placu boju pozostały:

http://projekty.muratordom.pl/projekt_zielona-rownina,456,1,.htm?frm_search=1&id_grupy=0&nazwa=zielona+r%C3%B3wnina&typ_budynku_dom=brak_dom&typ_budynku_garaz=brak_garaz&x=39&y=9&nr=0

Projekt dla mnie idealny. Jedyne zmiany to rezygnacja z niektórych okienek,wstawienie dużej witryny w salonie,podzielnie wc i od strony zrobiona spiżarka,zastanawiam się nad nim tylko dlatego,że boje się tego sporego dachu,w ogóle dom wydaje się być spory,ale wewnątrz super !

http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/SIELANKA%2030%20st./0/277/

Tu też mało zmian.Zamiana łazienki z pokojem,żeby łazienka była od ogrodu.Likwidacja schodów,brak poddasza użytkowego.Przeniesienie c.o za garaż.Z wyglądu bardzo mi się podoba.Widziałam na żywo.Bardzo przestronny.

I tu moja prośba.Pomóżcie mi jakoś oszacować koszty obydwu.Sercem jestem bliżej ku ZIELONEJ RÓWNINIE,zawsze podobały mi się parterówki z dachem czterospadowym...ale wiem jakie to bywają koszty.SIELANKA też bardzo ładna,odpowiada mi. Porównywałam ilość materiałów zużytych na te domy i są one podobne.

zielona równina 1.jpg

sielanka 2.jpg

Witam. Pierwszy ma trzy kominy drugi dwa, w pierwszym więcej gąsiorów w drugim mniej choć będą dachówki krawędziowe. Można zrobić bez kominów i krawędziowych więc różnica tylko w cenie metrów dachówki która nie jest aż tak droga. Parę metrów rynny więcej przy pierwszym ale to też nie jest duża kwota. Wolałbym pierwszy :) pozdr adam

Witam. Pierwszy ma trzy kominy drugi dwa, w pierwszym więcej gąsiorów w drugim mniej choć będą dachówki krawędziowe. Można zrobić bez kominów i krawędziowych więc różnica tylko w cenie metrów dachówki która nie jest aż tak droga. Parę metrów rynny więcej przy pierwszym ale to też nie jest duża kwota. Wolałbym pierwszy :) pozdr adam

Mam w planie blachodachówkę,ale jeszcze nie ostateczna decyzja.

Iza jak masz jeszcze czas to upewnij sie , ze to wlasnie ten ,bo ja kupilam juz projekt i za pozno na watpliwosci ,a dopadaja mnie jak probuje wirtualnie umeblowac pomieszczenia........ale jesli juz podjelas decyzje to zycze Ci aby Twoje marzenie sie jak najszybciej i bezproblemowo " wybudowalo"

Dlaczego :)

3 sypialnie, domyślam się, że masz (mieć będziesz) jedno lub więcej dzieci

Do dzieci przychodzą rówieśnicy, najpierw dzieci, a potem młodzież.

WSZYSCY oni będę defiladować Twoim salonem zaglądając co gotujesz i czy masz pozmywane naczynia, w tym kufel od piwa męża :) (patrząc na kuchnię) oraz czy ile, czego (w tym ile piwa z kufla wypił Twój mąż :) ) zjedliście lub zjecie, i czy jajecznica nie przypalona..... (patrząc na jadalnię)

JA tak nie lubię. Salon to nie komunikacja, dom nie ma dobrego połączenia pomiędzy strefami dzienną i nocną.

Poza tym nie lubię projektów E. Dziewiątkowskiej (jakoś mi nie leżą, choć ten wizualnie jest bardzo OK.)

pzdr

Iza jak masz jeszcze czas to upewnij sie , ze to wlasnie ten ,bo ja kupilam juz projekt i za pozno na watpliwosci ,a dopadaja mnie jak probuje wirtualnie umeblowac pomieszczenia........ale jesli juz podjelas decyzje to zycze Ci aby Twoje marzenie sie jak najszybciej i bezproblemowo " wybudowalo"

zastanawiałam się juz 2 lata dość już :)

Gość so**l

Zagłosowałam na Sielankę. Mnie również nie podoba się przejście do pokoi przez salon i obok kuchni. Jeśli tylko u dzieci będą goście nie będziecie się czuli dobrze i swobodnie w salonie.

Z zewnątrz bardziej podoba mi się Zielona równina, ale ważniejsze jest to co w środku. Zresztą Sielankę tez można zrobić z czterospadowym dachem, jeśli lubisz takie......

W obu domach są podobne pomieszczenia. Jeśli patrzysz który z projektów jest bardziej funkcjonalny- ja obstawiam Sielankę.

Wiecie mi jakoś nie przeszkadza to przejście przez salon,nie widzę tu problemu...

Dziś mąż rozmawiał z szefem murarzy i koszty za zieloną przedstawił tak :za całość od fundamentów po dach góra - 35 tys (za sam dach powiedział 12 tys)przyszła mi wycena za blachodachówkę z dodatkami ok 12-13 tys.Jeszcze nie wiem ile za drzewo i pustak (prawdopodobnie porotherm)dopiero robię wycenę.Wydaje mi się,że całkiem rozsądne ceny:)Co sądzicie??

Może napiszę jeszcze,że od początku podobały mi się parterówki z dachem czterospadowym i po wieeelu miesiącach poszukiwania ,stwierdziliśmy,że spełnimy jednak swoje marzenie,bo dom się buduje raczej na całe życie już i oprócz funkcjonalności musi się również podobać;)

Edytowane przez IZA30

Gość so**l

Nie znam się na cenach, nie wiem gdzie budujesz, ale wydaje mi się tanio. Zwłaszcza za dach,który nie jest prosty. Ale może niech się wypowiedzą ci,którzy już wybudowali i mają na ten temat większe pojęcie ode mnie. Nie wybrałaś tego projektu,który mnie się podobał, ale to Twoja decyzja. Powodzenia w budowaniu.

Trochę zazdroszczę,że już wybór projektu masz za sobą. Kiedyś myślałam,że to jest proste i przyjemne a teraz już mnie to męczy :(

Wiecie mi jakoś nie przeszkadza to przejście przez salon,nie widzę tu problemu...

Dziś mąż rozmawiał z szefem murarzy i koszty za zieloną przedstawił tak :za całość od fundamentów po dach góra - 35 tys (za sam dach powiedział 12 tys)przyszła mi wycena za blachodachówkę z dodatkami ok 12-13 tys.Jeszcze nie wiem ile za drzewo i pustak (prawdopodobnie porotherm)dopiero robię wycenę.Wydaje mi się,że całkiem rozsądne ceny:)Co sądzicie??

Może napiszę jeszcze,że od początku podobały mi się parterówki z dachem czterospadowym i po wieeelu miesiącach poszukiwania ,stwierdziliśmy,że spełnimy jednak swoje marzenie,bo dom się buduje raczej na całe życie już i oprócz funkcjonalności musi się również podobać;)

Koszty zanizone o 50%, tyle powiem....