Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ściana trójwarstwowa - Porotherm 25+styropian+Porotherm11,5

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

trzeba ubezpieczyć ale czy ubezpieczenie wyeliminuje burze gradowe, po zaistnieniu takiej sytuacji składka rośnie, z tego co wiem biegły oglądający ten dom stwierdził że miejsca wgniecione należy wyciąć i załatać nowym styropianem czyli tynkowanie od nowa

a czy Tych burz jest az tak wiele??przynajmniej tak silnych aby zdewastowac elewacje??

ubezpieczenie ich nie wyeliminuje ale pokryje koszty naprawy

wybor rodzaju sciany nalezy do inwestora

a przyroda jest najmniej przewidywalna

Edytowane przez face

gradobicia tornada i pedzace rowery z dzieciakami uderzajacymi o fasady domow to u nas udreka!

bedac zwolennikiem 1W przeszedłem na strone mocy 2W i tego sie trzymam, z posrod wszystkich rozwiazan chyba najrozsadniejsze.

gradobic i tornad nie doswiadczylem:) co do dzieciakow to juz z tym roznie:) - rozumiem ze to ironia

sciana 2w po prostu jest najcieplejsza i najcichsza w porownaniu do kosztow jej wzniesienia

na razie nie mam zdania - nie widzialem jeszcze tego systemu na zywo, troche czytalem i wiem na pewno ze zuzycie piany mocno podaja zanizone - ale to standard zawsze i porzadna ekipe miec by pasowalo - wszystko musi byc rowno murowane - to nie zaprawa ze poruszasz pustakiem dobijesz i bedzie ok

dodam jeszcze ze jestem tradycjonalista i nie bardzo lubie nowinki techniczne dopoki producent nie wyeliminuje bledow z nich wynikajacych - wiem na zachodzie jest od jakiegos czasu ale my jestesmy w polsce nie na zachodzie

dryfix uwazam za marketingowe posuniecie wienenbergera aby zabrac jeszcze troche rynku producentom zapraw i chemii budowlanej

aczkolwiek czekam cierpliwie co z tego systemu bedzie i jak bydunki sie beda zachowywac w czasie:)

ano ironia

co do nowinek, tez bym poczekal kilkanascie lat wszak dom nie stoi 10 i sie go nie wymienia jak auta.

uwazam ze na tym etapie dywagacji i przemyslen warto sie zdecydowac na to cos co juz sie sprawdza i jest ekonomicznie sprawdzone.

sciana 2W w zaleznosci jakie zestawienie sobie wybierze przyszly wlasciciel - do mnie przemawia niezmiennie bk styropian i klej.

Nie spotkałem się jeszcze z sytuacją, gdzie by warunki atmosferyczne dobiły ścianę zewnętrzną ( no chyba, że deszcz podczas nakładania tynku) :p

Co do tej ściany Trójwarstwowej:

Jeżeli juz się na nią zdecydowałeś, to rzeczywiście nie zapomnij o szczelinie wentylacyjnej. Przy czym wydaje mi się, że styropianu daj najwyżej 10cm.

Widziałem kiedyś wznoszenie takiej ściany. Musisz często kontrolować proces, gdyż majster ma możliwość zakrycia błędów pod kolejną warstwą.

Proces długi, żmudny i kosztowny.

Proponował bym ścianę dwuwarstwową, gdyż za mniejsze pieniądze jesteś w stanie uzyskać podobny efekt termiczny, ale za to zakupić śliczny tynk mozaikowy, który na pewno wyróżni Twój domek, od tych pospolitych baranków :p