kokoko1x 03.01.2011 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 WitamJestem tu nowy, proszę o wyrozumiałość.W moim domu instalacja jest oparta o piec weglowy "DWOREK" (31kW), pompka na powrocie, grzejniki płytowe (różne firmy, od Diamonda po RADSONA) i rurki miedziane.Aktualnie remontuję pokój, w którym chciałbym założyć grzejnik alu Farreli. Będzie on podłączony bezposrednio z rozdzielacza rurką PEX. W internecie czytałem, że w połączeniu miedzi i aluminium moze wytwarzac sie wodor, ktory bedzie skutecznie zapowietrzal grzejnik. Jeśli podłącze grzejnik alu w ten sposob to bedzie wydzielal sie wodor? Grzejnik alu chcialbym zalozyc ze wzgledu na jego mniejsze wymiary, pokoj ma ponad 26m2, a pomimo tego nie mam za bardzo mozliwosci zalozenia tam grzejnika plytowego o wymiarach 600 x 2000. /pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 03.01.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 uważam że wodór nie będzie się wydzielał bo Farreli jak pamiętam ma dopuszczenie do łączenia z miedzią, a te pexy też rozdzielą aluminium od miedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 03.01.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 chyba chodzi Wam o Ferroli,żaden grzejnik aluminiowy nie powinien być w instalacji miedzianej,tutaj nie chodzi o styk metaliczny aluminium i miedzi,woda w instalacji w tym wypadku to elektrolit,chyba że dodasz do wody inhibitor korozji, a zapewnienia producentów są psu na buty, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokoko1x 03.01.2011 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 zatem rozwialiscie moje wątpliwościbędę szukał grzejnika trzyplytowego/pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 04.01.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 chyba chodzi Wam o Ferroli, żaden grzejnik aluminiowy nie powinien być w instalacji miedzianej, tutaj nie chodzi o styk metaliczny aluminium i miedzi, woda w instalacji w tym wypadku to elektrolit, chyba że dodasz do wody inhibitor korozji, a zapewnienia producentów są psu na buty, 1950 czy możesz się podzielić jakąś bardziej szczegółową wiedzą w tym temacie, lub jakimiś faktycznymi zdarzeniami z praktyki zawodowej, bo jakieś 12lat temu założyłem sporo tego typu konfiguracji Ferroli (czy jakoś tak w każdym razie włoskie aluminiowe żeberka) z instalacją miedzianą i do dziś nie było żadnych reklamacji a jedna z tych instalacji działa u mojego przyjaciela z którym mam stały kontakt, z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 04.01.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 są użytkownicy na tym forum którzy bardzo narzekają, wiem jedno, zawsze może się zdarzyć tego typu wypadek i to u najbardziej renomowanych producentów,nie wierzę że grzejniki robione w odlewni mają zawsze taki skład chemiczny jaki życzyłby sobie ich producent,przecież ten surowiec ma bardzo dużą ilość złomu w sobie,a tutaj to już nie można powiedzieć o stałym składzie chemicznym, jeżeli ktoś chce to zawsze można zastosować inhibitor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 04.01.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 dzięki dobrze wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts