Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ISTALACJA CO + Kolektory do podgrzewania wody lub dogrzewania

kareo

Recommended Posts

Chodzi o to czy jest możliwość tak przerobić instalację CO która jest zasilana piecem węglowym podłaczonym do bojlera 150 l z jedną wężownicą aby wpiąć w to salary.

Pytanie czy będę mogł grzać tylko w okresie letnim wodę z solarów bo zawory jakieś na piec i CO bedą zamkniete.

Czy będzie możliwość dogrzać np jesienią wodą ciepłą z solarów kaloryfery?

Czy w ogóle da się połaczyć CO takie z Solarami czy muszę wymienić bojler na taki z dwiema wężownicami

zestaw kocioł węglowy i kolektory słoneczne, to nieporozumienie,

rozumiem w przypadku gdy:

- jest dofinansowanie z gminy w ramach Programu Ograniczenia Niskiej Emisji,

- gdy użytkownika stać na to a jedynym motywem tego typu działania jest ochrona środowiska (bez sarkazmu)

w przeciwnym wypadku nie ma logicznego uzasadnienia,

a jeżeli chodzi o wspomaganie co kolektorami to możesz poczytać TUTAJ,

autorytatywnie stwierdzam, nie kalkuluje się, za mało kolektorów

Więc kolektory tylko do ciepłej wody (myślę o płaskich) i wymiana bojlera na taki z dwoma wężownicami.

Pytanie czy jeśli mam ograniczoną powierzchnię i mogę taki bojler zamontować nie wiecej jak 200l w pozycji poziomej, to jest to możliwe?

I jaki koszt przykładowego bojlera z dwoma wężownicami? Takiego w miare abym nie musiał za rok dzwonić do serwisu z naprawą. Chyba ze tam się nie ma co popsuć obok grzałki.

POZDRAWIAM i dzięki za odpowiedź.