Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Układanie przewodów na uchwytach USM

Recommended Posts

Mam pytanie do instalatorów którzy mają opanowaną technikę układania przewodów na uchwytach szybkiego montażu, jak najłatwiej radzić sobie samemu podczas montażu takim sposobem. Wiadomo że byłoby wskazane żeby był jak najbardziej wyprostowany i przylegał do ściany która w stanie surowym nie zawsze jest prosta. Jak profilować łuki , zakręty , czy może trzeba pomagać sobie gipsem?. Do tej pory układałem wszystko w bruzdach, a chcę spróbować na uchwytach ,tylko cały czas wydaje mi się że będzie za grubo tynku :(

.... czasem trzeba podkuć.

Jeśli nie Ty to tynkarz podkuje Twoje przewody...

Ot to cudo tynkarz. Ja się jeszcze z takim nie spotkałem. W dzisiejszych czasach to już tylko legenda bo współcześni tynkarze to najlepiej by tylko tynkowali ściany i to bez okien, drzwi, kątów itp. bo ... "mi płacą tylko za metry" - odpowiadają, gdy mają się do czegoś przyłożyć.

@Wakmen - jemu chodziło o to, że tynkarz "podkuje" przewody, a nie ścianę pod przewody ;)

@sławek1979 - rozwijadło do krążków przewodów to podstawa. W moim dzienniku znajdziesz moje kombinacje w tym temacie, zrobione własnym sumptem na budowie.

Niezależnie od rozwijadła, przewód tak czy tak na ścianie będzie miał własne zdanie co do tego, jak na niej leżeć, zdanie tym bardziej stanowcze, przy im niższej temperaturze był układany i im twardszy jest sam z siebie (u różnych producentów te same przewody mają różną elastyczność, nie wiem, z czego to wynika). I tu niestety - czasem tzreba będzie gdzieś uchwyt ekstra dorzucić, czasem (na krzyżówce czy ostrzejszym zakręcie) lekko ścianę podkuć, wszelkie narożniki zewnętrzne najlepiej załatwiać wiertarką, wiercąc przez nie dziurę "na skos". A tak czy tak skończoną instalację przelecieć z pistoletem klejowym (gluegunem),. odstające przewody po prostu podklejając.

J.

Ja przewody mocuje z pomocą kleju na gorąco pos skończeniu poziomu rozrabiam gips i chwytam gipsem co kawałek! gips to asekuracyjnie bo raz mi odpadły przewody co prawda chyba nie same tylko ktoś się przyczinił do tego ale jak jest zagipsowane to trzeba się postarać żeby je zerwać. a co do kleju to trzeba sobie poprubować bo jest tego dużo na rynku i wiele do niczego! ja kupuje swój sprawdzony i jest git :)

Pozdrawiam,