Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt budowy domu - stan surowy + wykonczenie 2-3 pomieszczeń

Recommended Posts

Witam,

sytuacja zmusza mnie i moich bliskich do wyniesienia się z domu, dlatego zastanawiamy się nad różnymi wariantami.

Stąd też moje pytanie:

ile pieniędzy potrzebowalibyśmy na budowę domu (coś takiego jak Projekt M-131 - prosze poszukać w googlach), chodzi nam o budowę całego domu, ale wykończyć (podłoga, podłączenie elektryki i hydrauliki) tylko najpotrzebniejsze pomieszczenia (kuchnia, salon, łazienka), reszta może stać w stanie surowym, a gdy będą na to środki mogą być wykończone w późniejszym okresie.

Ile kosztowałaby nas taka inwestycja? Biorąc pod uwagę, że staramy się jak najmniejszym kosztem zakupić wszystko i wybudować (robocizna + materiał).

Wystarczyłoby 100.000-130.000 zł?

a czy wystarczyłoby, gdyby sie spiąć (brak drzwi w garażu, brak otynkowania i innych rzeczy bardziej estetycznych), brak okien w pomieszczeniach na piętrze i w tych 3 pomieszczeniach same podstawowe rzeczy czyli lazienka - kabina prysznicowa, wc, zlew, kuchnia - kuchenka, lodówka, zlew, salon - praktycznie tylko podłoga wystarczy, 120-130 tys? (oszczędzanie też na materiałach, wykonawcach)

masz przyłącza? To może sporo kosztować, popytaj w okolicy ile chcą ekipy w Twoim rejonie - to się może mocno różnić, Porozglądaj się może za innym projektem, wykusz, lukarny - to podraża budowę. Wykończenie pokojów może być tańsze niż tych pomieszczeń o których piszesz... Ponadto wydaje mi się że jeśli maksymalnie chcesz ciąć koszty to szkoda płacić za garaż w bryle... Chyba, że znalazłem nie ten m-131...

Może gdybyś znalazł coś bez lukarny, z prostszą bryłą (ten wykusz czy jak tam zwał), zakladając brak ocieplenia ścian i dachu , gdybyś instalacje, tynki i posadzki zrobił sam.... w 150 tyś mógłbys się zmiścić. Ogrzewanie raczej jakąś fajną "kozą" i raczej bez płytek na podłodze....

Wiem jak to jest czasem w życiu.... my musieliśmy się wynieść z wynajętego mieszkania w tydzień. Dobrze że znalazłem suterenę bez tynków....

Powodzenia!

właśnie chodzi o to, by jak najszybciej wynieść się z mieszkania (możliwe że nawet we wakacje tego roku), ale jest dużo do zrobienia, załatwić kredyt, zakupić ziemie, czekać aż fundamenty wyschna, teraz wiele zamętu:

- czy w ciągu 8-10 miesięcy jest się w stanie zamieszkać (tak jak wcześniej pisałem, tylko wykończone podstawowe pomieszczenia)

- czy istnieje w ogóle mozliwość wybudowania domu i wykończenia tych podstawowych pomieszczeń i zmieścić się w granicach 100-120 tys.

A ile może kosztować zielony dom zrobiony jako standardowy.

co sądzicie o czymś takim? wielkość domu taka, ale nie drewno tylko zastąpić materiały drewniane normalnymi, Z JAKIMI KOSZTAMI TRZEBA SIĘ LICZYĆ BUDUJĄC TAKI DOM (ale materiały standardowe)

http://www.zielonedomy.com.pl/?a=3&typ=4

NA ILE OSCYLOWAĆ MOŻE KOSZTORYS PROJEKTU - tego "zielonego domu", ale tradycyjne materiały, nie drewno

http://images46.fotosik.pl/484/ecd8ec2058be288dgen.jpg

http://images35.fotosik.pl/339/caf86a3f1290d23egen.jpg

parter (mistrzem photoshopa nie jestem, dlatego schody wyglądają jak wyglądają)

http://images49.fotosik.pl/503/0a6b2425ae83ebe7gen.jpg

strych (który potem byłby zmieniony na pokój, okna dachowe)

http://images45.fotosik.pl/504/071ef4826875d057gen.jpg

Edytowane przez Zaklopotany

weź na poważnie to co wcześniej tu napisano, jeśli nawet nie masz działki to szukaj innego rozwiązania... w jeden sezon to tu się budowali, ale jeżeli masz mało kasy to niestety wydłuża czas budowy, nie da się ciąć wszystkich składników (pieniędzy i czasu), oszczędna budowa wymaga czasu np. na szukanie okazji cenowych, ile Ci zajmie wykonywanie samemu czegoś co ekipa 4-6-osobowa skończy w parę dni, itd.... co więcej jeżeli nie masz jeszcze działki to może się tak zdarzyć, że nie ruszysz z budową do lata...

Jak zwykle

tanio czyli stodoła BEZ garażu, mansard na dachu i wykuszy

tak na początek, ta wersja druga to coś takiego mniej więcej...

A teraz zimny prysznic. Jest styczeń. Nie masz nawet działki.

W tym roku już raczej nie przebrniesz papierkologii.

Zobaczysz ile to trwa.Wpisy. Wypisy. Uzgodnienia, mapki, uzgodnienie, projekty dodatkowe, mapki, uzgodnienia,

okresy "uzyskiwania prawomocności"....

Edytowane przez beton44