jasiek71 31.07.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Witam. Czy można wykorzystać pompę ciepła typu POWIETRZE-WODA do ogrzewania tylko wody w miesiącach letnich i wykorzystania zimnego powietrza do schładzania pomieszczeń ? Dom już prawie ukończony i jest wybudowany w górach gdzie temp. zimą często spada do -15C. tak więc sama pompa ciepła w zimie chyba nie da rady, a może się mylę. Chciał bym wprowadzić takie rozwiązanie, że zimą ogrzewam ekogroszkiem, a latem wodę (np. do kąpieli) podgrzewam jakąś małą i tanią pompą POWIETRZE-WODA i schładzam kilka pomieszczeń uzyskanym zimnym powietrzem z tej pompy. Czy jest to możliwe i opłacalne ? za wiele tym nie ochłodzisz,na dobę dostarczysz kilka kwh chłodu, pierwszy lepszy GWC dostarcza kilkanaście kwh i nie daje rady a co najwyżej spowalnia nagrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazjan 07.08.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Witam. Czy można wykorzystać pompę ciepła typu POWIETRZE-WODA do ogrzewania tylko wody w miesiącach letnich i wykorzystania zimnego powietrza do schładzania pomieszczeń ? Dom już prawie ukończony i jest wybudowany w górach gdzie temp. zimą często spada do -15C. tak więc sama pompa ciepła w zimie chyba nie da rady, a może się mylę. Chciał bym wprowadzić takie rozwiązanie, że zimą ogrzewam ekogroszkiem, a latem wodę (np. do kąpieli) podgrzewam jakąś małą i tanią pompą POWIETRZE-WODA i schładzam kilka pomieszczeń uzyskanym zimnym powietrzem z tej pompy. Czy jest to możliwe i opłacalne ? Ogrzewanie cwu w lecie ,można z powodzeniem robić za pomocą pieca na ekogroszek jeżeli już go zamontowałeś. Kolega za pomocą pieca Defro już drugi sezon grzeje wodę w lecie -ciągła praca kotła i zużycie około 50kg ekogroszka / miesiąc na 4 osoby. Kazjan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.08.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Kolega za pomocą pieca Defro już drugi sezon grzeje wodę w lecie -ciągła praca kotła i zużycie około 50kg ekogroszka / miesiąc na 4 osoby. TAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAK? Nie wszyscy mają tak dobrze. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?173009-CWU-na-lato-dostosowanie-kot%C5%82a-na-ekogroszek&p=4572138&viewfull=1#post4572138 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.08.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Ogrzewanie cwu w lecie ,można z powodzeniem robić za pomocą pieca na ekogroszek jeżeli już go zamontowałeś. Kolega za pomocą pieca Defro już drugi sezon grzeje wodę w lecie -ciągła praca kotła i zużycie około 50kg ekogroszka / miesiąc na 4 osoby. Kazjan nie chciał bym sie wymądrzać ale u mnie na cztery osoby idzie ok.60kwh na miesiąc, grzejąc prądem w tańszej taryfie bez PC ale z innymi pomocnikami:cool: co do ekogroszka to był bym bardziej ostrożny, mam styczność z kilkoma takimi kotłowniami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 08.08.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Nie jest tak różowo. Koszt grzania ekogroszkiem w lato wychodził mi praktycznie tak samo, co prądem (grzałka) i to w całodziennej taryfie. Pamiętajcie, że do kosztu eko doliczyć trzeba pompki obiegowe (jedna lub dwie), ślimak, wentylator, elektronikę pieca. Zmierzyłem/policzyłem koszty - wyszło na to samo i teraz drugi już sezon grzeję zasobnik grzałką a kocioł czeka na sezon grzewczy. Tylko raz na jakiś czas włączę obiegówki na chwilę, żeby się nie zastały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aromurek 01.11.2014 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 WitamJako laik w pompach ciepła zwracam się z prośbą o pomoc wyborze pompy do ogrzewania cwu, znalazłem 2 wydaje mi się najtańsze urządzenia i ciekaw jestem waszych opinii: Hewalex PCWU 2,5kWUrlich HITP umpWASSER HPW Która godna większej uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sofa1719512590 10.12.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Z pełną odpowiedzialnością możemy polecić niezależne pompy ciepła do ciepłej wody użytkowej marki Sofath. Modele BECT oraz MI 134 są niezawodne i naprawdę warto się na nie zdecydować. BECT jest powietrzną niezależną pompą ciepła, a jej główne zalety stanową: prosty montaż oraz jej późniejsza obsługa, niskie koszty serwisu, niezawodność oraz uniezależnienie od intensywności promieniowania słonecznego. Jej sprężarka o mocy grzewczej 1,7 kW pozwala na uzyskanie wody o temperaturze 62°C. Pompa została wyposażona w zintegrowany zasobnik c.w.u. o pojemności 200, 270 lub 260 litrów z dodatkową wężownicą do współpracy z kotłem. Drugim modelem, który chcemy polecić jest pompa ciepła MI 134, która współpracuje z zasobnikiem ciepłej wody użytkowej . Urządzenie dostarcza ciepłą wodę użytkową przez cały rok. Moc tej pompy jest odpowiednia dla zasobnika o pojemności 300 litrów. Po więcej informacji zapraszamy na naszą stronę internetową: http://www.sofath.pl/wymienniki_pomp_ciepla/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 06.01.2015 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Witam wszystkich w swoim domu zdecydowałem się na zainstalowanie pompy ciepła Nibe typu F1245 i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony. Wszystko działa bez zarzutów a w dodatku firma, którą wybrałem dopilnowuje wszystkiego do samego końca, są to bardzo uprzejmi ludzie. Warto decydować się na korzystanie z energii odnawialnej nie tylko z powodu zmniejszenia kosztów ale także z powodu nie zanieczyszczania powietrza, które jest niezbędne dla ludzi . [moderowano link] masakra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 06.01.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Witam wszystkich w swoim domu zdecydowałem się na zainstalowanie pompy ciepła Nibe typu F1245 i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony. Wszystko działa bez zarzutów a w dodatku firma, którą wybrałem dopilnowuje wszystkiego do samego końca, są to bardzo uprzejmi ludzie. Warto decydować się na korzystanie z energii odnawialnej nie tylko z powodu zmniejszenia kosztów ale także z powodu nie zanieczyszczania powietrza, które jest niezbędne dla ludzi . [moderowano link] Dziwne, bo ja slyszalem iz Nibe to jedna z gorszych marek na rynku. Skoro upadli tak nisko by wynajac klakiera to rzeczywiscie tak musi byc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.01.2015 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Panowie, tak pojechaliście po "koledze mkMichał" że ten ze wstydu usunął swojego posta, ale został w Waszych cytatach, więc dalej się rumieni (na jego szczęście okrojony z linka) i zastanawiałem się, czy te dalsze uwagi mają jeszcze sens... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts