Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pompy ciepła

kim1980

Recommended Posts

Witam. Czy można wykorzystać pompę ciepła typu POWIETRZE-WODA do ogrzewania tylko wody w miesiącach letnich i wykorzystania zimnego powietrza do schładzania pomieszczeń ? Dom już prawie ukończony i jest wybudowany w górach gdzie temp. zimą często spada do -15C. tak więc sama pompa ciepła w zimie chyba nie da rady, a może się mylę. Chciał bym wprowadzić takie rozwiązanie, że zimą ogrzewam ekogroszkiem, a latem wodę (np. do kąpieli) podgrzewam jakąś małą i tanią pompą POWIETRZE-WODA i schładzam kilka pomieszczeń uzyskanym zimnym powietrzem z tej pompy. Czy jest to możliwe i opłacalne ?

za wiele tym nie ochłodzisz,na dobę dostarczysz kilka kwh chłodu, pierwszy lepszy GWC dostarcza kilkanaście kwh i nie daje rady a co najwyżej spowalnia nagrzewanie.

• Odpowiedzi 309
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Czy można wykorzystać pompę ciepła typu POWIETRZE-WODA do ogrzewania tylko wody w miesiącach letnich i wykorzystania zimnego powietrza do schładzania pomieszczeń ? Dom już prawie ukończony i jest wybudowany w górach gdzie temp. zimą często spada do -15C. tak więc sama pompa ciepła w zimie chyba nie da rady, a może się mylę. Chciał bym wprowadzić takie rozwiązanie, że zimą ogrzewam ekogroszkiem, a latem wodę (np. do kąpieli) podgrzewam jakąś małą i tanią pompą POWIETRZE-WODA i schładzam kilka pomieszczeń uzyskanym zimnym powietrzem z tej pompy. Czy jest to możliwe i opłacalne ?

Ogrzewanie cwu w lecie ,można z powodzeniem robić za pomocą pieca na ekogroszek jeżeli już go zamontowałeś. Kolega za pomocą pieca Defro już drugi sezon grzeje wodę w lecie -ciągła praca kotła i zużycie około 50kg ekogroszka / miesiąc na 4 osoby.

Kazjan

Kolega za pomocą pieca Defro już drugi sezon grzeje wodę w lecie -ciągła praca kotła i zużycie około 50kg ekogroszka / miesiąc na 4 osoby.

TAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAK? Nie wszyscy mają tak dobrze.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?173009-CWU-na-lato-dostosowanie-kot%C5%82a-na-ekogroszek&p=4572138&viewfull=1#post4572138

Ogrzewanie cwu w lecie ,można z powodzeniem robić za pomocą pieca na ekogroszek jeżeli już go zamontowałeś. Kolega za pomocą pieca Defro już drugi sezon grzeje wodę w lecie -ciągła praca kotła i zużycie około 50kg ekogroszka / miesiąc na 4 osoby.

Kazjan

nie chciał bym sie wymądrzać ale u mnie na cztery osoby idzie ok.60kwh na miesiąc, grzejąc prądem w tańszej taryfie bez PC ale z innymi pomocnikami:cool:

co do ekogroszka to był bym bardziej ostrożny, mam styczność z kilkoma takimi kotłowniami...

Nie jest tak różowo. Koszt grzania ekogroszkiem w lato wychodził mi praktycznie tak samo, co prądem (grzałka) i to w całodziennej taryfie. Pamiętajcie, że do kosztu eko doliczyć trzeba pompki obiegowe (jedna lub dwie), ślimak, wentylator, elektronikę pieca. Zmierzyłem/policzyłem koszty - wyszło na to samo i teraz drugi już sezon grzeję zasobnik grzałką a kocioł czeka na sezon grzewczy. Tylko raz na jakiś czas włączę obiegówki na chwilę, żeby się nie zastały.

• 3 years później...
  • 1 month później...

Z pełną odpowiedzialnością możemy polecić niezależne pompy ciepła do ciepłej wody użytkowej marki Sofath. Modele BECT oraz MI 134 są niezawodne i naprawdę warto się na nie zdecydować.

BECT jest powietrzną niezależną pompą ciepła, a jej główne zalety stanową: prosty montaż oraz jej późniejsza obsługa, niskie koszty serwisu, niezawodność oraz uniezależnienie od intensywności promieniowania słonecznego. Jej sprężarka o mocy grzewczej 1,7 kW pozwala na uzyskanie wody o temperaturze 62°C. Pompa została wyposażona w zintegrowany zasobnik c.w.u. o pojemności 200, 270 lub 260 litrów z dodatkową wężownicą do współpracy z kotłem.

Drugim modelem, który chcemy polecić jest pompa ciepła MI 134, która współpracuje z zasobnikiem ciepłej wody użytkowej . Urządzenie dostarcza ciepłą wodę użytkową przez cały rok. Moc tej pompy jest odpowiednia dla zasobnika o pojemności 300 litrów.

Po więcej informacji zapraszamy na naszą stronę internetową: http://www.sofath.pl/wymienniki_pomp_ciepla/

• 4 weeks później...
Witam wszystkich w swoim domu zdecydowałem się na zainstalowanie pompy ciepła Nibe typu F1245 i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony. Wszystko działa bez zarzutów a w dodatku firma, którą wybrałem dopilnowuje wszystkiego do samego końca, są to bardzo uprzejmi ludzie. Warto decydować się na korzystanie z energii odnawialnej nie tylko z powodu zmniejszenia kosztów ale także z powodu nie zanieczyszczania powietrza, które jest niezbędne dla ludzi . [moderowano link]

masakra...

Witam wszystkich w swoim domu zdecydowałem się na zainstalowanie pompy ciepła Nibe typu F1245 i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony. Wszystko działa bez zarzutów a w dodatku firma, którą wybrałem dopilnowuje wszystkiego do samego końca, są to bardzo uprzejmi ludzie. Warto decydować się na korzystanie z energii odnawialnej nie tylko z powodu zmniejszenia kosztów ale także z powodu nie zanieczyszczania powietrza, które jest niezbędne dla ludzi . [moderowano link]

Dziwne, bo ja slyszalem iz Nibe to jedna z gorszych marek na rynku.

Skoro upadli tak nisko by wynajac klakiera to rzeczywiscie tak musi byc :p.

Panowie, tak pojechaliście po "koledze mkMichał" że ten ze wstydu usunął swojego posta, ale został w Waszych cytatach, więc dalej się rumieni (na jego szczęście okrojony z linka) i zastanawiałem się, czy te dalsze uwagi mają jeszcze sens...