Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pompy ciepła

kim1980

Recommended Posts

ok, kominek ma złą sławę, rozpaliłem w nim 2 tygodnie temu, do dzisiaj tylko dokładam. Co może ktoś wiedzieć na temat siedzenia przy lampce wina (swojego) i łapaniu się na tym, że więcej czasu przygląda się na ogień w nim niż w telewizję (w tym samym pomieszczeniu). Pomijam koszt utrzymania domu, bo w tym czasie pomnożenie jego przez 5, 10, czy 20 przynajmniej dla mnie nie ma znaczenia, ale z kominka nie zrezygnuję, natomiast na koszty utrzymania (z faktur) jestem otwarty, tak samo jak jestem gorącym zwolennikiem ich obniżania, zaznaczam że nie jestem sprzedawcą jakiegokolwiek systemu. Zatem porównajmy różne nośniki energii - do tego zrobiłem arkusz - tylko proszę o wstawianie danych w szarych polach, ponieważ inne zawierają formuły, jeśli ktoś ma jakieś uwagi to chętnie je wprowadzę do obliczeń,

https://spreadsheets.google.com/ccc?key=tQAmsjRNiB2P61uI816EQwg&authkey=CPfu-_8B#gid=0

• Odpowiedzi 309
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Otrzymałam ofertę na PC - zapotrzebowanie 6,68 KW

PC IVT HE C6 - 26.880 plus instalacja - 8.600 kolektor pionowy na spirytusie 130 mb - 11.700 plus przyłącze - 1.500, rozdzielacz dolnego źródła - 2.300, podłogówka w systemie UPONOR 164 zł/m kw w tym papa, styropian, folia, siatka, podłogówka właściwa, rozdzielacze, mocowania oraz wylewka, sterowanie przy rozdzielaczach 1.400, rekuperacja z efektem klimatyzacji - 18.500, przyłącze rekuperacji ciepło 1.000, zimno 1.000. Co sądzicie o tej wycenie - dom parterowy 126 metrów do ogrzewania. Całość 93.570 plus VAT, jak dla mnie to kosmos 

Edytowane przez Meggi56
pominęłam dodatkowe koszty

Ze 40tyś da się zejść, a dla takiego domu to ze 30 lat grzania!;)

...Liwko może chociaż jeden jedyny raz poprzesz to co mówisz konkretami ?????

już tyle razy Cię prosiłem żebyś pokazał wszystkim jak można obniżyć koszty do tych poziomów o jakich mówisz... dlaczego nie chcesz udowodnić że to jest możliwe???

Proszę bardzo Sławku.

Otrzymałam ofertę na PC - zapotrzebowanie 6,68 KW

PC IVT HE C6 - 26.880 plus instalacja - 8.600 kolektor pionowy na spirytusie 130 mb - 11.700 plus przyłącze - 1.500 podłogówka w systemie UPONOR 164 zł/m kw w tym papa, styropian, folia, siatka, podłogówka właściwa, rozdzielacze, mocowania oraz wylewka, sterowanie przy rozdzielaczach 1.400, rekuperacja z efektem klimatyzacji - 18.500, przyłącze rekuperacji ciepło 1.000, zimno 1.000. Co sądzicie o tej wycenie - dom parterowy 126 metrów do ogrzewania. Całość 91.270 plus VAT, jak dla mnie to kosmos 

1. http://www.ecopol-system.pl/oferta/oferta.html = 11tyś.

2. Kotłownia 5tyś.

3. odwierty 10tyś

4. Materiały na podłogówkę to 3-4tyś + wylewka. W 10tyś z robocizną spokojnie da się zrobić.

5. Nie wiemy co to za rekuperator. Ja bym zrobił większe DZ i do tego podłączył chłodnicę. Zostawmy więc te 18 500.

=54,5tyś

adiqq... można taniej....

ale do diabła nie da się zrobić w tych bezsensownie rzucanych kwotach przez Liwko....sam już widzisz że nie da się wykonać tego zakresu prac za 51 tys netto... biorąc jeszcze pod uwagę drobną różnicę w postaci takiej, że w wycenie Meggi są odwierty a w Twojej kol poziomy co robi dość znaczną różnicę w kosztach (inną sprawą jest czy u Meggi da się w ogóle zastosować kol poziomy)

Ja tylko chciałbym zaapelować do ludzi typu Liwko żeby podawali dane zgodne z prawdą... o nic więcej mi nie chodzi , zapewne inni forumowicze też woleliby usłyszeć i poznać rzetelne wyliczenia a nie jakieś niemożliwe do zrealizowania mrzonki i marzenia....i tyle....

Proszę bardzo Sławku.

1. http://www.ecopol-system.pl/oferta/oferta.html = 11tyś.

2. Kotłownia 5tyś.

3. odwierty 10tyś

4. Materiały na podłogówkę to 3-4tyś + wylewka. W 10tyś z robocizną spokojnie da się zrobić.

5. Nie wiemy co to za rekuperator. Ja bym zrobił większe DZ i do tego podłączył chłodnicę. Zostawmy więc te 18 500.

=54,5tyś

oki...

proszę o wyszczególnienie elementów kotłowni z montażem za 5000

co wchodzi w jej skład?

jeśli możesz to podaj mi namiar na wiertaczy, którzy wiercą za cenę, którą podałeś to zadzwonię i zapytam co wchodzi w skład tej ceny i co z wprowadzeniem kolektorów do budynku? czy to instalacja na studni rozdzielczej a jeżeli nie to jak jest wykonana?

jak chcesz się zmieścić w 10 tys z materiałami na wylewkę, styropianem, materiałami do podłogówki i robocizną tego wszystkiego ??? rozumiem że wszystko zrobisz sam ???

proszę o szczegółowe odpowiedzi

...Liwko nie najmniejszego znaczenia co ja instaluję i czy w ogóle cokolwiek instaluję... po prostu odpowiedz na pytania żebym mógł przyznać Ci rację....

(czytając Twoje wypowiedzi już dawno stwierdziłem, że pracujesz w Ecopolu, ale nie przeszkadza mi to, proszę tylko o prawdziwe dane)

adiqq a gdzie ja powiedziałem, że muszą być odwierty????

oczywiście że nie muszą....jeżeli się da to trzeba montować kol poziomy bo to tańsze rozwiązanie....

z tym że dolne źródło to jedno a jak skomentujesz cenę kotłowni w wys 5 tys???

dla mnie jest to NIEWYKONALNE - przynajmniej myśląc o kotłowni do PC Ecopolu (skoro Liwko tam nie pracuje to tym bardziej dziwi mnie jego podejście do tematu hehe)

to samo odwierty za 10 tys...

to są luźno rzucane (niewiadomo po co) słowa...

nie odezwałbym się ani słowem gdyby Liwki gadania było zgodne z prawdą (jak pewnie zauważyłeś nie komentuję Twoich wyliczeń bo wiem że są realne)

Sławku, 80zł za 1m odwiertu z materiałami to już dzisiaj norma.

Studnia rozdzielcza dla 2-3 odwiertów??? Rozdzielacz też dla tych kilku rurek idzie zrobić z kolanek i innych kształtek. Do tego 3 pompki za 1tyś zł do kupy. Dwa zbiorniki z płaszczem 120l po 700zł za sztukę. Trzy naczynka przeponowe. Trochę rurek pe-x i miedzi, parę pierdół. Wszystko za 3 góra 4 tyś.

Z podłogóką tak jak pisał adiqq, da rady bez problemu za 60-70zł/m2

Co ci jeszcze policzyć?

swoją drogą ktoś pisał ze dostał promocyjną cenę bodajże 56zł/mb odwiertów netto - jesli się do końca kwietnia zdecyduje...

Cześć,

u mnie wiercili (240 m) za 60 zł z rurką, ale bez glikolu. Glikol w łódzkiej Organice kupiony, w sumie za 1500 zł, rodzielacz na 6 odwiertów wykonany przez producenta pompy za coś ok 1000 zł i cłakiem profesjonalnie wyszedł. Do tego dwa kręgi i pokrywa na studzienkę. Tak czy siak to w sumie sporo się tego uzbierało. Ale jak zobaczyłem cenę za rodzielacz i studzienkę w jednej z łódzkich firm to czapka mi spadła :).

Pozdrawiam - Daniel

a jak skomentujesz cenę kotłowni w wys 5 tys

A co w tej kotłowni, poza pc, ma być takiego drogiego ? W skład kotłowni wchodzą: pc, zbiornik na cwu lub 2 jak proponuje Liwko (1400zł), 2-3 obiegówki (500zł), 2 filtry siatkowe, 1 zawór trójdrożny z siłownikiem(500zł), jeśli pc zaworu nie ma, ze 2 odpowietrzniki (50zł), 4 zawory kulowe lub zasuwy (150zł), trójnik, parę kolanek, 2 rury np. pex do rozdzielacza podłogówki i trochę rury PE do rozdzielacza dz, parę drobiazgów typu złączki do rur. To już koniec. Nie widzę problemów zmieszczenia się w 5kzł. Robocizna 2 dni licząc z nadmiarem po 10h dla hydraulika, czyli nawet po 30zł/h wychodzi 600zł. Zakładam, że robiąc elektrykę został dociągnięty kabel 3-fazowy. Oczywiście można kotłownie zrobić i za 20kzł, ale czy będzie ona 4x lepsza, skoro ta za 5kzł też będzie działać ? Z sensownych zmian można się zastanowić nad zasobnikiem z nierdzewki, i lepszymi niż najtańsze obiegówkami. Reszta, nawet superkotłowni, pozostaje taka sama, no chyba że ktoś chce zastosować zamiast mosiężnych złote złączki...

Otrzymałam ofertę na PC - zapotrzebowanie 6,68 KW........ Co sądzicie o tej wycenie - dom parterowy 126 metrów do ogrzewania. Całość 93.570 plus VAT, jak dla mnie to kosmos 

Masakryczny kosmos ze wszystkim, a z podłogówką to już pojechali całkiem po bandzie. Szukaj innych dostawców i nie bój się oddzielić dostawy pc, wykonania dz od innych prac. Niestety jakoś tak jest, że usługa kompleksowa jakoś u nas zawsze jest droższa, niż gdy się poszuka kilku ekip. Kolejną sprawą jest zakup materiałów przez wykonawców. Z mojego doświadczenia wynika, że ZAWSZE jesteś w stanie kupić taniej bezpośrednio w hurtowni niż przez wykonawców. Po co im płacić za pośrednictwo w zakupie ? Spróbuj rozdzielić w kosztorysach robociznę od materiałów i materiały kup sam w innym miejscu. Będziesz wiedział co kupiłeś i za ile, jeśli nie, to oni Ci wcisną to na czym najwięcej mogą zarobić. Wyceniając robociznę poproś o szacunki ile czasu im to zajmie i nie płać po 200zł/h pracy, tylko dowiedz się jaka jest standardowa stawka za roboczogodzinę hydraulika - na tej podstawie będziesz mógł ocenić, czy chcą dużo, czy nie - bez tego, to jest pływanie w mętnej wodzie, żeby nie napisać w ...

co z wprowadzeniem kolektorów do budynku(1) ? czy to instalacja na studni rozdzielczej a jeżeli nie to jak jest wykonana(2)?

jak chcesz się zmieścić w 10 tys z materiałami na wylewkę, styropianem, materiałami do podłogówki i robocizną tego wszystkiego (3)???/...proszę o szczegółowe odpowiedzi

Wtrącę się nieco w waszą dyskusję.

1) O wprowadzeniu kolektora do kotłowni powinno się pomyśleć przy budowie fundamentów i zrobić odpowiednie przepusty - czyli zamurować 2 kawałki zwykłej rury kanalizacyjnej 130 lub 160. w takim przypadku "wprowadzenie" to koszt kilku pianek montażowych do uszczelnienia przepustu. Jeśli tego nie ma, to trzeba wykuć dziury w fundamencie i te rury zamurować. Koszt ? Liczony indywidualnie - policz sobie ile godzin ktoś będzie to kuł, ale myślę, że w 1 dzień się bez problemów wyrobi.

2) U siebie przy 4 pętlach kolektora nie widzę potrzeby posiadania studzienki i martwienia się czy jest w niej woda czy nie, włażenia do niej przy instalacji itd. Po co komplikować sobie życie ? Co takiego ta studzienka daje, że wszyscy chcą ją mieć ? Przecież to tylko zło, na szczęście nie zawsze konieczne.

3) Odnośnie wylewki, odpowiem pytaniami. Czy nie mając podłogówki, lecz tylko grzejniki w domu nie było by ocieplonej styropianem podłogi i wylewki ? Czy różniła by się czymś (poza w sumie niedrogim plastyfikatorem) od tej z podłogówką ? Czy do kosztów instalacji pc należy też wliczyć gładź i kafelki w kotłowni ? ;-)

Instalacja pc wcale nie musi być kosmicznie droga, ale trzeba się trochę postarać i nie iść do wykonawcy jak owce do rzeźni. Na szczęście jest to forum, gdzie możemy sobie podyskutować, wymienić się doświadczeniem i pomóc sobie nawzajem. Liwko podaje przykłady najtańszych rozwiązań lecz z nowych komponentów, można jeszcze taniej korzystając z komponentów używanych. Oczywiście nie każdemu obie tanie wersje muszą pasować, ale dają wyczucie jaki jest rząd wielkości kwoty którą trzeba przeznaczyć na instalacje. Stosując lepsze komponenty nie wydamy 100kzł rozsądnie gospodarując kasą. Te lepsze (?) droższe komponenty to pc, zasobnik na cwu, obiegówki i tyle. Reszta będzie identyczna w drogiej i taniej instalacji, bo ta instalacja jest bardzo prosta i nie ma w niej żadnej zaawansowanej technologii. Np. rura PE40 do wody, to rura PE40 do wody która musi spełniać jakieś warunki techniczne i już - trzeba brać tanią bo i tak będzie działać i nie pęknie przy ciśnieniu 1bar. To samo odnośnie rury do podłogówki, kolanek, zaworów i tym podobnych drobiazgów. Zwłaszcza, że w naszych instalacjach mamy niskie temperatury i ciśnienia, nie grozi nam zagotowanie wody itd., wiec nie ma co się przejmować i wymyślać cudów.

Edytowane przez rwxw