Liwko 27.02.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Co takiego ta studzienka daje, że wszyscy chcą ją mieć ? Nie wszyscy chcą ją mieć ale większości się ją wciska. Zawsze to dodatkowy zarobek. O wprowadzeniu kolektora do kotłowni powinno się pomyśleć przy budowie fundamentów i zrobić odpowiednie przepusty - czyli zamurować 2 kawałki zwykłej rury kanalizacyjnej 130 lub 160. w takim przypadku "wprowadzenie" to koszt kilku pianek montażowych do uszczelnienia przepustu. Jeśli tego nie ma, to trzeba wykuć dziury w fundamencie i te rury zamurować. Koszt ? Liczony indywidualnie - policz sobie ile godzin ktoś będzie to kuł, ale myślę, że w 1 dzień się bez problemów wyrobi. Dokładnie. Jeżeli ktoś o tym wcześniej nie pomyślał to pretensje tylko do siebie. bo ta instalacja jest bardzo prosta i nie ma w niej żadnej zaawansowanej technologii. I wszystko w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 27.02.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Ja nie miałem tyle odwagi, żeby szarpnąć się na samodzielny montaż. Nie jest to mistrzostwo świata, ale w okolicy nie ma możliwości "pomacania" takiego ustrojstwa, ani wykonawców, którzy coś takiego robili. Studzienki miało nie być, bo rozważałem pompę z bezpośrednim parowaniem na dwóch pętlach. Instalacja c.o. oczywiście robiona oddzielnie - wystarczy zachować warunek niskotemperaturowej pracy. Doświadczony hydraulik z pojęciem potrafi zrobić to nawet bez prokektu. Ja dla naprzykładu mam ścienne... też w okolicy nikt takiego wynalazku by nie zastosował . PC była marzeniem i długo się bujałem z decyzją (niedawno wkopali mi rurę z gazem na dzaiałce). Koniec końców zebrałem kilka ofert (niektóre kosmiczne), poodwiedzałem kilka domów z tymi wynalazkami i zostało mi dwie oferty do wyboru. Obie w podobnej cenie i obie grubo poniżej 40 kPLN brutto. Z pełnym montażem i materiałami. Do mnie należało zorganizowanie koparki. Miałem już nawet super ofertę na rurki do kolektora, ale wolałem mieć ten komfort, że na całość mam kompleksową gwarancję, bo się trochę wystrachałem. Teraz widzę, że niektóre elementy zrobiłbym bez problemu i to może i nieco lepiej, ale popełniłbym dwa błędy. A tak, to nie wiem ile jest błędów i jestem spokojniejszy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.02.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Także Panie Sławku ja rozumiem że producent, instalator, branża musi z czegoś żyć, ale często mówiąc w prost przeginają pałę. Jaki mam cel? Chcę by na moim osiedlu nie było ani jednego komina (chyba że od kominka palonego raz kiedyś) i chcę pokazać że taką instalację można mieć w niemal identycznej cenie co na groch. Nie jestem samolubem i dzielę się swoją wiedzą na ten temat bo im więcej instalacji z PC a mniej z kominem tym lepiej i dla mnie. Nie zarabiam na pompach i nie mam z branżą nic wspólnego.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 27.02.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Jeszcze odnośnie sposobów wykonywania różnego rodzaju robót. Ja znam 3 metody wykonania czegoś na budowie. 1) zlecamy wszystko firmie i podpisujemy tylko faktury, 2) robimy wszystko sami, 3) kierujemy ekipą, która dla nas coś robi. Te oferty za 100kzł dotyczą metody 1, gdzie inwestor nie jest niczym zainteresowany, nie ma czasu, ochoty się tym zająć, albo mu się to po prostu nie opłaca. Warto się jednak zastanowić, czy zaoszczędzenie tych wcześniej wspomnianych 40kzł (czy też innej kwoty w zależności od zakresu planowanych prac) jest warte zachodu. Czy przez miesiąc czy dwa pracy zarobimy tyle netto ? Jeśli tak, to metoda 1 jest właśnie dla nas. Jesteśmy też na nią skazani, jeśli potrzebny jest jakiś specjalistyczny sprzęt (np.wiertnica), czy uprawnienia itp. Jednak wtedy też można roboty rozbić na taniego wiertacza i resztę. Jeśli nie musimy korzystać z pktu 1, to warto się dobrze zastanowić nad wyborem metody 2 lub 3. Metoda 2, wykonania wszystkiego samemu, rzeczywiście nie jest dla wszystkich dostępna, ale metoda 3, gdzie prace wykonuje ekipa, która się z grubsza zna na tym co robi jest również warta uwagi. Żeby ją wykorzystać musimy się nieco poznać na tym, co chcemy wykonać, ale wystarczy tu wiedza podstawowa, pozwalająca na ominięcie najważniejszych błędów. To forum jest idealnym miejscem, gdzie można się tego dowiedzieć w sposób nieraz przekraczający kompetencje wielu tzw. fachowców. Na budowie nie ma żadnych skomplikowanych technologii, ani aptekarskich dokładności, ale warto zazwyczaj wyjść nieco powyżej standardowej dokładności budowlańców i tu tylko NASZ nadzór, a nie certyfikaty firmy pomogą. Gdy już znamy podstawy, zróbmy prosty plan/projekt, skonsultujmy go z kimś (np. producentem pc, czy na forum), następnie zorganizujmy ekipę, zamówmy sami materiały i to co by skasował szef firmy z punktu 1 oraz państwo w postaci różnorakich podatków, zusów itp. zostanie w naszej kieszeni, co da zauważalne oszczędności w żywej gotówce netto. Oczywiście nie namawiam do prac na czarno, lecz można podpisać odpowiednie umowy np. ze stawką godzinową bezpośrednio z robotnikami, czy brać tych co mają działalność. Przeliczmy sobie, co się nam najbardziej opłaca i podejmijmy właściwą dla nas decyzcję, a nie narzekajmy że musi być drogo, bo inaczej się nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 27.02.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Także Panie Sławku ja rozumiem że producent, instalator, branża musi z czegoś żyć, ale często mówiąc w prost przeginają pałę. Jaki mam cel? Chcę by na moim osiedlu nie było ani jednego komina (chyba że od kominka palonego raz kiedyś) i chcę pokazać że taką instalację można mieć w niemal identycznej cenie co na groch. Pzdr Liwko, oczywiście, że każdy musi z czegoś żyć... ja też jestem wielkim fanem energooszczędności i ekologii w budownictwie, z tym że dla mnie niektóre Twoje porównania nie są już takie oczywiste.... na każdą propozycję jaka tu się pojawia podajesz link do ecopolu... oki, możesz lubić tą firmę i jej wierzyć, ale ja nie byłbym rzecznikiem firmy, która daje 2 lata gwarancji na swój produkt i pokroić się za nią bym nie dał... po prostu uważam za bardziej wiarygodną firmę, która daje gwarancji 10 lat (IVT) ... produkty praktycznie każdej innej marki są droższe niż ecopol i nie wiem czemu i nie będę w to wnikał.....nie posunąłbym się też do stwierdzenia, że to dokładnie takie same prudukty, tylko 3 razy droższe, a Ty to robisz... nie rozumiem Twojego podejścia do tematu i komentowania wycen opartych na sprzęcie innych firm niż ecopol w ten sposób, że wykonawca zdziera z klienta i przesadza z ceną... prawda jest taka, że tamte produkty po prostu tyle kosztują i tyle... owszem można zrobić instalację drożej i taniej, to taniej to jest w większości przypadków praca samodzielna i wyszukiwanie najtańszych produktów jakie istnieją.... są też oferty droższe oparte na produktach markowych, z dłuższa gwarancją i wykonane od a do z przez certyfikowanych instalatorów, pewnie będą się sprzedawać i te i te instalacje i najlepiej niech każdy dokona wyboru samodzielnie, ale każdy musi mieć świadomość, że to porównanie dwóch różnych ofert..... da się przejechać Warszawę Lexusem , da się też fiatem 126 p i to nawet w podobnym czasie biorąc pod uwagę korki, ale to wcale nie oznacza, że należy ukrzyżować, nabić na pal i publicznie rozstrzelać producenta i dystrybutora Lexusów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.02.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Otrzymałam ofertę na PC - zapotrzebowanie 6,68 KW PC IVT HE C6 - 26.880 plus instalacja - 8.600 kolektor pionowy na spirytusie 130 mb - 11.700 plus przyłącze - 1.500, rozdzielacz dolnego źródła - 2.300, podłogówka w systemie UPONOR 164 zł/m kw w tym papa, styropian, folia, siatka, podłogówka właściwa, rozdzielacze, mocowania oraz wylewka, sterowanie przy rozdzielaczach 1.400, rekuperacja z efektem klimatyzacji - 18.500, przyłącze rekuperacji ciepło 1.000, zimno 1.000. Co sądzicie o tej wycenie - dom parterowy 126 metrów do ogrzewania. Całość 93.570 plus VAT, jak dla mnie to kosmos No więc przedstawiłem ofertę tańszą i raczej nie gorszą. Nawet jak różnica w rachunkach wyjdzie 200-300zł rocznie to z zaoszczędzonych pieniędzy można się ogrzewać przez kilkadziesiąt lat. Tym samym mam nadzieję że Meggi56 nie zrezygnuje z PC na rzecz kopciucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 27.02.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 ...też jestem za tym żeby nie rezygnowała z PC... niech dokona słusznego wyboru i dobrego zakupu i niech będzie zadowolonym użytkownikiem PC (nawet jeżeli to będzie ecopol hehe) Liwko a wracając do naszego sporu dotytczącego zakładanych przez Ciebie kosztów może masz fotkę kotłowni wykonanej na wiadomej PC za kwotę 5 tys z montażem??? piszę najzupełniej poważnie i bez żadnych przytyków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.02.2011 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Ja mam pompę Ecopower Postaram się jutro wkleić kilka fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meggi56 27.02.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Dlaczego od razu „kopciuch”??? Duuużo czytałam na temat ogrzewania różnymi "środkami" i mając gaz w drodze, chyba jednak będę staroświecka i wybiorę gaz. Zdaję sobie sprawę, że będzie droższa eksploatacja, ale nie mogę wydać aż takich pieniędzy na instalację pompy. Obydwoje mamy 2 lewe ręce i nie zrobimy w kwestii instalacji (prąd, woda, itp) nic sami, nie mamy też rodziców, którzy by coś zrobili, a więc za wszystko trzeba zapłacić. Co innego malowanie itp. tu na pewno bardzo dużo zrobię sama . Rozmawiałam z wieloma osobami na temat pompy i większość jest zdania, że jeżeli nie ma problemu z gazem ziemnym (a mamy go na wyciągnięcie ręki), to chyba jednak gaz. Bardzo dziękuję za Wasze zainteresowanie moim problemem. Z Waszych wypowiedzi wynika, że PC wyszła Wam taniej i część rzeczy robiliście sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.02.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Nie ruszyłem palcem;)Byłem takim samym laikiem co do montażu PC jak większość. Dzisiaj już jestem cwańszy o swoją instalację i wiem że to jest proste do wykonania. Tak czy siak mając GZ zaczyna się problem opłacalności PC. Jaki koszt przyłącza, pieca, komina lub nie, abonament W3? Postaraj się to dowiedzieć jeszcze teraz bo czasami może będziesz chciała wrócić do tematu PC.Oprócz tego co będziesz miała przy gazie koszt PC to suma od 20tyś. Pytanie ile za system z gazem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meggi56 27.02.2011 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Bardzo pobieżna wycena "z głowy" koszt instalacji gazowej, przyłącza gazu i kominka z płaszczem (oczywiście bez obudowy kominka) to na mój maleńki domek około 33 tys, a więc różnica ogromna. Niektórzy nie lubią takich przeliczeń , ale ja nie dożyję zwrotu nakładów na PC :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 27.02.2011 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 (edytowane) Meggi56 - wg mnie słuszny wybór, co prawda 6,68kW to nie jest duże zapotrzebowanie, ale przy systemie gazowym jest ten komfort, że moc kotła można dopasować do potrzeb, natomiast pc nie w każdych warunkach i nie dla każdego potrafi go zapewnić.Przyłącze gazu dofinansowuje (a czasem wykonuje w całości) dostawca. Kominek z pw to również dobry pomysł, głównym kosztem tego systemu będzie podłogówka. Odnośnie pc to szkoda, że nie wypowiadają się w tym temacie użytkownicy po 10 czy 15 latach, ale jak widać na rynku pojawiają się oferty używanych pc z zagranicy czasem nawet kilkuletnich - jest to ewidentny sygnał, że użytkownicy z jakichś powodów nie korzystają z nich nawet przez kilkanaście lat (to tylko mała dygresja, dotycząca kosztów amortyzacji).Re Liwko - dlaczego od razu kwalifikujesz kogoś do W-3, zapotrzebowanie takiego domu można śmiało zmieścić w limicie W-2, zwłaszcza jak "dobrodziejstwo" cop wykorzystamy w małej, taniej klimatyzacji w okresach przejściowych. Odnośnie Twojego marzenia o domach bez kominów - zauważ, że zdecydowana większość obecnych projektów domów to tradycyjne od kilkuset lat z kominem, dodam że po powodzi (97r) były we Wrocławiu budowane tanie domy przez "Czerwony krzyż" właśnie bez kominów - byś się zdziwił ile takich domów dzisiaj ma dobudowany komin (wg mnie większość) - coś w tym musi być, nie uważasz?. Edytowane 27 Lutego 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meggi56 27.02.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Dzięki, chociaż jedna osoba przytakuje . Jestem pewna, że od rozmyślań nad PC i innymi sposobami ogrzewania przybyło mi siwych włosów:(. Wycena na poziomie jak wyżej postawiła mnie do pionu. Tym nie mniej bardzo lubię wszelkie nowości, ale w tej materii pozostanę bardzo staroświecka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 27.02.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Dlaczego od razu „kopciuch”??? Duuużo czytałam na temat ogrzewania różnymi "środkami" i mając gaz w drodze, chyba jednak będę staroświecka i wybiorę gaz. . Jeżeli masz gaz to zakładaj gaz nawet jeśli chodzi o gotowanie to przy gazie wyniesie Cię pewnie taniej niż przy kuchni elektrycznej, a jak byś zdecydowała się na PC to pewnie przyłącza gazu specjalnie dla kuchni byś nie robiła więc pozostałaby Ci kuchnie elektryczna.... zaoszczędzisz inwestycyjnie to wrzuć troszkę grosza w pogrubienie izolacji to i domek zrobi się oszczędniejszy i nie będzie bardzo wielkiej różnicy przy eksploatacji PC a gaz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meggi56 27.02.2011 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Zastanawiamy się nad ocieplaniem wełną, nie wiem czy to dobry pomysł, ale taki "chodzi mi po głowie". Jeżeli wełna to jaka grubość?? Przy styropianie to do ytonga 24 chyba wystarczy 20? (to nie ten wątek, ale może mnie nie wyrzucą ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 27.02.2011 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 ...wyrzucić nikt Cię stąd nie wyrzuci, ale nie wiem skąd wpadłaś akurat na pomysł wełny? z czym jest lepsza od styro ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 27.02.2011 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 (edytowane) kbab - nie dla wszystkich palenie w kominku to przyjemnoośc..to kwestia indywidualna i nie ma co gloryfikować palenia w kominku...jedni lubia inni nie i tego się trzymajmy Ja jestem wygodny i nie wyobrażam sobie ciągłego palenia w kominku...raz na ruski rok dla klimatu i owszem - po to mam kominek...i jako awaryjne źródło ciepła oprócz wygody i niskiego kosztu ciepła jest jeszcze inny aspekt sprawy tej, mianowicie ogień w kominku, otrzymywany z drewna, wysyła podczerwone promienie cieplne, liczne fale widma barw, a także elektrony i jony. Jest więc rozkoszą dla oczu, balsamem i lekiem dla ciała. Ma zbawienny wpływ na leczenie uczucia przygnębienia, depresji. Spracowanym, zmęczonym psychicznie i fizycznie domownikom, przekazuje spokój i odprężenie - przyciągając, koncentrując i na dłuższy czas zatrzymując ich wzrok na swych hipnotycznie pląsających, wysokich i kolorowych płomieniach. Zatem czasem warto również dla zdrowia i poprawienia samopoczucia podpalić w kominku. Dokładnie wiem jak moja żona reaguje na ognień w kominku, zatem w moim życiu ma on również niebagatelny wpływ na atmosferę w domu - ta jest bezcenna dla każdego. Upss - to teraz pojechałem po bandzie, za to szczerze. Edytowane 27 Lutego 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 27.02.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 obydwoje mamy 2 lewe ręce i nie zrobimy w kwestii instalacji (prąd, woda, itp) ... to chyba jednak gaz. Budując nie musisz nic sama robić, ale musisz umieć nadzorować i zorganizować pracę innym, albo słono za to zapłacić i mieć wiele rzeczy spartaczonych. Jeśli się zdecydujesz na gaz, to i tak załóż wszędzie podłogówkę. Do tego kocioł kondensacyjny max 12kW najlepiej z dużą modulacją mocy np od 4 do 12kW - firma dowolna. Większy Ci nie będzie potrzebny - nie daj sobie wcisnąć standardowego 24 kW bo będzie się co chwilę włączał i wyłączał, a więc nieekonomicznie pracował. Uprości to też instalację, bo nie będziesz musiała robić mieszaczy (wystarczy ustawić na sterowniku kotła max 40 stopni), a kocioł będzie oszczędnie pracował przez cały czas. Do tego zasobnik na cwu o rozmiarze dopasowanym do przewidywanego zużycia ciepłej wody. Kominek to dobry pomysł, ale płaszcz wodny to moim zdaniem przerost formy nad treścią i bardziej bym polecał zwykłą dystrybucję gorącego powietrza. Płaszcz wodny komplikuje instalację i przy tak małym domu ocieplonym 20cm styro lub wełny nie będzie miał wielkiego ekonomicznego sensu, a napalić w kominku i tak będziesz mogła. Czy wełna czy styro na ściany, moim zdaniem wszystko jedno, ja dałbym tańsze. 20cm to bardzo dobry pomysł. Ważne też jest ocieplenie dachu tu minimum 30cm. Fajne są granulki wełny, bo wypełniają wszystkie dziury i nie da się ich nieszczelnie i źle ułożyć. Dopilnuj szczelności ocieplenia, bo to ważne, a ekipy nie grzeszą dokładnością. Do tego polecam wentylację mechaniczną, nie koniecznie dla oszczędności choć trochę też, ale przede wszystkim dla komfortu. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meggi56 27.02.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 (edytowane) Dziękuję Wiem, że nie muszę sama nic robić, ale tu wszyscy prześcigają się w tym co sami zrobili . Domy z rozprowadzeniem ogrzanego powietrza przez kominek nie bardzo przypadły mi do gustu. Po 2 latach okazjonalnego grzania tym sposobem przy wylotach jest czarno . Oszczędzam na pompie to tu chyba jednak zaszaleję i zrobię kominek z płaszczem . We wtorek spotykam się z inspektorem nadzoru, więc pewnie jeszcze może się coś zmienić (PNB już mam ) . Poddasze będziemy użytkowali jako strych więc pewnie nie będziemy ocieplać dachu, a tylko strop, zmieniliśmy go na drewniany (w projekcie był teriva). To też jeszcze do przedyskutowania z inspektorem. Wentylacja mechaniczna z rekuperatorem pewnie będzie, może niekoniecznie za 18.500 netto, poszukam coś taniej, okna chyba oknoplast planinium resolution, a więc chyba ciepłe . Jakiej firmy kocioł byście polecili? Dziękuję za Wasze zainteresowanie i dobre rady. Pozdrawiam Edytowane 27 Lutego 2011 przez Meggi56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 27.02.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 pewnie nie będziemy ocieplać dachu, a tylko strop, Jak zwał, tak zwał, byle by był oddzielony od zewnątrz min. 30cm izolacją niekoniecznie za 18.500 netto, Za18kzł nie polecam, celuj w <10. Jakiej firmy kocioł byście polecili? Dowolnej, byle z dużym zakresem regulacji mocy min 4-12kW. U ciebie jest ważne, żeby minimalna moc była koło 3-4kW, a nie np. 10kW i tym się kieruj. Nie siedzę teraz w temacie, ale kiedyś widziałem np. Junkersy 3-12kW. Poszukaj co jest aktualnie dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts