Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pompy ciepła

kim1980

Recommended Posts

Dokładnie wiem jak moja żona reaguje na ognień w kominku, zatem w moim życiu ma on również niebagatelny wpływ na atmosferę w domu - ta jest bezcenna dla każdego. Upss - to teraz pojechałem po bandzie, za to szczerze.

no kbab, trochę pojechałeś, nie ma co.... a mógłbyś jeszcze rozwinąć ten wątek o żonie i jej reakcji na ogień? hehe....

• Odpowiedzi 309
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może być tak,że grzejąc gazem będziesz miała niższe rachunki za ogrzewanie niż Liwko,adiqq czy rwxw grzejący PCi :)

Czego wszystkim życzę ! Widzę Arturo, że kusisz matami grzewczymi z prądem ;-) Nie daj się na to namówić, bo jest to rozwiązanie niemodyfikowalne i całkowicie nieelastyczne. Do ogrzewania wodnego podłączysz wszystko od ogrzewania prądem do, nawet w ostateczności, kopciucha. Do mat grzewczych nie podłączysz nic, a nie wiadomo czym się będzie grzało za 5-10lat.

Dziękuję:) Wiem, że nie muszę sama nic robić, ale tu wszyscy prześcigają się w tym co sami zrobili :(. Domy z rozprowadzeniem ogrzanego powietrza przez kominek nie bardzo przypadły mi do gustu. Po 2 latach okazjonalnego grzania tym sposobem przy wylotach jest czarno :(. Oszczędzam na pompie to tu chyba jednak zaszaleję i zrobię kominek z płaszczem :). We wtorek spotykam się z inspektorem nadzoru, więc pewnie jeszcze może się coś zmienić (PNB już mam :)) . Poddasze będziemy użytkowali jako strych więc pewnie nie będziemy ocieplać dachu, a tylko strop, zmieniliśmy go na drewniany (w projekcie był teriva). To też jeszcze do przedyskutowania z inspektorem. Wentylacja mechaniczna z rekuperatorem pewnie będzie, może niekoniecznie za 18.500 netto, poszukam coś taniej, okna chyba oknoplast planinium resolution, a więc chyba ciepłe :). Jakiej firmy kocioł byście polecili? Dziękuję za Wasze zainteresowanie i dobre rady. Pozdrawiam :)

Odpuść sobie ten kominek z płaszczem. Dla tak niewielkiego domu wystarczy zwykły kominek i pootwierane drzwi w czasie palenia. Szukaj też wkładu jak najmniejszej mocy, zaufaj mi, wiem co mówię. GZ i kominek z płaszczem to już inwestycja porównywalna do PC więc dla mnie trochę nie tego;)

no kbab, trochę pojechałeś, nie ma co.... a mógłbyś jeszcze rozwinąć ten wątek o żonie i jej reakcji na ogień? hehe....

nie ten wątek, i nie to forum,

re Meggi56, inni mogą Ci tylko doradzić, decydujesz sama, wg mnie kominek z pw to dobry pomysł dlatego, że w małym domu kominek może wyzwalać duże ilości ciepła, pobyt w takim pomieszczeniu jest mało komfortowy, pw sporo ogranicza jego możliwości nagrzewania pomieszczenia za to ogrzewa cwu, może też doładowywać podłogówkę. Osobiście jestem zadowolony z posiadania takiego systemu, dzisiaj gdybym taki planował to działałby grawitacyjnie.

odnośnie kosztu to wkład i marmurowa obudowa zamknęły się w kwocie 4200zł płyta GK stelaż kratki, izolacja, klej, instalacja ok 600zł, sam montowałem, zbiornik cwu był planowany do solarów (2 wężownice),

http://foto3.m.onet.pl/_m/5f0a2c12cb09759341f20a343fb6674b,10,19,0.jpg

Edytowane przez kbab

Absolutnie nie jest powiedziane,że grzanie GZ będzie droższe niż grzanie PCi...

Wszystko zależy od izolacji termicznej domu i zapotrzebowania na ciepło.

Ty Arturo jestes niereformowalny.

Oczywiscie ze dla "danego domu" bedzie taniej grzac PC niz gazem. O nic tu do rzeczy nie ma izolacja domu czy jego zapotrzbowanie na cieplo.

Zakladajac uzycie pradu 2-taryfowego, COP=3,5 i niskotemperaturowe grzejniki (podlogowka), PC wychodzil kolo 0,6 kosztu grzania gazem.

Jak dom bedzie wiekszy lub gorzej zaizilowany to tez o bedzie.............0,6 kosztu gazu. Tylko kwoty bezwzgledne beda wieksze.

A izolacja domu i zpaotrzebowanie na energie Liwko nic tu nie ma do rzeczy. Tu sie liczy zapotrzebowanie na cieplo danego domu, wartosc opalowa gazu i COP PC.

Ja wiem, ze Ty z jakiegos powodu zwalczasz PC do CO. Ale nie przekrecaj prosze tak totalnie faktow, bo wprowadzasz ludzi w blad a nie pomagasz.

marcin

Jastrząb - dla mojego domu, wg arkusza któy stworzył kbab, koszt grzania GZ to 3100, dla PC wg wyliczeń 1400. Obie te wartości są trochę niedoszacowane chyba(nieszczelności, 1 sezon grzewczy itp - na razie za 4 miesiące zimowe koszt 1242zł)

Więc wg tych wyliczeń dla mojego domu koszt grzania PC to 0,45 grzania GZ

Zgoda. Ale jest duzo zmiennych w tym rownaniu. Im ktos wiecej iepla potrzebuje, tym bardziej koszt abonamentu gazowego sie rozklada.

Jak dom jest bardzo solidnie zaizolowany, to PC bedzie grzala w wiekszym stopniu tania taryfa. Jak cieplo szybko ucieka, to wiecej trzeba sie dogrzewac w drogiej. Ktos ma duze potrzeby co do CWU, znowu PC dziala mniej sprawnie itd.

Generalnie 0,6 to wersja pesymistyczna dla niedowiarkow ;-)

W kazdym razie nie jest tak jak sciemnia zwyczajowo Arturo, ze "nie jest powiedziane, ze gazem jest drozej niz PC, bo mozna lepiej zaizolowac dom,".

marcin

na różnicę kosztu w moim arkuszu ma wpływ cena (tą powinno się wprowadzić wg faktury) oraz sprawność kotła, teraz wstawiłem średnią cenę z faktur GZ50/W2 za 2010 tj 2,2435zł/m3, kondensat sprawność 1.05, opłaty stałe są wliczone, można porównać, cop dla pc proponuję 3,5, średnią cenę energii 42gr/kWh

https://spreadsheets.google.com/ccc?key=tQAmsjRNiB2P61uI816EQwg&authkey=CPfu-_8B#gid=0

dla tych danych przy zapotrzebowaniu 12000kWh koszt GZ to 2571zł, pc 1440zł, pc/GZ 56%, dodam że ceny się zrównają dla średniej cop ok 1.96 (baaaardzo pesymistyczny, przy niedoszacowanym dz całkiem możliwe)

Edytowane przez kbab

Przy zapotrzebowaniu na ciepło domu rzędu 30-40kWh/m2 za grzanie gazem zapłacimy mniej niż gdybyśmy grzali ten sam dom PCi ale przy zapotrzebowaniu rzędu 150kWh/m2.

Ja akurat potrafie czytac. Ale obawiam sie ze Ty nie potrafisz lub nie chcesz pisac jasno co masz na mysli ( i to jest owe zwalczenie PC ktore mam na mysli).

Nawet jakbym 17 razy przeczytal Twojego posta z 23:01, to nie ma tam ani grama o tym, gaz dotyczy 30-40KWh/m2 a PC 150KWh/m2.

Rownie dobrze moglby napisac:

Hummer pali mniej od Fiata ( i zapomniec dodac ze Humert na dystansie 10km a Fiat na 100km). No ale przeciez kazdy sie domysli.

marcin

Panowie...

Zgoda. Ale jest duzo zmiennych w tym rownaniu. Im ktos wiecej ciepla potrzebuje, tym bardziej koszt abonamentu gazowego sie rozklada.

Jak dom jest bardzo solidnie zaizolowany, to PC bedzie grzala w wiekszym stopniu tania taryfa. Jak cieplo szybko ucieka, to wiecej trzeba sie dogrzewac w drogiej. Ktos ma duze potrzeby co do CWU, znowu PC dziala mniej sprawnie itd.

Zgoda. Powyższe stwierdzenie zawiera dużo prawd oczywistych. Jednak mam wrażenie, że są one pomijane przy wyborze lub odrzuceniu PC w porównaniu do innego źródła ciepła. Ja tylko od siebie dodam, że moim zdaniem jest ZA DUŻO zmiennych w tym równaniu a potrzeby przygotowania CWU należałoby rozłożyć na sezon grzewczy, okres przejściowy i lato a PC na PC glikol-woda i powietrze-woda, bo wtedy w tym ostatnim przypadku "chwilowy COP" się rozjeżdża. Akurat w moim przypadku opcja GZ nie występuje i raczej porównuję do ekogroszku, ale nie to jest tematem wątku "Wybór pompy ciepła".

Przy zapotrzebowaniu na ciepło domu rzędu 30-40kWh/m2 za grzanie gazem zapłacimy mniej niż gdybyśmy grzali ten sam dom PCi ale przy zapotrzebowaniu rzędu 150kWh/m2.

To napisz jeszcze co trzeba zrobić, aby z domu o zużyciu energii 150W/m2 rocznie uzyskać dom o zużyciu 30-40kWh/m2 rocznie.

Pc nie instaluje się w domach o zapotrzebowaniu 150kW/m2 - taka średnia omawiana tu pc (7/8kW) w takich warunkach dałaby radę jedynie w kawalerce o powierzchni 50m2, i to tylko wówczas gdyby podłogi i ściany były grzejnikami.
Masz rację. Jeżeli ktoś inwestuje w stosunkowo drogie ogrzewanie, to przeważnie myśli także o zmniejszeniu zapotrzebowania na ciepło samego budynku. Tym bardziej, że w przypadku pompy ciepła oznacza to zazwyczaj mniej kosztowna inwestycję (tańsze pompa ciepła, mniejsze dolne źródło). Przy innych źródłach ciepła nie ma to takiego wielkiego znaczenia (np. kocioł o mocy 15kW kosztuje niewiele mniej od kotła o mocy 2 krotnie większej).

Stąd rzeczywiście w domach jednorodzinnych najczęściej montowane są pompy ciepła o mocy grzewczej 6-8kW (wyjątek stanowią tu pompy ciepła powietrze-woda, gdzie z reguły stosuje się, dla takich samych domów, większe moce).

Zresztą spokojnie mogę napisać, że domów o zużyciu energii 150kWh/m2 rocznie nie ogrzewa się też przeważnie gazem.

Takie domy, to domena kotłów na paliwo stałe, ew. ogrzewania gazowego, mocno wspomaganego np. kominkiem.

Sławek - wbrew pozorom to wcale nie takie skomplikowane..mam kolege co cała kotłownię sam robił (ma kocioł na prąd i kominek z PW) - teraz bedzie wpinac do tego PC i też sam...ja po obserwacji pracy fachowców u mnie też pewnie sam dałbym radę ;) A nie oszukujmy się - to właśnie tutaj można najwięcej zaoszczędzić...

Prawda , ja też robiłem wszystko sam , np. 250m2 podłogówki to tylko 4 dni roboty , koszt rury wavin i 4 rozdzielaczy z szafkami i osprzętem około 7,5 tyś czyli ~30zł/1m2 (do tego należy doliczyć koszt papy styropianu i foli czyli gdzieś około 10zł/1m2) . DZ poziomy 1000mb rury + koparka + rozdzielacze + własna robota ~4tyś . Kotłownia to trudno powiedzieć , wiadomo tyle co koszt 5 pomp obiegowych , 3 baniaków przeponowych i kilka metrów rury Cu+kształtki .

Prawda , ja też robiłem wszystko sam , np. 250m2 podłogówki to tylko 4 dni roboty , koszt rury wavin i 4 rozdzielaczy z szafkami i osprzętem około 7,5 tyś czyli ~30zł/1m2 (do tego należy doliczyć koszt papy styropianu i foli czyli gdzieś około 10zł/1m2) . DZ poziomy 1000mb rury + koparka + rozdzielacze + własna robota ~4tyś . Kotłownia to trudno powiedzieć , wiadomo tyle co koszt 5 pomp obiegowych , 3 baniaków przeponowych i kilka metrów rury Cu+kształtki .

Brawo BOHATER

Kiedy upieczesz chleb z własnego zboża i zrobisz elektrownie .Przecież to proste ,też robią ludzie

właśnie mam robić kostkę, po co płacić kamieniarzowi jak można zrobić to samemu? tylko czy będę miała pewność że to zrobione dobrze? w sumie bym zaoszczędziła 75zł na m2