Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pompy ciepła

kim1980

Recommended Posts

he, he:) Znam przypadek jak w Niemczech elektryka wzywano do wymiany żarówki:)

Prawda jest taka że im społeczeństwo bogatsze tym mniej robi samemu, im mniej robi samemu tym więcej ludzi ma pracę, im więcej ludzi ma pracę tym społeczeństwo bogatsze:)

:) umówmy się ze każdy musi z czegoś żyć, jeden piecze chleb, drugi szyje ubrania, trzeci robi talerze, a czwarty spawa. Gdybyśmy wszystko robili sami nie wydalibyśmy zlotówki i pracować nie byłoby trzeba ;)))

• Odpowiedzi 309
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...nikt nikomu nie broni zbudować samemu domu z wszelkimi instalacjami...

pytanie tylko czy każdy da radę to zrobić (i to nie tylko chodzi o wiedzę - czasami w grę wchodzi brak czasu, czasami brak sił i zdrowia... są tacy, co poświęcając się swojej pracy zawodowej są w stanie zarobić więcej w trakcie trwania budowy niż musieli by wydać na wykonawców)

czyli tak z grubsza można dokonać podziału na tych co sami i tych co rękoma innych...

uważam, że w taki sam sposób powinno się porównywać koszty.... z założenia koszty wszystkiego co dotyczy budowy domu i jest zrobione własnoręcznie będą niższe niż ta sama czynność wykonana pracownikami najemnymi i bezsensem jest moim zdaniem porównywanie kompleksowych ofert firm z kosztami własnoręcznie wykonanego dzieła ;)

wniosek stąd jest jeden i od wielu już lat wszystkim znany: jak chcesz mieć najtaniej to rób sam... i nie wymagaj od firm żeby składały Ci oferty na podobnym pułapie cenowym bo to po prostu niemożliwe.... już same koszty stałe, podatki i zusy sprawiają, że firma nie da rady zrobić w cenie rękodzieła.....

Kiedy upieczesz chleb z własnego zboża i zrobisz elektrownie .Przecież to proste ,też robią ludzie

Czy sam sprzatasz w domu? Czemu. Sa profesjoalne firmy sprzatajce. Czy sam gotujesz se posilki czy zatrudniasz kucharke, kosisz trawe czy wolasz ogrodnika. Przyklady mozna w nieskonczonosc

Pytanie zas jest: Gdzie przebiega wedlug Ciebie granica, co sie powinno robic sie samemu, co zlecac wykonawcom/firmom? I czy dla kazdej osoby taka granica przebiega w tym samym miejscu.

marcin

Czy sam sprzatasz w domu? Czemu. Sa profesjoalne firmy sprzatajce. Czy sam gotujesz se posilki czy zatrudniasz kucharke, kosisz trawe czy wolasz ogrodnika. Przyklady mozna w nieskonczonosc

Pytanie zas jest: Gdzie przebiega wedlug Ciebie granica, co sie powinno robic sie samemu, co zlecac wykonawcom/firmom? I czy dla kazdej osoby taka granica przebiega w tym samym miejscu.

marcin

o jakiej znowu granicy mówisz ???

co to znaczy: "co się powinno zlecać?" powinno wg kogo? wg Ciebie ????

uwierz mi, że jest wiele ludzi w naszym kraju, u których sprząta sprzątaczka, kucharka gotuje a ogrodnik opiekuje się ogrodem... mało tego... często architekci ubierają im choinki na święta i stroją dom.... nie wspomnę nawet o tym, że sami nie prowadzą samochodu, tylko płacą za tę czynność zatrudnionemu kierowcy....

tylko co z tego ???????

nie wolno im? przepłacają? to idź i im to wytłumacz, że są niespełna rozumu, bo dałoby się samemu i taniej......

Brawo BOHATER Kiedy upieczesz chleb z własnego zboża i zrobisz elektrownie .Przecież to proste ,też robią ludzie

Przykro patrzeć, na takie posty. Jeśli się nie mylę, to chyba zajmujesz się instalacjami ? Żenada... Dla mnie jest bohaterem, bo olał fachowców z bożej łaski (bez urazy dla prawdziwych Fachowców) i ponosząc ryzyko porażki zrobił sam. Czym więcej osób, które wiedzą jak skomplikowana jest instalacja pc, tym mniej ofert za 100kzł.

nie wolno im? przepłacają? to idź i im to wytłumacz, że są niespełna rozumu, bo dałoby się samemu i taniej......

Wiesz, kto zabroni bogatemu palić w kominku banknotami. Jeśli ktoś ma wystarczające dochody, to niech robi z nimi co chce. Niestety w naszym pięknym kraju cyt. "Większość (63 proc.) polskich gospodarstw domowych nie ma żadnych oszczędności. Prawie połowa (46 proc.) spłaca pożyczki i kredyty, 10 proc. zalega z opłatami". Czy rozsądne jest zrezygnowanie z zaoszczędzenia w ciągu niecałego miesiąca kwoty netto, na którą trzeba by harować np. przez pół roku ? Niech sobie każdy sam odpowie na to pytanie, w zależności od swoich możliwości finansowych, a nie bezsensownych dyskusji na forum.

wykonawca przysłał do mnie na budowę ekipę do położenia dachu, poprzybijali kształtki styropianowe do krokwi pobrali zaliczkę i więcej się nie pojawili, próbowałem poszukać innych budowlańców, ale nikt nie chciał przejąć rozpoczętej roboty (powód był taki, że jak oglądali projekt u wykonawcy to na nim nie było okien połaciowych, chociaż wykonawca wiedział że te są już zakupione). Nigdy tego wcześniej nie robiłem, ale prace skończyłem sam, rodzina pomogła w wniesieniu dachówek. Dzisiaj dokładnie wiem, że trudno o dobrego fachowca, ponieważ sam dużo przy swoim domu zrobiłem to jakieś pojęcie mam, począwszy od drobnej naprawy sprzętu agd, uszkodzona grzałka w pralce Bauknecht (błąd o ile dobrze pamiętam B-12), fachowiec przyjechał obejrzał skasował 50zł i powiedział, że uszkodzony programator (mówiłem mu przez telefon, że prawdopodobnie uszkodzona grzałka - wiedziałem bo sprawdziłem na elektrodzie, nie mogłem być przy naprawie), poinformował że koszt ok 450zł, ale on ma prawie nową pralkę i może ją sprzedać za 600zł) - ręce opadają. Ostatecznie sam wymieniłem grzałkę, pralka chodzi do dzisiaj. Tak samo jest z hydraulikami (tu również miałem doczynienia z "paprochami" (bez obrazy), (przyznam, że pomógł mi "hydraulik do usług" z -FM - jeszcze raz dzięki). Problem jest w tym, że z usług tego typu rzadko korzystamy, dlatego często narażeni jesteśmy na "pseudo-fachowców". Dlatego jeśli ktoś potrafi coś samodzielnie wykonać - powinno się taką zaletę docenić, zwłaszcza jak jeszcze chce pomóc sąsiadom "złota rączka". Edytowane przez kbab

o jakiej znowu granicy mówisz ???

co to znaczy: "co się powinno zlecać?" powinno wg kogo? wg Ciebie ????

Czytaj ze zrozumieniem caly watek, to bedziesz wiedzial.

Hydrauli sie oburzyl, ze ktos nie chce zaplacic niemalych pieniedzy za wykonanie kotlowni do PC i ze probuje to robic walsnymi recami.

TO ja sie spytalem, czemu sie nie oburzyc na kogos, ze sam kwaitki sadzi zamiast ogrodnika zawolac, albo sam w domu sprzatac.

Tu sie z Toba zagadzam, ze wszystko jest zalezne od mozliwosci i nie ma reguly co sie robi samemu.

marcin

to co wypisujemy nijak się ma do wybory PC hehe

Trochę ma, bo można albo wszystko zlecić, albo kontrolować lokalnych hydraulików, albo zrobić wszystko samemu. Wybór jednej z tych metod może pociągnąć za sobą dalsze wybory. W sumie wybór samego urządzenia jest najmniej ważny, dużo ważniejsze jest poprawne wykonanie dz i gz, bo one warunkują poprawne działanie całego systemu. Pc dowolnego producenta będzie działać, jeśli dz i gz jej na to pozwolą.

Podpisuję się pod tym obiema rekami...DZ i GZ najważniejsze

dodam jeszcze z własnego doświadczenia, ze lokalni hydraulicy świetnie daliby sobie radę z montażem PC, ale najczęściej boją się brać taką robotę - wynika to z nieznajomości tematu, braku doświadczenia.

Prędzej, czy później się tego nauczą. Niestety często jeszcze wielu hydraulików traktuje pompę ciepła jako trochę inny kocioł. Nie rozumieją zasad jej działania (np. tego, że im niższa temperatura górnego źródła tym większe COP, czy tego, że pompę ciepła do zapotrzebowania ciepła budynku należy dobrać "na styk").

Jednak rynek pomp ciepła jest coraz szerszy, coraz większe jest zainteresowanie potencjalnych klientów, więc i instalatorzy będą musieli się dokształcić, podobnie jak wcześniej dokształcali się w stosowaniu układów zamkniętych, rur miedzianych, instalacji z tworzyw sztucznych, ogrzewaniu podłogowym, kolektorach słonecznych, itp.

Prędzej, czy później się tego nauczą. Niestety często jeszcze wielu hydraulików traktuje pompę ciepła jako trochę inny kocioł. Nie rozumieją zasad jej działania

Stąd jeśli chcemy zlecić instalację pc normalnemu hydraulikowi za normalne pieniądze, a nie "specjalnemu" za specjalne wynagrodzenie, to niestety trzeba go nieco pokierować w tym, co ma zrobić. Jednak jeśli samemu z grubsza orientujemy się (przydają się konsultacje z producentem i lektura forum), jakich błędów nie należy popełnić (np. większa grubość rurek), to nie powinno być z tym problemów.

Brawo BOHATER

Kiedy upieczesz chleb z własnego zboża i zrobisz elektrownie .Przecież to proste ,też robią ludzie

Dziękuję za uznanie ! ;-)

Zdecydowałem się sam to wykonać po tym jak zatrudniłem firmę hydrauliczną do podłączenia wody i ścieków do domu . Za 40mb rury pe40 i 20mb pomarańczowej "160" skasowali mnie 3000zł netto !!! Jak się później okazało w cenie nie była uwzględniona koparka +700zł i podłączenie do rury głównej w drodze które to musi wykonać ekipa z wodociągów czyli następne +700zł

Ciekawe ile by mnie skasowali za 1000mb pe40 i 1600mb pex16 i około 200mb miedzi wewnątrz budynku ?

Edytowane przez k***a*z

właśnie mam robić kostkę, po co płacić kamieniarzowi jak można zrobić to samemu? tylko czy będę miała pewność że to zrobione dobrze? w sumie bym zaoszczędziła 75zł na m2

To akurat jest zły przykład , do zrobienia kostki potrzebujesz źródła kamienia czyli kamieniołomu i specjalistycznych maszyn , ułożyć można samemu i tu ci przyznam rację bo układacze kasują 3x tyle co kosztuje sama kostka !

DZ i GZ można ułożyć gołymi rękami , do lutowania miedzi pasta lut i palnik oraz trochę oleju w głowie .

Dziękuję za uznanie ! ;-)

Zdecydowałem się sam to wykonać po tym jak zatrudniłem firmę hydrauliczną do podłączenia wody i ścieków do domu . Za 40mb rury pe40 i 20mb pomarańczowej "160" skasowali mnie 3000zł netto !!! Jak się później okazało w cenie nie była uwzględniona koparka +700zł i podłączenie do rury głównej w drodze które to musi wykonać ekipa z wodociągów czyli następne +700zł

Ciekawe ile by mnie skasowali za 1000mb pe40 i 1600mb pex16 i około 200mb miedzi wewnątrz budynku ?

Jest pewna różnica przy układaniu rury na głębokości 1,5 -2 metra(np,zagrożenie życia), ułożeniem pex 16 na styropianie.Ja nie traktowałbym pracowników jak oszustów.

Ja ustaliłbym cenę i ustalił zakres robót .Oczywiście jeżeli jeżeli potrafisz i masz ochotę to warto zrobić samemu .Hydraulik to też człowiek ,nawet podobny do ciebie.

Zdaża sie nawet ,że popełni błąd ,albo nawet czegoś nie wie .Ale lepszy taki który czego nie wie ,niż taki co wie wszystko.