leniin 15.03.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 WitajcieDostałem kilka ofert na pompy ciepła IVT. Koszt pompy istalacja i odwierty (od 140 do 160m dla domu 125m2 powierzchni użytkowej) cena po negocjacjach to 50tys. Sama pompa to ...... IVT HT Plus C7 Brutto 29 189,16 Dzis dostalem oferte od goscia ktory robil u mojego kumpla. Oto ona: - Pompa ciepła IVT Greenline HE C7 27.960,00 (pompa nowej generacji wg. mnie bardzo dobra cena)- Robocizna 1.400,00- Materiały montażowe 2.200,00ceny netto - kolektor pionowy (odwierty)dane:-uzysk ciepła z odwiertu 40 W/mb-wymagana długość odwiertu 168 m- szacunkowa liczba i głębokość odwiertów 2 x 84 m-wymagana powierzchnia pod odwierty 20 m2-minimalna odległość pomiędzy odwiertami 10 m(Wydaje mi sie ze 160 m moze nawet mniej by wystarczylo 2x80)Wykonanie odwiertów (88zł/mb) 14.784,00 cena netto (za 90zł metr cena brutto to bym sie zgodził) a jak oni sie by nie zgodzili to moze jakas inna firme wirtnicza poszukac??Wprowadzenie do budynku 1.000,00 cena nettoW koszcie wykonania dolnego źródła zostało uwzględnione: odwiert, montaż, zasypanie kolektora,kolektor ziemny, glikol, doprowadzenie do kotłowni oraz rozdzielacz kolektora. Koszt wykonania dokumentacji projektowej:- Projekt prac geologicznych 1.500,00- Dokumentacja powykonawcza 1.500,00- Operat geodezyjny 500,00Razem 2.900,00 netto co wydaje mi sie drogo i moze cos taniej by sie dalo. Razem 50.244,00 netto to jest 54.263,00 z 8%vat a na odwierty nie jest 23%??Chciałbym zejsc do 48tys. ale wydaje mi sie ze 6tysto ciezko bedzie. Co o tej ofercie sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Phant0mas 15.03.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Koszt wykonania dokumentacji projektowej: - Projekt prac geologicznych 1.500,00 - Dokumentacja powykonawcza 1.500,00 - Operat geodezyjny 500,00 Razem 2.900,00 netto Ja w listopadzie 2009 placilem 3000 brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 16.03.2011 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Widzę, że dość słono biorą za "papiery". Sądziłem, że da się to zrobić za 2000. Jak temat się rozpowszechni, będzie pewnie o połowę taniej tak jak to miało miejsce z papierami "energetycznymi". Do odwiertów poszukaj kogoś innego. Są oferty za 80 brutto. Wprowadzenie czterech rur do budynku przy dwóch odwiertach proponuję zrobić bezpośrednio, a prosty rozdzielacz zamontować w domu, nie na zewnątrz. Po co komplikować instalację zewnętrzną studzienkami czy innymi wynalazkami. Cena jak za IVT może i dobra, ale raczej nigdy nie zwróci Ci się w porównaniu z polską PC te dodatkowe 15-17 tys.zł za IVT. Po co przepłacać... Wiadomo - renoma firmy, itp., ale za 15.000 to już można jakieś inne bajery w domu albo wokół niego zrobić, np. wypasioną kuchnię albo staw kąpielowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Phant0mas 16.03.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Albo jak ktos juz sie upiera zeby rozdzielacz byl na zewnatrz, a nie chce miec studzienki, to moze w ostatecznosci zrobic skrzynke w elewacji i tam wstawic rozdzielacz Tez to jakies rozwiazanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzu 16.03.2011 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 proszę speców o info czy cenowo taka oferta mieści się w normie i czy wybór napewno jest dobry Nibe 1245-10kw , powierzchnia podłóg 260m2, uzytkowa ok 170 m2 , 4os rodzina, parterówka z poddaszem Dz - 22tys odwierty pionowe 240mb Gz - 22tys podłogówka pompa+montaż i uruchomienie - 32tys wszystko netto z góry dziękuję za odp. mąż zastanawia się gdzie tu zaoszczędzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.03.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 (edytowane) Dz - 22tys odwierty pionowe 240mb Gz - 22tys podłogówka pompa+montaż i uruchomienie - 32tys mąż zastanawia się gdzie tu zaoszczędzić Sporo,90tys.zł... Gdzie tu zaoszczędzić ? 20% kwoty wpakować w ocieplenie i izolację,20% kwoty w inne bezobsługowe źródło ciepła z podłogówką a 60% kwoty zostaje dla rodziny (w tym 5% dla mnie za pomysł ) Rachunki za ogrzewanie przy takich proporcjach pozostaną na poziomie Nibe 1245 No chyba,że ważniejsza jest moda i chęć pochwalenia się wśród znajomych i rodziny to wtedy trzeba poszukać PCi u polskich producentów pomp ciepła,no ale tam na deklu nie będzie naklejki markowej firmy,chyba,że w środku Edytowane 16 Marca 2011 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzu 16.03.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 ehh..kolega chce ze mnie lansiarę zrobić, a ja się tylko grzecznie pytam o opinię bezobsługowego żródła ci u nas brak i dlatego myślimy nad PC a których polskich polecacie ? najbliżej w okilicy mam Nateo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.03.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 (edytowane) ehh..kolega chce ze mnie lansiarę zrobić, a ja się tylko grzecznie pytam o opinię bezobsługowego żródła ci u nas brak i dlatego myślimy nad PC .. Toż ja bardzo grzecznie odpowiadam jakie są moziwości oszczędzenia Nie tylko gaz jest bezobsługowym źródłem ciepła a nie sądzę,żeby nie było prądu,wszak PCi również jest na prąd,oszczędności są wymierne jeśli zastosuje się w/w proporcje Ale jeśli ma być modnie i lansowo to polecane na forum są te,ale tutaj nie będzie takich oszczedności jak w pierwszym przypadku: http://www.ecopol-system.pl/ http://www.ppcpompy.eu/ppc.php Edytowane 16 Marca 2011 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.03.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Sporo,90tys.zł... Gdzie tu zaoszczędzić ? 20% kwoty wpakować w ocieplenie i izolację,20% kwoty w inne bezobsługowe źródło ciepła z podłogówką a 60% kwoty zostaje dla rodziny (w tym 5% dla mnie za pomysł ) Zaproponuj takie rozwiązanie i je wykonaj, a zarobisz nie 5%, a nawet 20%. Oczywiście pod warunkiem, że uda Ci się spełnić tę obietnicę : Rachunki za ogrzewanie przy takich proporcjach pozostaną na poziomie Nibe 1245 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.03.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 (edytowane) Zaproponuj takie rozwiązanie i je wykonaj, a zarobisz nie 5%, a nawet 20%. Oczywiście pod warunkiem, że uda Ci się spełnić tę obietnicę : Oczywiście,jeśli tylko będę znał wszystkie dane budowanego domu,do wydania mam ile ? OK.20tys.zł,spoko HenoK,wchodzisz w to ? Bo ja jestem gotów. Edytowane 16 Marca 2011 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 16.03.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 re zuzu, ktoś zaproponował tak małą pc, czy to własny pomysł? Taka pc może okazać się za mała, 10kW przy tym metrażu to wypada ok 34,6W/m2 przy przeznaczeniu "tylko" 1kW na cwu. Osobiście zastanowiłbym się nad pc pw 12 lub 18kW plus tani kocioł elektryczny, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 17.03.2011 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Oczywiście,jeśli tylko będę znał wszystkie dane budowanego domu,do wydania mam ile ? OK.20tys.zł,spoko HenoK,wchodzisz w to ? Bo ja jestem gotów. re zuzu, ktoś zaproponował tak małą pc, czy to własny pomysł? Taka pc może okazać się za mała, 10kW przy tym metrażu to wypada ok 34,6W/m2 przy przeznaczeniu "tylko" 1kW na cwu. Osobiście zastanowiłbym się nad pc pw 12 lub 18kW plus tani kocioł elektryczny, Arturo moim zdaniem zbyt pochopnie piszesz jak można zrobić to taniej. Nie wiesz do jakiego domu została taka instalacja zaproponowana. Wydaje Ci się, że każdy dom można zamienić na dom energooszczędny, czy wręcz pasywny (tylko wtedy koszty ogrzewania energią elektryczną mogą być porównywalne z kosztami ogrzewania pompą ciepła, i to jeszcze bez uwzględnienia przygotowania ciepłej wody). Zuzu dostała ofertę na podłogówką 240 m2 za 22tys. zł (netto), a ty za 20 tys. zł chcesz zrobić cały system grzewczy? Propozycja z pompą ciepła powietrze woda z pewnością warta jest rozważenia, tylko dobre rozwiązania tego typy wcale nie są takie tanie i nie w każdych warunkach klimatycznych się to sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 17.03.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 (edytowane) Albo jak ktos juz sie upiera zeby rozdzielacz byl na zewnatrz, a nie chce miec studzienki, to moze w ostatecznosci zrobic skrzynke w elewacji i tam wstawic rozdzielacz Tez to jakies rozwiazanie A w ostateczności, jak pętle są dobrze dobrane, wyregulowane, itp. - rozdzielacz owinąć strechem i po prostu zakopać poniżej przemarzania, oczywiście zapamiętując gdzie go zakopaliśmy Mało eleganckie rozwiązanie, ale skuteczne... Edytowane 17 Marca 2011 przez rydzadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzu 17.03.2011 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 re zuzu, ktoś zaproponował tak małą pc, czy to własny pomysł dostaliśmy taką propozycję , znajomy tez wspominał że 10 to może byc za mało a domek to ten z projektu - http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/sielanka_30_st/0/277 plus garaż ogrzewany HenoK - czy te 22 za podłogówkę to sporo ? Próbuje się doszukać ale ceny są badzo rozbieżne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.03.2011 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 (edytowane) Arturo moim zdaniem zbyt pochopnie piszesz jak można zrobić to taniej. Nie wiesz do jakiego domu została taka instalacja zaproponowana. Wydaje Ci się, że każdy dom można zamienić na dom energooszczędny, czy wręcz pasywny (tylko wtedy koszty ogrzewania energią elektryczną mogą być porównywalne z kosztami ogrzewania pompą ciepła, i to jeszcze bez uwzględnienia przygotowania ciepłej wody). Pytanie zasadnicze,czy dom budowany jest na kredyt,jeśli nie to ok,przegrałem zakład,jeśli tak to PCi w eksploatacji będzie droższa niż jakiekolwiek inne bezobsługowe źródło ciepła w jakimkolwiek domu a tym bardziej PCi za 60tys.zł Zuzu dostała ofertę na podłogówką 240 m2 za 22tys. zł (netto), a ty za 20 tys. zł chcesz zrobić cały system grzewczy? Ba,nawet za 15tys.zł,przeciez wiesz,że 22tys.zł za podłogówkę dla domku 120m2 to kosmos,no ale sprzedający PCi wychodzą z założenia,że jak kogoś stać na pompę to i stać na taką cenę za podłogówkę,owce trzeba strzyc HenoK - czy te 22 za podłogówkę to sporo ? Rury to koszt ok.3-4tys.zł,rozdzielacz,pierdoły ok.1tys.zł,reszta zależy od tego jak drogiego znajdziemy instalatora,jestem przekonany,że znajdziemy kogoś,kto rozłoży nam rury i podepnie wszystko za mniej niż 15tys.zł Edytowane 17 Marca 2011 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 17.03.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 dostaliśmy taką propozycję , znajomy tez wspominał że 10 to może byc za mało a domek to ten z projektu - http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/sielanka_30_st/0/277 plus garaż ogrzewanyW takim domu, to rzeczywiście Arturo ma rację. Spokojnie można zmniejszyć zapotrzebowanie domu na ciepło do ogrzewania nawet o połowę (lepsza izolacja ścian, dachy, posadzki od gruntu, lepsze okna, wentylacja z odzyskiem ciepła). Po takim zabiegu trzeba by rozważyć jaki rodzaj ogrzewania będzie najlepszy. Być może będzie to pompa ciepła, a być może ogrzewanie elektryczne, a może tak jak proponuje kbab, połączenie tych dwóch sposobów. W każdym razie instalacja grzewcza dla takiego domu za 85tys. zł to kpina. Z pewnością da się to zrobić znacznie taniej, przy zachowaniu podobnych kosztów eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 17.03.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Ba,nawet za 15tys.zł,przeciez wiesz,że 22tys.zł za podłogówkę dla domku 120m2 to kosmos,no ale sprzedający PCi wychodzą z założenia,że jak kogoś stać na pompę to i stać na taką cenę za podłogówkę,owce trzeba strzyc Zuzu wprowadziła mnie w błąd podając te 240m2 podłóg. Tyle ich faktycznie w tym domu może być, co nie znaczy, że podłogówka na poddaszu, gdzie jest ~50m2 p.u. będzie taka sama jak na parterze o powierzchni ponad dwukrotnie większej. A domek ma 170m2 p.u., a nie 120 m2 . Poza tym podłogówka do pompy ciepła jednak nieco różni się od tej do np. kotła gazowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.03.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 dostaliśmy taką propozycję , znajomy tez wspominał że 10 to może byc za mało a domek to ten z projektu - http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/sielanka_30_st/0/277 plus garaż ogrzewany Fajny projekt ale od razu jeżeli macie miejsce zróbcie większy garaż, wiem co mówię. Nie ma sensu go ogrzewać (chyba że coś konkretnego zimą będzie się w nim działo) tylko nie dawajcie styropianu pod posadzkę. Co do ogrzewania to przy standardowym ociepleniu powinniście się zmieścić razem z podłogówką w 50tyś. Załóżmy że podłogówka będzie kosztowała 15tyś więc zostaje ci 35tyś. Teraz musisz się zastanowić co z nimi zrobić. Albo idziesz w bardzo dobre ocieplenie i wydajesz na nie dodatkowo 20-25tyś i bardzo dokładnie je robisz i grzejesz prądem(piecyk na prąd, koszt???). Jednak w takim wypadku niezbędna będzie wentylacja mechaniczna z rekuperatorem a to wydatek też około 10-15tyś (świetna sprawa w każdym przypadku a wychodzi taniej odejmując elementy wentylacji grawitacyjnej). Rachunki na grzanie CO mogą w tym momencie być podobne ale zostaje nam nadal droga CWU. Jeżeli chcemy coś z tym zrobić to trzeba kupić PC do CWU (okolice 5tyś). Teraz rachunki dla obu przykładów wyjdą podobne. Jest jedna bardzo ważna uwaga. Przy bardzo dobrze ocieplonym domu możesz zaryzykować pierwszy rok grzejąc prądem(lepiej dwa lata, pierwszy sezon może być nie miarodajny), sprawdzisz w ten sposób zapotrzebowanie swojego domu i zadecydujesz czy warto zainwestować w DZ i PC. Może się też okazać że lepszym i tańszym rozwiązaniem będzie pompa powietrzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 17.03.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 (edytowane) dostaliśmy taką propozycję , znajomy tez wspominał że 10 to może byc za mało a domek to ten z projektu - http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/sielanka_30_st/0/277 plus garaż ogrzewany HenoK - czy te 22 za podłogówkę to sporo ? Próbuje się doszukać ale ceny są badzo rozbieżne. Podany koszt jest dość wysoki, czy w tym domku jest kominek? Jakie jest roczne zapotrzebowanie domu na energie w kWh/m2? Mam bardzo podobny dom tylko nieco mniejszy i z wyższą ścianą kolankową. Osobiście wybrałbym tańszy kocioł, podłogówkę zleciłbym tańszemu wykonawcy, mój garaż prawie 2x większy jest bez ogrzewania, jak również bez drzwi w ścianie z mieszkaniem (posłuchałem swojego architekta). Edytowane 17 Marca 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 17.03.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Przy bardzo dobrze ocieplonym domu możesz zaryzykować pierwszy rok grzejąc prądem(lepiej dwa lata, pierwszy sezon może być nie miarodajny), sprawdzisz w ten sposób zapotrzebowanie swojego domu i zadecydujesz czy warto zainwestować w DZ i PC. Może się też okazać że lepszym i tańszym rozwiązaniem będzie pompa powietrzna. To akurat można dosyć precyzyjnie policzyć. Rozgrzebywanie działki po 2 latach mieszkania to średnia "przyjemność" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts