Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pompy ciepła

kim1980

Recommended Posts

• Odpowiedzi 309
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mój garaż prawie 2x większy jest bez ogrzewania, jak również bez drzwi w ścianie z mieszkaniem (posłuchałem swojego architekta).

O właśnie, decydując się na grzanie prądem powinniście zrezygnować z tych drzwi co nie jest zbyt komfortowe. Garaż to nie tylko samochód, jest to miejsce na wiele innych rzeczy po które często się łazi.

garaż powiększony - dom już stoi ;) czasu mało , a my mamy coraz większy mętlik ;P

kominek jest - planowany najzwyklejszy z małą mocą

ten pomysł z testowaniem grzania elektrycznego jest ciekawy

właśnie ten metraż podłóg to mi instalator wyliczył i tu mi coś nie pasi , bo jakoś dużo się tych metrów podłogówki zrobiło

co do izolacji to w planach 30cm wełny w dach, 20 cm styro ściany + okna energooszczędne

Witam. Lada tydzień zaczynam budowę takiego domu: http://projekty.lipinscy.pl/Brugia/ , z tym, że garaż powiększyłem na dwu-stanowiskowy, oraz zaadoptowałem poddasze nad garażem jako uzytkowe z przejściem z domu co trochę zwiększa powierzchnię użytkową. Charakterystyka energetyczna dołączona do projektu mówi, że Ep=53,7kWh(m2rok). W projekcie jest kocioł kondensacyjny i rekuperacja, ja jednak mam zamiar zastosować pompę ciepła Vaillant VWS 81/2 typu solanka/woda o mocy 8kW brzy temp. 0/35, z poziomym kolektorem + zasobnik 300l dwupłaszczowy lub wężownicowy oraz rekuperator recoVAIR 350 tęż firmy Vaillant. Teraz pytanie: czy takiej mocy pompa jest dobrze dobrana? Zakładam, że w temperaturach ekstremalnie niskich, rzędu -20 stopni mają prawo włączyć się grzałki. Czy około 500m2 działki starczy na montaż kolektora poziomego meandrowego z rury PE40 w rozstawie 1 m ? Z góry dzięki :)

czy te 22 za podłogówkę to sporo ?

Czy dużo, musisz sama oszacować. Akurat podłogówkę oszacować bardzo łatwo. Co to jest podłogówka ? - to wylewki w których jest zatopiona rura i nic więcej. Wylewki ocieplone styropianem i tak musisz mieć - w zasadzie takie same jak bez podłogówki - sprawdź ile kosztuje u Ciebie zrobienie wylewek. Teraz ta rura w wylewkach. Załóżmy pesymistycznie, że położysz rurki co 10cm, a więc 10mb rurki na 1m2 podłogi. Sprawdź ceny rurki pex, to oszacujesz koszt materiałów. Dołóż do tego ze 2000zł na rozdzielacze i różne duperele - będziesz mieć szacunek kosztów materiałów. Reszta to robocizna. Jak czasochłonne jest układanie rury ? Rozłóż sobie na paru m2 sznurek i oszacuj ile czasu Ci to zajmie. Wiem, że to bardzo duże uproszczenie, pomnóż więc ten czas x2, x3 lub nawet x5, a niech tam... Ewentualnie spytaj jak dużo czasu im zajmie położenie rur, bo musisz coś tam zaplanować - 2 osoby przez 2 dni ?. Pomnóż ten czas przez zwykłą stawkę godzinową, jaką się płaci robotnikom budowlanym. W ten sposób dowiesz się, czy 22kzł to sporo. Czy z wylewkami czy bez. Jak nie chce Ci się szacować realnej wartości robót, to płać ile zaśpiewają.

Czy około 500m2 działki starczy na montaż kolektora poziomego meandrowego z rury PE40 w rozstawie 1 m ?

Rozrysuj plan działki na kartce w kratkę i zaznacz co na niej chcesz mieć. Przed ułożeniem musisz znać długość kolektora. Moc pc znasz, sprawdź grunt, oszacuj długość rury, dołóż rezerwę. 500m2 ziemi starczy, ale czy starczy 500m2 Twojej działki tego nie wiemy, bo nie wiemy co i gdzie na niej chcesz mieć. To musisz sam rozplanować.

Rozrysuj plan działki na kartce w kratkę i zaznacz co na niej chcesz mieć. Przed ułożeniem musisz znać długość kolektora. Moc pc znasz, sprawdź grunt, oszacuj długość rury, dołóż rezerwę. 500m2 ziemi starczy, ale czy starczy 500m2 Twojej działki tego nie wiemy, bo nie wiemy co i gdzie na niej chcesz mieć. To musisz sam rozplanować.

Może trochę niejasno się wyraziłem. Działkę mam większą, ale obszar, który mogę przeznaczyć na kolektor to ok. 500 m2. Nie będzie na nim żadnej kostki brukowej, drzew i innych przeszkód. Grunt to takie piaski gliniaste. Zakładam, że skoro mam 500 m2 to wejdzie około 500mb rury, chyba że zrobię rozstaw co 0,8m to wejdzie i 600 mb. Jednak ważniejsza dla mnie jest odpowiedź na pytanie, czy taka pompa nie jest za mała na ok. 200m2 użytkowej przy podanym wyżej Ep.

Garaż ocieplony 15cm, od gruntu 10cm..garaż od góry 8cm styro 0,33....brama garażowa (5m) ocieplona, ale nieszczelna....więc chyba najwięcej strat jest od bram i nieszczelności...dodatkowo ściana łacząca z domem 5cm styro (mały pasek został nieskończony po montażu drzwi)

Mam podobnie ocieplony ale przy największych mrozach miałem -3 i ziemniaki mi pomarzły:D Muszę kupić jakąś farelkę na przyszłość albo grzejniczek.

Liwko - przy samej brami miałem minus, bo trochę lodu było jak było -20...mniej więcej w środku garażu było cały czas +(miałem wodę roztopioną po każdych opadach)

No a ja mam termometr centralnie w środku:( Nie jest to jakiś problem te kilka stopni ale trzeba coś z tym zrobić. Sam popełniłem błąd dając styropian od spodu. Nie mam jeszce nic na wylewce, może warto skuć? Co o tym myślicie?

czy taka pompa nie jest za mała na ok. 200m2 użytkowej przy podanym wyżej Ep.

Jeśli chcesz grzać garaż i pomieszczenie nad garażem, to 8kW za dużo na pewno nie będzie. Jeśli garaż odpuścisz i odizolujesz od reszty domu, a na zime po macoszemu potraktujesz pokój nad garażem, to powinno bez problemów wystarczyć, ale niech się może wypowie Henok, fachowiec od liczenia OZC. Proponuję nieco inaczej zrobić drzwi wejściowe - zamiast podcienia/zagłębienia zrobić zwykłą prostą ścianę. Łatwiej będzie to wykonać bez zbędnych mostków cieplnych. Dla 8kW 600m będzie dobrym rozwiązaniem - 3x200. Sekcje po 200m łatwiej dociągnąć do domu bez zbędnej studzienki.

No a ja mam termometr centralnie w środku:( Nie jest to jakiś problem te kilka stopni ale trzeba coś z tym zrobić. Sam popełniłem błąd dając styropian od spodu. Nie mam jeszce nic na wylewce, może warto skuć? Co o tym myślicie?

Jeśli nie zamierzasz ogrzewać garażu to ja bym w takim układzie pozbył się izolacji pod wylewką. W moim garażu dałem 15 cm styro na stropie (nad nim jest taras), ściany standardowo 10 cm i tak samo murek fundamentowy - do stopy. W ciągu 9 lat tylko raz podmarzły mi chyba ze 3 słoiki z ogórkami na półce - bo zostawiłem uchylone okno, przy silnych mrozach zbiera się lód na obrzeżach bramy, ale w środku jest zawsze temp dodatnia ok 3-6 stC. Nie czytałeś wcześniej FM - przecież ten temat od lat był wałkowany. Możesz jeszcze pomyśleć o jakimś tanim dogrzewaniu - może mały grzejnik podłączony pod pc, przecież tam masz tylko 10gr/kWh - więc może być taniej, bo rocznie możesz potrzebować max 300/400kWh aby utrzymać temp dodatnią?

Edytowane przez kbab

• 4 months później...

Liwko możesz jaśniej bo nie rozumiem jaki termometr centralnie w środku i dlaczego błędem jest styropian od spodu. Jestem na poziomie DZ i przygotowuję projekt wentylacji i nie bardzo kumam?

Kazjan

dlaczego błędem jest styropian od spodu.

nieizolowana płyta garażu jest najprostszym GWC, zatem jej izolacja pozbawia ok 30-40W/m2 ciepła z gruntu - co prawda nie za wiele, ale przy dobrze ocieplonych ścianach, fundamentach, stropie i bramie zimą utrzymuje dodatnią temperaturę w takim garażu.

Edytowane przez kbab

Witam. Czy można wykorzystać pompę ciepła typu POWIETRZE-WODA do ogrzewania tylko wody w miesiącach letnich i wykorzystania zimnego powietrza do schładzania pomieszczeń ? Dom już prawie ukończony i jest wybudowany w górach gdzie temp. zimą często spada do -15C. tak więc sama pompa ciepła w zimie chyba nie da rady, a może się mylę. Chciał bym wprowadzić takie rozwiązanie, że zimą ogrzewam ekogroszkiem, a latem wodę (np. do kąpieli) podgrzewam jakąś małą i tanią pompą POWIETRZE-WODA i schładzam kilka pomieszczeń uzyskanym zimnym powietrzem z tej pompy. Czy jest to możliwe i opłacalne ?

Jak najbardziej.

Obecnie na rynku jest juz dużo produktów (PPCi) dedykowanych do podgrzewania tylko CWU.

Jak zagospodarujesz powietrze zużyte ( oziębione) zależy od Twojej inwencji.

http://www.google.pl/search?q=pompa+ciep%C5%82a+do+cwu&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a

Witam. Czy można wykorzystać pompę ciepła typu POWIETRZE-WODA do ogrzewania tylko wody w miesiącach letnich i wykorzystania zimnego powietrza do schładzania pomieszczeń ? Dom już prawie ukończony i jest wybudowany w górach gdzie temp. zimą często spada do -15C. tak więc sama pompa ciepła w zimie chyba nie da rady, a może się mylę. Chciał bym wprowadzić takie rozwiązanie, że zimą ogrzewam ekogroszkiem, a latem wodę (np. do kąpieli) podgrzewam jakąś małą i tanią pompą POWIETRZE-WODA i schładzam kilka pomieszczeń uzyskanym zimnym powietrzem z tej pompy. Czy jest to możliwe i opłacalne ?

Pompa Powietrzna może załatwić ogrzewanie domu i grzanie wody.Chłodzenie pomieszczeń to problem .