Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pompy ciepła

kim1980

Recommended Posts

• Odpowiedzi 309
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Liwko nie nazywaj złodziejami tych, którzy chcą uczciwie coś sprzedać, oni w końcu nie kradną...

...a cenę zweryfikuje jedyny sprawiedliwy czyli rynek ;)

Wsiadam do taksowki pod dworecm. Po 5km jazdy okazuje sie ze do zaplaty jest np. 150PLN.

Złodziej, czy uczciwy przedsiębiorca? Wszak nie kradnie - a na szybie malym druczkiem jest napisane, ile sie bedzie nalezec.

Dodam jeszcze tylko, ze uczciwa konkurencja na rynku nie eliminuje takich kwiatkow, ktore zyja z nieswiadomosci ludzkiej.

Pozwol sie doic, to Cie doic beda. Oczywiscie nie dotyczy to kazdego ale przerazajacej wiekszosci wykonawcow budowlanych (moje doswiadczenie).

marcin

Edytowane przez Jastrząb

...jak sprawdzasz ceny po fakcie to takie niespodzianki Cię spotykają, dotyczy to i taksówki i budowy...

jeżeli wykonawca ma problem z wyceną prac albo nie chce podać ceny to nie musisz brać go do pracy, weź firmę, która da Ci wycenę i podpisze umowę....

zauważ, że często jest tak, że inwestor uważa uczciwą wycenę za zdzierstwo i szuka tańszych majstrów no i znajduje (oczywiście bez umowy i z wieloma niedopowiedzeniami), z tym że po wykonaniu pracy okazuje się że ten tani chce więcej niż ten "drogi" ....

no i za taki stan rzeczy inwestor powinien podziękować tylko i wyłącznie sobie, a nie opisywać swoje doświadczenia jak to go ktoś wydoił.... nie ma co wierzyć w mrzonki że da się coś zrobić za pół ceny mój drogi...

Załapali ,ale jak ty się poczułeś?

Tu głupi żart.Skoro sam zarabiasz to jak myślisz ilu myśli o tobie jak o złodzieju.Robisz dobrze i za uzgodnioną cenę ,a tu - ty złodzieju ja tobie nie zapłacę.

przykre?

Człowieku, co ty do mnie mówisz??? Więcej dystansu. Czyżbyś poczuł się urażony? Jeśli tak to przepraszam.

Koniec tematu.

Robisz dobrze i za uzgodnioną cenę ,a tu - ty złodzieju ja tobie nie zapłacę.

Panowie, Liwko uzyl niefortunnego okreslenia. Skoncze juz to.

Aczkolwiek go rozumiem. Ja niestety, kazdego wykonawce na budowie, traktuje jako potencjalnego zlodzieja. Statystycznego bo nie mowie tego o Liwko, czy Tobie.

Ale nagminnosc znikania wykonawcow z przedplata za uzgodniona cene, partactwo, kradziez lub bezmyslne niszczenie materialow, moich narzedzi, dojenie wykorzystujac moja niewiedze, etc, kaze mi wszystkich wykonawcow wrzucac prewencyjnie do jednego wora :-( Cesc wykonawcow jest OK. Z przyjemnoscia zaplace im uzgodniona cene z rzetelnie wykonana prace. Ale niestety o zatrwazajacej wiekszosci tego nie moge powiedziec :-(

marcin

Mało tego. Kiedyś opisywałem przykład pewnego urządzenia znanej firmy za 2400zł. Okazuje się że ta firma kupuje to od innej firmy poniżej 700zł i nakleja swoją nazwę. Nie jest to według ciebie złodziejstwo? No nie no bo przecież dostajesz produkt. Czyli wystarczy abyś wcisnął komuś papier do d... za 5000zł by nie nazwano cię złodziejem. Ja się mogę na to nie nabrać ale znajdą się tacy co kupią ten papier, zapewniam cię. Wystarczy tylko trochę dobrego marketingu a wszystko da się sprzedać za dużo za duże pieniądze.

...Liwko, przepraszam, ale zaczynasz się zapędzać niepotrzebnie, tym bardziej, że nie dotyczy to tematu...

zjawisko jakie opisujesz jest nagminne wszędzie i nie dotyczy tylko branży budowlanej... uwierz, że idąc Twoim tokiem myślenia przepłacasz zawsze, na każdym kroku i każdego dnia... nawet kupując bułkę rano w sklepie już przepłacasz i dajesz komuś zarabiać, kupując pół litra wódki za 30 zł dajesz komuś zarobić ok 28 bo wyprodukowanie tej połówki kosztuje ok 2 zł, tankując paliwo nabijasz kasę kulczykowi, kupując rybkę do akwarium przepłacasz pewnie z 95 % bo jej wyhodowanie pewnie więcej nie kosztuje niż 5% ceny sklepowej....

tylko co z tego? jak słusznie zauważyłeś to zjawisko nazywa się właśnie marketing, na tym to właśnie polega, każdy chce żyć i zarabiać i każdy chce zarabiać jak najwięcej - Ty na pewno też....

dlaczego nazywasz kogoś złodziejem, jeżeli chce Ci sprzedać papier za 5000???

dlaczego nazywasz złodziejem kogoś kto sprzedaje towar pod swoją markę z nawet ponad 100%-wą marżą???

nikt nie każe Ci korzystać z drogich usług ani kupować drogich towarów, nie chcesz - nie kupujesz... cenę weryfikuje rynek , jest popyt - jest podaż a cena jest tylko wartością równoważącą ilość popytu i podaży...to właśnie dlatego pół litra kosztuje 30 a nie 10, a litr paliwa ok 5 a nie 2 zł...

tak było, jest i będzie, świata nie zmienisz....

sorki za wypowiedź nie w temacie, chociaż rynku pomp też to w jakiś sposób dotyczy - w końcu jak wszyscy wiedzą to prawie zwykła lodówka, która powinna kosztować w porywach do 10 tys a kosztuje 30....

JA niestety, kazdego wykonawce na budowie, traktuje jako potencjalnego zlodzieja. nagminnosc znikania wykonawcow z przedplata za uzgodniona cene, partactwo, kradziez lub bezmyslne niszczenie materialow, moich narzedzi, dojenie wykorzystujac moja niewiedze, etc, kaze mi wszystkich wykonawcow wrzucac prewencyjnie do jednego wora

marcin

...po takiej wypowiedzi to po prostu opadają ręce.... aż chciało by się powiedzieć: to podwijaj rękawy i sobie sam skleć tą swoją chatkę, będziesz zadowolony...

...powiem Ci, że jak szukasz wykonawców jak najtańszych to nie dziw się, że trafiasz na takich co partaczą, niszczą i uciekają z zaliczką...

z tym, że ludzie, których zatrudniasz nie są wykonawcami, pewnie nie prowadzą działalności i są przypadkowym zlepkiem żuli spod sklepu - chciałeś tanio - masz tanio....

daj prace do wyceny "normalnej" firmie: z zarejestrowaną działalnością, zatrudniającą ludzi na umowy, mającą doświadczenie i renomę - no tak, ale ta firma chce Cię przecież wydoić... no bo powinna wykonać usługę w cenie żula.... z tym, że żul z góry chciał Cię przerobić bo podobno barany są po to żeby im rogi prostować, a uczciwa firma podałą Ci swoją uczciwą cenę, niestety dla Ciebie za wysoką....

pozostaje robić samemu, albo zrozumieć, że usługa na pewnym poziomie kosztuje pewne pieniądze, a tanio znaczy ryzykownie....

...decyzja należy do Ciebie....

No i sam doszedłeś do sedna sprawy.

http://www.ecopol-system.pl/oferta/oferta.html

Co w innych pompach jest takiego że kosztują 30tyś? Za marketing warto dopłacić 20.000? Są o tyle lepsze czy żerują na niewiedzy inwestorów? Zrozum, trzeba uświadamiać ludzi że drogo wcale nie oznacza lepiej. Nie uważasz że przykład z wódką czy z paliwem jest trochę nie na miejscu? Czy nie uważasz że jak zapłacisz za papier do d... 5000zł nie poczujesz się oskubany? PC niestety często jest droga nie wiadomo czemu. Ludzie budujący domy słysząc o PC od razu mają o niej zdanie że to droga inwestycja a przecież to nie prawda. Wystarczy o tym wcześniej pomyśleć i koszty często są podobne jak z innymi systemami. Oczywiście że każdy chce zarabiać by z czegoś żyć ale jak się okazuje można i zarabiać i nie skubać.

...Liwko, proszę Cię.... przestań z tym skubaniem ;)

...jest popyt - jest podaż, cena to tylko równoważy...

jak na razie wszyscy producenci markowi i uznani trzymają cenę na poziomie 30 tys - mało tego - sprzedaż rośnie...

z ich punktu widzenia nie ma sensu ceny obniżać do tych hipotetycznych 10 tys bo i po co? ;) (druga sprawa czy to w ogóle możliwe ze względów ekonomicznych, ale o tym wiedzą tylko producenci)

nie uważam, że przykład z wódką czy paliwem jest nie na miejscu, no bo niby dlaczego ??? opisuje to samo zjawisko, ale tutaj marże są jeszcze wyższe...

...co do oskubania... jeżeli zdecyduję się na zakup czegokolwiek, czy to pod wpływem reklamy, czy innego bodźca, to pretensje mogę mieć tylko do siebie, nie do innych, jak już wspomniałem nikt pod groźbą utraty życia do tego zakupu mnie nie przymusił przecież... ;)

...link do producenta, który podałeś....po pierwsze te ceny to ceny netto, po drugie ceny za gołą pompę, bez zasobnika CWU, bez pomp obiegowych i całego oprzyrządowania kotłowni, po trzecie 2 lata gwarancji... po doliczeniu tych drobnych niedomówień zaczynamy się zbliżać do naszych niechcianych i znienawidzonych 30 tys hehe.... i szczerze..jak bym miał wybierać produkt nazwijmy go "garażowy" z 2-letnią gwarancją za 27-28 tys a produkt firmy sprawdzonej, dużej, będącej na rynku kilkanaście-kilkadziesiąt lat, sprzedającej tysiące pomp w całej europie za 30-32 tys z 5-cio letnią gwarancją to mocno bym się zastanawiał.....

głupia awaria sprężarki w trzecim-piątym roku użytkowania już mi oddaje różnicę w zakupie z nawiązką....

...po takiej wypowiedzi to po prostu opadają ręce.... aż chciało by się powiedzieć: to podwijaj rękawy i sobie sam skleć tą swoją chatkę, będziesz zadowolony...

...powiem Ci, że jak szukasz wykonawców jak najtańszych to nie dziw się, że trafiasz na takich co partaczą, niszczą i uciekają z zaliczką...

z tym, że ludzie, których zatrudniasz nie są wykonawcami, pewnie nie prowadzą działalności i są przypadkowym zlepkiem żuli spod sklepu - chciałeś tanio - masz tanio....

daj prace do wyceny "normalnej" firmie: z zarejestrowaną działalnością, zatrudniającą ludzi na umowy, mającą doświadczenie i renomę - no tak, ale ta firma chce Cię przecież wydoić... no bo powinna wykonać usługę w cenie żula.... z tym, że żul z góry chciał Cię przerobić bo podobno barany są po to żeby im rogi prostować, a uczciwa firma podałą Ci swoją uczciwą cenę, niestety dla Ciebie za wysoką....

pozostaje robić samemu, albo zrozumieć, że usługa na pewnym poziomie kosztuje pewne pieniądze, a tanio znaczy ryzykownie....

...decyzja należy do Ciebie....

A gdzie ja napisalem, ze bralem najtansze ekipy spod budki z piwem pracujace na czarno?? Dlaczego wyciagasz takie wnioski?

To jest w tym najsmutniejsze, że korzystalem, z zarejestrowanych firm, majacych siedzimy, zatrudniajacych pracownikow.

Zawsze sprawdzalem reputacje, bralem firmy polecane prze kogos, liczac wlasnie na doswiadczenie, uczciwosc, rzetelnosc i gwarancje wykonanej pracy.

Z kilkoma takimi firmami tocze spor na poziomie sadowym, bo w normalny sposob nie da sie wyegzekwowac np dokonczenia pracy.

Zaznaczam, ze nie jestem upierdliwy, ze czepiam sie kazdej kropeczki, czy jakichs drobiazgow. Place umowione stawki, na czas, zgodnie z umowa.

Ale dla znacznej wiekoszci firm w tym kraju umowa jest kawalekim nic nie znaczacego papieru.

Sa wyjatki, ale nieliczne.

pozdrawiam,

marcin

kolego adiqq nie jest do końca tak fajnie jak piszesz. Otóż jak wszystko zrobimy sobie sami a tylko pompę zakupimy to jasna sprawa że będzie sporo taniej, wszak nikt z nas za darmo pracować nie chce. Ale w ten sposób to i z markowymi pompami można zrobić tańszą instalację. Polscy producenci sprzedają dużo taniej swoje pompy. natomiast odbijają sobie sporo na peryferiach, czyli ogólnie kotłowni, często podłogówce i czasem dolnym źródle...Co z tego że za pompę liczy 14-15 netto jak za kotłownię z CWU liczą 9,5 netto. Mowa o Ecopolu teraz. Co z tego jak za mb odwiertu liczy 70-80 netto jak dodatkowo chce za zawory, glikol. Dla przykładu mogę wrzucic wycene z Ecopolu z lutego tego roku oniemiałem jak to ujrzałem.

Trochę nie tak coś z tym dolnym źródłem bo dla domu o pow uzytk. 180 m2nie znając terenu tak z kapelusza wrzucili 260 mb odwiertów. ale można sobie odjąć i przeliczyc jeszcze raz. Oto wycena:

Dane budynku pow 180 m2

• ściana Poroterm 24cm + 15cm styropianu

• podłoga na gruncie +15cm styropianu

• sufit podwieszany KG + 30cm wełna

• okna średni współczynnik przenikania 1,0W/ m2

• żaluzje antywłamaniowe - brak

Całkowity skrócony kosztorys instalacji pompy ciepła:

Kolektor pionowy 21.890zł netto +8%vat (lub 21.690zł) netto +8%vat

Kolektor poziomy 18.690zł netto +8%vat Ogrzewanie podłogowe 18.000zł netto +8%vat (lub 14.400zł) netto +8%vat

Pompa ciepła PSPC-10ZH + montaż 14.990zł netto +8%vat

Kotłownia 9.500zł netto +8%vat

Zasilanie elektryczne pompy ciepła 30złmb netto +8%vat

Włącznik różnicowo prądowy 100złnetto +8%vat

Instalacja przewodów do 2 czujników strefowych 800zł netto+8%vat

Koszt wykonania kolektora pionowego trzeba liczyć (z materiałem): odwiert ok. 230mb 18.400zł netto + 8%vat)

Do tego trzeba doliczyć:

• 2 rozdzielacze glikolu po 430zł/szt. (z zaworami na 3 obwody) 860zł

• Glikol ok. 1930zł

• doprowadzenie rur do budynku pod fundamentem 700zł.

Kolektor poziomy 18.690zł netto +8%vat

Koszty podstawowe: 23zł/mb +8%vat (z materiałem) obejmujące:

• wykopanie rowu koparką poniżej strefy przemarzania,

• rura 40mm z cieńszą ścianką,

• ułożenie kolektora dolnego źródła,

• próba ciśnieniowa do 6 barów,

• zasypanie kolektora poziomego.

650mb wykopu po 23złmb z materiałem 14.950zł netto +8%vat Glikol 2460zł netto +8%vat doprowadzenie rur do budynku pod fundamentem 500zł. netto +8%vat 2 rozdzielacze glikolu po 390zł/szt. (z zaworami na 3 obwody) 780zł netto + 8%vat

Ogrzewanie podłogowe 18.000zł netto +8%vat (lub 14.400zł ze słabszej rurki) netto +8%vat

Czyli nawet przyjmując 180 mb kolektor *80zł = 14,4 + 3,5 za glikol zawory , wprowadzenie do budynku. = 17,9 +8% = 19,3

pompa 15 +8 % = 16,2

kotłownia 9,5 + 8% = 10,2

Podłogówka nawet ta najtańsza wersja na słabszych rurkach. 14,4 + 8% = 15,5

Suma 61,2 tys zł....?????? gdzie tu oszczędność???

Wychodzi że taniość tej pompy wynika z cen reszty . Bo każdy potrafi zrobić cenę na pompę 15 tys a za resztę policzyć jak za zboże

Skoro tak wygląda taniość Ecopola to ja wole mojego bardzo drogiego Viessmanna za 54 tys w podobnym komplecie

Edytowane przez photos

Myślisz photos że jak kupisz taką pompę http://allegro.pl/pompa-ciepla-gruntowa-nibe-1245-o-mocy-8-kw-i1455170406.html to DZ i GZ zrobią ci za darmo? Różnica w cenie pompy to 15000 więc około 10 lat grzania.

W tej ofercie co dostałeś rzeczywiście przegięli z cenami ale to nie znaczy że przy droższej PC miałbyś taniej.