Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pompy ciepła

kim1980

Recommended Posts

i tu się zgodzę. jeśli rozbijemy ich wycene sprżet i robocizna i wybierzemy sobie tylko sprzęt, który maja rzeczywiście w dobrych cenach, a robociznę zrobi nam ktoś inny np miejscowy hydraulik, wówczas możemy sporo zaoszczędzić. A jak DZ zrobimy sami to całkiem fajnie wyjdzie Jeżeli natomiast bierzemy kompleksowo tak jak zrobiłem to ja, to jak widać są w stanie pójść z ofertą w chmury.

Liwko dałeś przykład Nibe za 31tys z wbudowanym zbiornikiem a ecopol za 16 jest goła wiec to nie będzie 15 różnicy. Moja co prawda słabsza od tej z wyceny bo 7,7 kosztowała chyba 23 z kotłownia dokładnie nie pamiętam. 10kWh była około 4 tys droższa. Więc byłoby 27 za Viessmanna. Tu w ofercie jest 10 kWh za 15 plus kotłownia 9,5 = 24,5 +8% = 26,5 tyś. i nici z grzania przez 10 lat za darmo :)

Edytowane przez photos

• Odpowiedzi 309
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tyle że jest sporo inwestorów, którzy rozsyłają zapytania ofertowe i jak je dostają, to patrzą, myślą drogo i nawet nie rozpatrują...tylko od razu patrzą na te tańsze oferty...a można dużo wynegocjowac..

To że nie negocjują i wybierają tańsze oferty to jeszcze pół biedy, najgorsze jest to że często w ogóle porzucają temat PC.

Najważniejsze by oferta była jak najbardziej szczegółowa bo wtedy łatwo ją przekalkulować.

Liwko dałes przykład Nibe za 31tys z wbudowanym zbiornikiem a ecopol za 16 jest goła wiec gdzie te 15 różnicy. Moja co prawda słabsza od tej z wyceny bo 7,7 kosztowała chyba 23 z kotłownia dokładnie nie pamiętam. 10kWh była około 4 tys droższa. Więc byłoby 27 za Viessmanna. Tu w ofercie jest 10 kWh za 15 plus kotłownia 9,5 = 24,5 +8% = 26,5 ty....ile lat robi ci sie z tych 10 które przytoczyłeś...

http://allegro.pl/biawar-bojler-120l...426184796.html

http://allegro.pl/pompa-obiegowa-gru...412136444.html

http://allegro.pl/dobo-pl-naczynie-p...438984278.html

Ecopol 8kW kosztuje 11300 brutto.

Edytowane przez Liwko

no dobra ale dalej pomijasz istotne fakty. Dodaj do tego 9,5 netto za kotłownie i wychodzi tyle samo. Nie możesz tego rozbijać na czynniki. że znalazłeś obiegówke zbiornik itd. ja liczę z kotłownie zrobiona przez monterów z Viessmana. Pewnie jakbym kupił samą pompe i powierzył to hydraulikowi to tez byłoby taniej. Ale tu jest jeden problem. Nikt z klientów za bardzo nie chce tej czynności rozdzielac. Wiadomo dla czego. Kazdy kto ma pierwszy raz styczność z pompa ma wiele obaw co do jej pracy i efektywności dlatego jej montaz zleca przeważnie ekipie z firmy w której ja nabył. A ceny są jaki widać Edytowane przez photos

no dobra ale dalej pomijasz istotne fakty. Dodaj do tego 9,5 netto za kotłownie i wychodzi tyle samo

Nic nie pomijam. Udało ci się wynegocjować dobrą cenę i ok, tylko najczęściej jest to cena dużo wyższa. Ogólnie w całej tej dyskusji chodzi o to by się po prostu nie dać orżnąć. żeby przyszli inwestorzy mieli pojęcie co z czym się je. Dla mnie cena kotłowni mi nic nie mówi do puki nie zobaczę co w skład takiej wchodzi. Jeżeli ktoś mi policzy 1000zł za zbiorniczek wyrównawczy to takiemu komuś podziękuję. Dużą rolę w kotłowni odgrywa zbiornik CWU i może się okazać że te 9,5tyś to wcale nie tak dużo.

Liwko ja wiem o co Tobie chodzi ale wytłumacz człowiekowi który bierze kredyt na pompę wszyscy dookoła pukają się w głowę co on robi, sam jest jeszcze pełen obaw ale chciałby postawić na nowoczesność i ekonomie itp itd. Wówczas taki klient chce aby cały ten montaż przeprowadziła jedna firma a już na pewno montaż pompy i całej kotłowni, bo zwyczajnie boi się w razie czego tak dobrze znanej na naszym rynku spychologii. I wtedy okazuje się że z tych 15 robi się już 26 a to już jest bardzo dużo. I wówczas tak jak napisałeś robią wielkie oczy i zaprzestają z tematem Pomp ciepła. No bo jak polski producent tyle sobie liczy to co dopiero Nibe, IVT czy tez Właśnie Viessmann. Edytowane przez photos

Już piszę jak ujęli kotłownię:

Kompletna Kotłownia CO i CWU wykonana w miedzi

Zbiornik CWU dwupłaszczowy 300 L, wykończenie w skay, ze stali nierdzewnej

Pompy cyrkulacyjne DZ, CO i CWU naczynia przeponowe DZ, CO i CWU, zawory.

Dojdzie jeszcze cena rur i izolacji w zależności od odległości do rozdzielaczy podłogówki, zasobnika CWU i pompy ciepła.

Taki opis jest w wycenie.

ProStaś. Z pompami tez będzie podobnie, ale pewnie tylko z takim gdzie producent sam produkuje podzespoły do swojej pompy. Natomiast jeżeli Powiedzmy Ecopol produkuje z części ogólnodostępnych na rynku to nie może być inaczej, Dolicza tylko do nich swoją marże i robociznę. I ktoś zdecyduje się sam coś pokombinować to zrobi to za dużo mniejszą kwotę

A co do samochodów to ogólnie przyjęta taktyka. Rynek tak się ukształtował ze teraz klient to musi być nasz pan. Otóż producenci dają tak odczuć potencjalnym klientom i zeszli sporo z cen samochodów. Ale właśnie odbijają sobie na serwisie. Widziałeś np ile kosztuje komplet hamulców w serwisie np do Octavi a ile do japońskiego Lancera?? kolosalna różnica

Edytowane przez photos

Bardzo ciekawa dyskusja.

Samochód u dealera kosztuje, powiedzmy, 50.000 zł.

Samochód złożony z zakupionych, oryginalnych części od producenta, kosztuje.......150.000 zł.

A z PC odwrotnie.

Pytanie co jest normalne, a co postawione na głowie ?

pzdr

jedno i drugie jest normalne. elementy do samochodu są specjalizowane, nie obrazisz się na drzwi od Fiata i nie zastąpisz drzwiami VW . Szyby od Renault nie włożysz do Hondy. i tak w kółko.

PC (pompa ciepła) jest jak PC (komputer). mieszasz wszystko z wszystkim i nie ma problemu. wszystko zamykasz w to samo pudełko. pełna wymienność.

Chyba nie istnieje taka firma która by wszystkie elementy średnio skomplikowanego wyrobu produkowała sama. We wszystkich PC większość podzespołów jest podobnych a często takich samych. Jak zdejmiemy obudowę PC za 10tyś i takiej za 30 okazuje się że nie widać różnicy, a skoro nie widać różnicy...

Oczywiście znajdziemy takie różnice ale nie są to różnice tak istotne by trzeba było tyle dopłacać. PC ma grzać a nie gotować obiady.

napiszcie proszę w takim razie ile daliście za PC z kotłownią i co w skład tego wchodzi.

Bez zbędnych komentarzy kto dał za dużo a kto za mało.

Ludzie nie mają problemu z podaniem cen dachówek, cegieł, itp ale samą cenę PC jakoś ukrywają. Wam może to nie wiele pomoże, ale jest szansa, że ktoś z nowych nabywców nie przepłaci 3 czy 4 tys.

p.s. sam jak kupował w 2010 dachówkę Creaton Domino to w regionie dostałem oferty na -8-10% od ceny katalogowej, realizacja 6-8 tyg. Kupel mi załatwił obniżkę -15% i dostawę w 4-6 tyg. Myślałem suuuper! A tu na Allegro oferują -30%, z tym, że daleeeeko do mnie i chcą dodatkowo 800 pln za dojazd (3,5%). Poszedłem z tym do gościa co dawał -15% i mówię: daj mi -26,5%, a to 3,5% = 800 zł zostawiam Tobie, albo biorę towar z Krakowa. 1 minuta i odpoiwedź OK. I tak zaoszczędziłem 11,5% czyli ok 2700.

dajcie ceny plisss

Nie 5 a prawie 6. Do tego jeszcze chcieli dopłaty za rurki jak napisałem wyżej. Totalna pomyłka.

Tak jak napisałem sprzęt maja tani ale trzeba sobie samemu z nim radzić co może byc dla wielu kłopotliwe, bo za robotę biora na prawdę słono. I to za każdą, czy to dolne źródło czy podłogówka, czy ta właśnie kotłownia