Sławek... 10.02.2011 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 To jest w tym najsmutniejsze, że korzystalem, z zarejestrowanych firm, majacych siedzimy, zatrudniajacych pracownikow. Zawsze sprawdzalem reputacje, bralem firmy polecane prze kogos, liczac wlasnie na doswiadczenie, uczciwosc, rzetelnosc i gwarancje wykonanej pracy. marcin ...jeżeli jest tak jak piszesz to ciekawy jestem jak te firmy w ogóle funkcjonują, musiałeś mieć wyjątkowego pecha.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 10.02.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Ja za Nibe 1245 12 kw zaplaciłem 28300 zl brutto , odwierty pionowe 6x50 metrów z glikolem i innymi "bajerami " za 17300 zł brutto . Wszystko jak i podłączenie pompy wykonywala jedna firma , podłogówka za 100 zł m2 brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.02.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Ja za Nibe 1245 12 kw zaplaciłem 28300 zl brutto , odwierty pionowe 6x50 metrów z glikolem i innymi "bajerami " za 17300 zł brutto . Wszystko jak i podłączenie pompy wykonywala jedna firma , podłogówka za 100 zł m2 brutto Bardzo dobra cena na odwierty. Super cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 10.02.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Myślę, że za pompe też. Dodam jeszcze to jest cena z projektem prac geologicznych do wykonywanych odwiertów. Czekam właśnie na dniach ma byc odbiór. Za to też chyba trzeba zapłacic ok 2500 zł w sumie. Pompa wg katalogu kosztuje ok 37000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 10.02.2011 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Podłączenie pompy wraz z wykonaniem przyłączeń w miedzi 3 tys zł , rurki , kolanka , pompa cyrkilacji c.w.u firmy WiLO i inne 3 tyś zł. Wszystko pracuje super. Zrobili mi przyłącza w miedzi a można zrobic z tworzywa ( ok 1 tys można zaoszczędzic ). dodatkowo w tej cenie w kotłowni mam wyprowadzenie dolnego źródła pod chlodzenie pasywne ( trzeba dokupic kiedyś moduł ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 10.02.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Koledze rok temu robili odwierty to placil ponad 100 zł / mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 10.02.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Podlogówka na rurkach firmy Wavin , rozdzielacze Hertz ( w sumie mam 4 skrzynki ) rozstaw rurek co 10 cm , podłogi wyszło ok 306 m2 , w cenie rozłożenie styropianu , styropian eps 100 z ekranem 3 cm grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 10.02.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Jak zdejmiemy obudowę PC za 10tyś i takiej za 30 okazuje się że nie widać różnicy, a skoro nie widać różnicy... . ...Liwko, powiedz jaki jest cel Twoich wypowiedzi??? produkujesz sam tanie PC czy co? i tak w ogóle to czym ogrzewasz swój dom? Jesteś pewien na 100 %, że wnętrzności PC za 10 k i 30 k są te same??? dokładnie te same??? czy jednak nie te same??? ja rozumiem, że próbujesz uzmysłowić innym, że warto negocjować ceny, warto kupować tańsze zamienniki i to się chwali, ale czytając Twoje wypowiedzi mam wrażenie, że Ty to jesteś Jarosław K, on też wszędzie widzi układ i złodziejstwo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 10.02.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 29 kzł netto za dz poziome + PC 8,8 kW + zasobnik cwu z montażem, bez kosztów koparki. Po wizji na placu budowy i negocjacjach 50% koparki w cenie. Do tego sofstart + 700 zł. Całość brutto się dowiem po zakończeniu (został montaż zasobnika i dopieszczenie kotłowni). Zrezygnowałem z uczestnictwa w wykonawstwie chcąc mieć pełną gwarancję na całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.02.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Ty mnie tu od Jarosława K. nie wyzywaj. BrrrSercem każdej PC jest sprężarka, jest to zarazem najdroższy element PC. Śmiem twierdzić że około 90% firm używa tych samych sprężarek kilku firm. Pozostałe elementy jak skraplacz, parownik, wymiennik to też elementy kilku wiodących firm. Całość zamyka obudowa ze sterownikiem. Sam sterownik często jest dość drogi bo naszpikowany wodotryskami. Bez niego też można się obyć ale tutaj trochę komfortu nie zaszkodzi. Niektóre pompy mają od razu pompy obiegowe i zbiorniki CWU. Prawda jest taka że to wszystko niewiele kosztuje, jest nawet na tym forum wątek jak samemu zbudować taką PC.I teraz pytanie, czym się różni PC za 10tyś od tej za 30? Obudową i sterownikiem na pewno, ale w środku przeważnie niczym. Być może ta za 30 jest bardziej dopieszczona i COP będzie lepszy o jakieś 0,2-0,3 więc rocznie zaoszczędzimy na ogrzewaniu jakieś 200-300zł. Czas zwrotu różnicy nierealny. Dwa lata gwarancji a tamta 5, tylko nikt nie pyta ile kosztuje w drogich firmach serwis pogwarancyjny. A teraz cel moich wypowiedzi. Jestem jednym z niewielu którym udało się przeczytać cały ten wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi. i czytając go doszedłem do wniosku że PC w całym systemie jest najmniej ważna, najważniejsze jest zrobienie dobrze DZ i GZ to nawet najgorsza PC na tym pojedzie. Więc zacząłem szukać tanich PC i znalazłem polskiego składaka za 10tyś. na podzespołach tych samych co markowe produkty. Druga zima mija a pompa bez najmniejszych problemów radzi sobie z moim domkiem. 133m2 i za cały rok około 1600zł.Trzeba po prostu obalić ostatni mit o pompach czyli że są to drogie urządzenia. Dla takiego domku jak mój wychodzi podobnie jak inne źródła ogrzewania. Pokażmy tym od kominów że można inaczej za te same pieniądze. Niech budują mądrze i tanio, bo ciepło od taniej PC niczym się nie różni od ciepła drogiej PC, groszku, miału itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.02.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 adiqq, prawdę mówiąc mam to w nosie kto czym grzeje ale nie chciałbym by ktoś koło mnie palił w piecu. Niech grzeje gazem, prądem ale niech nie kopci. Wystarczy jak się dalej zapuszczę na osiedlę w bezwietrzny dzień z niskim ciśnieniem, dramat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.02.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Ogólnie wam powiem, że ta moja PC zaczyna mnie już nudzić. Wszystko poustawiane, wszystko działa jak należy i nie ma co przy niej pomajstrować. Nudy, dłużyzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.02.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Starzy pompiarze mówią że po dwóch latach się o niej zapomina i chyba coś w tym jest:( Wystarczy poczytać jacy tu ludzie kilka lat temu o swoich pompach pisali a dzisiaj ich ani widu ani słychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 11.02.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Starzy pompiarze mówią że po dwóch latach się o niej zapomina i chyba coś w tym jest:( Wystarczy poczytać jacy tu ludzie kilka lat temu o swoich pompach pisali a dzisiaj ich ani widu ani słychu. Tak jest.Ja z PCi widzę się codziennie bo stoi w garażu.Ale zaglądam do nie tylko by spisać licznik a i to już coraz rzadziej,czasem coś tam przestawiam( bo to więcej CWU przy gościach, bo -20C się zrobi). Po sezonie grzewczym kilka miesięcy nawet nie spisuje licznika...dbam jedynie o filtry DZ i GZ przed sezonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 11.02.2011 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Ja dostalem wycene od Eco-Pol na polska PCi ale chyba z zachodnia cena bo wyszlo za wszystko ok. 52tys zl: - Kolektor pionowy 21.910zł netto +7%vat - Pompa ciepła PSPC-10ZH + montaż 14.990zł netto +7%vat - Kotłownia 9.500zł netto +7%vat - Zasilanie elektryczne pompy ciepła 30złmb netto +7%vat (!) - Włącznik różnicowo prądowy 100złnetto +7%vat (!) - Instalacja przewodów do 2 czujników strefowych 800zł netto+7%vat Niezle przebitki no nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 11.02.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 (edytowane) no dostałeś to samo co ja napisałem stronę czy dwie wcześniej...ale VAT już nie 7 a 8% chociaż to już nie są duże różnice. Najlepszym wyjściem jest kupić od nich pompę i wziąć do montażu jakiegoś kumatego hydraulika. Ewentualnie jak potrafisz to sam coś pokombinuj np podłogówka czy DZ poziome bo odwiertów to choćbyś i chciał to raczej szpadlem nie zrobisz Bo jako oferta kompleksowa to absolutnie nie są konkurencyjni. Tak się zastanawiam czy aby ta cena pompy to nie jest jakiś "chłit martenkingowy" Urządzenie sprzedają z małą marżą, jak ktoś kupi sama pompę to i tak zarobią nie mało bo sami produkują, ale może cena kogoś skusi i zamówi komplecik. A tu już przesadzają. Nie twierdze że powinni dużo taniej liczyć bo to polski producent, w końcu tu i tu tę sama robotę wykonuje krajowa ekipa. Nie neguje też fachowości Panów z Ecopolu bo mogą to być dobrzy instalatorzy, ale za kotłownie którą wczoraj zgrabnie ogarnął Liwko w materiale wychodzi 4,4 tys powiedzmy że z 3 tys za robotę to wychodzi 7,4 tys, a nie 10,2 . Następnie dolne źródło, jak sprytnie to ujęli, w ofercie napisane jest 80 zł/mb. tylko że koszt stały czyli glikol rozdzielacze i wprowadzenie do budynku policzył oddzielnie, a to już wychodzi 100 netto, czyli 108 brutto za mb. Gdzie śmiało można znaleźć po 80 zł za mb. Podłogówki nie wiem adiqq napisał że dał radę za 6o, oni tam chyba 100 netto liczyli. Suma tego wszystkiego pokazuje że są jednymi z najdroższych instalatorów na rynku. A ich oferty są zbliżone cenowo do "markowych" że się tak wyrażę, tylko i wyłącznie z racji niższej ceny samej pompy. I trudno się dziwić bo gdyby dali cenę na pompę 20 tys zamiast 14 to już nikt by się nimi nie interesował, a tak to zarobią sobie dobrze na samych urządzeniach Edytowane 11 Lutego 2011 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 11.02.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Maysee Co do tej elektryki to nie możesz tego tak sobie wliczać, bo tak czy siak ktoś musiałby Ci to zrobić. U mnie tez zrobił to elektryk w ramach instalacji ale na pewno nie wyszło tyle co w tej ofercie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 - Instalacja przewodów do 2 czujników strefowych 800zł netto+7%vat Ile? Proszę mnie uświadomić ile takie czujki kosztują. Ogólnie widać że rzeczywiście przeginają z cenami montażu. Albo się targuj albo szukaj dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 11.02.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 (edytowane) Ile? Proszę mnie uświadomić ile takie czujki kosztują. Ogólnie widać że rzeczywiście przeginają z cenami montażu. Albo się targuj albo szukaj dalej. Liwko zauważ że to nie jest cena za czujniki tylko za fachową nazwę "instalacja" przewodów do dwóch czujników. Za czujniki będzie pewnie dodatkowo Tego właśnie nie lubię, takiego kręcenia, manipulowania, wstawiania pozycji które są nie jasne, a czasem może nie potrzebne. Ja moim instalatorom Powiedziałem Tak. Panowie interesuje mnie komplet. Oczywiście w umowie są wyszczególnione pewne dane np urządzenia, długości odwiertów, ile podłogówki i z czego itp. Ale nie interesowały mnie właśnie takie szczegóły. Bo zwyczajnie się na tym nie znam. Jest natomiast napisane że jest to kompletna instalacja, która obejmuje wszystkie materiały potrzebne do zrealizowania niniejszej umowy, montaż całości i uruchomienie całej instalacji. Tak abym na koniec nie został poinformowany że właśnie muszę dokupić jakieś czujniki czy temuż podobne. Oczywiście jak ktoś chce oszukać to zrobi to i tak , ale ryzyko zawsze jest mniejsze Edytowane 11 Lutego 2011 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 11.02.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 W ofercie którą przytoczyłem tez jest właśnie taki zapis, które elementy instalacji można wykonać samemu. Wniosek z tego taki, że nie bardzo zależy im na robociźnie, wystarczy kasa za pompę i ewentualnie kotłownię. Bo to jest też odpowiedzialność za instalację, a tak to odpowiadają za pracę kotłowni. A jeśli już biorą robotę to dają takie stawki aby konkretnie zarobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts