dekar 11.02.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 (edytowane) napiszcie proszę w takim razie ile daliście za PC z kotłownią i co w skład tego wchodzi. (...) Już podawałem i to bodajże 2 czy 3 razy, ale mogę jeszcze raz 1. wykonanie instalacji dolnego źródła ciepła w skład, którego wchodzi: · Wykonanie odwiertów na łączną głębokość około 100 m · Uzbrojenie odwiertów · Wykonanie studzienki z rozdzielaczem · Połączenia rurowe między odwiertami studnią i kotłownią · Próba ciśnieniowa · Opracowanie górniczo-geologiczne 2. wykonanie instalacji kotłowni z pompą ciepła, w skład której wchodzi · pompa ciepła PPC Ecopower C9 · pompa obiegowa dolnego źródła · pompki obiegowe górnego źródła · zbiorniki wyrównawcze · zbiornik c.w.u. 300L 3. górne źródło ciepła w postaci układu podłogowego( bez jastrycha) (folia, ocieplenie 10 cm-parter 5cm - piętro, układ grzewczy, szafki z rozdzielaczami, osprzęt, próba ciśnieniowa) Cena za całość: 47,8 tyś zł brutto. Edytowane 11 Lutego 2011 przez dekar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.02.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 same czujniki na allegro kosztuja około 185zł - auraton 3000 Ale te kabelki i tak najlepiej dużo wcześniej pociągnąć...bo potem bedziesz kuc żeby 1,2 kabelki schowac? W ofercie wyraznie mialem napisane, ktore rzeczy moge zrobic w swoim zakresie...no i w moim przypadku robili tylko kotłownie+montaż PC Z drugiej strony jak dzwonilem do instalatora podlogowek z Thermogolv - tez bylem nimi zainteresowany, to powiedzial na dzien dobry 100/m2 - nie wiem dlaczego, ale takie sa ceny.... zadzwon do pierwszego z brzegu instalatora i spytaj o cene podlogowki - też pewnie cos podobnego uslyszysz...firma co robila mi wod-kan tez proponowala mi 100/m2 za podlogowke.... Najlepiej zrezygnować z fachowców.To tacy sami ludzie jak każdy. Więc nic co ludzkie nie jest nam obce. "Rozczarowanie spowodowane niską jakością pamięta się długo po przeminięciu radości spowodowanej niską ceną”, Aldo Gucci 1938r Fachowiec musi zapłacić podatek,zus(900 zł) ,kupić narzędzia ,samochód(nie na wycieczki),zatrudnić księgową,pojechać na szkolenia i ponieść ryzyko wynikające z niezapłacenia przez inwestora za wykonaną pracę (wyegzekwowanie na drodze sądowej jest niewykonalne ),koszt ubezpieczenia firmy O.C. Jak pęknie rura lub dojdzie do awarii jakiegoś elementu i zaleje dom -to też ryzyko. A tu jak czytam ,Panowie chcą żeby fachowiec zrobił najtaniej i najlepiej. Teraz można zobaczyć do tego to prowadzi przy budowach dróg. Ja staram się podawać ceny które pozwalają zarobić około 10 000zł /m.Ale robię wyścigów na budowie i nie biorę wszystkiego . Dla niektórych to ogromna kwota ale jest pewna różnica pomiędzy etatem bez odpowiedzialności i odpowiedzialnością całym majatkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 11.02.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 (edytowane) Nie wiem czego się spodziewasz pisząc te rzeczy. Każdy z nas płaci podatki i każdy chciałby dobrze zarabiać. Uwierz mi chciałbym przy wyborze fachowców do czegokolwiek kierować się tylko rekomendacja. Ale realia są zupełnie inne. Muszę brać pod uwagę też kwestie ekonomiczne.Nie wiem czy masz dom ale jeśli tak to czy sam ścinasz trawę albo zagrabiasz liście na podwórku?? Przecież jest taki zawód jak ogrodnik a Ty to wykonujesz sam. Pewnie dlatego że twierdzisz, iż takie rzeczy potrafisz wykonać a przy okazji zaoszczędzisz trochę kasy, ewentualnie dasz jakiemuś małolatowi z sąsiedztwa na dobre "cukiery" w przypadku braku czasu.Ale gdyby tak wynająć ogrodnika który opłaca zus 900 zł ma samochód do pracy nie na wczasy i ma markowy sprzęt mogłoby się okazać że jego usługi byłyby bardzo wysoko wycenienie. Ciekawi mnie czy byłbyś nimi zainteresowany.Dlaczego wiec dziwi Cie że inni ludzie też kombinują w ten sam sposób. Masz na to monopol?? Edytowane 11 Lutego 2011 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Powiedz mi hydrauli, czym się różni kotłownia PC od kotłowni na paliwa stałe? Niewiele się różni, więc dlaczego cena często jest dwa razy wyższa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.02.2011 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Powiedz mi hydrauli, czym się różni kotłownia PC od kotłowni na paliwa stałe? Niewiele się różni, więc dlaczego cena często jest dwa razy wyższa? Oj Likwo, Liwko. O takie oczywistosci pytasz. Przeciez wiadomo, ze wykonawca kotlowni do PC placi wiekszy ZUS, musi jezdzic wiekszym autem, i miec drozsze, markowe klucze!! marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2011 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Oj Likwo, Liwko. O takie oczywistosci pytasz. Przeciez wiadomo, ze wykonawca kotlowni do PC placi wiekszy ZUS, musi jezdzic wiekszym autem, i miec drozsze, markowe klucze!! marcin Na szczęście nie zawsze tak jest ale najwyraźniej kogoś tu zabolało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 12.02.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Oj Likwo, Liwko. O takie oczywistosci pytasz. Przeciez wiadomo, ze wykonawca kotlowni do PC placi wiekszy ZUS, musi jezdzic wiekszym autem, i miec drozsze, markowe klucze!! marcin A zauważyłeś różnicę miedzy kotłem na węgiel i pompą ciepła?? Jak myślisz jakie narzędzia ma hydraulik montujący kocioł węglowy a jakie hydraulik montujący PC powietrze-woda . Z samochodem to jest tak .Miejscowy monter do węglówki może przyjść zaraz po nakarmieniu kur (nie płaci ZUSu). Kiedyś chciałem zlecić robotę takiemu miejscowemu -ale powiedział ,że nie "kuma jak to działa" A te markowe klucze to dla ciebie nie dla mnie.Dobrym kluczem nie poniszczę złączek.Jak kupię prasę za 4000 to masz gwarancje ,że każde połączenie jest 100% pewne. Jak kupie wykrywacz kabli , to masz prąd w gniazdach.(bo jak przewiercę to możesz sie nigdy nie dowiedzieć). Wiertnica sie przyda żeby było ładnie. To wszystko podnosi jakość ,ale do malucha nie zmieści się. Oczywiście instalacje klejone też działają i miedziano-cynkowe. Zamiast kupować taki sprzęt mógłbym pojechać na narty do Austrii albo ponurkować to Tajlandii. Ale ja dbam o jakość dla klienta. Ale masz wybór . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 12.02.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Powiedz mi hydrauli, czym się różni kotłownia PC od kotłowni na paliwa stałe? Niewiele się różni, więc dlaczego cena często jest dwa razy wyższa? Cena jest taka jaką gotów jest zapłacić klient. A czasami jest niższa niż za kotłownie na rabacie od pompy zarabiam więcej niż na rabacie od kotła. Czasem robimy w cenie pompy i jeszcze dajemy rabat. Bywa różnie . Jak mam 5 pomp do zamontowania w miesiącu to daje ceny zaporowe .A jak niema roboty to robię nawet po kosztach.To się nazywa rynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siner 23.02.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Witam serdecznie Ponieważ nie mam : siły, czasu, cierpliwości i chyba wystarczającej percepcji do przyswojenia wiedzy o pompach ( w innym temacie 740 stron różnych wniosków i spostrzeżeń)poszukuję mistrza świata i okolic do pomocy w wyborze pompy ciepła - myślałam o gruntowej ale..... może zamiast pionowej - pozioma. Poprosiłam dwie firmy o wycene gruntowej pionowej i ..... lipton. Myślałam, że jednak ceny nieco spadły a tu niespodzianka.Pierwsza wycena to 102 tys. za pompę Danfoss lub Vailant druga wycena to 89 tys + vat za pompe firmy vikersonn.Pomóżcie po głowa boli i spać nie mogę! A może olać pompę i tradycyjnie piec kondensacyjny ? Pozdrawiam Anka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 23.02.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Witam serdecznie Ponieważ nie mam : siły, czasu, cierpliwości i chyba wystarczającej percepcji do przyswojenia wiedzy o pompach ( w innym temacie 740 stron różnych wniosków i spostrzeżeń) poszukuję mistrza świata i okolic do pomocy w wyborze pompy ciepła - myślałam o gruntowej ale..... może zamiast pionowej - pozioma. Poprosiłam dwie firmy o wycene gruntowej pionowej i ..... lipton. Myślałam, że jednak ceny nieco spadły a tu niespodzianka. Pierwsza wycena to 102 tys. za pompę Danfoss lub Vailant druga wycena to 89 tys + vat za pompe firmy vikersonn. Pomóżcie po głowa boli i spać nie mogę! A może olać pompę i tradycyjnie piec kondensacyjny ? Pozdrawiam Anka Podaj więcej szczegółów bo ceny jak dla mnie kosmiczne . Jaka moc pompy , długość DZ itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.02.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Pomóżcie po głowa boli i spać nie mogę Może to co napisałem Tutaj : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172592-Pompy-Ciep%C5%82a-Ecopol-System&p=4586006&viewfull=1#post4586006 rozwieje przynajmniej część Twoich wątpliwości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.02.2011 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 re SinerPrzy tych cenach zainstaluj sobie komfortowy kocioł elektryczny z odpowiednią mocą za 3tys zł brutto, resztę włóż na lokatę i z odsetek płać za prąd - będziesz miała wyższy komfort (kocioł większej mocy), niższe koszty serwisowe (system bezobsługowy), w sumie eksploatacja nieporównywalnie tańsza (odsetki pokrywają koszt energii). Nie jestem sprzedawcą, wybór i tak należy do inwestora.re hydrauliodpowiedz proszę czy jest możliwość ustalenia rzeczywistej energii dostarczonej z pc do domu, czy zawsze jest tylko teoretyczna (cop podawany przez producenta pc), dlaczego nawet drogie pc nie mają w oprogramowaniu pokazanych kWh dostarczonych do układów grzewczych (chociaż pokazują bardzo dużo innych danych, tej najważniejszej zwykle brak), jeśli już ktoś chce sprawdzić to musi sobie zainstalować dodatkowe urządzenia pomiarowe. Dodam, że jak ogrzewam pomieszczenie tanim piecem akumulacyjnym to z dokładnością potrafię wykazać energię dostarczoną (zwykle sprawność jest równa 1). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.02.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 czy jest możliwość ustalenia rzeczywistej energii dostarczonej z pc do domu, czy zawsze jest tylko teoretyczna (cop podawany przez producenta pc), dlaczego nawet drogie pc nie mają w oprogramowaniu pokazanych kWh dostarczonych do układów grzewczych (chociaż pokazują bardzo dużo innych danych, tej najważniejszej zwykle brak), jeśli już ktoś chce sprawdzić to musi sobie zainstalować dodatkowe urządzenia pomiarowe. Tak jak piszesz - w większości pomp ciepła nie ma pomiaru mocy grzewczej. Jeżeli Inwestor widzi taką potrzebę zawsze można zainstalować dodatkowy ciepłomierz. Tylko w przypadku domów jednorodzinnych koszt takiego ciepłomierza (legalizowanego) to co najmniej kilkaset złotych. Za tę kwotę można np. przez cały rok mieć z pompy ciepła ciepłą wodę użytkową. Wybór należy do inwestora. Ale oczywiście są pompy ciepła, które maja wbudowany ciepłomierz, np. http://www.robmex.com.pl/pdf/cennik_pompy_ciepla_dimplex_2009-2010.pdf : LA 9TU 358520 Niskotemperaturowa, wysokowydajna pompa ciepła do ustawienia wolnego lub przy ścianie, zredukowane natęzenie hałasu, zintegrowany ciepłomierz, ( w komplecie ogranicznik prądu rozruchowego oraz menedżer pompy z kpl czujników) 7,6kW, cena netto : 32 500,00zł, cena brutto : 39 650,00zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.02.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 (edytowane) ok, dzięki jeśli są możliwości dokładnego pomiaru dostarczonego do domu, to czy którykolwiek producent gwarantuje cop dla -20stC, jeśli tak to jaki, przy jakim DZ? Jak już jestem w temacie to co powiecie o pracy w układzie ogrzewania 2 takich pc po 3600zł (łącznie 7kW), bo jak dla mnie to jest konkretna propozycja dobrej firmy za niewielkie pieniądze, działająca do -25stChttp://allegro.pl/ulrich-pompa-ciepla-woda-powietrze-0-85-3-5kw-hit-i1475659897.html Edytowane 23 Lutego 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.02.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 ok, dzięki jeśli są możliwości dokładnego pomiaru dostarczonego do domu, to czy którykolwiek producent gwarantuje cop dla -20stC, jeśli tak to jaki, przy jakim DZ? Jak już jestem w temacie to co powiecie o pracy w układzie ogrzewania 2 takich pc po 3600zł (łącznie 7kW), bo jak dla mnie to jest konkretna propozycja dobrej firmy za niewielkie pieniądze, działająca do -25stC http://allegro.pl/ulrich-pompa-ciepla-woda-powietrze-0-85-3-5kw-hit-i1475659897.html Akurat ten producent gwarantuje efektywną pracę pompy ciepła do temperatury -5 st. C: Poniżej tej temperatury wartość współczynnika COP spada drastycznie poniżej akceptowalnego poziomu. Pompa dalej będzie działać, ale jej samodzielna praca nie ma uzasadnienia ekonomicznego. Ten cytat dotyczy odnośnika 2), i skrzętnie został pominiety na aukcji Allegro . No i musisz się zastanowić jeszcze jak zabezpieczyć się przed sytuacją, gdy przy temperaturze zewnętrznej -20 st. C na kilka dni wyłączą Ci energię elektryczną. Producent gwarantuje niezamarznięcie wody nawet do -25 st. C, ale przy zachowanym obiegu wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.02.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 czy którykolwiek producent gwarantuje cop dla -20stC, jeśli tak to jaki, przy jakim DZ? Gwarantują to wszystkie glikolowe pompy ciepła oraz pompy ciepła gruntowe z bezpośrednim parowaniem. Oczywiście przy prawidłowo dobranym DZ. Z pomp ciepła powietrze-woda np. Zubadan : http://www.mitsubishi-electric.pl/index.php?page=produkt&subpage=714 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.02.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 aż ta drastycznie to nie, producent pc do podgrzewania wody w basenie gwarantował cop powyżej 2 dla -15stC przy tym samym czynniku chłodzącym, odcięcie prądu jest problemem wszystkich, ale jak praktyka pokazuje w drastycznych momentach ludzie radzą sobie bez prądu nawet ponad 2 tygodnie. Zapytałem o ocenę takiej oferty bo może być solidną konkurencją dla gruntowych pc, zwłaszcza że takie dwa kotły mogłyby przynosić spore oszczędności w kosztach eksploatacji (dom ma maksymalne zapotrzebowanie na energię tylko w niewielkiej części okresu grzewczego), zatem dwie pc pracowałyby rzadko jednocześnie. Ale jak zwykle do ostatecznej decyzji warto znać średnioroczny cop a tych informacji ciężko otrzymać od użytkowników pc, pozostają jedynie teoretyczne producenta. Taka jak w/w oferta jest poważną konkurencją dla użytkowników pieców akumulacyjnych (nawet tych z dynamicznym rozładowaniem), cena jest zachęcająca, a zwrot z inwestycji w ciągu kilku lat (nawet do 5). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.02.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 re HenoK wiesz jak to jest z DZ, już teraz niektórzy zamrażają swoje złoże -3,8stC, pewne jest że takie złoże będzie problem mocniej zmrozić, co oczywiście ma bezpośredni wpływ na osłabienie sprawności systemu (spada COP). Jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach, najważniejsze to zmniejszyć apetyt domu na energię, ale wówczas (dom pasywny) ludzie zamiast pchać kasę w drogie pc będą ogrzewać się suszarką do włosów, bo przy farelce może być za ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.02.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 wiesz jak to jest z DZ, już teraz niektórzy zamrażają swoje złoże -3,8stC, pewne jest że takie złoże będzie problem mocniej zmrozić, co oczywiście ma bezpośredni wpływ na osłabienie sprawności systemu (spada COP). To już praktycznie ostatni tydzień tak niskich temperatur, zresztą bardzo niskie są one tylko w nocy, a w dzień jest w zamian za to słonecznie. Praktycznie od początku marca znacznie spada zapotrzebowanie domu na ciepło do ogrzewania, a jednocześnie dłużej i wyżej świecące słońce szybko regeneruje DZ (wymiennik poziomy). Na początku kwietnia temperatury ujemne w DZ są już tylko wspomnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.02.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 aż ta drastycznie to nie, producent pc do podgrzewania wody w basenie gwarantował cop powyżej 2 dla -15stC przy tym samym czynniku chłodzącym, odcięcie prądu jest problemem wszystkich, ale jak praktyka pokazuje w drastycznych momentach ludzie radzą sobie bez prądu nawet ponad 2 tygodnie. Zapytałem o ocenę takiej oferty bo może być solidną konkurencją dla gruntowych pc, To nie chodzi o rodzaj czynnik chłodniczego w PCi, ale o jej konstrukcję, rodzaj układu chłodniczego (np. układ z wtryskiem gorącego gazu), układ odszraniania wymiennika. Jeżeli producent gwarantuje efektywną pracę pompy ciepła do temperatury -5 st. C i dodatkowo pisze ( http://www.fuego.pl/download/ulrich_hpw_danetech.pdf ) : Poniżej tej temperatury wartość współczynnika COP spada drastycznie poniżej akceptowalnego poziomu. Pompa dalej będzie działać, ale jej samodzielna praca nie ma uzasadnienia ekonomicznego. to komu chcesz wierzyć : producentowi, czy sprzedawcy ? O zamarznięcie nie muszą się martwić użytkownicy PCi PW typu split. tam na zewnątrz nie ma wody, tylko czynnik chłodniczy. W tym wypadku w jednostce zewnętrznej występuje woda, która przy niskich temperaturach i braku obiegu prędzej, czy później zamarznie. Nie bez powodu to rozwiązanie jest tak tanie. W podobnej, a nawet jeszcze niższej cenie możesz kupić PCi PW do podgrzewania wody w basenie. Tylko one z założenia w zimie nie są używane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts