Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pompy ciepła

kim1980

Recommended Posts

nie myślałem o wypełnieniu takiego układu wodą, ale glikolem, taka pc lub dwie ogrzewałyby bufor. Przyznam się, że rozpatruję system ogrzewania w dużym mieszkaniu gdzie obecnie są piece akumulacyjne, mam na myśli zasilanie z takiego bufora kilku małych klimakonwektorów i zbiornika cwu. Oczywiście z wiadomych względów DZ gruntowe odpada jak również ważny jest krótki okres zwrotu z takiej inwestycji, cena takich pc jest już do zaakceptowania. Edytowane przez kbab

• Odpowiedzi 309
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie myślałem o wypełnieniu takiego układu wodą, ale glikolem, taka pc lub dwie ogrzewałyby bufor. Przyznam się, że rozpatruję system ogrzewania w dużym mieszkaniu gdzie obecnie są piece akumulacyjne, mam na myśli zasilanie z takiego bufora kilku małych klimakonwektorów i zbiornika cwu.

No to w kosztach uwzględnij jeszcze niemały koszt glikolu (kilkaset litrów do bufora i instalacji c.o.) albo dodatkowych wymienników ciepła, pomp obiegowych, itp.

To co miało być tanie i proste robi się drogie i skomplikowane.

Edytowane przez HenoK

Podaj więcej szczegółów bo ceny jak dla mnie kosmiczne . Jaka moc pompy , długość DZ itp.

Więc tak:

Jeśli chodzi o sam dom to ma być parterówka o powierzchni 300 metrów - poddasze nieużytkowe. Zamierzamy zrobic antresolę nad 2 pomieszczeniami i lekko wychodzącą nad salonem ( nie wiem czy wliczyć powierzchnię podłogi antresoli do powierzchni domu). Salon o powierzchni 50 metrów i wysoki na ok 6.50m, część budynku to otwarte przestrzenie i tam planuję zrobić podłogówkę. w pomieszczeniach zamknietych jak sypialnie grzejniki niskotemperaturowe. Mieszkańców 6. Pompa ma grzać również wodę.

Co do ścian to planowałam porotherm lub maxa a ocieplic standardowo ( tak jak wymaga pompa). Ponieważ poddasze będzie pełniło funkcję graciarni ocieplimy strop.

Nie wiem co jeszcze powinnam napisać. Może wielkość działki tez ma znaczenie ? - więc jest to 1250m2. Grunt nasypowy - woda na głębokości 2.5-2.6

Jeśli chodzi o wyceny to budzi moje wątpliwości samo wyliczenie mocy pompy. Jedni twierdzą że 16KW to wystarczająca moc inni że ok 19KW powinno dać radę.

Przedstawione mi wyceny dotyczą pomp o innej mocy.

Pierwsza wycena:

Vikersonn Bjorn 18KW - 22.400

Zestaw instalacyjny dolnego żródła oraz instalacja pompy -2.990

System odwiertów dolnego żródła 305 metrów -27.450

Ogrzewanie podłogowe i ścienne Rehau dla domu 350 metrów - 29.750

Zestaw instalacyjny CO -1.990

Zasobnik Vikersonn 300 litrów na ciepłą wodę - 3.200

Zestaw instalacyjny CWU - 1.090

razem wychodzi -88.870 + vat

Druga wycena:

Tu zestawienie kilku pomp do wyboru:

Nibe Biawar 1145 moc 17 KW zasobnik 300l zewn. cena brutto 34.069

Danfoss H Opti pro 16 moc 15,3 KW zasobnik 180 l wewn. cena brutto 35.545

Danfoss DHP - L 16 moc 15,1 KW zasobnik 300 l zewn. cena brutto 29.589

Junkers TE 170-1 moc 16,7 KW zasobnik 300 l zewn. cena brutto 34.599

Vaillant VWS 171/2 moc 17,3 KW zasobnik 300l zewn. 33.482

i teraz reszta

chłodzenie 5.757,48

odwierty 400 metrów 32.400

ogrzewanie podłogowe i grzejnikowe 31.289,76

zasobnik ACV ze stali nierdzewnej pojemność 320 litrów płaszczowy 3.611,52

no i jak ?

nie karzcie mi tego znowu pisać !!! :(

re Siner

taki dom może mieć spory apetyt na energię (nie masz wyliczeń OZC?), przedstawione propozycje są dość kosztowne, osobiście poszedłbym w mocniejsze pc kanałowe w klimatyzacji lub mocniejszą solidną P-W, np taką (jest sporo tańsza)

http://allegro.pl/pompa-ciepla-powietrze-woda-stal-nierdzewna-25kw-i1434519414.html

25kW to nie kilkanaście, producent cop 1,5+1,8 (zależy od temp na wyjściu) zapewnia dla -20stC

kbab nie przeczytałeś ze zrozumieniem .Ta pompa P-W daje 6 kW 9dla -20C) ,a nie 25 kW.

Potrzebujesz 3 szt , a to same agregaty .ja montuje PC P-W

Takie rozwiązanie w oparciu o dwie pompy u mnie kosztowało by więcej na pompach Fujotsu HP 2 szt (Razem20 kW dla -20C).

Koszt to około 90 tyś zł z podłogówka

W ofercie na Allegro jest wykres z mocą

re Siner

taki dom może mieć spory apetyt na energię (nie masz wyliczeń OZC?), przedstawione propozycje są dość kosztowne, osobiście poszedłbym w mocniejsze pc kanałowe w klimatyzacji lub mocniejszą solidną P-W, np taką (jest sporo tańsza)

http://allegro.pl/pompa-ciepla-powietrze-woda-stal-nierdzewna-25kw-i1434519414.html

25kW to nie kilkanaście, producent cop 1,5+1,8 (zależy od temp na wyjściu) zapewnia dla -20stC

Nie bardzo wiem o czym piszesz - nie rozumiem tych skrótów.

Powiem o co mi chodzi.

Ponieważ mam 4 dzieci koszty utrzymania rodziny są ogromne a zarobki nie.Chcę mieć urządzenie które pozwoli nam w miarę tanio ogrzać dom.

Słyszałam, że pompy gruntowe pionowe są najbardziej wydajne. W zasadzie to nie bardzo wiem jaka jest różnica pomiędzy pionową a poziomą ( oprócz ceny).

Jeśli chodzi o mój stosunek do firm takich jak zaproponowałeś to powiem szczerze boję się. Trudno mi zaufać takim garażowym produkcjom.

Wiem, że produkty znanych firm są droższe ale ufam ich doświadczeniu( zwłaszcza skandynawom - ze względu na podobny klimat do naszego).Mają większy budżet na badania, innowacje, lepsze podzespoły itp.

Podczas instalacji zaoszczędzę parę groszy a później okaże się że coś nie gra a firma upadła i słuch o niej zaginął.

Potrzebny mi ktoś kto powie jaka pompa, zrobi kalkulację.

Nie muszę znać budowy pompy żeby ją kupić.

Co to jest temperatura na wyjściu? Co to jest OZC ? Czym różni się pompa gruntowa pionowa od poziomej ?

Przepraszam, ze zadaję pewnie głupie pytania ale w temacie pomp dopiero od niedawna buszuję i jeszcze wiele nie wiem.

Zaproponujcie coś.

A i jeszcze jedno. Szukam sensownej firmy która jest autoryzowanym przedstawicielem i zrobi instalację.

Zadzwoniłam niby do takich od Vailanta - i sympatyczny Pan w słuchawce zażyczył sobie ode mnie 1000 zł za to że łaskawie zrobi mi wycenę i złoży ofertę! Jakaś porażka.

ups, ok - zacznijmy od początku, OZC to program do wyliczenia zapotrzebowania domu na energię cieplną, jego wynik podany w kWh/m2 określa ile energii w roku dom potrzebuje, od tego zależy moc pieca, oraz szacunkowy koszt ogrzewania. Kolektor pionowy to głębokie dziury w ziemi, przez które pc odbiera ziemi ciepło, poziome to zakopane rury ok2 m pod powierzchnią ziemi, służą do tego samego (tu uwaga, dla tej mocy potrzebujesz co najmniej działkę 1500m2, zależy od gruntu bo może być sporo więcej). Jak byłoby taniej napisałem na poprzedniej stronie, jeśli zastanawiasz się nad ofertami ok 100k zł, to nie licz na to, że eksploatacja takich systemów będzie tania, jeśli taką inwestycję zamierzasz używać przez kilkadziesiąt lat to musisz brać pod uwagę jego specjalistyczną obsługę, oraz naprawy pogwarancyjne, a te na pewno nie będą tanie, ale o tym zdecydujesz sama. Edytowane przez kbab

ups, ok - zacznijmy od początku, OZC to program do wyliczenia zapotrzebowania domu na energię cieplną,.

W kwestii formalnej. OZC to nie program, tylko Obliczeniowe Zapotrzebowanie na Ciepło. To ze wiekszosc programów komputerowych wspomagajacych obliczanie OZC ma akurat ten skrot w nazwie, to inna para kaloszy. Jak ktos umie, to OZC domu policzy na liczydle, bez komputera. Choc owszem, programy pewnie przyspieszaja/wspomagaja takie obliczenia dosyc drastycznie.

marcin

Jeśli chodzi o wyceny to budzi moje wątpliwości samo wyliczenie mocy pompy. Jedni twierdzą że 16KW to wystarczająca moc inni że ok 19KW powinno dać radę.

:(

nie wiem jak chcesz ocieplać, ale jak na dzisiejsze czasy to trochę duże moce tych pomp Ci wychodzą - czyli jak rozumiem spore zapotrzebowanie budynku (to znaczy tym firmom które robiły wycenę tak wyszło)...

takie duże pompy powodują dużą długość odwiertów (400 m na 17 kW to lekka przesada ) i stąd ogromna cena za inwestycję....

trzeba uczciwie przeliczyć OZC i dopiero podjąć decyzję o mocy PC i grubości docieplenia

Ja też mam 300m2 do ogrzania , moja pompa ma 14kW , z OZC wyszło że wystarczy 10,5kW , ale wiadomo ... wyliczenia a rzeczywistość to dwie różne sprawy . Jeśli chcesz tanio ogrzewać dom to najpierw zainwestuj w dobre ocieplenie a nie jakiś tam standardowe , wtedy moc pompy będzie mniejsza a zarazem koszty instalacji też.

ups, ok - zacznijmy od początku, OZC to program do wyliczenia zapotrzebowania domu na energię cieplną, jego wynik podany w kWh/m2 określa ile energii w roku dom potrzebuje, od tego zależy moc pieca, oraz szacunkowy koszt ogrzewania. Kolektor pionowy to głębokie dziury w ziemi, przez które pc odbiera ziemi ciepło, poziome to zakopane rury ok2 m pod powierzchnią ziemi, służą do tego samego (tu uwaga, dla tej mocy potrzebujesz co najmniej działkę 1500m2, zależy od gruntu bo może być sporo więcej). Jak byłoby taniej napisałem na poprzedniej stronie, jeśli zastanawiasz się nad ofertami ok 100k zł, to nie licz na to, że eksploatacja takich systemów będzie tania, jeśli taką inwestycję zamierzasz używać przez kilkadziesiąt lat to musisz brać pod uwagę jego specjalistyczną obsługę, oraz naprawy pogwarancyjne, a te na pewno nie będą tanie, ale o tym zdecydujesz sama.

Wiem wiem - nie jestem blondynką :)

O odwiertach wiem, wiem co to dolne źródło a skrót OZC to nic innego jak świadectwo energetyczne.

To o co w końcu chodzi z tą pompa - brać czy nie!

Wszystko kosztuje lub obsługa jest utrudniona.

W naszym przypadku piec na paliwa typu węgiel, groszek, pelety, słomę czy chrust nie wchodza w grę bo nie będziemy mięli gdzie składować. Pozostaje nam pompa, piec kondensacyjny, kominek z płaszczem wodnym.

Pierwszym moim pomysłem była instalacja kombinowana tzn. piec kondensacyjny zintegrowany z kominkiem z płaszczem wodnym. Widząc rachunki mojego ojca za gaz przeraziłam się - 9 tys za samo ogrzewanie i ciepłą wodę a gdzie reszta ?

Pomyślałam więc o pompie. Zgoda to spory wydatek ale skoro pozwoli mi zmniejszyć koszty to czemu nie. Cały czas zastanawiam się o co chodzi. Skoro pompa pozwala oszczędzić i wszystko jest super to skąd te rozważania nad opłacalnością i sensownością wyboru.

No Panowie jak to jest ?

Ja też mam 300m2 do ogrzania , moja pompa ma 14kW , z OZC wyszło że wystarczy 10,5kW , ale wiadomo ... wyliczenia a rzeczywistość to dwie różne sprawy . Jeśli chcesz tanio ogrzewać dom to najpierw zainwestuj w dobre ocieplenie a nie jakiś tam standardowe , wtedy moc pompy będzie mniejsza a zarazem koszty instalacji też.

Na jaka głebokosc robili odwirty ?

Jakie masz ocieplenie? Jaki rodzaj domu ?

Wiem wiem - nie jestem blondynką :)

No Panowie jak to jest ?

śpieszę z odpowiedzią, krótkowzroczność to się nazywa ;) ludzie liczą koszy początkowe, moja koleżanka która wlaśnie się budujee stwierdziła, podłogówka droga, tansze kaloryfery, pompa - droga tańszy piec. fakt za PC w momencie montażu zapłacisz więcej ale poźniejsze koszty są zdecydowanie niższe niż przy innych ogrzewaniach. Sąsiad ma gaz i dom o podobnych wymiarach koszt 1200mc +2metry drzewa do kominka.

re Siner

mówisz 9000zł za gaz Cię przeraża, wg moich wyliczeń z faktur za 2010r za 1kWh w gazie płaciłem 0,2250zł. Zatem w domu Twojego ojca zapotrzebowanie na energię na ogrzewanie i cwu to 40 000 kWh rocznie (to dużo), od razu przy pc cop=3 ojciec potrzebowałby 13333 kWh po 40gr (średnia cena z taryfy G12) zapłaciłby 5333zł tj, sama oceń czy warto na miejscu Twojego ojca wydać taką kase na pc. Osobiście zacząłbym od ocieplenia i ograniczenia strat ciepła - tj radykalnie zmniejszyć zapotrzebowanie na energię. Kominek ma zarówno sporo zwolenników jak i przeciwników, ja należę do tych pierwszych, jest to obecnie najtańsze źródło ciepła. O kosztach eksploatacji systemów przy różnych nośnikach energii sporo mówi mój kalkulator, po wstawieniu zapotrzebowania, ceny nośnika i sprawności kotła otrzymasz roczny koszt eksploatacji i cenę jednostkową, niżej można wyliczyć okres zwrotu z inwestycji w pc (oczywiście dane analizowanych systemów trzeba zaktualizować wg swoich), zapraszam na str

https://spreadsheets.google.com/ccc?key=tQAmsjRNiB2P61uI816EQwg&authkey=CPfu-_8B#gid=0

Edytowane przez kbab

Sąsiad ma gaz i dom o podobnych wymiarach koszt 1200mc +2metry drzewa do kominka.

dom jak w stopce, za ostatni rok za 21000 kWh zapłaciłem 3473,94 (tu nie ma około, jest wg faktur), w tym jest wszystko, bez prądu (nim nie ogrzewam) 2233,03zł, w tym ogrzewanie, cwu, gotowanie, mam stary piec gazowy, ale gazu zużywam tylko ok 600m3 rocznie, drewna 6mp.

Edytowane przez kbab