Siner 23.02.2011 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 dom jak w stopce, za ostatni rok za 21000 kWh zapłaciłem 3473,94 (tu nie ma około, jest wg faktur), w tym jest wszystko, bez prądu (nim nie ogrzewam) 2233,03zł, w tym ogrzewanie, cwu, gotowanie, mam stary piec gazowy, ale gazu zużywam tylko ok 600m3 rocznie, drewna 6mp. To w końcu jak ogrzewasz dom bo jakoś się pogubiłam. A dla zainteresowanych rzuty mojego przyszłego domu. Zaznaczam że to co jest za siłownią obcinamy, zmieniamy przez to dach, zmieni się też troszkę układ pomieszczeń no i totalnie elewacja. Ma być prosto i nowocześnie. Zapraszam do obejrzenia. http://www.horyzont.com/projekt/pokaz/REMIK/0/262 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Phant0mas 23.02.2011 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Sinertez mam dom 300m2, salon z antresola na ponad 6m wysokosci, duze przeszklenia. PCi 16kW odwierty 3 x 100m. Na dzialce 1000m2 + dom kolektor poziomy sie nie zmiescil. Taka pompa wyszla z OZC. Zeby cokolwiek mowic o mocy PCi musisz znac zapotrzebowanie na cieplo. Pamietaj, ze tu duza role bedzie grala kubatura domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siner 23.02.2011 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Siner tez mam dom 300m2, salon z antresola na ponad 6m wysokosci, duze przeszklenia. PCi 16kW odwierty 3 x 100m. Na dzialce 1000m2 + dom kolektor poziomy sie nie zmiescil. Taka pompa wyszla z OZC. Zeby cokolwiek mowic o mocy PCi musisz znac zapotrzebowanie na cieplo. Pamietaj, ze tu duza role bedzie grala kubatura domu. Według jakiego projektu budowaliście dom? Ile wam wychodzi rocznie za pompę? Jesteś zadowolony z pc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Phant0mas 23.02.2011 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Siner Jestem na etapie wykanczania (oswietlenie, drzwi wewnetrzne, zabudowa kuchni itp) wiec kosztow rocznych nie moge podac bo jeszcze nie mieszkamy. Jak zapytasz za rok to wtedy bede mogl cos konkreniejszego powiedziec. Projekt domu to Dom w Pigwowcach (Archon) z wlasnymi "wariacjami" PCi grzeje i daje rade. Na poczatku 2010 roku suszylismy dom (swieze tynki, posadzki itd) wiec rchunki potrafily siegnac 800 zl/mc Obecnie utrzymujemy 20st i srednio wychodzi 450-550 za miesiac. DZ nie spadlo ponizej 4st (zasluga gliniastego terenu) Bezobslugowo i co najwazniejsze klient (czyt. ja) zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 24.02.2011 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 (edytowane) kbab nie przeczytałeś ze zrozumieniem .Ta pompa P-W daje 6 kW 9dla -20C) ,a nie 25 kW. Potrzebujesz 3 szt , a to same agregaty .ja montuje PC P-W Te 6kW mocy, to do temperatury GZ 50 st. C. Dla podłogówki będzie to już 7kW. Ta powietrzna PCi powinna sobie poradzić z grzaniem domu do temperatury ~-10 st. C. W takich warunkach straty cieplne domu zrównają się z jej mocą. Nie wiemy w jakiej strefie klimatycznej ma być ona zamontowana. Jeżeli nie jest to jakiś "biegun zimna", to dodając do niej grzałki lub kocioł elektryczny można by zaryzykować jej zastosowanie. Dni ze średnia temperaturą dobową poniżej -10 st. C jest u nas naprawdę niewiele. Jeżeli w tym domu ma być kominek, a nawet dwa (ten dom to właściwie bliźniak), to można by nawet z tych grzałek zrezygnować licząc się z obowiazkowym grzaniem kominkiem w najchłodniejsze dni. Jednak również zwrócę uwagę na możliwość zmniejszenia zapotrzebowania na moc do ogrzewania (lepsza izolacja ścian, posadzki i stropu, lepsza stolarka okienna, rolety lub okiennice, wentylacja z odzyskiem ciepła). Edytowane 24 Lutego 2011 przez HenoK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 24.02.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Pierwszym moim pomysłem była instalacja kombinowana tzn. piec kondensacyjny zintegrowany z kominkiem z płaszczem wodnym. Drewno do kominka tez treba skladowac, a na pewno zajmnie nie mniej miejsca niz wegiel czy ekogroszek. Widząc rachunki mojego ojca za gaz przeraziłam się - 9 tys za samo ogrzewanie i ciepłą wodę a gdzie reszta ? Pomyślałam więc o pompie. Zgoda to spory wydatek ale skoro pozwoli mi zmniejszyć koszty to czemu nie. Cały czas zastanawiam się o co chodzi. Skoro pompa pozwala oszczędzić i wszystko jest super to skąd te rozważania nad opłacalnością i sensownością wyboru. No Panowie jak to jest ?Jak Twoj ojciec placi 9tys za ogrzewanie gazowe, to albo ma duzy dom, albo kiepsko ocieplony. Co wiecej, majac pompe ciepla gruntowa, zaplacicl by okolo polowy tej kwoty. A byc moze ciut wiecej. W skrocie. Jak bedziesz mial dobrze zaizolowany dom, to dzieki temu PC bedzoie chodzila w duzej mierze w nocy w taniej taryfie. Mozesz wtedy w przyblizeniu liczyc, ze rachunek za ogrzewanie PC bedzie wynosil 50% tego co kosztowalby gaz do ogrzania tego samego domu. Jesli dom bedzie kiepsko zaizilowany, to wiecej bedziesz grzac w drogiej taryfie (slabiej bedzie tzymal cieplo), i wtedy koszt uzytkowy PC bedzie wiekszy niz 50% gazu. Jak ktos tu pisze o rachunkach za PC za sezon 1500PLN, to nie znaczy ze Twoj dom tyle samo zuyzje. Policzenie OZC to podstawa. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.02.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 dzięki HenoK, jakoś ta dygresja hydrauli mi uleciała, za to teraz do tego się odniosę. Te problemy dotyczą nie tylko użytkowników P-W. Odbijając piłeczkę hydrauli wylicz proszę moc pc gruntowej przy mocno wyziębionym DZ (niektórzy mają problem bo po prostu źle wyliczone), kiedy cop spada poniżej 2?? Wówczas dostarczana moc do domu to jedynie niespełna dwukrotna moc pobierana, zatem pc o mocy 16kW (producent optymistycznie liczy cop =4) w takich warunkach dostarcza jedynie niespełna 8kW - czy wtedy również zaproponujesz instalację takich dwu pc? Kilkakrotnie wspominałem, że kocioł elektryczny jest bardziej komfortowy - właśnie to miałem na myśli, że w ekstremalnych warunkach - TAKIEMU NIGDY MOCY NIE ZABRAKNIE.re Siner, gratuluję wyboru - bardzo ładny, wygodny dom, co do pc to poczytaj również opinie tych którzy się na niej zawiedli. Trochę dziwne jest Twoje podejście do tematu, jesteś oburzona, że "Zadzwoniłam niby do takich od Vailanta - i sympatyczny Pan w słuchawce zażyczył sobie ode mnie 1000 zł za to że łaskawie zrobi mi wycenę i złoży ofertę! Jakaś porażka" Nie wnikasz w to dlaczego? Przecież to proste - za darmo robiliby tylko wyceny, mieliby z tym najwięcej roboty - a zleceń na wykonawstwo - dokończ sama. Oferta w okolicy 100k jest skierowana do wybranych klientów, jak wynika z wypowiedzi innych zadowolonych to swoje pc zainstalowali za 17/20tys zł, jak widać efekty czasem (mówię o kosztach eksploatacji) potrafią sporo przewyższyć te pierwsze. Życzę abyś dokonała dobrego wyboru i dołączyła do tych szczęśliwych użytkowników pc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 24.02.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Według jakiego projektu budowaliście dom? Ile wam wychodzi rocznie za pompę? Jesteś zadowolony z pc? Nie kombinuj !!! , zapytaj projektanta waszego domu jakie jest jego zapotrzebowanie na ciepło , jak nie wie to niech wyliczy . Mając te dane będzie można określić jaka pompa , jakie DZ itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.02.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 (edytowane) Konkurencją dla cwu z gazu jest propozycja pc hydrauli za 6k, ja osobiście poszedłbym dalej i skorzystał z oferty Hewalexu i zainstalował pc+solary (maja takie niedrogie zestawy) - wówczas liczyłbym na roczny koszt cwu poniżej 300zł, chociaż te drugie mają na FM również zagorzałych przeciwników - jestem ich zwolennikiem, bo za te kWh nie płacę rachunków.Odniosę się jeszcze do składnika 1 oferty Siner"Ogrzewanie podłogowe i ścienne Rehau dla domu 350 metrów - 29.750"sama zaproponowała taki system, czy jest to "dobra" wola instalatora? Wg mnie jest to wybieg aby dodatkowo zabezpieczyć się na w/w "ekstremalne warunki". System taki osiągnie wyższy cop, ponieważ będzie mógł pracować dla niższej temp GZ, np zamiast 50stC na 35stC (wynika to z mocy przewymiarowanych grzejników), za to producent "Vikersonn Bjorn" unika podania w oprogramowaniu rzeczywistego cop - a przecież do jego wyliczenia potrzeba jedynie temp zasilania GZ, jej powrotu oraz przepływ nośnika (zwykle te dane są w oprogramowaniu) - wystarczy je tylko wykorzystać. Edytowane 24 Lutego 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 24.02.2011 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Konkurencją dla cwu z gazu jest propozycja pc hydrauli za 6k, ja osobiście poszedłbym dalej i skorzystał z oferty Hewalexu i zainstalował pc+solary (maja takie niedrogie zestawy) - wówczas liczyłbym na roczny koszt cwu poniżej 300zł, chociaż te drugie mają na FM również zagorzałych przeciwników - jestem ich zwolennikiem, bo za te kWh nie płacę rachunków. Za energię wyprodukowaną przez solary rzeczywiście nie płacisz rachunków, ale za same solary zapłaciłeś niemałą kwotę. Jak policzysz ile za tą energię wyprodukowaną przez solary zapłaciłbyś w przypadku zastąpienia ich pompą ciepła to trochę inaczej to wygląda. Mam porównanie, bo mam zarówno kolektory słoneczne, jak i pompę ciepła. Pompa ciepła podgrzewa ciepłą wodę tylko w 2 taryfie. Osiagą przy tym COP=3,0, czyli podgrzanie 200litrów wody w ciągu doby kosztuje mnie ~1zł. Rocznie byłby to koszt <400zł. Jaką część tej kwoty mogą zastąpić mi kolektory słoneczne? W najlepszym przypadku ~60%, zużywając przy tym kilkadziesiąt kWh energii elektrycznej. Roczny zysk z tytułu dołożenia do PC kolektorów słonecznych wyniesie więc ~200zł. Kolektory słoneczne, rurki, pompa obiegowa, montaż, glikol i dodatkowa wężownica w podgrzewaczu, to koszt min. 4tys. zł. Zwrot samego kapitału włożonego w tę inwestycję nastąpi więc po 20 latach. Natomiast kolektory słoneczne są mogą być dobrym uzupełnieniem instalacji ciepłej wody w przypadku ogrzewaniem jej kotłem na paliwo stałe, czy energią elektryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.02.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 (edytowane) Kiedyś te relacje (jak instalowałem - wtedy trochę zaszalałem) były rzeczywiście niekorzystne, ale dzisiaj można liczyć na dofinansowanie takiego systemu - warto o ty przynajmniej wiedzieć. Zauważ, że moja wypowiedź jest tylko uzupełnieniem tej wyżej, tam jest jedynie propozycja "bezkonkurencyjnego" systemu gazowego. Wracając do Twoich kosztów to bez solarów pewnie nie zmieściłbyś się w 70kWh/m2. Edytowane 24 Lutego 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 24.02.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 i zainstalował pc+solary (maja takie niedrogie zestawy) - chociaż te drugie mają na FM również zagorzałych przeciwników - jestem ich zwolennikiem, bo za te kWh nie płacę rachunków.. To nie sa przeciwnicy, tylko ludzie ktorzy potrafia liczyc. Przy cenie solarow i naslonecznieniu w PL, to jest marny pomysl. Lepiej jest jak ktos Ci te solary (gmina, UE) zasponsoruje,. Wtedy to wyglada lepiej. A juz łaczenie solarow z PC, ktora stosunkowo tanio produkuje cieplo, to jest cos czego nie pojmuje. Solar w PL, to troche jak samochod, ktory jadac z gorki wylacza silnik i nic nie pali. Tylko ile drog jest "z gorki" marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.02.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Kiedyś te relacje (jak instalowałem - wtedy trochę zaszalałem) były rzeczywiście niekorzystne, ale dzisiaj można liczyć na dofinansowanie takiego systemu - warto o ty przynajmniej wiedzieć. Zauważ, że moja wypowiedź jest tylko uzupełnieniem tej wyżej, tam jest jedynie propozycja "bezkonkurencyjnego" systemu gazowego. Wracając do Twoich kosztów to bez solarów pewnie nie zmieściłbyś się w 70kWh/m2. Tylko zapominasz o corocznym serwisie, który w przypadku unijnych dotacji jest podobno obowiązkowy i kosztuje około 150zł. Zapominasz również o tym że co kilka lat należy wymienić glikol. Ten zysk z solarów który wyliczył HenoK dla pompy ciepła redukuje się do 0 a czasami trzeba będzie do tego dopłacić. Solary przy PC to zły pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 24.02.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Wieśman zaleca połączenie solarów z pompą ciepłą nie tyle aby wyszło taniej co by zapewnić "oddychnięcie" PC, co by się tak często nie musiała uruchamiać.Jak komuś na tym nie zależy to nie warto montować solarów razem PC. Moim zdaniem to się montuje albo jedno albo drugie. Razem to trochę przerost formy nad treścią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.02.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 (edytowane) Tylko zapominasz o corocznym serwisie, który w przypadku unijnych dotacji jest podobno obowiązkowy i kosztuje około 150zł. Zapominasz również o tym że co kilka lat należy wymienić glikol. Ten zysk z solarów który wyliczył HenoK dla pompy ciepła redukuje się do 0 a czasami trzeba będzie do tego dopłacić. Solary przy PC to zły pomysł. Sam montowałem solary, ponad 7 lat chodzą na tym samym glikolu, na serwis w tym czasie wydałem 0zł. Przypomnij ile Ty wydajesz na serwisowanie swojego systemu bo nie mogłem tego się doszukać? Jakie "dopłacić" już kiedyś udowodniłem Ci, że za podgrzanie cwu z solarów w układzie grawitacyjnym nic nie zapłacisz - jest to jedyny znany mi przypadek przypadek, Edytowane 24 Lutego 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.02.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Bo Wieśman wciska wszystko co można sprzedać. Koledze do podłogówki dołożyli bufor. kiedy go spytałem po co, to podobno odpowiedzieli mu że tak lepiej. Miał już oczywiście zamontowane na dach uchwyty do kolektorów bo powiedzieli mu że tak lepiej. I jak tu nie mieć alergii do takiej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.02.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Sam montowałem solary, ponad 7 lat chodzą na tym samym glikolu, na serwis w tym czasie wydałem 0zł. Przypomnij ile Ty wydajesz na serwisowanie swojego systemu bo nie mogłem tego się doszukać? 0zł No w tematach o solarach mówi się że glikol należy co kilka lat wymienić. Zresztą to jest dla mnie oczywistość. To że ty nie płacisz za serwis nie oznacza że w przypadku dotacji takiego serwisu nie będziesz miał w umowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.02.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 (edytowane) No w tematach o solarach mówi się że glikol należy co kilka lat wymienić. Zresztą to jest dla mnie oczywistość. To że ty nie płacisz za serwis nie oznacza że w przypadku dotacji takiego serwisu nie będziesz miał w umowie. Uzupełnij proszę wypowiedź o serwisie gruntowych pc, czy w niej glikol też trzeba wymienić, ile kosztuje roczny serwis pc, co mówią ich użytkownicy na temat napraw gwarancyjnych i po gwarancji, czy w umowie zawarty jest serwis? Nie odbierz tego jako chęć zaglądania do Twoich rachunków, wiem że tego nie znosisz. Edytowane 24 Lutego 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.02.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Dlaczego nie znoszę??? Czy ja kiedyś czegoś ci nie podałem?Serwisować nie trzeba. Nie ma po co. PC to taka lodówka tylko o znacznie większej mocy;)Glikol w PC pracuje na znacznie mniejszych różnicach temperatur i nawet w przypadku jego starzenia nie powinno nigdy dojść do tego by zamarzł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 24.02.2011 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Wieśman zaleca połączenie solarów z pompą ciepłą nie tyle aby wyszło taniej co by zapewnić "oddychnięcie" PC, co by się tak często nie musiała uruchamiać.Przy poprawnie dobrane instalacji PCi i przygotowania ciepłej wody pompa ciepła na potrzeby przygotowania cwu włącza się jeden lub dwa razy w ciągu doby. Ale jak ktoś do instalacji z PCi podłączonej do podłogówki projektuje bufor, to trudno się dziwić, że mu się PCi za często włącza ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts