Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pompy ciepła

kim1980

Recommended Posts

jedyne serwisowanie w przypadku PC, to takie, które dotyczy każdej innej kotłowni..w PC nie ma raczej co serwisowac...

tak tylko nieśmiało zapytałem, bo Liwko mówi o umowie z obowiązkowym serwisem solarów

re Liwko - przypominam rozmowy na temat faktur za energię. Odnośnie solarów to nie zauważyłem jakichś nieprawidłowości, chociaż wypadałoby spuścić glikol i przepłukać układ, może wiosną wymienię na wodę, a przed zimą zaleję glikol (oczywiście po sprawdzeniu jego dalszej przydatności).

• Odpowiedzi 309
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

moja koleżanka która wlaśnie się budujee stwierdziła, podłogówka droga, tansze kaloryfery,

To ci dopiero koleżanka... 1 grzejnik kosztuje koło 300-400złdo tego termostat za 50zł, a za tą cenę można kupić 150-200m rurki pex z wkładką alu, która ogrzeje tą samą lub większą powierzchnię. Wylewki i styropian pod podłogą też będzie musiała zrobić, więc trudno to wliczać w podłogówkę. Układanie rurek też nie może kosztować 200zł/h pracy układacza, więc ciekaw jestem skąd jej to się wzięło. Ale to w sumie jej sprawa, więc niech ma gorzej w tej samej cenie ;-)

rwxw czasami są tacy ludzie którzy mają klapki na oczach i ciężko ich przekonac do czegokolwiek. Moji sąsiedzi patrzyli się na nas jak nadurni jak mówiliśmy o swoim ogrzewaniu na etapie montowania pompy. Czasami wpadą do nas sprawdzić czy ciepło, spytają o rachunki i nie wierzą ;)))

inna sprawa to brak kaloryferów, kanapa stoi pod oknem, gdyby był tam kaloryfer to w tym miejscu stać by nie mogła...

A'propos rachunków:

Postanowiłem jednak nie wyważać otwartych drzwi i poszedłem na łatwiznę:

Po podstawieniu danych do symulatora Daikina średnioroczne COP w wariancie pesymistycznym wyniosło 2,1. Niestety mieszkam nad morzem a na Śląsku i teraz widzę, że akurat w tym przypadku robi to wielką różnicę (na morzem średnioroczny COP wyniósłby ok. 2,5).

To wynik potwierdzający moje początkowe obawy i na dzień dzisiejszy przechyla szalę na rzecz... no właśnie tu pojawia się problem... ;(

Jeśli wrócę teraz do OZC i podstawię bardziej skuteczne ocieplenie, to tym bardziej będę miał zagwozdkę.

A mogło być tak pięknie...

ja nie mam gruntówki, mam P-W, nie mam też żadnego innego źródła ciepla typu kominek. Ciężko mi uwierzyć że ktoś pali w kominku tylko dla przyjemności ;)))

Dlaczego? Na mnie już kiedyś napadli że skoro mam kominek to powinienem w nim palić:D A ja im na złość, że nie będę:D

Od początku września tak z dziesięć razy do kupy by się zliczyło, po 3h. Większe z niego straty niż zyski ale mam to w ...

ja nie mam gruntówki, mam P-W, nie mam też żadnego innego źródła ciepla typu kominek. Ciężko mi uwierzyć że ktoś pali w kominku tylko dla przyjemności ;)))

No to powinienem Cie zadziwic....

Ja pale w kominku dla przyjamnosci, czasem gdy napale to wystarcza mi 1-2 drewna i tli sie powolutku.

Oczywiste jest ze dom dogrzewa sie w ten sposob, nie zaprzeczam, ale nie jest to konieczne dla komfortu cieplnego w moim domu.

Ba, nie chce mi sie rabac drewna, rozpalac i co gorsze pozniej sprzatac popiolu, na szczescie mam odkurzacz techniczny-pozostalosc po budowie i nim sie wyreczam.

W wielu przypadkach posiadacze kominkow palac w nich tak naprawde uzupelniaja tylko straty ktore ow kominke generuje przez wieksza czesc czasu -toc to spory mostek termiczny.

Pzdr.

nie mam też żadnego innego źródła ciepla typu kominek. Ciężko mi uwierzyć że ktoś pali w kominku tylko dla przyjemności ;)))

A ja będę miał piecokominek :p. I to dla przyjemności! A dla jeszcze większej przyjemności strzelę sobie jakąś skórę z zwierzaka przed kominkiem;). A w razie braku prądu też se napalę:D

No to powinienem Cie zadziwic....

Ja pale w kominku dla przyjamnosci, czasem gdy napale to wystarcza mi 1-2 drewna i tli sie powolutku.

Oczywiste jest ze dom dogrzewa sie w ten sposob, nie zaprzeczam, ale nie jest to konieczne dla komfortu cieplnego w moim domu.

Ba, nie chce mi sie rabac drewna, rozpalac i co gorsze pozniej sprzatac popiolu, na szczescie mam odkurzacz techniczny-pozostalosc po budowie i nim sie wyreczam.

W wielu przypadkach posiadacze kominkow palac w nich tak naprawde uzupelniaja tylko straty ktore ow kominke generuje przez wieksza czesc czasu -toc to spory mostek termiczny.

Pzdr.

ok, mialo być "ciężko mi uwierzyć że ktoś pali w kominku codziennie tylko dla przyjemności" Jasne że jest sporym mostkiem termicznym, między innymi mój M stanowczo powiedział kominkowi 'nie' pozatym kominki które mi się podobały to koszt ok 20tyś,

Edytowane przez ana-76

A ja będę miał piecokominek :p. I to dla przyjemności! A dla jeszcze większej przyjemności strzelę sobie jakąś skórę z zwierzaka przed kominkiem;). A w razie braku prądu też se napalę:D

a miałeś już kiedyś taki piecokominek? Mój M miał i nie wspomina tego okresu najlepiej, pomijam obkopcone ściany i malowanie co roku.

Liwko ja nie mówie o okazjonalnym paleniu, tylko o takim na 'pełen etat' Wiem że gdybym miala kominek to rozpaliłabym go może kilka razy w Boże Narodzenie i Nowy Rok. Dlatego szkoda mi bylo wydac 20tyś na kominek, za te pieniadze mam klime w domu. A powiem ze jak w tym roku przygzało, a klima byla jeszcze nie uruchomiona (montowaliśmy na raty najpierw j. wewnętrzne potem agregat zewnetrzny) to w sypialniach nie dało się siedzieć.

Liwko ja nie mówie o okazjonalnym paleniu, tylko o takim na 'pełen etat' Wiem że gdybym miala kominek to rozpaliłabym go może kilka razy w Boże Narodzenie i Nowy Rok. Dlatego szkoda mi bylo wydac 20tyś na kominek, za te pieniadze mam klime w domu. A powiem ze jak w tym roku przygzało, a klima byla jeszcze nie uruchomiona (montowaliśmy na raty najpierw j. wewnętrzne potem agregat zewnetrzny) to w sypialniach nie dało się siedzieć.

Nie, no spoko;) Kominek czy klima to fajne bajery bez których da się żyć, i mają być tylko dla naszej przyjemności;)

a miałeś już kiedyś taki piecokominek? Mój M miał i nie wspomina tego okresu najlepiej, pomijam obkopcone ściany i malowanie co roku.

Mam wspomnienia z wizyt u brata mojej mamy. Miał ci on piec kaflowy w pokoiku. Bajka..... przytulić się pleckami do tych kafli... bezcenne. A ta skóra przed komorą z żywym ogniem... marzenie:hug:.:bye: