kbab 24.02.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 jedyne serwisowanie w przypadku PC, to takie, które dotyczy każdej innej kotłowni..w PC nie ma raczej co serwisowac... tak tylko nieśmiało zapytałem, bo Liwko mówi o umowie z obowiązkowym serwisem solarów re Liwko - przypominam rozmowy na temat faktur za energię. Odnośnie solarów to nie zauważyłem jakichś nieprawidłowości, chociaż wypadałoby spuścić glikol i przepłukać układ, może wiosną wymienię na wodę, a przed zimą zaleję glikol (oczywiście po sprawdzeniu jego dalszej przydatności). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.02.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 moja koleżanka która wlaśnie się budujee stwierdziła, podłogówka droga, tansze kaloryfery, To ci dopiero koleżanka... 1 grzejnik kosztuje koło 300-400złdo tego termostat za 50zł, a za tą cenę można kupić 150-200m rurki pex z wkładką alu, która ogrzeje tą samą lub większą powierzchnię. Wylewki i styropian pod podłogą też będzie musiała zrobić, więc trudno to wliczać w podłogówkę. Układanie rurek też nie może kosztować 200zł/h pracy układacza, więc ciekaw jestem skąd jej to się wzięło. Ale to w sumie jej sprawa, więc niech ma gorzej w tej samej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 25.02.2011 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 No i powierzchni i ścian w pokojach znacznie mniej do aranżacji, a w niektórych wypadkach jest nie lada kłopot - np. biurko dziecka pod oknem. Przy podłogówce problem odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 25.02.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 rwxw czasami są tacy ludzie którzy mają klapki na oczach i ciężko ich przekonac do czegokolwiek. Moji sąsiedzi patrzyli się na nas jak nadurni jak mówiliśmy o swoim ogrzewaniu na etapie montowania pompy. Czasami wpadą do nas sprawdzić czy ciepło, spytają o rachunki i nie wierzą )) inna sprawa to brak kaloryferów, kanapa stoi pod oknem, gdyby był tam kaloryfer to w tym miejscu stać by nie mogła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 25.02.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Nie ma się co przejmować. Jakieś 50-60 lat temu, zwłaszcza na wsi ludzie nie wierzyli, że centralne ogrzewanie z kotłem na węgiel w piwnicy da ciepło do całego domu piszę o erze pieców kaflowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.02.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Bo ciężko ludziom wytłumaczyć że sama pompa ciepła nie daje, a te kilka stopni z gruntu w zupełności wystarczy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 25.02.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 "Panie. A te drugie rachunki za prund, co to do tego ustrojstwa idzie to gdzie Pan masz?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom OP 25.02.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 A'propos rachunków:Postanowiłem jednak nie wyważać otwartych drzwi i poszedłem na łatwiznę:Po podstawieniu danych do symulatora Daikina średnioroczne COP w wariancie pesymistycznym wyniosło 2,1. Niestety mieszkam nad morzem a na Śląsku i teraz widzę, że akurat w tym przypadku robi to wielką różnicę (na morzem średnioroczny COP wyniósłby ok. 2,5).To wynik potwierdzający moje początkowe obawy i na dzień dzisiejszy przechyla szalę na rzecz... no właśnie tu pojawia się problem... ;( Jeśli wrócę teraz do OZC i podstawię bardziej skuteczne ocieplenie, to tym bardziej będę miał zagwozdkę.A mogło być tak pięknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 25.02.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Bo ciężko ludziom wytłumaczyć że sama pompa ciepła nie daje, a te kilka stopni z gruntu w zupełności wystarczy:) ja nie mam gruntówki, mam P-W, nie mam też żadnego innego źródła ciepla typu kominek. Ciężko mi uwierzyć że ktoś pali w kominku tylko dla przyjemności )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.02.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 ja nie mam gruntówki, mam P-W, nie mam też żadnego innego źródła ciepla typu kominek. Ciężko mi uwierzyć że ktoś pali w kominku tylko dla przyjemności )) Dlaczego? Na mnie już kiedyś napadli że skoro mam kominek to powinienem w nim palić A ja im na złość, że nie będę Od początku września tak z dziesięć razy do kupy by się zliczyło, po 3h. Większe z niego straty niż zyski ale mam to w ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 25.02.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 ja nie mam gruntówki, mam P-W, nie mam też żadnego innego źródła ciepla typu kominek. Ciężko mi uwierzyć że ktoś pali w kominku tylko dla przyjemności )) No to powinienem Cie zadziwic.... Ja pale w kominku dla przyjamnosci, czasem gdy napale to wystarcza mi 1-2 drewna i tli sie powolutku. Oczywiste jest ze dom dogrzewa sie w ten sposob, nie zaprzeczam, ale nie jest to konieczne dla komfortu cieplnego w moim domu. Ba, nie chce mi sie rabac drewna, rozpalac i co gorsze pozniej sprzatac popiolu, na szczescie mam odkurzacz techniczny-pozostalosc po budowie i nim sie wyreczam. W wielu przypadkach posiadacze kominkow palac w nich tak naprawde uzupelniaja tylko straty ktore ow kominke generuje przez wieksza czesc czasu -toc to spory mostek termiczny. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 25.02.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 nie mam też żadnego innego źródła ciepla typu kominek. Ciężko mi uwierzyć że ktoś pali w kominku tylko dla przyjemności )) A ja będę miał piecokominek . I to dla przyjemności! A dla jeszcze większej przyjemności strzelę sobie jakąś skórę z zwierzaka przed kominkiem;). A w razie braku prądu też se napalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 25.02.2011 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 (edytowane) No to powinienem Cie zadziwic.... Ja pale w kominku dla przyjamnosci, czasem gdy napale to wystarcza mi 1-2 drewna i tli sie powolutku. Oczywiste jest ze dom dogrzewa sie w ten sposob, nie zaprzeczam, ale nie jest to konieczne dla komfortu cieplnego w moim domu. Ba, nie chce mi sie rabac drewna, rozpalac i co gorsze pozniej sprzatac popiolu, na szczescie mam odkurzacz techniczny-pozostalosc po budowie i nim sie wyreczam. W wielu przypadkach posiadacze kominkow palac w nich tak naprawde uzupelniaja tylko straty ktore ow kominke generuje przez wieksza czesc czasu -toc to spory mostek termiczny. Pzdr. ok, mialo być "ciężko mi uwierzyć że ktoś pali w kominku codziennie tylko dla przyjemności" Jasne że jest sporym mostkiem termicznym, między innymi mój M stanowczo powiedział kominkowi 'nie' pozatym kominki które mi się podobały to koszt ok 20tyś, Edytowane 25 Lutego 2011 przez ana-76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 25.02.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 A ja będę miał piecokominek . I to dla przyjemności! A dla jeszcze większej przyjemności strzelę sobie jakąś skórę z zwierzaka przed kominkiem;). A w razie braku prądu też se napalę a miałeś już kiedyś taki piecokominek? Mój M miał i nie wspomina tego okresu najlepiej, pomijam obkopcone ściany i malowanie co roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.02.2011 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 a miałeś już kiedyś taki piecokominek? Mój M miał i nie wspomina tego okresu najlepiej, pomijam obkopcone ściany i malowanie co roku. Jak ktoś w nim rozpali 10-15 razy do roku to chyba problemu nie będzie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 25.02.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Liwko ja nie mówie o okazjonalnym paleniu, tylko o takim na 'pełen etat' Wiem że gdybym miala kominek to rozpaliłabym go może kilka razy w Boże Narodzenie i Nowy Rok. Dlatego szkoda mi bylo wydac 20tyś na kominek, za te pieniadze mam klime w domu. A powiem ze jak w tym roku przygzało, a klima byla jeszcze nie uruchomiona (montowaliśmy na raty najpierw j. wewnętrzne potem agregat zewnetrzny) to w sypialniach nie dało się siedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.02.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Liwko ja nie mówie o okazjonalnym paleniu, tylko o takim na 'pełen etat' Wiem że gdybym miala kominek to rozpaliłabym go może kilka razy w Boże Narodzenie i Nowy Rok. Dlatego szkoda mi bylo wydac 20tyś na kominek, za te pieniadze mam klime w domu. A powiem ze jak w tym roku przygzało, a klima byla jeszcze nie uruchomiona (montowaliśmy na raty najpierw j. wewnętrzne potem agregat zewnetrzny) to w sypialniach nie dało się siedzieć. Nie, no spoko;) Kominek czy klima to fajne bajery bez których da się żyć, i mają być tylko dla naszej przyjemności;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 25.02.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 a miałeś już kiedyś taki piecokominek? Mój M miał i nie wspomina tego okresu najlepiej, pomijam obkopcone ściany i malowanie co roku. Mam wspomnienia z wizyt u brata mojej mamy. Miał ci on piec kaflowy w pokoiku. Bajka..... przytulić się pleckami do tych kafli... bezcenne. A ta skóra przed komorą z żywym ogniem... marzenie:hug:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabina i Grzegorz 25.02.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Siner namiary ; firma KREZEL kolo Opola 608744803Ja mam z kolektorem poziomym dom 202 m2 a uzytku 150 +20 m2 , ocieplenie 15cm styro , 25cm welna dach ,pompa 7,3 kwPozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 25.02.2011 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 rwxw czasami są tacy ludzie którzy mają klapki na oczach i ciężko ich przekonac do czegokolwiek.. Zgadza się, dlatego nieśmy ten kaganek oświaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts