bubx 03.01.2011 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Witam,jestem świeży na forum, i generalnie nie znam się zbytnio na budowlance, dlatego moje słownictwo jest ograniczone w tej branży i ciężko mi ubrać w słowa to co mam na myśli. Dlatego tak dziwny tytuł tematu. Do rzeczy.W przyziemiu domu jednorodzinnego urządzono pokoje. Ja się do jednego z nich wprowadziłem, nie znając dokładnie warunków jakie tam panują.Mam problem w tej materii, iż przy połączeniu podłogi - parkietu - ze ścianą brak jest izolacji, i ciągnie po pierwsze chłodem, po drugie, nie wiem czy nie jest to czasem powód wilgoci. Poza tym przełażą tamtędy różne małe stworzenia, nie koniecznie lubiane przez płeć piękną. Czy jest jakiś sposób skutecznej izolacji/uszczelnienia tego połączenia, i czy jest w ogóle taka możliwość ? Pytanie zapewne jest banalne, banalniejsza jest pewnie odpowiedz. jednak proszę wybaczyć mi moją niewiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151867-izolacja-po%C5%82%C4%85czenia-pod%C5%82oga-%C5%9Bciana/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 05.01.2011 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Witam, jestem świeży na forum, i generalnie nie znam się zbytnio na budowlance, dlatego moje słownictwo jest ograniczone w tej branży i ciężko mi ubrać w słowa to co mam na myśli. Dlatego tak dziwny tytuł tematu. Do rzeczy. W przyziemiu domu jednorodzinnego urządzono pokoje. Ja się do jednego z nich wprowadziłem, nie znając dokładnie warunków jakie tam panują. Mam problem w tej materii, iż przy połączeniu podłogi - parkietu - ze ścianą brak jest izolacji, i ciągnie po pierwsze chłodem, po drugie, nie wiem czy nie jest to czasem powód wilgoci. Poza tym przełażą tamtędy różne małe stworzenia, nie koniecznie lubiane przez płeć piękną. Czy jest jakiś sposób skutecznej izolacji/uszczelnienia tego połączenia, i czy jest w ogóle taka możliwość ? Pytanie zapewne jest banalne, banalniejsza jest pewnie odpowiedz. jednak proszę wybaczyć mi moją niewiedzę. TO SĄ DYLATACJE OBWODOWE. Ich szerokość to około 10-15mm. Dylatacje te służą jako wolna przestrzeń w momencie kiedy posadka drewniana nabiera dodatkowej wilgoci i zaczyna pęcznieć-poszerzać się. Mozesz spróbować wypełnić je specjalnym sznurem lub masą trwale elastyczną np. sika flex 11fc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151867-izolacja-po%C5%82%C4%85czenia-pod%C5%82oga-%C5%9Bciana/#findComment-4467449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts