Krupiarz 27.06.2005 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 Witam, Jak w temacie. Jeżeli ktoś ma jakiekolwiek doświadczenia z ww projektem, proszę o kontakt. Prawie zdecydowaliśmy się na zakup tego projektu, mamy parę pomysłów na zmiany, ale wszelkie porady i opinie, w szczególności wynikające z własnego doświadczenia budowy takiego domu będą mile widziane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stastny 29.06.2005 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2005 Witam Z tego co wiem to jest to nowy projekt, stąd ciężko będzie o zadowolonych mieszkańców:-)A swoja drogą projekt bardzo fajny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
od_biry 30.06.2005 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Witam, Prawie zdecydowaliśmy się na zakup tego projektu, mamy parę pomysłów na zmiany, ale wszelkie porady i opinie, w szczególności wynikające z własnego doświadczenia budowy takiego domu będą mile widziane. Pozdrawiam Witam. To mamy wspólny pomysł na projekt. Interesuje mnie jakie zmiany planujesz. Jeśli zdecyduję się na ten projekto to na pewno: - rezygnuję z lukarny - bo to miniaturowe okienko da niewiele światła a i zysk z kawałka pionowej ściany jest problematyczny - wyjście na taraz od strony jadalni - wynika to z układu działki - poszerzam garaż o 1,5 do 2 m tak, żeby mogły zmieścić się dwa samochody i dzięki temu mam również większe pomieszczenie gospodarcze i pokój nad garażem. Piszę mam... ale to na razie tylko na papierze... Natomiast mam pewne wątpliwości: Wg opisu część łazienki na górze można przeznaczyć na pralnię - ale wygląda na to, że będzie tam bardzo wąsko bo wypadnie to akurat pod skosem dachu. Może tam być po prostu za wąsko i za nisko. A pomieszczenienie gospodarcze jest za małe. Właściwie to tylko korytarz do garażu. Poza tym czy kotłownia umieszczona w garażu to dobry pomysł? Na pewno zależy to od zastosowanego pieca. Być może nie trzeba tak często do niego dochodzić... nie wiem jak wygląda to w praktyce. Na pewno dzięki takiemu rozwiązaniu nie słychać pieca z zamkniętym paleniskiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
od_biry 30.06.2005 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Z tego co wiem to jest to nowy projekt, stąd ciężko będzie o zadowolonych mieszkańców:-) A swoja drogą projekt bardzo fajny Tak, to nowość za katalogu wiosna 2005. Dlatego doświadczenia z budowy... to chyba jeszcze za wcześnie - nie mówiąc o mieszkańcach takiego domu. Ale może inni budujący na razie na papierze się wypowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stastny 30.06.2005 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 od biry napisał rezygnuję z lukarny - bo to miniaturowe okienko da niewiele światła a i zysk z kawałka pionowej ściany jest problematyczny Nie będę budował tego domku, ale jak już się zacząłem wypowiadac w tym temacie, to.... wydaje mi ię, że ta lukarna nd wejściem jest dość urocza i komponuje się z resztą domu... Oprócz rozwiązań praktycznych /jedno okno mniej/ ważne jest także wygląd zewnętrzny. myślę, że ten domek, jest i tak bardzo prosty i powinien być tani w realizacj.. a ta lukarna napewno doda mu charakteru Kotłownia w garażu... w tym przypadku jest wydaje mi się ok Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
od_biry 30.06.2005 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Nie będę budował tego domku, ale jak już się zacząłem wypowiadac w tym temacie, to.... wydaje mi ię, że ta lukarna nd wejściem jest dość urocza i komponuje się z resztą domu... Oprócz rozwiązań praktycznych /jedno okno mniej/ ważne jest także wygląd zewnętrzny. myślę, że ten domek, jest i tak bardzo prosty i powinien być tani w realizacj.. a ta lukarna napewno doda mu charakteru Kotłownia w garażu... w tym przypadku jest wydaje mi się ok Pozdrawiam Fakt, dodaje uroku. Zastąpienie jej oknem połaciowym da więcej światła i uprości konstrukcję, ale może okazać się, że za bardzo "łysy" będzie ten domek i fikuśny balkon i balustradka przed wejściem to może za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
od_biry 04.08.2005 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Podciągam. Coś mizerne zainteresowanie.Może jakaś krytyka? Słabe strony tego projektu?Czy takie schody to wygodne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciku 04.08.2005 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Dolacz jakis link do projektu, bo moze nikomu nie chce sie szukac po necie i stad ten brak zainteresowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
od_biry 04.08.2005 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Dolacz jakis link do projektu, bo moze nikomu nie chce sie szukac po necie i stad ten brak zainteresowania. Pozdrawiam A o to i link: http://www.projekty.murator.pl/projekt.htm?IdProjektuD=295&action=showProject Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jancio75 09.08.2005 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 też zaciekawił mnie mocno ten projekt i robię przymiarki do jego kupna.Moje projekty zmian to:1. podniesienie dachu garażu o jedą warstwę (więcej przestrzeni pow 1,9m)2. zastanawiam się czy zamurowanie drzwi do garażu poprawi możliwość korzystania z tego pomieszczenia jako np. spiżarki (bardziej ustawne) ale z drugiej strony do garażu czy do kotłowni trzeba będzie latać przez dworek3. robię przymiarkę do budowy tego domu w systemie ytong ściany zewnętrzne i silika wewnętrzne (ile może kosztować taka zmiana w projekcie bo zaprojektowany jest na ścianę jednowarstwową z pustaka ceramicznego 44 cm) ale ta zmiana jest jeszcze otwartai jeszcze czy garaż o szerokości 4,1 m (wymiar z jedną ścianą zewnętrzną) jest wystarczająco szeroki na jeden samochódCo z tą ubikacją na dole czy obok sedesu tam coś jeszcze jest bo ten numerek to zasłania a powierzchni wyznaczonej przez ściany jest jeszcze sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
od_biry 11.08.2005 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 też zaciekawił mnie mocno ten projekt i robię przymiarki do jego kupna. Moje projekty zmian to: 1. podniesienie dachu garażu o jedą warstwę (więcej przestrzeni pow 1,9m) 2. zastanawiam się czy zamurowanie drzwi do garażu poprawi możliwość korzystania z tego pomieszczenia jako np. spiżarki (bardziej ustawne) ale z drugiej strony do garażu czy do kotłowni trzeba będzie latać przez dworek 3. robię przymiarkę do budowy tego domu w systemie ytong ściany zewnętrzne i silika wewnętrzne (ile może kosztować taka zmiana w projekcie bo zaprojektowany jest na ścianę jednowarstwową z pustaka ceramicznego 44 cm) ale ta zmiana jest jeszcze otwarta i jeszcze czy garaż o szerokości 4,1 m (wymiar z jedną ścianą zewnętrzną) jest wystarczająco szeroki na jeden samochód Co z tą ubikacją na dole czy obok sedesu tam coś jeszcze jest bo ten numerek to zasłania a powierzchni wyznaczonej przez ściany jest jeszcze sporo No tak. 1. Może być to ciekawy pomysł. Tylko nie wiem na ile wpłynie to na bryłę bydynku - czy nie spowoduje zbytniego wyeeksponowania garażu - może to wyglądać dość ciężko. Akurat moja działka ma dość nietypowy układ i właśnie boczna ściana garażu będzię widoczna z drogi dojazdowej. 2. Użyteczność pomieszczenia gospodarczego jest problematyczna. To raczej korytarz pomiędzy domem a garażem. Ale jeśli zrezygnujesz z drzwi... kotłownia jest przecież w garażu i czasami trzeba tam wejśc. 3. Jeśli jeden samochód to zupełnie spokojnie wystarczy. W znajomym szeregowcu garaż 4.40 jest wg oficjalnej wersji garażem na dwa samochody... co może być prawdą jeśli są to dwa 126p. Ja zamierzam poszerzyć garaż o około 1,5 do 2 m. W łazience (brzmi dumniej niż "ubikacja na dole") na dole to coś pod numerkiem to wg mnie kabina prysznicowa. Moje wątpliwości dotyczą schodów. Są "zawinęte" wokół łazienki i chodzenie po 3 biegach (nie wiem jak to fachowo nazwać) nie jest chyba szczególnie wygodne. Przeróbka na klasyczne schody z podestem raczej nie wchodzi w grę bo byłoby za krótko... Wg wstępnej przymiarki zmiany w projekcie obejmujące: - drzwi zamiast dwóch okien w jadalni - poszerzenie garażu - likwidację lukarny - zmianę technologi na MAX + styropian architekt wycenił na 1500 pod warunkiem zakupu projektu w jego biurze oraz wykonania adaptacji (albo lokalizacji... pogubiłem się... ) Co do zmiany technologii to też jeszcze nie jestem pewien. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jancio75 14.08.2005 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 problemem może być również usytułowanie kominów (wentylacja łazienki na górze oraz kuchnia no i pomieszczenie gospodarcze przy garażu gdzie ma być kocioł grzewczy) bo z tego co wynika to kominy są na ścianie salonu tam gdzie kominek a drugi komin to widać w pokoju nr 17. Mocno zastanawiam się nad wentylacją mechaniczną z rekuperatorem ale to troche kosztujeZastanawiam się jeszcze nad zmianą okien w pomieszczeniach 15 i 16 (likwidacja okien dachowych a dołożenie okien przy drzwiach balkonowych - oczywiście drzwi i okna w osi symetrii ściany czyli drzwi tak jak w pokoju 16 i obok zaraz okno) czy w orginale nie będzie tam za ciemno?A lukarnę bym zostawił bo wtedy po poszerzeniu garażu może to przypominać stodółkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jancio75 18.08.2005 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 a co powiecie o słupie na środku pokoju 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iveta 13.09.2005 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Witam wszystkich Forumowiczów Niedawno zlożyliśmy wniosek o pozwolenie na budowę Domu za rogiem . Oczywiście wprowadziliśmy trochę zmian: 1. Poszerzyliśmy dom o 30 cm i zmieniliśmy technologię wykonania ścian na 24cm + styropian, co dało nam dodatkowe pół metra. Dzięki temu znalazło się miejsce na obszerną szafę w wiatrołapie. 2. Zlikwidowaliśmy filar w hallu i zastąpiliśmy go podciągiem. 3. Powiększyliśmy garaż i kotlownię z racji tego że dom ogrzewany będzie za pomocą kotła na paliwo stałe. 4. W salonie zamiast okna dwuskrzydłowe drzwi. 5. Wygospodarowaliśmy w kuchni jakieś 2,7m2 na spiżarnie (tam gdzie znajduje się frontowe okno na rogu budynku). 6. Zmieniliśmy wymiary i kształt ścianki pomiędzy kuchnią a salonem. No i będzie z luksferów. 7. W pokoju na poddaszu gdzie jest tylko jedno okno połaciowe - dołożyliśmy jeszcze jedno. 8. W pomieszczeniu nad garażem będzie pralnio - suszarnia i garderoba. To tyle na tym etapie. Resztę wyjdzie pewnie w trakcie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 16.09.2005 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Witajcie !! Podoba mi się projekt domku za rogiem c110 z muratora. Może są osoby na forum które odpowiedzą mi na zasadnicze pytanko ?? Ile potrtzeba pieniedzy do zbudowania tego domku w stanie surowym zamkniętym?? Z góry dziękuję za odpowiedzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anstak 30.09.2005 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Czy ktos moze mi odpowiedziec, czy byloby mozliwie taka zmiana na dole polegajaca na tym ze wejscie do garazu byloby z holu a zamiast klitkowatej lazienki daloby sie zrbonic wieksza z oknem. wszystko za cene likwidacji pomieszkczenia gospodsrczego nr 8. Oczywiscie jest tez problem ze schodami. Dopiero przymierzamy sie do wyboru projektu a ten wydaje sie byc calkiem sensowny. jestem troche zielona jesli chodzi o kwestie co da sie zmienic w projekcie a co nie, nie umiem tego ocenic, stad bede wdzieczna za podpowiedz:) Czy ktos juz jest w trakcie budowy tego projektu?? Ja jestem z okolic Poznania, zaczynamy wiosną 2006. Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fprefect 01.10.2005 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2005 Czy ktos moze mi odpowiedziec, czy byloby mozliwie taka zmiana na dole polegajaca na tym ze wejscie do garazu byloby z holu a zamiast klitkowatej lazienki daloby sie zrbonic wieksza z oknem. wszystko za cene likwidacji pomieszkczenia gospodsrczego nr 8. Oczywiscie jest tez problem ze schodami. Ania Witam Teoretycznie taka możliwoś istnieje... łazienka ląduje w pomieszczeniu nr 8, a tam gdzie łazienka aktualnie jest, robimy hall i pod schodami wejście do łazienki. Kluczowa jest w tej sprawie kwestia zmieszczenia drzwi do garażu pod schodami, jednak patrząc na ilosc schodów, wydaje się to całkiem możliwe.... w najgoszym wypadku trza by było obniżyc podłogę w garażu... wariant pesymistyczny to wyniesienie domu ponad teren o jeden dwa stopnie.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fprefect 01.10.2005 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2005 Witam Teoretycznie taka możliwoś istnieje... łazienka ląduje w pomieszczeniu nr 8, a tam gdzie łazienka aktualnie jest, robimy hall i pod schodami wejście do łazienki. Pozdrawiam Pod schodami wejście do garażu oczywiście a nie do łazienki, łazienka zostaje wtedy dostępna z sieni, tak jak pom 8.... no da się z tym życ... innej możliwości chyba nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fprefect 03.10.2005 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Ahamożna by jeszcze odwrócic bieg schodów wtedy wejście do łazienki wyszło by z hallu... no! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anstak 03.10.2005 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 fprefect: dziekuje:) coraz bardziej mi sie ten projekt podoba.... mysle, ze do planowanych zmian dodalabym jeszcze jedno okno w malym pokoiku i bedzie ok. Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts