pawelname 11.02.2008 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Witam wszystkich budujących i planujących budowę domu za rogiem. Jestem nowym forumowiczem i przymierzam sie do budowy wspomnianego domu w wersji c110a. Od jakiegoś czasu obserwuje wasze postępy w budowie i mam prośbę, szczególnie do ludzi budujących tę samą wersje domu co ja (zamierzam ) czy moglibyście podać mi ilości materiału jakie są potrzebne na postawienie Rogacza w stanie surowym zamkniętym. Chodzi mi o ilości i rozmiar pustaków, cement, stal, bloczki fundamentowe, folie, wata, blachodachówka (w moim przypadku), okna itp. Bardzo proszę o odpowiedź, myślę ze takie zestawienie ilościowe nie tylko mi sie przyda. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelname 11.02.2008 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Witam wszystkich budujących i planujących budowę domu za rogiem. Jestem nowym forumowiczem i przymierzam sie do budowy wspomnianego domu w wersji c110a. Od jakiegoś czasu obserwuje wasze postępy w budowie i mam prośbę, szczególnie do ludzi budujących tę samą wersje domu co ja (zamierzam ) czy moglibyście podać mi ilości materiału jakie są potrzebne na postawienie Rogacza w stanie surowym zamkniętym. Chodzi mi o ilości i rozmiar pustaków, cement, stal, bloczki fundamentowe, folie, wata, blachodachówka (w moim przypadku), okna itp. Bardzo proszę o odpowiedź, myślę ze takie zestawienie ilościowe nie tylko mi sie przyda. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.02.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Takie zestawienie otrzymasz od producenta w momencie zakupu projektu Zawartość pakietu projektowego: ... orientacyjne ilości materiałów potrzebnych do budowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walimar 12.02.2008 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Witam wszystkich budujących i planujących budowę domu za rogiem. Jestem nowym forumowiczem i przymierzam sie do budowy wspomnianego domu w wersji c110a. Od jakiegoś czasu obserwuje wasze postępy w budowie i mam prośbę, szczególnie do ludzi budujących tę samą wersje domu co ja (zamierzam ) czy moglibyście podać mi ilości materiału jakie są potrzebne na postawienie Rogacza w stanie surowym zamkniętym. Chodzi mi o ilości i rozmiar pustaków, cement, stal, bloczki fundamentowe, folie, wata, blachodachówka (w moim przypadku), okna itp. Właśnie zaczynam robić swój kosztorys budynku, prawie skończyłem stan zero. Wychodzi mi, że trzeba ok. 400 kg stali na zbrojenie ławy, 16m3 betonu na ławę, 1522 szt. bloczków fundamentowych 38x25x14 albo 2314 szt. bloczków 25x25x14. Zaznaczam, że te liczby mogą się troszeczkę różnić od orginału, gdyż poczyniłem pewne zmiany w projekcie. Jeszcze jedno, parę osób zainteresowanych jest moim projektem wentylacji mechanicznej z rekuperatorem. Zrobiłem więc rysunki tej instalacji na podstawie projektu i jak komuś się to może przydać to proszę: http://picasaweb.google.pl/walimar64/WentylacjaMechanicznaRekuperator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walimar 13.02.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Cóż za przestój na forum, czyżby wszyscy na budowie, a może na "naszej klasie". Gdzie wymiana informacji, a zwłaszcza doświadczeń. Panie, panowie (inwestorzy) ci bardziej doświadczeni i zaawansowani czekamy na wasze uwagi i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekra 13.02.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Wygląda na to ,że zaczynamy.Mam obawy - jest mokro. Majster twierdzi, że ma sposoby na wodę przy robieniu fundamentów. Kierbud natomiast twierdzi,ze można jeszcze 2 tyg. poczekać.Nie wiem co o tym myśleć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwarti 13.02.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Czeja niewiele piszę bo dopiero adoptuję projekt, ale mogę się podzielić proponowanymi zmianami i informacjami od architekta a zarazem budowlanca.- likwiduję balkon ale zostawiam te duze okna - z zewnątrz zrobię tylko balustradę,- dokładam okno w łazience na górze i okno nad garażem od strony tarasu,- zmniejszam ilość kominków wentylacyjnych -likwiduję te w pokojach na poddaszu - i może inne (architekt przemyśli),- likwiduję a może bardziej zmieniam ściankę pomiędzy kuchnią i salonem podobnie jak ma krupniarz w projekcie,myslałem nad takimi zmianami ale odradził architekt- zwiększenie skrzydeł okien balkonowych prowadzących na taras - architekt poradził nie dodawać skrzydła a jedynie poszerzyć o jakieś 20 cm kazde,- zmienic strop na terivę -stwierdził ze teriva zawiera jakieś domieszki które mogą być szkodliwe? a róznica w cenie to około 10%. I tutaj mam pytanie jaka jest róznica pomiędzy kosztami stropu ackermana a terivyOczywiście zmiany sa minimalne i mogę w trakcie budowy jeszcze uleć modyfikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anstak 14.02.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Witam serdecznie po długiej przerwie:) Pochwale się, że jestem kolejnym forumowiczem, ktory juz mieszka:)). Moja nieobecnosc jest spowodowana brakiem dostępu do internetu, niestety telekomunikacja dotrze na naszą prowincje podobno dopiero za 10- 18 miesięcy ( choc skrzynka jest 30 metrów od naszego domku) Wyszukuje wiec połączeń alternatywnych, teraz wypróbowuje połączenia bezprzewodowe, choc tez nienajlepiej z zasięgiem i prędkością( Jestem tez od miesiąca mamą uroczego brzdąca i nie mam za bardzo nawet czasu na internet. Jezeli chodzi o domek to jest prawie skonczony, pozostaly tylko rzeczy estetyczno kosmetyczne- brak czesci lamp, mebli, nowej sofy, łożka w sypialni, plytek na tarasie itp.. ale starsznie cieszymy sie ze jestemy juz na swoim. Jest kilka rzeczy do poprawki, ale wiadomo, przy tak duzej inwestycji nie da sie uniknąć małych błędów. Najbardziej jestesmy zadowoleni z łazienek i schodów, najmniej jak dotąd z wiatrolapu, bo jest ciut za mały. Postaram sie zrobic najnowsze zdjecia i wrzucic do mojego dziennika budowy. Pozdrawiam starych i nowych Rogaczy Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek i Sylwia 14.02.2008 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Witajcie wszyscy miłośnicy rogatego domku! Właśnie zamówiliśmy projekt i od paru dni podczytujemy to jakże bogate i inspirujące forum To wspaniale zobaczyć postepy innych budujących i móc skorzystać z rad i pomysłów.Dziekujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artmag 14.02.2008 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Anstak podwójne gratulacje- brządca i domku. Prosimy o zdjęcia w miarę możliwości. Zmieniałaś coś w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anstak 15.02.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Artmag Zdjecia moze uda mi sie zrobić w przyszlym tygodniu. Co do zmian- nie bylo ich zbyt wiele- najwazniejsza to przeniesienie dolnej lazienki do pomieszczenia przy wejsciu i zrobienie w miejscu starej lazienki tradycyjnej klatki schodowej z drewnianymi schodami. Poza tym dodalismy kilka okien dachowych i zaadaptowalismy czesc górnej lazienki na mini pralnie (super rozwiazanie) Zaluje tylko ze nie poszerzylismy domu o te pare centymetrow tak jak to zrobil Krupiarz. Obecnie wiatrołap jest ciut za waski i z trudem zmiesci sie tam nawet mała szafa. pozdrAnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herbertwarmot 15.02.2008 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Pochwale się, że jestem kolejnym forumowiczem, ktory juz mieszka:)). No to gratulacje Jestem tez od miesiąca mamą uroczego brzdąca i nie mam za bardzo nawet czasu na internet. Jeszcze większe gratulacje Co do szerokości to my też nie zwiększyliśmy i też mam trochę obawy, czy miejsca będzie wystarczająco. Mam nadzieję, że tak. czekamy na fotki, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek i Sylwia 15.02.2008 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 My planujemy połączenie wiatrołapu z pomieszczeniem gospodarczym,a tym samym chcemy zyskać miejsce na szafę z ubraniami i butami,bo sam wiatrołap faktycznie wydaje się zbyt wąski.Ale ostateczne planowanie zmian nastąpi po otrzymaniu projektu,czyli już tuż ,tuż... Póki co podpatrujemy co u was i uczymy się od bogatszych w doświadczenia Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artmag 15.02.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Artmag Co do zmian- nie bylo ich zbyt wiele- najwazniejsza to przeniesienie dolnej lazienki do pomieszczenia przy wejsciu i zrobienie w miejscu starej lazienki tradycyjnej klatki schodowej z drewnianymi schodami. Poza tym dodalismy kilka okien dachowych i zaadaptowalismy czesc górnej lazienki na mini pralnie (super rozwiazanie) Napisz proszę o ile podnieśliście ściankę w pomieszczeniu nad garażem? Macie tam dwie połaciówki- czy to wystarczająco doświetla to pomieszczenie? A ta pralnia na górze- wchodzicie z łazienki, czy korytarza? Czy według Ciebie te 30 cm z c110a jest wystarczające na szafę w wejściu. Zmienialiście rozmiary okien? Będę cierpliwie czekać na zdjęcia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artmag 16.02.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Mam pytanie do posiadaczy projektu. Kiedy go kupiliście? Sami, czy przez architekta, lub biuro projektowe? Mam teraz problemy papierologiczne z działką i wszyscy mówią ,żeby czekac na ich uporządkowanie i dopiero kpuić na działkę i inwestora. Niby racja, ale jak dogadać się z wykonawcami jeśli dysponuję zdjęciem z muratora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek i Sylwia 16.02.2008 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 My kupiliśmy projekt przez architekta.Tego,który będzie nanosił zmiany.Właśnie mąż pojechał po projekt.Zamówiliśmy w poniedziałek,a wczoraj architekt dzwonił,że już jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stastny 16.02.2008 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Mam pytanie do posiadaczy projektu. Kiedy go kupiliście? Sami, czy przez architekta, lub biuro projektowe? Mam teraz problemy papierologiczne z działką i wszyscy mówią ,żeby czekac na ich uporządkowanie i dopiero kpuić na działkę i inwestora. Niby racja, ale jak dogadać się z wykonawcami jeśli dysponuję zdjęciem z muratora? Witam Wydaje mi się, że projekt powinien byc zakupiony w momencie gdy mamy pewnośc, że będzie mógł byc zrealizowany na danej działce. Pewnośc tą uzyskamy znając warunki zabudowy, ewentualnie ustalenia planu miejscowego. Wtedy jest jasne, że projekt będzie mógł spełni zawarte w powyśzych wymagania i przynajmniej pod tym względem nie będzie problemów z uzyskanie PnB. inna sprawa to własnośc działki, sprawy związane z dostępem do drogi publicznej itp. Jeśli macie jasnośc w tych sprawach można kupowac projekt nawet wtedy, gdy działka nie jest wasza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artmag 16.02.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Mam pytanie do posiadaczy projektu. Kiedy go kupiliście? Sami, czy przez architekta, lub biuro projektowe? Mam teraz problemy papierologiczne z działką i wszyscy mówią ,żeby czekac na ich uporządkowanie i dopiero kupić na działkę i inwestora. Niby racja, ale jak dogadać się z wykonawcami jeśli dysponuję zdjęciem z muratora? Witam Wydaje mi się, że projekt powinien byc zakupiony w momencie gdy mamy pewnośc, że będzie mógł byc zrealizowany na danej działce. Pewnośc tą uzyskamy znając warunki zabudowy, ewentualnie ustalenia planu miejscowego. Wtedy jest jasne, że projekt będzie mógł spełni zawarte w powyśzych wymagania i przynajmniej pod tym względem nie będzie problemów z uzyskanie PnB. inna sprawa to własnośc działki, sprawy związane z dostępem do drogi publicznej itp. Jeśli macie jasnośc w tych sprawach można kupowac projekt nawet wtedy, gdy działka nie jest wasza... No właśnie na tym terenie nie ma planu, bo dostałam z gminy papier dla geodety przy podziale działki. A jak nie ma planu zagospodarowania, to mogą mi się do projektu doczepić?. Okoliczne działki są zabudowane, ale każdy w innej bryle, i są dwie linie zabudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anstak 17.02.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Artmag Co do zmian- nie bylo ich zbyt wiele- najwazniejsza to przeniesienie dolnej lazienki do pomieszczenia przy wejsciu i zrobienie w miejscu starej lazienki tradycyjnej klatki schodowej z drewnianymi schodami. Poza tym dodalismy kilka okien dachowych i zaadaptowalismy czesc górnej lazienki na mini pralnie (super rozwiazanie) Napisz proszę o ile podnieśliście ściankę w pomieszczeniu nad garażem? Macie tam dwie połaciówki- czy to wystarczająco doświetla to pomieszczenie? A ta pralnia na górze- wchodzicie z łazienki, czy korytarza? Czy według Ciebie te 30 cm z c110a jest wystarczające na szafę w wejściu. Zmienialiście rozmiary okien? Będę cierpliwie czekać na zdjęcia Pozdrawiam My chyba nie podnosilismy scianki nad garazem...ale nie jestem do konca pewna odpowiedzi, to racze pytanie do meza, domek byl budowany z cegly 30 i byc moze zostal ciut podwyzszony ze wzgledu na rozmiar cegly. Moim zdaniem miejsca w tym pomieszczeniu jest wystaczajaco, to bardzo ladny pokoj. mMamy 3 okna dachowe i doswietlaja bardzo dobrze. My w nim bedziemy mieli pracownie męża oraz wstawilismy tez szafe, bo w sypialni nie bardzo mamy miejsca na jakas zgrabną szafę. Prz wejsciu wneka ma ok 40 centymerow, to bardzo malo bo typowe szafki mają więcej, a nietypowe ( czyli na zamowienie) są drogie . Poza tym 40 centymetrow to malo zeby powiesic swobodnie rzeczy. My kupilismy tam pojedyncza szafke z Ikei o grubosci 37 cm ( tylko tam taką znalezlismy), jeszcze jest nie zlozona wiec nie wiem jaki bedzie efekt, ale trzeba bylo kupic wieszak z wysuwanym drazkiem, bo inaczej nijak nie powiesi się kurtki itp. Pokaze na zdjeciach jak zamontujemy szafke. Na malutką pralnie wygospodarowalismy czesc lazienki na gorze, wejscie bedzie od strony lazienki. Jeszcze nie mamy tam drzwi ( brak kasy, chcialam szklane), ale juz teraz widze ze to dobre rozwiazanie, bo zmiesila sie tam pralka, skladana duza suszarka( jest wystarczajaco miejsca zeby ja tam rozlozyc) oraz wszelkie srodki czystosci, mopy ktore nie powinny lezec na wierzchu w lazience. Choc pralnia jest naprawde niewielka to jestem z niej juz bardzo zadowolona. Rozmiarow okien nie zmienialismy, polecam jednak podniesienie ich o kilka centymetrow ( o ile to mozliwe) wzglednie zastosowanie innego rozwiazana( grubosc wylewki itp) W typowym projekcie okno w kuchni przeszkadza w rozsadnym zaprojektowaniu kuchni( jest ciut za nisko). My musielismy troche pokombinowac, jest ok, ale ostatecznie i tak szafki dolne z blatem chcialabym miec chocby z 2 centymetry wyzej ( chodzi glownie o zlewozmywak) , bo jestemy ludzmi wysokimi i tak byloby wygodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artmag 17.02.2008 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Anstak dzięki za odpowiedź - teraz czekamy na fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts