Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

od wczoraj mieszkamy w naszym nowym domu za rogiem. Mozna powiedzieć, że to prawie jak dom, bo jeszcze duuuuużo do zrobienia, ale nie mamy wyjścia, mieszkanie musimy juz zdać. Jak będę miała chwilke to wrzucę zdjęcia, może ktos wykorzysta nasze pomysły. Pozdrawiam wszysstkich - wykończona, ale szczęśliwa Mirka.

Mirka , Moje GRATULACJE. Przypomnij może jeszcze nam kiedy zaczynaliście budowę .

a tak na marginesie radzę wszystkim zapisywać wszystkie wydatki związane z budową - a obok sumy jeszcze ważniejsza okazuje się być potem data tej czynności. To bardzo często potem się przydaje.

Pozdrawiam wszystkich budujących dom za rogiem .

witam bardzo serdecznie

właśnie wróciliśmy z urlopu i czas do pracy.

bardzo prosimy o skany rzutów z wymiaramI c110 WERSJA LUSTRZANA

Pozdrowienia dla wszystkich.

A my dzisiaj w końcu jedziemy na upragniony urlop po siedmui latach!!!

Mam nadzieję, że w końcu odpoczniemy :D :D :D

Na tę okazję zakupiliśmy też aparat fotograficzny - w końcu. Zatem po powrocie obiecuję jakies nowe zdjęcia, chociaż w domu zmian mało.

ewertu

popieram, zapisywanie bardzo się przydaje, ja niestety nie zawsze zapisywałam daty i bardzo tego żałowałam

pozdrawiam :D

od wczoraj mieszkamy w naszym nowym domu za rogiem. Mozna powiedzieć, że to prawie jak dom, bo jeszcze duuuuużo do zrobienia, ale nie mamy wyjścia, mieszkanie musimy juz zdać. Jak będę miała chwilke to wrzucę zdjęcia, może ktos wykorzysta nasze pomysły. Pozdrawiam wszysstkich - wykończona, ale szczęśliwa Mirka.

Mirka!

Gratulacje ;-)

ja tez czekam z niecierpliwością na zdjęcia - z tych zdjęć forumowych naprawdę można czerpać inspiracje ;-)

U nas jedna ekipa ma skończyć kominy, ścianki szczytowe, wymurować ściany działowe (kuchnia/salon i garaż) a potem wchodzi inna na dach.

Szkoda, że to wszystko tak długo trwa - ale i w końcu my tez się doczekamy ;-)

Pozdrowienia!

Witam,

Włączam się do dyskusji o Domu za Rogiem, bo własnie kupiłam taki. W stanie surowym zamknietym w okolicach Wrocławia.

Mam kilka pytań:

1. jaka duże jest w rzeczywistości to WC na dole, czy zmieści się tam mała kabina narożna prysznicowa 80x80?

To WC z tego co widzieliśmy jest na tyle duże, że kabina tam spokojnie się mieści.

2. Jakie macie schody na górę, lane tak jak w projekcie? Bo ktoś mi proponował lekką konstrukcję, zabudowaną od dołu regipsami, ale jakoś tego nie widzę? Jakie one są u was szerokie?

My będziemy robić lane ale poszerzyliśmy je do 100 cm

3. Rozważam zabudowę drzwi do kuchni bo chciałam dużą zabudowę z wyspą, jak myślicie to się sprawdzi? Chcę przy okazji powiększyć te drzwi do salonu (do ok. 110 cm).

Moim zdaniem kuchnia jest duża, wyspa się zmieści ale zdaję się, że będą dość wąskie przejścia pomiędzy nią a szafkami. My mieszkamy w bloku i nasza kuchnia jest bardzo mała, od dawna marzymy o dużej kuchennej przestrzeni i nie obijaniu się o siebie, także wyspie mówimy stanowcze nie - ale każdy robi wg swoich upodobań i potrzeb. Jeżeli chodzi o drzwi do salonu to również je poszerzamy. Dodatkowo ktoś zrobił taką kuchnię (może Anstak), przejrzyj wszystkie strony wątku tak na rok wstecz, tam gdzieś jest link do zdjęcia.

U nas narazie zastój, czekamy na Panów jak wrócą z innej budowy (podobno w środę) i pobudują nam poddasze oraz położą więżbe, która od dziś czeka na budowie. Dachówkę zamawiamy w poniedziałek, bedzie Roben - jesienny liść. Obecnie mają promocję i wyszło nam taniej od Brassa. Okna połaciowe kupujemy na allegro też znacznie taniej niż w składach.

Pozdrawiam

U nas narazie zastój, czekamy na Panów jak wrócą z innej budowy (podobno w środę) i pobudują nam poddasze oraz położą więżbe, która od dziś czeka na budowie. Dachówkę zamawiamy w poniedziałek, bedzie Roben - jesienny liść. Obecnie mają promocję i wyszło nam taniej od Brassa. Okna połaciowe kupujemy na allegro też znacznie taniej niż w składach.

Pozdrawiam

Cze

W jakiej cenie jest ta dachóweczka u Was i jaki to dokładnie model.

pozdr.

Witam wszystkich bardzo serdecznie

Od czerwca tego roku budujemy "dom za rogiem". W poniedzialek wyleja strop nad czescia mieszkalna. Budujemy ten domek bez zasadniczych zmian w projekcie. Wymiary budynku pozostały bez zmian. Teraz gdy sa już sciany parteru widze pewne "niedomagania" tego projektu. Po pierwsze korytarz - za waski. Nie mam pojecia gdzie rozplaszcza sie goscie:) skoro nie wchodzi tam zadna zabudowa. Po drugie scianka miedzy kuchnia a salonem. Nie mam pojecia jak ja ustawic by mialo to rece i nogi. By powiekszyc wejscie do salonu (bo 80 to troszke mało) i aby mimo wszytsko moc postawic na tej sciance dzialowej od strony kuchni jakies szafki. Jezeli macie jakies pomysly chetnie zobacze (przeczytam). W zamian postaram sie podzielic swoimi spostrzezeniami i uwagami. Jeżeli chodzi o wprowadzone zmiany to wstawilismy tylko okno w pomieszczeniu nad garazem w szczycie budynku i wstawimy dodatkowe okno dachowe w tej sypialni w której jest tylko jedno okno dachowe i nie ma zadnego innego. Zmiany dotyczyly tez materiału - zastosowalismy solbet 24 i styropian (grubosc styropianu do uzgodnienia:). Zmienilismy tez strop na terriva i wydeskujemy dach. Zmnijszylismy tez nieco ilosc kanałów wentylacyjnych - bo dach wygladałby jak polana usłana grzybami:).

Czekamy na wskazówki....

Pozdrawiamy Magda i Piotr - Toruń

Witam wszystkich bardzo serdecznie

Od czerwca tego roku budujemy "dom za rogiem". W poniedzialek wyleja strop nad czescia mieszkalna. Budujemy ten domek bez zasadniczych zmian w projekcie. Wymiary budynku pozostały bez zmian. Teraz gdy sa już sciany parteru widze pewne "niedomagania" tego projektu. Po pierwsze korytarz - za waski. Nie mam pojecia gdzie rozplaszcza sie goscie:) skoro nie wchodzi tam zadna zabudowa. Po drugie scianka miedzy kuchnia a salonem. Nie mam pojecia jak ja ustawic by mialo to rece i nogi. By powiekszyc wejscie do salonu (bo 80 to troszke mało) i aby mimo wszytsko moc postawic na tej sciance dzialowej od strony kuchni jakies szafki. Jezeli macie jakies pomysly chetnie zobacze (przeczytam). W zamian postaram sie podzielic swoimi spostrzezeniami i uwagami. Jeżeli chodzi o wprowadzone zmiany to wstawilismy tylko okno w pomieszczeniu nad garazem w szczycie budynku i wstawimy dodatkowe okno dachowe w tej sypialni w której jest tylko jedno okno dachowe i nie ma zadnego innego. Zmiany dotyczyly tez materiału - zastosowalismy solbet 24 i styropian (grubosc styropianu do uzgodnienia:). Zmienilismy tez strop na terriva i wydeskujemy dach. Zmnijszylismy tez nieco ilosc kanałów wentylacyjnych - bo dach wygladałby jak polana usłana grzybami:).

Czekamy na wskazówki....

Witamy,

my również budujemy od czerwca (5.06), zmieniliśmy rodzaj i grubość materiału, wybraliśmy silikat (24cm), przez co zyskaliśmy jednak trochę przestrzeni. Jeżeli chodzi o korytarz jest zgodnie z projektem, ścianka między kuchnią i salonem jest również, ale stanowi wnękę od kuchni o głębokości 63 cm. Taras jest pod balkonem i mamy dwoje drzwi tarasowych o szer. 150cm, na górze mamy dodatkowe okno połaciowe w małym pokoiku no i zlikwidowaliśmy słynny słup w jednej z sypialń :)

w tej chwili już jesteśmy po zakończeniu krycia, czekamy na okna i drzwi, no i zaczniemy instalacje. za kilka dni zrobimy galerię naszego domu to sobie obejrzycie

Mamy duży ból głowy z wyborem wykonawców tynków, wylewek itp.

Oto stawki jakie przedstawiła nam firma z polecenia, stawki są netto, zawierają koszty robocizny i materiałów:

tynki cem-wap 27 zł/m2

szpachlowanie 18 zł/m2

zabudowa poddasza 107 zł/m2 (podwójny stelaż, wełna, "regips")

wylewki 53 zł/m2 (folia, siatka, styropian)

Co Wy na to?

Pozdrawiamy i dziękujemy za pomoc.

Od czerwca tego roku budujemy "dom za rogiem". W poniedzialek wyleja strop nad czescia mieszkalna.

Po pierwsze korytarz - za waski. Nie mam pojecia gdzie rozplaszcza sie goscie:) skoro nie wchodzi tam zadna zabudowa. Po drugie scianka miedzy kuchnia a salonem. Nie mam pojecia jak ja ustawic by mialo to rece i nogi. By powiekszyc wejscie do salonu (bo 80 to troszke mało) i aby mimo wszytsko moc postawic na tej sciance dzialowej od strony kuchni jakies szafki. Jezeli macie jakies pomysly chetnie zobacze (przeczytam).

Czekamy na wskazówki....

witajcie - zmiany można robić zawsze, tyle że jak już zalewacie strop to niektóre z nich mogą być trudne.

korytarz - chyba już nic nie wykombinujecie

ściana kuchnia/ salon - zależy jaki robicie strop - jeśli akerman jak w projekcie to najlepiej byłoby wykonać podciąg i zamiast większej ścianki zwęzić ją do dowolnej szerokości ( u nas ma to formę "słupa") wejścia do salonu i kuchni są bez drzwi (otwarte).

więcej zobaczysz na naszej galerii zdjęć, zamieściłem tam skany naszej wersji po adaptacji do naszych warunków i potrzeb.

mruva - no to będziecie mieć łądną dachówkę i jak na ceramikę to w bdb. cenie :)

pozdrawiam

P

Witam

Co do scianki pomiedzy kuchnia i salonem to wymyslilismy cos takiego:

http://www.domzarogiem.yoyo.pl/scianka0.jpg

http://www.domzarogiem.yoyo.pl/scianka3.jpg

Calosc bedzie zabudowana szafkami a w kacie bedzie lodowka i piekarnik

Dziczki - co do cen, macie wysokie. Ja za tynkowanie placilem wiosna 14 zl/m2 i wylewki 11 zl/m2 - to za robocizne. Rgipsy i gladz robilem sam ale jak sie dowiadywalem to za regipsy liczyli sobie okolo 30 - 40 zl/m2 a za szpachlowanie okolo 8 zl/m2 (robocizna)

Dziękujemy wam za zdjęcia, porady i schemat. Pomysł ze ścianką w kształcie łuku jest ciekawy i spodobał się mojej żonie. Zastanawiamy się jednak jakie drzwi wejsciowe do kuchni zamontujecie (zwykle skrzydło czy może przesuwane) i jeszcze jedna prośba bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem przekaz:). Na tej ściance dzielącej kuchnie i salon bedziecie mieć tylko lodówkę i piekarnik?

I jeszcze jedna prośba. Okazuje się, że chyba nasz architekt zapomniał nam powiedzieć ze w sypialni jest jakiś słup. Więc proszę byście napisali coś o tym problemie a przede wszystkim o tym jak go zlikwidować:).

Co do cen to za tynki chca 15 zł - cementowo wapienne (robocizna) a za gładzie 12 zł. Co do posadzek to myślę że poprosimy ekipę z maszyną.

Pozdrawiamy i jeszcze raz dziekujemy

Witam

Problemem (naszym, a moze i innych) jest to ze nie ma za bardzo gdzie ustawic lodowki w kuchni. U nas ta sciana jest tak zrobiona aby w kacie zmiescila sie lodowka do zabudowy, poza tym obok ma byc piekarnik. Ta scianka jest z regipsu wiec nic sie na niej nie powiesi. Koncepcja jest taka ze od strony kuchni wypelniamy ja szafkami, od dolu do sufitu.

Co do drzwi, to sa drzwi przesuwne, ktore chowaja sie w "scianie". Postaram sie jutro zrobic zdjecia i umieszcze je w swojej galerii.

Witajcie,

Mamy już zalany strop w naszym 110a. I tu pojawił się problem.

Po przybyciu na budowę zauważyłam, że brakuje mi kawałka stropu, który powinien byc nad dolną łazienką (nie robiliśmy tu żadnych zmian w projekcie).

Weszłam więc w spór z majstrem, że ten strop tam być musi.

Odpowiedział mi, że rysunki na to nie wskazują.

Z uporem przejrzałam wszystkie dostępne zdjęcia forumowe, na których ten kawałek mógł się znaleźć i nikt nie ma tam takiej dziury jak ja.

W związku z tym proszę Was o informację, czy Wasi budowlańcy mieli tez kłopot z tym kawałkiem stropu?

Czy rysunek jest może niejasny i stąd wynika ta pomyłka.

Bardzo proszę o pomoc, bo sprawa jest do naprawienia, ale ja bardzo nie chciałabym przegrać tego pół litra, o które się założyłam.

Ania

Dziękujemy wam za zdjęcia, porady i schemat. Pomysł ze ścianką w kształcie łuku jest ciekawy i spodobał się mojej żonie. Zastanawiamy się jednak jakie drzwi wejsciowe do kuchni zamontujecie (zwykle skrzydło czy może przesuwane) i jeszcze jedna prośba bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem przekaz:). Na tej ściance dzielącej kuchnie i salon bedziecie mieć tylko lodówkę i piekarnik?

I jeszcze jedna prośba. Okazuje się, że chyba nasz architekt zapomniał nam powiedzieć ze w sypialni jest jakiś słup. Więc proszę byście napisali coś o tym problemie a przede wszystkim o tym jak go zlikwidować:).

Co do cen to za tynki chca 15 zł - cementowo wapienne (robocizna) a za gładzie 12 zł. Co do posadzek to myślę że poprosimy ekipę z maszyną.

Pozdrawiamy i jeszcze raz dziekujemy

witamy,

jeśli chodzi o tą ściankę my zostawiliśmy taką jak w projekcie, tak by można na niej ustawić dużą lodówkę, piekarnik, cargo itp meble. Nie będzie drzwi do kuchni i do salonu.

co do słupa w sypialni z balkonem (na przeciwko łazienki) jest słup, który ma wspierać więźbę dachową, po rozmowach z moim wykonawcą i architektem został stamtąd usunięty. Poprostu wzmociono płatwie, poza tym one opierają się na ściankach działowych.

Nie mam czasu założyć albumu na necie, ale jeśli chcecie możemy wam podesłać kilka zdjęć.

Pozdrawiamy

Witajcie,

Mamy już zalany strop w naszym 110a. I tu pojawił się problem.

Po przybyciu na budowę zauważyłam, że brakuje mi kawałka stropu, który powinien byc nad dolną łazienką (nie robiliśmy tu żadnych zmian w projekcie).

Weszłam więc w spór z majstrem, że ten strop tam być musi.

Odpowiedział mi, że rysunki na to nie wskazują.

Z uporem przejrzałam wszystkie dostępne zdjęcia forumowe, na których ten kawałek mógł się znaleźć i nikt nie ma tam takiej dziury jak ja.

W związku z tym proszę Was o informację, czy Wasi budowlańcy mieli tez kłopot z tym kawałkiem stropu?

Czy rysunek jest może niejasny i stąd wynika ta pomyłka.

Bardzo proszę o pomoc, bo sprawa jest do naprawienia, ale ja bardzo nie chciałabym przegrać tego pół litra, o które się założyłam.

Ania

Witaj,

chyba majster jest ślepy albo nie umie czytać prjektu. Jest tam jak byk strop nad łazienką, który stanowi przedłużenie stropu nad częścią mieszkalną.

jeśli chcesz mogę przesłać Ci zdjęcia na e-mail

pozdrawiamy

Płyta nad dolną łazienką musi być. To oprócz balkonu jedyna lana płyta. Proponuję byś zaprosiła na budowę kierownika a ten myślę że oświeci wykonawcę :).

Co do szafek kuchennych na scianie dzielącej salon i kuchnię to szafki te nie mogą mieć standardowych wymiarów tzn. 60 cm głębokości:).

Czy macie jakieś propozycję co do umiejscowienia TV bo my nie mieliśmy zamiaru przesuwać kominka bliżej wejścia do salonu, ale gdy tak rozglądam się po tym salonie to nie mam wizji gdzie umieścić TV. Nie da się ukryć, że projekt ten ma pewne "wady":), których jednak jako początkujący inwestorzy nie byliśmy w stanie wyłapać.

Pozdrawiamy Magda i Piotr

mruva - no to będziecie mieć łądną dachówkę i jak na ceramikę to w bdb. cenie :)

pozdrawiam

P

Dzięki pa-ma, dachówka zawsze nam się podobała ale wydawało mi się, że nigdy nie będzie nas na nią stać. Aż tu zupełnie przypadkiem dowiedzieliśmy się o promocji i wyszło na to, że Brass po już naprawdę super obniżce (u znajomej) będzie nas kosztował tyle samo co ten Roben - także decyzję podjeliśmy natychmiast.

Co do ścianki odzielającej kuchnię od salonu, to my ją trochę przesuneliśmy na ścianie pomiędzy drzwiami i będziemy mieć wnękę o głębokości 60 cm z każdej strony.

Dziczki - te ceny to trochę z kosmosu, ale to moje zdanie.

Pozdrawiam