Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Witam,

Tym razem chciałbym poruszyć sprawę kominów systemowych.

Dostałem dość atrakcyjną ofertę z Leier'a na moje kominy (I_fi200 spalinowy + 4 wentylacyjne-piec oraz II_fi200 spalinowy + 1 wentylacyjny-kominek). Wszystko pięknie wygląda, szybka dostawa z rozładunkiem gratis, montaż, etc.

Niby OK,ale mam pytanie dotyczące różnicy wymiarów poszczególnych ciągów.

I tak, spalinowy fi200 ma 40cm x 40cm i wys.33cm natomiast wentylacyjny ma 68cm x 25cm i wys.24.5cm (LK4) lub podwójny 46cm x 20cm i wys.24.5(LK2-P).

Jak to z licować ponad połacią dachu tak aby wyglądał ładnie i równo z każdej strony? Tyczy się to zarówno komina głównego jak i tego od kominka

Jak to u Was wyglądało, czy ktoś budował z Leier'a?

Dzięki za opinie i konstruktywne podpowiedzi.

Pozdrawiam

Ja mam Leiera z tym ze sa to dwa kominy kazdy z kanalem wentylacyjnym (to jest w jednej ksztaltce, z tego co pamietam kosztowalo to niewiele drozej od samego spalinowego).

Wez pood uwage takie rozwiazanie, jesli potrzebujesz wiecej wentylacyjnych mozesz wziasc dwa podwojne, na szerokosci da ci to 40 cm i zlicuje sie ze spalinowym.

Witajcie.

Lechosia - ja kominy mama z IBF, zasada i budowa wszystkich systemowych jest bardzo podobna, u nas kształtki miały różną wys, wentylcja różniła się zależnie od modułu (od 1 do 4 komór)ja dla zachowania prostokątnego kształtu komina prawie wszystkie ciągi wentylacji murowałem z pojedyńczej kształtki.

żeby na górze wszystko wyszłoładnie i równo kształtki trzeba przyciąć (dobrze że różnią się wysokością - daje to p;rzewiązanie w murowaniu komina

Koincydencja - jeśli masz opory przed wersją schodów z oryginału zobacz moje rozwiązanie (galeria zdjęc) może taka wersja Wam spasuje - ja jestem z niej b. zadowolony i nie ma efektu "wieży"...

Dawno tu nic nie popisałem a widzę że mamy wielu "noewych rogaczy" - gratulujemy dobrego wyboru i trzymamy kciuki w trudach budowania. My większość tej drogi mamy już za soba i choć pozostało jeszcze dużo do zrobienia to od 02 maja jesteśmy mieszkańcami naszego rogacza - dopiero smakujemy radości zamieszkania, alew widzę że warto było....

Obiecuje jak znajdę troszkę czasu (bo jeszcze mamy wieeele do zrobienia ) wrzucę jakieć fotki.

Na razie życzę wszystkim wiosennego nastawienie do twórczego budowania!

Pozdrawiam

P

Mam na chwilę dostęp do internetu.

Mogę się też pochwalić, że po 13 miesiącach "drogi przez mękę" dobrnąłem wreszcie prawie do celu. Od 25.04.2009 r. mieszkam w swoim nowiutkim rogaczu. Na razie ustawianie mebli, przykręcanie lampek, etc. Ale za nie długi czas trzeba ruszyć na rejon zewnętrzny, tam jeszcze wielki plac budowy.

Po przeprowadzce z bloku (52m2) przestrzeni życiowej troszkę przybyło. Jest człowiek naprawdę zadowolony.

Pozdrawiam wszystkich.

Witam!

Wielkie gratulacje dla pa-ma i walimara! Mam zamiar dołączyc do szacownego grona mieszkańców za kilka miesięcy :) Mam pytanie do doświadczonych - ile wełny mineralnej poszło Wam na ocieplenie poddasza? Mam zamiar dać 15+10 i wychodzi mi ok.150m2 każdej. Mam domek lekko poszerzony, garaż na 1 auto. Nie ocieplamy stryszku.

Jesteśmy już po tynkach cement.-wap. robione ręcznie. Wyszło 644m2, trochę zaokrąglaliśmy, nie były mierzone co do centymetra. Koszty z materiałami 11600zł.

Za elektryka (doświadczony, z dużym stażem) zapłaciłam 2000zł za całość okablowania domku. W tym ilość gniazdek dowolna (robiłam gdzie się tylko da ;), kabelki do alarmu, kabelki do TV/SAT w każdym pokoju. Buduje w Wielkopolsce.

mija - my też kupowaliśmy na 150 m2 poddasza (15 + 10cm) ponieważ poddasze jest w trakcie wykańczania :roll: nie mam jeszcze ostatecznego wyliczenia ilośći, ale widzę że 3 rolki zostaną (ocieplam Rockwoolem)

Walimar - gratulacje, nie ma to jak na swoim, mieszkając u teściów mieliśmy mały pokoik do dyspozycji - więc teraz efekt przestrzeni piorunujący!!! :D

podobnie jak Ty do wykończenia jeszcze pooozostao: kabelki gniazdka itp, itd...

pozdra

P

Pa-ma!

Też planuję rockwoola, a którego dokładnie układasz? Myślę o megarocku, ale rozważam też toprock. Nie wiem czy jest sens kupowania droższej z lepszymi parametrami? Czy to wogóle będzie odczuwalne w codziennym użytkowaniu/rachunkach za ogrzewanie? Mam pełne deskowanie na dachu a to podobno też ma znaczenie.

Mruva!

Mamy swiatło po prawej stronie przy schodach, na ścianie - jakiś kinkiet to chyba musi być. Górna część schodów będzie oświetlana przez lampę z górnego hollu. Będą też ledy na dole oświetlające co 3-4 stopień.

mruva: ja mam kinkiet na scianie zalamania schodow, oswietla jednoczesnie ciag dolny i gorny. Wszystko zalezy od koncepcjii... :)

Swiatelka przy stopniach sluza tylko temu aby sie nie "pozabijac" schodzac po schodach jak jest ciemno i nie doswietlaja klatki schodowej. Ja bede mial je podlaczone do UPS-a bo to swiatlo jest najbardziej potrzebne jak nie ma pradu

Hejka

Od dwóch tygodni jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami działki. Od dawna chodzi nam po głowie rogacz. Tylko mnie te schody przerażają. Czy one nie sprawiają wrażenia jakby się wchodziło do wieży? Czy nie są za wąskie? Czy są wygodne?

A może ktoś przyjmie nas na chwilę pod swój rogaczowy dach celem obejrzenia? Bylibyśmy bardzo wdzięczni. Najchętniej w okolicach Warszawy. Działka jest w Jaktorowie koło Grodziska. My mieszkamy koło Błonia. Może ktoś ma rogacza w obrębie powiedzmy 70 km?

Ja od ponad m-ca mieszkam w Rogaczu, ale w okolicach Wroclawia. Zdecydowaliśmy się na schody drewniane, lekką konstrukcję, nie chcieliśmy lanych schodów z betonu oraz zależało nam na w miarę łagodnym wejściu. Stolarz się męczył, ale zrobił piękne schody z drzewa tauari, zapłaciliśmy za nie 11.000 zł. Pod nimi mamy bardzo oryginalną łazienkę, bo schody obudowaliśmy płytami od spodu, został pod schodami schowek na miotły, w niektórych miejscach zostały elementy drewniane- efekt bardzo oryginalny. Mogę zrobić zdjęcia i wysłać na maila.

Dom bardzo wygodny, przestronny- mieszka się wspaniale.