Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja jeszcze nie mieszkam ale właśnie skończyli ocieplać poddasze. Dałam 25cm wełny - 15cm między krokwie Megarock i 10cm pomiędzy stelaże Rockmin. Kupiłam od producenta, całość kosztowała 3950zł. To o jakieś 1000zł mniej niż chcieli w lokalnych hurtowniach. Niestety trzeba zamówić co najmniej 5 pełnych palet, transport gratis. Zamówiłam za spółkę ze znajomymi którzy też budują. Na razie jestem zadowolona, efektywność ocenię po zamieszkaniu :)

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Chciałam gorąco podziękować Mruvie za możliwość obejrzenia Waszego domu.Ten pomysł z podwójnym miejscem garażowym przy jednoczesnym zwiekszeniem części pokoju nad garażem jest rewelacyjny, tylko niestety u mnie juz na zmiane jest troszeczke za poźno, ale polecam go nowym "rogaczom ", którzy dopiero zastanawiaja sie nad budową tego domu to jest świetne rozwiązanie.

Dziekuję bardzo i życzę cierpliwości przy dalszej pracy przy wykańczaniu domu Pozdrawiam!!

u nas też 25 cm (15 rolki+ 10 rockton płyty na krokwiach) wydaje mi się że będzie OK wełna Rockwoola

Piec - 25kw sądze że taki powinien być mimo dobrego ocieplenia (choć nam wpakowali 32kw - dziś uważam ze to dużo

pozdr

P

Witajcie ,

jeżeli chodzi o moc pieca to trzeba rozróżnić dwie rzeczy - 1) ogrzewanie domu w zimie , 2) podgrzewanie wody użytkowej (przez cały rok)

Moc 25 kW w zupełności wystarczy do obu celów w przypadku naszych domów.

Ci którzy mają wyższe moce pieców będą cieszyć się z błyskawicznego podgrzewania wody użytkowej.

Pozdrawiam.

Wykończony (na razie psychicznie).

Witam Ponownie,

Mam pytanko dotyczące zewnętrznych rolet okiennych oraz sposobu ich zamocowania.

Mimo, że do tego momentu jeszcze daleko, dostaliśmy pytanko od naszego budowlańca jakie rolety zamontujemy w naszym domu (naokienne, które jakoś średnio nam się podobają z tą kasetą nad oknem, lub zewnętrzne, z kasetą ponad oknem - oba w ofercie np Oknoplastu).

Te drugie wymagają specjalnej pustki w nadprożu (coś ok.20x20cm) a w związku z tym będzie to raczej wielki mostek powietrzny, nawet po ociepleniu domu.

Jak to u was wygląda, tych co właśnie stoją przed tym problemem oraz tych z punktu widzenia użytkownika, co już mieszkają i bezpośrednio korzystają. Które rozwiązania się lepiej sprawdzają w praktyce

Pozdrawiam

Witam Ponownie,

Te drugie wymagają specjalnej pustki w nadprożu (coś ok.20x20cm) a w związku z tym będzie to raczej wielki mostek powietrzny, nawet po ociepleniu domu.

Pozdrawiam

Nie wiem o jakiej ty pustce piszesz ale myślę ze chodzi ci o tzw. system integra.

Ja mam otwory dostosowane właśnie pod ten system i zamierzam takie rolety założyć. Wydaje mi się ze jest to jeden z lepszych systemów aktualnie dostępnych.

Nie przesadzajcie z tymi mostkami termicznymi - bo na tym forum /mam na myśli całe forum muratora/ to jakaś paranoja.

pozdr. RK

Kwarti dzięki za szybką odpowiedź.

Mostki nie martwią mnie zbytnio, bo jest tyle materiałów izolacyjnych, że wszystkiemu idzie zaradzić.

Martwi mnie natomiast sposób przygotowania nadproży (u mnie będą wylewane) pod tą kasetę od rolety. Rozumiem, że w systemie Integra okno wraz z roletą będzie z licowane z zewnętrzną powierzchnią ściany nośnej. Jeśli się mylę proszę o korektę. Mur ściany nośnej ma u mnie gr. 24cm ( Poroton Wienerbergera ), jeśli zrobię te pustki to nie jestem pewien co do wytrzymałości takiego nadproża pod dalszymi obciążeniami.

Druga sprawa to nadproże N1 w garażu. W projekcie mam 19cm od początku do poziomu sufitu. Dzwoniąc do Hormana w spr. wymogów instalatorskich powiedziano mi, że powinienem zostawić 21cm, jak to u Was wygląda?

Pozdrawiam

Kwarti dzięki za szybką odpowiedź.

Mostki nie martwią mnie zbytnio, bo jest tyle materiałów izolacyjnych, że wszystkiemu idzie zaradzić.

Martwi mnie natomiast sposób przygotowania nadproży (u mnie będą wylewane) pod tą kasetę od rolety. Rozumiem, że w systemie Integra okno wraz z roletą będzie z licowane z zewnętrzną powierzchnią ściany nośnej. Jeśli się mylę proszę o korektę. Mur ściany nośnej ma u mnie gr. 24cm ( Poroton Wienerbergera ), jeśli zrobię te pustki to nie jestem pewien co do wytrzymałości takiego nadproża pod dalszymi obciążeniami.

Druga sprawa to nadproże N1 w garażu. W projekcie mam 19cm od początku do poziomu sufitu. Dzwoniąc do Hormana w spr. wymogów instalatorskich powiedziano mi, że powinienem zostawić 21cm, jak to u Was wygląda?

Pozdrawiam

1)Bezpośrednio nad nadprożami będzie wylewany wieniec , ma on własne zbrojenie , więc nadproże nad oknem nie jest istotne .

2) Ja mam bramę Hormana i rzeczywiście było jakoś na styk ( chyba 19 cm - jutro zmierzę dokładnie ) . Tam w garażu rzeczywiście jest nisko , także kotłownia dostała wymagane absolutne minimum , generalnie warto by chyba pomyśleć o odejściu od projektu i podnieść strop o jedną płaską pełnę cegłę ( około 8 cm ) . Ale oczywiście podniesie się wtedy wejście do pomieszczenia nad garażem i będzie poważny problem z wysokościami schodów do tego pomieszczenia..

Lechosia: sa specjalne prefabrykowane nadproza w ktore chowaja sie rolety (sa tak zaizolowane ze nie tworza sie duze mostki) ale jak chcesz taniej to musisz kombinowac tak jak napisal ertevu.

Przy piecu na wegiel niewarto go przewymiarowywac. Taki piec ma najwieksza sprawnosc przy max mocy. Przy pracy na "pol gwizdka" traci sie na sprawnosci i nie jest to zdrowe dla pieca.

Potwierdzam ze 25 kW jes wystarczajace dla tego domu. Dal sobie rade przy ubieglorocznych mrozach.

eviva, mruva: Nie rozumiem jak mozna powiekszyc garaz nie powiekszajac jednoczesnie pokoju nad garazem :o Prosze o wyjasnienie.

hm.. cos sie ruszylo w watku tylko na jak dlugo?...

Ja mam projekt C110a z podwójnym garażem, podejrzewam, że Eviva pomyślała żeśmy go celowo powiększali mając wersję C110 z garażem pojedyńczym.

Jestesmy już po tynkach i wylewkach, w poniedziałek mają wejść Panowie od ocieplenia poddasza, a póżniej to już w miarę możliwości sami zaczynamy działać. Wczoraj był Pan koparkowy, powyrywał korzenie, rozplantował humus, wywieżli również śmieci i nagle zrobiło się przed domem całkiem przyzwoicie.

Pozdrawiam

Witam Ponownie,

Mam pytanko dotyczące zewnętrznych rolet okiennych oraz sposobu ich zamocowania.

Pozdrawiam

Rolety Integro montowane są na nadprożu - te pod nadprożem to RKS i BeClever. U siebie mam te pierwsze - trzeba tylko pamiętać, żeby zamówić kasety z rewizją od spodu (u mnie montaż opóźnił się półtorej miesiąca, bo przywieźli nie te, co zamawiałem), wtedy można je spokojnie ukryć w ociepleniu. Trochę problemu jest z roletą nad oknem tarasowym, bo tam jest większa puszka (20cm, pozostałe mają 15cm), ale zrobiłem tam po prostu grubsze obramowanie ze styropianu. Dodatkowo żeby zmniejszyć mostek termiczny, można w szalunek nadproża włożyć 2cm twardego styropianu - oddzieli betonowe nadproże od rolety i zmniejszy straty ciepła. Poczytaj co na tym forum pisze o różnych systemach rolet Jareko .

Integro są IMHO najprostszym, najtańszym i sprawiającym najmniej problemów systemem.

Dawno już nic tu nie pisałam, ale cały czas śledzę wątek. Chciałabym wam pokazać naszego rogacza

http://img139.imageshack.us/img139/9471/p1010219.th.jpg

http://img22.imageshack.us/img22/9623/p1010217vkp.th.jpg

http://img514.imageshack.us/img514/4544/p1010218x.th.jpg

W tej chwili mamy stan surowy zamknięty i walczymy dalej :D

Pozdrawiamy wszystkich "rogaczy" :D

Wojtek i Sylwia ,

bardzo ładny domek ;-)

całkiem podobny do naszego ;-)

My też sporo nadrobiliśmy ostatnio - mamy tynki, wylewki, wkopaną rurę od studzienki i doprowadzona do domu (oj ciężko było!!!).

Osadziliśmy studnie drenażowe (mamy pochyłą działkę wiec było to konieczne).

Mamy już drzwi wejściowe ;-)

Właśnie zamówiłam parapety wewnętrzne.

W tym tygodniu powinniśmy mieć wycenę płyt gips-kartonowych na poddasze i ocieplenia na zewnątrz oraz piec i kotłownia - dodatkowo Radek stresuje mnie, że mam wybierać płytki, podłogi i drzwi wewnętrzne!!

Pozdrawiamy Rogaczy!