Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie,

coś cisza na forum zapanowała - wszyscy "wakacjują" czy intensywnie budują?

Może podzielicie się pomysłami na barierkę na górnym korytarzu? (tę nad stropem małej dolnej łazienki). Ja myślałam o drewnianych - chcę iśc do stolarza z pomysłem - a spodobały mi się takie:

http://test.stol-dom.com.pl/wp-admin/images/balkony/balkon16.jpg

tylko nie wiem czy nie za cięzkie byłyby do środka....

Widziałam kiedyś zdjęcia Krupiarza, kiedyś jeszcze Pabelo (chyba) miał zdjęcia, ale (szkoda wielka) nie udostępnia więcej swoich albumów ;-(

I jeszcze - czy ktoś z Was ma drzwi Invado? Jeśli tak - jaka jest Wasza opinia o nich?

My w euforii juz chcieliśmy lecieć i kupować, ale facet nas przystopował, mówiąc, że okleinowanych drzwi nie można montować w ciągle wysychającym domu, nie wygrzanym - więc poczekamy.

Pozdrawiam,

Marta

No witam koleżanki!!! chyba wszyscy gdzies wyjechali bo taka tu cisza.

JA JESZCZE NIE JESTEM NA TYM ETAPIE ale co do tych bariereK to mi tez sie bardzo podobaja nawet jesli mialy by byc tak jak na tyM zdjeciu na zewnatrz domu SUPER ,tez szukam juz roznych ciekawostek, mebli , płyteczek zeby pozniej juz miec cos wybrane i jak juz sie wezme do roboty zeby bylo nam szybciej

A CO DO BUDOWY TO JA JUZ CZEKAM NA FACHOWCÓW OD DACHU TRZY TYGODNIE I JUZ MNIE SZLAK TREAFIA,TYGODNIE LECA A ONI CALY CZAS ZABIEGANI,WSZYSTKO TYLKO CZEKA NA MONTAŻ.

A JA JUZ MAM TAKIE PLANY NA DLASZA ROBOTĘ .MAM NADZIEJE ZE JUZ W NASTEPNYM TYGODNIU ZAWITAJA DO MNIE i cos zacznie sie dziać

pozdrawiam Ewka

http://picasaweb.google.com/vivaec

Witajcie,

czasu mało ... nawet na wakacje, ale obowiązkowo Naszw forum odwiedzam i cieszę oczy jak rosną następne Rogacze

co do barierek wew.:

http://picasaweb.google.pl/lh/photo/MkhX-Hn32H-lwaEfOyoqHg?feat=directlink

Ewa - czekanie na fachmanów jest okropne, ale życzę powodzenia oraz wytrwałości

pozdrawiam

Paweł

MartaPR - jaki piec instalujecie w kotłowni. Ja zastanawiam się nad Elektrometem lub SAS-em ale właśnie nie wiem czy nie za duże?. Mogłabyś wstawić zdjęcia kotłowni, ciekawa jestem jak to u Was wygląda?.

U nas w środku z grubszych robót wszystko zrobione, teraz tylko wejść i wykańczać - siebie. Kasy z kredytu już prawie koniec, także mieszkanko trzeba jak najszybciej sprzedać, bo inaczej to krucho będzie.

Witam wszystkich.

Po długiej nieobecności znów na forum :D

Moje optymistyczne (maj), a nawet pesymistyczne (lipiec) założenia załatwienia pozwolenia nb legły w gruzach. Dają nam szansę w tym roku tylko na fundamenty. Postaram się spożytkować ten czas na sprawdzenie,czy wziąłem pod uwagę wszystkie przestrogi i porady. Na początek prośba o fotki zagospodarowanego pomieszczenia gosp. z tyłu garażu (chodzi o garaż 2 stanow. ) - zastosowane ogrzewanie węglowe, piec z podajnikiem. Czy ktoś stosuje lub zamierza stosować układ dublowany tzn. możliwość zamiennego stosowania ogrzewania węglowego z gazowym. Podobnie z wodą- sieć + studnia (przy obowiązkowym podłączeniu do kanalizacji kom. można zjechać z opłatą za ścieki). Proszę o sugestie.

A tak na marginesie, ZNALAZŁEM Rogacza w stanie surowym zamkn. 2 km ode mnie ( o szczęście nie pojęte :D :D :D ) tylko muszę dopaść właściciela i go urobić co by dał zerknąć. Spacerowałem po domku pa-my zanim zdecydowałem się na kupno projektu (dawno to było) teraz znów będę miał okazję tym bardziej że widzę podobne przeróbki (podniesione ścianki kolankowe domu i garażu).

Witajcie,

w kwestii ogrzewania - mamy zainstalowany piec hks lazar - na ekogroszek, pelety i węgiel. Postaram się w tym tygodniu wrzucić kilka zdjęć do albumu. Dość dużo to miejsca zajmuje (trzeba pamiętać jeszcze o zbiorniku na wodę) - ale nie jest tak źle.

Niestety nie zmieści nam się umywalka tam gdzie była pierwotnie planowana i trzeba będzie ją jakoś przenieść do pierwszego pomieszczenia - dla tych co nie maja jeszcze instalacji wodnej - warto przemyśleć - bo my już będziemy musieli ryc w ścianach.

U nas w tej chwili równocześnie robią ocieplenie na poddaszu i elewację. Pewnie prace wykończeniowe trochę potrwają bo pieniądze z kredytu na wykończeniu (my powoli tez na wykończeniu ;-( )

no fachowcy zjeżdżaja ze sprzętem od jutra robimy dach i bardzo sie z tego ciesze.

I bardzo wam Wszystkim zazdroszczę że juz jestescie tak daleko ze swoim wykańczaniem ,mysle ,że jak juz sa tynki i ogrzewanie to juz tak fajnie ten dom wygląda juz bliżej niz dalej nie????hi hi hi

widze ze Wam koncza sie pieniazki z kredytu,my wlasnie z mezem szykujemy sie do jego wziecia na wiosne ale widze ze one szybko sie wydaja co?mam nadzieje ze jeszcze do wiosny troszke zrobimy ale i tak tych pieniedzy w porównaniu z wydatkami jest malo na to wykonczenie jesli czlowiek chcialby zrobic wszysko do konca to i tak bedzie zawsze brakowało

a pytanko! ci co brali kredyt-lepszy jest z dopłatami od państwa czy taki normalny?macie moze przykladowa rozpiske kosztorysów rzeczy które robicie w domu(kuchnie, kotłownie,glazura ,terakota itd)ktore trzeba pokazac do banku?

jesli tak byloby mi miło zerknac na to, moze latwiej zabrałabym sie do tego wszystkiego!!!!(i tak bardzo ociagamy sie z decyzja o jego wzieciu juz od rozpoczecia budowy ale chyba nie obedzie sie pewnie bez niego .pozdrawiam

http://picasaweb.google.com/vivaec

mariolinezka - u nas ten schodek jest niższy od pozostałych.

MartaPR - dzięki za info, czekam na zdjęcia, a ten piec to rzeczywiście duży, ciekawa jestem jak to wyglada, ja boję się, że przy mniejszym będzie mało miejsca.

Eviva - niestety nasz kosztorys był bardzo pobieżny i dotyczył głównie podstawowej budowy, także niestety chyba Tobie nie pomoże.

Witajcie ....

Mruva - parę zdjęć kotłowni jest już w mojej galerii - w sobotę będziemy "odpalać" ;-)

Marolinezka - u nas ten ostatni schodek będzie taki jak pozostałe (po ułożeniu styropianu i wylewce i właściwej podłodze) - natomiast mamy problem z pierwszym, który jest jakieś 2cm wyższy - pewnie wszystko zależy od wykonania.

Eviva - podobnie jak u Mruvy - nasz kosztorys - był zrobiony "aby był" - niespecjalnie zgadza się z kosztami rzeczywistymi - na szczęście bank też niespecjalnie się tym przejmuje przy wypłacaniu kolejnych transz....

Pozdrawiam!

Marta

MartaPR

troszke mnie pocieszylas skoro piszesz, ze bank nie przywiazuje to takich rzeczy wiekszej uwagi,to mozna sobie jakos to wyliczyc i oczywiscie zgadzam sie z tym ze pewnie jest inaczej jak w rzezcywistosci

marolinezka co do schodów to ja mam schody zaokraglone na gore bo wejscie do pokoju nad garazem mam po srodku a w Waszych projektach sa na wprost jak schodzi sie z gory - zauważyłam to u MRUVY.

Raczej sa jednakowe,tylko na dole 1 schodek jest wyższy ale moze jest takie wrażenie gdzyz mamy wylane pierwsze wylewki jeszcz zanim zaczelismy budować a mąż ma tam jeszcze cos robic.[/b]

MartaPR - dzięki za zdjęcia, ale u Was się dzieje, tylko pozazdrościć. My chwilowo stoimy w miejscu. Jeżeli chodzi o piec to widzę, że spokojnie się mieści, także moje obawy mineły.

Mam pytanie, czy malowaliście ściany przed zawieszeniem grzejników, czy też są one zawieszone tymczasowo i przed malowaniem będziecie robić, jaka jest kolejność?.

Pozdrawiam

Witajcie,

Mruva: u nas się dzieje trochę to fakt - ale przedtem był zastój - więc pewnie nadganiamy to co wy już macie ;-)

Co do malowania i grzejników - nie mamy jeszcze pomalowanych ścian - ale zależało nam, żeby za jednym "zamachem" przy instalacji pieca - instalator zamontował grzejniki. Pewnie teraz trzeba będzie się trochę pogimnastykować, żeby zrobić malowanie.

Mam pytanie ogólne - dotyczące wentylacji kabiny prysznicowej w łazience dolnej -

jak to u Was wygląda lub jak planujecie?

Na jakiej wysokości będzie sufit?

My mamy przewód wentylacyjny nad kibelkiem - ale boimy się, że jak nie będzie żadnej wentylacji wyprowadzonej z samej kabiny to ta cała wilgoć się rozlezie po mieszkaniu. A z drugiej strony strasznie ciężko mi sobie wyobrazić jakieś rury wyłażące i nie wiadomo gdzie wyprowadzone (brrr!!).

Poradźcie!

Pozdr,

Marta

Marta, my z wentylacją też mieliśmy problem, kabinę będziemy montować pod schodami i wentylacji tam za bardzo nie dało się zrobić. Robimy ją obok również pod schodami i co ma być to bedzie. Jak w końcu będę miała możliwość to wstawię zdjęcia.

Mam prośbę czy mogłabyś napisać jakiej firmy i mocy masz poszczególne grzejniki?.

Mruva - wiadomość nt. grzejników wysłana na priv.

A pytanie do wszystkich - odnośnie opasek styropianowych wokół okien - dla tych co maja lub chcą mieć - czy daliście/dajecie zwykły styropian? czy jakieś profile specjalne? Jaką szerokość? 10-11 cm?

Nam wykonawca elewacji mówił, że lepiej nie dawać - a jak już chcemy, to jedynie zaznaczyć wokół okien innym kolorem elewacji (ale mnie się tak niespecjalnie podoba) - bo niby zacieki się robią.... (Potem chodziłam z dzieckiem na spacery po okolicy i gapiłam się we wszystkie okna szukając tych zacieków)

Patrzyłam na zdjęcia rogaczy już gotowych i wszędzie tam gdzie są opaski - bardzo ładnie to wygląda,

a jak to jest po jakimś czasie uzytkowania?

Pozdr!

Marta - bardzo dziękuję, wiadomość dostałam. W sprawie opasek to nam się podobają, ale nasz wykonawca powiedział, że to już "wiocha" i teraz to robi się gzymsy. Mnie osobiście gzymsy się nie podobają, także albo bedą opaski albo nic. W sprawie szerokości na ten moment nie pomogę.

Pozdrawiam

Witam po dlugiej przerwie.

Co do opasek to ja takowe mam. Jest to styropian 3cm

Czy to kicz? Dla mnie nie. Przy wyborze projektu byla to jedna z rzeczy na ktora zwrocilem uwage i pasowala do projektu (tak jak krzyzowe balustrady)

Jesli do bialych okien doda sie biale opaski to powiekszaja wizualnie okna.

Mody sie zmieniaja, teraz cos jes na topie pozniej co innego. Wiec moim zdaniem ponadczasowe sa klasyczne domy, a dom za rogiem takim jest.