Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam po dlugiej przerwie.

Co do opasek to ja takowe mam. Jest to styropian 3cm

Czy to kicz? Dla mnie nie. Przy wyborze projektu byla to jedna z rzeczy na ktora zwrocilem uwage i pasowala do projektu (tak jak krzyzowe balustrady)

Jesli do bialych okien doda sie biale opaski to powiekszaja wizualnie okna.

Mody sie zmieniaja, teraz cos jes na topie pozniej co innego. Wiec moim zdaniem ponadczasowe sa klasyczne domy, a dom za rogiem takim jest.

Tak właśnie jest, popieram.

Witam wszystkich forumowiczów po dłuższej przerwie.:D Wiecie istnieją jeszcze ludzie, którzy nie mają dostępu do netu. Niestety do nich należę.Mogłam pisać w pracy, ale od listopada byłam "na wakacjach"(9 miesięcy) Mamy drugą dzidzie, małą Julkę. To jednak nie znaczy, że na naszej budowie nic się nie działo. Gdy Jula miała 4 dni 29.12.2008 byłyśmy razem zawieźć dokumenty o pozwolenie na budowę. Zaczęliśmy budować po weekendzie majowym i do 20 czerwca zalaliśmy strop na domu. nie myślałam, że pójdzie to tak szybko. Teraz kończymy szczyty i działówki. Jak pogoda dopisze pod koniec września postawimy więźbę.

Mam do Was parę pytań.

Załatwiłam drzewo po 540 zł za m3 mam nadzieję, że w dobrej cenie ale to najtańsze jakie znalazłam. Jakie okna kupywaliście na poddasze, bo myślałam o fakro, a mój mąż upiera się przy veluxach.

Z czego robiliście komin ten co wystaje nad dach. Nam się podoba z klinkieru takiego w kolorze piaskowym, bo dach ma być brązowy. U nas jest tendencja w okolicy (Nowa Słupia, Starachowice - świetokrzyskie) do okładania kominów blachą. Niespecjalnie nam sie to podoba.

Jaka blachą kryliscie domek. W projekcie jest dachówka. Nie ukrywam, że nam się bardzo podoba, ale chcemy przykryć na zimę, a i tak juz sie zapożyczylismy u brata męża, że dachówkę wywiało mi z głowy.

Będę wdzięczna za jakiekolwiek odpowiedzi.

Pozdrawiam

Monika i Paweł

Witaj i moje gratulacje;

Okna mamy Fakro a wybralismy je ponieważ otwieranie jest z dołu a nie z góry jak przy Veluxach, cena i jakość podobna. Komin jest z klinkieru, a na dachu dachówka. Myślę, że warto się rozejrzeć po okolicznych składach, czasem można trafić dachówkę w bardzo przyzwoitej cenie. My np. kupiliśmy ceramiczną Robena taniej od cementowej Brassa.

Co do okien to my dlugo zastanawialismy sie z mężem.mieliśmy wziąśc fakro ale na końcowym etapie wybraliśmy okna firmy roto troszeczkę droszcze od fakro i z PCV a nie z drewna.otwierane tez sa na dole tylko jedna wada to to ze wszystkie są one białe ale to jakos na tym etapie budowy mi nie przeszkadza.jak beda sie zachowywac dalej to nie wiem.

Co do komina to tez mamy z klinkieru ,chyba ladniej wygladaja niz obłożone blachą a te klinkiery w kolorzez piaskowym tez fajnie wyglądaja na kominie.

http://picasaweb.google.com/vivaec

Witam wszystkich. Ogromna prośba , proszę o podesłanie skanów (lub zdjęć) wszystkich rzutów dachu , więźby itp. z projektu C 110a (garaż 2-stanowiskowy) oraz zestawienia materiałów,opisów znajdujących się w projekcie (dotyczących dachu). Potrzebne na wczoraj.Będę wdzięczny za każdą pomoc. Pozdrawiam Piotr.

• 2 weeks później...

Witam,

Z przyjemnością pragniemy poinformować, że po ponad 2 letniej przerwie zakończonej stanem zero ruszyliśmy ponownie ze stanem surowym.

Większość materiału została zakupiona jeszcze w maju (po dość dobrych cenach, z opcją składowania, przywozu i rozładunku w cenie).

Kupiliśmy już również piękną podbitę 120m2 i stąd do Was kieruje pytanie.

Czego użyliście do malowania swojej podbitki, ile razy była malowana i jak w tej chwili wygląda? Potrzeba będzie nam kupić ok. 60L.

Nie ukrywam, że bardzo podoba się nam "czereśnia Lazur 3v3" ale cena ~130zł/5L odstrasza.

Pozdrawiam

Hm.. 60l na 120m2? Co to za wydajnosc? Ile razy chesz malowac? 10.

Ja malowalem sadolinem(poszlo kolo 15l na dwa razy), tak mi doradzili ciesle a i dobre zdanie o nim mialem. Teraz po "glebokim" zaglebieniu tematu drzewa na zewnatrz wybralbym cos ze skandynawskiej chemii (mam taras drewniany pomalowany Traolja Beckersa)

Co do firmy 3v3 nie slyszalem nic o niej pozytywnego a i sparzylem sie na ich lakierze (odchodzil warstwami) wiec nie polecam.

Witam,

120m2 podbitki malowanej po 2 stronach, 3 krotnie daje 720m2, na puszce info od producenta jest taka, że wydajność określają jako 12m2/1L.

Zrobiliśmy rozeznanie po stolarzach no i podali, że bardzo dobry jest Sadolin oraz Altaxin (najpierw impregnujący podkład a następnie 2x woskowy). Widziałem jak wyglądają detale drewniane pomalowane tym drugim po ok.3 latach i skłaniamy się ku drugiemu.

Pozdrawiam

Drzewo na nadbitce nie jest narazone na bezposrednie dzialnie wody (co innego taras balustrady czy nawet plot) wiec ochrona nie musi byc maksymalna. Nie widze potrzeby malowania desek od gory preparatem koloryzujacym wystarczy zwylky impregnat (zapobiegajacy miedzy innymi siniznie)

Warto przynajmniej raz pomalowac deski na ziemi a reszte warstw mozna juz na dachu (drzewo pozniej wyschnie i bedzie widac naruralny kolor na piorze)

Ja mam nadbitke juz dwa lata i na razie jest ok, choc przy drzewie trzeba sie liczyc z odnawianiem co jakis czas

Witam

Co do podbitki i jej konserwacji są różne szkoły. Jedni tną koszty impregnacji i warstw ochronnych , inni nie. Górale, którzy u mnie pracują są raczej z tych drugich, pracują od wielu lat z drewnem i w drewnie (własny tartak) więc swoje wiedzą. Pod uwagę biorą fakty, o których "zwykły" inwestor jak my nawet nie myśli np. bliskość Odry i stale podniesiony poziom wilgotności powietrza, które będzie omywać sobą potbitkę z każdej strony. W naszej okolicy przez lata wybudowali już kilka ładnych domów, mając okazje zobaczyć jak się prezentują po latach, stąd też ich uwagi co do podwyższonej ochrony wszelkich elementów drewnianej konstrukcji dachu.

Oczywistym jest fakt, że drewno trzeba konserwować, ale robić to co 3-4 a co 6-7 lat to dla nas różnica.

Kolejna sprawa, która nas nurtuje to klinkier na kominy ponad połacią dachu. Pełny jest dość drogi (nawet dwukrotnie), dlatego zamierzamy kupić także perforowany, a na najwyższe warstwy dać pełny. Ile mniej więcej warstw powinniśmy dać pełnego klinkieru, aby miało to ręce i nogi?

Pozdrawiam

mruva PostWysłany: Nie, 20 Wrzesień 2009 12:15 Temat postu:

My dawaliśmy 5 lub 6 warstw pełnego klinkieru.

OK, dzięki.

Mruva, czy te kratki w przewodach wentylacyjnych są niezbędne, czy mają jakieś specjalne znaczenie (nie wiem gniazda ptaków, siedlisko robali, jeśli są blisko drzewa liściaste to ryzyko wwiewania liści, etc.) czy tylko wygląd estetyczny, tzn. brak tych głębokich ciemnych dziur?

Pozdrawiam

Witam Szacownych Budujących

Niewątpliwie zaglądam tu rzadziej niż to drzewiej bywało, ale nie zapominam odwiedzić i coś... napisać. Swoją drogą to faktem jest że ci co zamieszkali zaglądają tu rzadzej, a już na pewno rzadziej zabierają głos - pozdrowienia dla weteranów (mieszkających w DzR)

Jak czytam posty zwłaszcza tych co ścieżkę budowy dopiero zaczynają wydeptywać to... życzę Wam wytrwałości i pomyślności, na końcu czeka Was super doznanie - zamieszkanie Rogacza. Warto!

a przy okazji co do poniższego

Oczywistym jest fakt, że drewno trzeba konserwować, ale robić to co 3-4 a co 6-7 lat to dla nas różnica.

Kolejna sprawa, która nas nurtuje to klinkier na kominy ponad połacią dachu. Pełny jest dość drogi (nawet dwukrotnie), dlatego zamierzamy kupić także perforowany, a na najwyższe warstwy dać pełny. Ile mniej więcej warstw powinniśmy dać pełnego klinkieru, aby miało to ręce i nogi?

Oczywiście drewno ma swój niewątpliwy urok, niemniej jednak nie chciałoby mi się nawet co 6 lat malować go zwłaszcza w tak mało dostępnych miejscach jak szczyty pod dachem, więc wybrałem podbitkę PCV i stwierdzam że wygląda ... fajnie - polecam pod rozwagę.

Co do klinkieru - jak pamiętam moją rozmowę z dekarzem zwrócił uwagę że cegła pełna powinna być zwłaszcza w miejscach wcięcia obróbki dekarskich komina. Zdarza się że dekarz wetnie się głębiej i przednie perforowaną cegłę, efektem tego były przeciekające kominy!!! Na szczęście nie miałem tego dylematu (drogich cegieł klinkierowych), komin mam systemowy Leyer więc nad dachem pozostało wykonać obróbkę - u nas dekarze wykonali ładną okładzinę ze struktonitu, zauważyłem że ostatnio w okolicy zyskuje to na popularności, czyli się podoba...

Pozdrawiam wszystkich budujących i trzymam kciuki za szybkie wprowadzonko

Paweł.