Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jak ma wam pójść?

Tak jak reszczie. Jak się zacznie, to i się skończy.

Za jakiś czas będziecie kupowali meble ogrodowe, pili poranną kawę na tarasie i patrzyli jak trawa rośnie :-).

My właśnie takiego zakupu dokonaliśmy. W weekend było rozkładanie i testowanie.

Piękna pogoda, trawa po zeszłotygodniowych zabiegach areacji, wertykulacji i sypania nawozem ładnie odbiła i się zazieleniła ....

Wytrwałości po raz wtóry wszystkim życzę, bo się opłaci.

I nie traćcie ani na chwilę światełka w tunelu.

Witamy w klubie.

Pozdrawiam

Dzięki , Krupiarz! Jak mówisz - pozytywne nastawienie to klucz do sukcesu. :) Muszę przyznać, że bardzo spodobały nam się Wasze przeróbki - mam na myśli spiżarenkę i kolumnę - planujemy skopiować to na nasz grunt - świetny pomysł. Jeżeli mogę zapytać co jeszcze teraz po zamieszkaniu zmieniłbyś w swoim domu lub czego Ci brakuje- byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam

a ja mam pytanie do budujących w ostatnim czasie o koszty robocizny, pierwszy majster wycenił się tak:

- roboty ziemne: ławy,funamenty, taras,izolacje,docieplenie,stan 0 12 tys.

- ściany wewn,zewn parteru,klatka schodowa,kominy 16 tys

- strop 6 tys

- ściany zewn i wewn, poddasze, wieńce 14 tys

- więźba dachowa 10 tys

- pokrycie dachu, okna dachowe, rynny 11 tys

dobra cena czy szukać dalej?

może zacząć już :)

Edytowane przez abigaill

a ja mam pytanie do budujących w ostatnim czasie o koszty robocizny, pierwszy majster wycenił się tak:

- strop 6 tys

- więźba dachowa 10 tys

Abigaill warto abyś napisała z jakiej części Polski jesteś. Ta informacja jest kluczowa, aby porównać koszty robocizny, materiałów, zakwaterowania ekipy, itp.

Ja jestem z dolnośląskiego i powiem szczerze, że ceny w pobliżu Wrocławia są dużo wyższe jak w innych lokalizacjach kraju.

Prostym przykładem jest porównanie kosztu robocizny naszego domu C110a i znajomych z Zielonej Góry / lubuskie i Myślenic / małopolskie.

Różnica na naszą niekorzyść to ok.30%, tylko za lokalizację.

Pozdrawiam

- strop 6 tys

- więźba dachowa 10 tys

witam...-myślę że twój majster jest albo taki dobry,albo zwykły naciągacz-my też to przerabialiśmy ,rozbieżność spora .Nasz dom będzie stać do końca czerwca tzn.w 6-8 tygodni,majster chce 31 tyś.Poszukaj jeszcze innych i się zorientuj w jakim czasie wybuduje.Pozdrawiam...

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
"znajomych z Zielonej Góry / lubuskie" pochwalcie się proszę gdzie w Zielonej ten rogacz jest budowany, chętnie obejrzymy go, gdyż w piątek zalaliśmy ławy pod nasz Dom za Rogiem.

Witam was wszystkich. Mam pytanie Posiadam dom za rogiem, który kupiłam a jestem kopletnym laikiem jesli chodzi o budowe. Wykanczam go pomalutku, ale sporo rzeczy musiałam poprawiac po poprzedich "solidnych" fachowcach. I teraz zauwazyłąm, ze pojawiły sie nowe pekniecia poziome na jednej ze scian na górze, miedzy dwoma pokojami, idace wokół ściany od drzwi, grubosci ok 1-2 mm. jakby na wysokosci spoiny miedzy bloczkami suporeksu. Do stoi 2 lata, Jak go kupiłam, było kilka pekniec oziomych, ale robotnicy połqzyli siatki. a to jest nowe pekniecie. Dom stoi na gruncie gliniastmy. Prosze, powiedzcie, czy mam sie martwic, bo zwariuje od tych zmartwien. Dorobek całego zycia, i mam czarna wizje, ze mi sie na łeb zawali. To jak, mam sie martwic, czy nie? Przepraszam,ze łąduje post pewnie nie w tym miejscu, co trzeba, ale dopiero sie zarejestrowałam i jeszce nie wiem, jak to działa. Pozdrawiam

Witaj,

Trudno oceniać na odległość, nie widząc jak to wygląda.

Prawdopodobnie bydynek nie został wystarczająco dobrze postadowiony i trochę osiada.

Nie znam się na tym specjalnie, ale w mojej ocenie to on się nie zawali, pozostanie ew. kwestia estetyki tj. tych rys na ścianach, ale te po jakimś czasie powinny się przestać pojawiać, gdy budynek już osiądzie. Jeżeli stoi już 2 lata to ten proces powinien mięć się ku końcowi.

Pocieszę Cię, że każdy budynek nieco osiada i "pracuje". U mnie w garażu na stropie poawiły się również rysy/pęknięcia.

W nowym mieszkaniu w bloku u znajomych na ścianie były również rysy, które na dzień dobry trzeba było załatać.

Lepiej byłoby oczywiście gdyby tych rys nie było, ale w kwestii bezpieczeństwa nic ci raczej nie grozi.

Powodzenia, pozdrawiam

• 2 weeks później...
Witak Krupiarzu. Dziekuje za pocieszenie, bo miałam z tym domem tyle juz kłopotów,że każdy nastepny przygniata mnie do ziemi. Gdybym wiedziała, jak to jest kupic dom i naprawiać, co inni przedtem zapsuli, to pewnie bym sie nie zdecydowała. Dziekuję za każde dobre słowo.Podrawiam.

[

WITAM WSZYSTKICH...-budowa naszego domku zbliża się ku końcowi,do końca miesiąca będzie stan surowy zakończony.Było ciężko .../pogoda nie jest w tym roku łaskawa dla inwestorów jak i wykonawców.W projekcie zrobiliśmy kilka zmian poszerzyliśmy drzwi tarasowe,zmieniliśmy okna w garażu i w kotłowni na jedno ale za to większe,nad garażem okno od szczytu i dodatkowo kukułkę od strony wjazdu-myślę że będzie ok.

Witam,

jestem "świeżutka" na forum.

Rozważamy z mężem budowę DzR wariantI. Na forum jest wiele pięknych zdjęć, naprawdę fajnie nigdzie jednak nie znalazłam zdjęcia wykończonej jadalni tak żeby było widać stół i krzesła, zastanawiam sie czy jest tam wystarczająco dużo miejsca. Bardzo Was proszę o wklejenie takowych:)

Pabelo76 masz cudną kuchnię, pokaż nam jadalnię::)

Edytowane przez hester1