Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj,

jakiś rok temu znaleźliśmy taki domek w Koronowie (takie nowe osiedle wybudowanych domków po drodze z Koronowa do Pieczysk),

Niestety dom był w trakcie budowy (stan surowy zamknięty) i na miejscu nie było właścicieli - więc obejrzeliśmy go z zewnątrz.

Powodzenia w poszukiwaniach,

Pozdr,

Marta

Witam wszystkich, w szczególności nowych przybyszów na wątku.

U nas praca wre. Domek stoi, okna wprawione, nawet dachowe już są. Inst elekt na ukończeniu. W poniedziałek zaczyna hydraulik, no i dachówka chyba już będzie też. Jakoś póki co sprawnie wszystko idzie.

Witam,

jestem "świeżutka" na forum.

Rozważamy z mężem budowę DzR wariantI. Na forum jest wiele pięknych zdjęć, naprawdę fajnie nigdzie jednak nie znalazłam zdjęcia wykończonej jadalni tak żeby było widać stół i krzesła, zastanawiam sie czy jest tam wystarczająco dużo miejsca. Bardzo Was proszę o wklejenie takowych:)

Hester1, no nam właśnie też się ta jadalnie wydawała wąska, dlatego my nasz domek powiększyliśmy dodając 1m, tak, że 0,5 m wyszło na + na szerokości kuchni, drugie 0,5 m na + w szerokości jadalni. Salon zyskał przez to sporo przestrzeni, no i pokoje na poddaszu oczywiście też. Domek zrobił się bardziej przestronny.

Marta PR czy mogłabyś jakieś fotki wykończonej łazienki górnej wrzucić do albumu pls :)

Mozna poszezyc dom w jadalni, tak jak i wiatrolapie, z tym ze trzeba uwazac na proporcje i nie "przedobrzyc", sama bryla domu za rogiem jest proporcjonalna o ile dobrze pamietam cos kolo 10mx10m do tego dochodzi garaz, dzieki obnizonemu dachowi niezlewa sie z domem, jesli sie za bardzo rozszezy dom i do tego dojdzie dwustanowiskowy garaz moze wyjsc taka dluga stodola.

Ale nie zmienia to faktu ze wiekszy metraz jest wygodniejszy w uzytkowaniu niz mniejszy :)

Ja tez poszezylem dom o 60cm.

kwarti

gratulacje!!!!

Jestem zachwycona Waszym domkiem, a wnętrze pięknie zrobione.

Witaj w klubie niewykończonych domków, teraz wszystko już zwolni.

Ja muszę się pochwalić, że w końcu mamy już własną bramę i wybrukowalismy kawałek wjazdu, a w tę sobotę montujemy napęd do bramy.

Zaczynamy tez działać z wykończeniem poddasza.

Przy okazji pozdrawiam wszystkich starych znajomych i witam wszystkich nowych rogaczy.

No PABELO76 i KWARTI wielkie gratulacje .

Jeszcze pewnie duzo do pracy ale juz widac wspaniałe oblicze Waszych domów.Też chcialabym byc na takim etapie,ale my to pewnie za jakis rok sie wezmiemy teraz czekamy na potomka i kanalizacje.Okna wstawione,dach zrobiony i teraz budujemy budynek gospodarczzy,ktory stwierdzilam ze jest zbyt za duzy (landara taka)ale musimy wyczyscic dom bo tam drewna i desek w srodku ze na drugi starczy i dopiero elektryka i tynki.

A mam takie pytanie gdzie Wy macie jakas pralnie czy cos w tym stylu, bo ja właśnie planowałam w gornej lazience tam we wnece a widze , że wiekszość z Was ma tam prysznice.(co prawda ja mam zmieniona lazienke przez dodanie facjatki co zwieksza powierzchnie lazienki oraz na dole mam inaczej lazienke poniewaz do pokoju nad garazem wchodzi sie po srodku schodów a nie tak jak w projekcie na wprost schodow z gory i wtedy tez lazienka jest wieksza )ale cos takiego jak pralka itd to gdzie trzymacie.Chyba ze przeznaczyliscie jakis inny pokój.

http://picasaweb.google.com/vivaec

Jak tylko dotocze sie na działkę to wstawię zdjecia,bo z oknami i dachem inaczej juz ten dom wyglada.

a i jeszcze jedno to oczywiscie zalezy kto jakie ma plany co do domu i jaka ma rodzinke ale ja osobiście stwierdzam,ze mozna bylo domek powiekszyc o jakis metr lub 0,5m, zbyt pozno pojechalismy ogladac ten domek do Mruvy-serdecznie pozdrawiam bo nasz juz tez byl w budowie zeby cos zmieniac, ale warto to sobie wszystko przemyslec bo na papierze to wszystko jest piekne dopiero w rzeczywistosci wyglada inaczej.

nie mam wykonczonego domku ale i tak mi sie podoba i moge go spokojnie polecic innym.

ale marudze co jak baba w ciąży hihihi.

Kwarti - faktycznie pięknie u Ciebie ;-)

Pabelo - super plac zabaw! Moje dzieciaki by oszalały, ale jeszcze troszkę muszą poczekać (mama nadzieję, że nie tyle, że zdążą wyrosnąć ;-))

Eviva - jeśli o mnie chodzi to pralkę mam właśnie w górnej łazience - bo nie mam tam prysznica - jest ok, nawet rozkładana suszrka się mieści, tylko czasami musze uważać, żeby sie w głowę nie uderzyc pod tym skosem.

Madaw - co do łazienki górnej - to jak napisała Agniecha - jestem w klubie ciagle wykańczających domek - i mebli tam jeszcze nie mam - jak bede miała to na pewno wrzuce parę zdjęć ;-)

A do Krupiarza - jak popatrzyłam to 27 czerwca minie 5 lat odkąd powstał Twój wątek dotyczący domu za rogiem - chyba sie nie mylę?

To już jest prawdziwy jubileusz ;-)

Pozdrawiam,

Marta

Kwarti - gratulacje !

Eviva - na ja właśnie planuję 'pralnię' we wnęce w łazience. Mam zamiar tam zmieścić pod skosem pralkę, suszarkę kondensacyjną i jeszcze kosz na pranie i to wszystko lekko oddzielić jakąś ścianką z luksferów może. Ale rozplanowanie górnej łazienki to rzeczywiście sztuka nie lada, zwłaszcza, jak oprócz pralki chce się tam zmieścić i wannę i prysznic. Ja chcemy zrobić prysznic zaraz przy drzwiach, tam gdzie większość ma toaletę chyba, bo jakoś nie widzę innej opcji. No i ten prysznic tam też mnie męczy, jak to będzie wyglądało etc bo jakoś po albumach szperając nie znalazłam nikogo, kto by tak zrobił...

A tak poza tym to u nas zamknięty etap elektryka, dzisiaj miał zacząć hydraulik no i długo wyczekiwaną dachówkę w końcu nam dziś dowieźli, to jutro zacznie się układanie. Idzie to jakoś wszystko po kolei, ale jak pomyślę ile jeszcze przed nami....

pozdrawiamy wszystkich

Dorota&Maciej

modaw - no ja wlaśnie tez tak planuje a pomysłów na scianki mamy wiele wiec jeszcze nie wiem jak to zrobimy,zreszta na jednych ze zdjec widac ze nasza lazienka jest inna niż w projekcie wiec i rozplanowanie wszystkiego bedzie inne.pozmienialismy troszke polozenie gornych scianek dzialowych bo w sypialni tez mamy zrobiona facjatke, inaczej wchodzi sie do pokoju nad garazem wiec mamy za to piekna i nieco wieksza lazienke na dole w ktorej bedzie prysznic,a ktorego na dzien dzisiejszy nie planuje na gorze,

zobaczymy jak beda robione projekty i co z tego wyjdzie.

pozdrawiam EWka

http://picasaweb.google.com/vivaec

• 2 weeks później...

oj zazdroszczę Wam takiego zaawansowania prac,my zaczęliśmy na dobre,niestety okazało się, że różnica poziomu na działce jest spora i trzeba będzie duużo ziemi pod taras

i jeszcze ekipa płacze,że twarda ziemia jest i łopata m nie wchodzi

no i tak się na kopał,że nas skasował aaaaaaaaaaaaaaaaa

i chyba jako jedyni będziemy mieć ławy 90cm - przez tę glinę:(

Edytowane przez abigaill

Witam :)

U nas też różnica poziomów, ale chyba w drugą stronę ;) pod taras trzeba będzie wybrać i wyrównać, i z całego ogródka za domem też chyba trochę wywieźć, no i jakoś to wszystko rozplanować, żeby ogród nie miał schodów...

A tymczasem dach gotowy, hydraulik się spręża, za to ekipa tynkarzy zrobiła nas na szaro delikatnie mówiąc. Mieli zacząć w poniedziałek, nie zaczęli, we wtorek się dowiedzieliśmy, że złapali lepszą fuchę :/ trzeba szukać innej brygady...

I tak jeszcze przy okazji zapytam - robił ktoś centralny odkurzacz ? warto ? My położyliśmy instalację, bo na tym etapie to niewielki koszt, ale nie znam nikogo, kto by to ustrojstwo użytkował i mógł coś obiektywnego powiedzieć na temat.

Pozdrawiam

Witam,

Wszystkich Rogaczy,

w zeszłym tygodniu dzieki podpowiedzi MartaPR oglądaliśmy wraz z żona dom za rogiem wersji live, włascicielka była uprzejma i oprowadziła nas po domu, w jednym z pomiestrzeń na pietrze po prawej stronie ( pomieszczenie nr 16 z rzutu poddasza - http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=295 , obok drzwi znajdował sie drewniany słup bedący częścia konstrukcji wieźby dachowej tak tłumaczyła ten fakt właścicielka domu. Czy ktoś z Was ma również taki słup na pietrze?

Witam

Sytuacja ze slupem wyglada tak: w pierwszej wersji domu za rogiem jest konstrukcja dachu platwiowo-kleszczowa i wlasnie do podpor platwi potrzebny jest ten slup w pokoju (sa jesze slupy z drugiej strony podpierajace druga platew ale one sa "ukryte" w sianach dzialowych). Mozna podeprzec platew na sciane dzialowej przy kominie od kominka (ale tylko wtedy gdy platwie beda odpowiednio dlugie) i zrezygnowac z tego slupa (ja mam tak zrobione) W drugiej wersji domu za rogiem (z tego co pamietam kiedys z dyskusji na forum) zastosowano konstrukcje dachu krokwiowo-jetkowa (zrezygnowano z platwi) i dlatego nie ma tam slupow, ale tez cos tak sknocili (bodajze nie bylo jetek na ostatnich krokwiach, tych wystajacych poza obrys domu) Niech sie wypowie ktos kto ma ta druga wersje.

witam,

Ja mam drugą wersję domu za rogiem (C110a).

Konstrukcja więźby dachowej jest krokwiowo-jętkowa. Wszystkie słupy są "schowane" w obrysie ścian działowych (rzut mojej więźby w albumie).

W konstrukcji więźby występują również płatwie i kleszcze, choć podstawowa nazwa tego nie obejmuje.

Z racji tego, że konstrukcję wykonali u nas górale z długoletnim doświadczeniem, zwiększyli przekroje krokwi i płatew, tłumacząc to potrzebą większej stabilności.

Zewnętrzne krokwie nie muszą mieć wiązania na jętkach, biorąc pod uwagę całą konstrukcję dachu, mają one charakter raczej ozdobny. Są odkryte i ulegną szybkiemu "starzeniu".

Pozdrawiam

Lechosia: patrzylem przed chwila na Twoj dach, masz platwie i dlatego nie musza byc na koncowych krokwiach jetki bo wlasnie dzieki platwia sa usztywnione.

Tz "majorek" podoba sie mojej zonie i usilnie mnie namawia na dorobienie go. Ale moim zdaniem to kolejne miejce do sr... dla ptakow. Na murlacie mamy teraz gniazdo kopciuszkow, tyle dobrze ze nie brudza tak jak szpaki.

Pogrzebalem i odszukalem dyskusje na temat platwi

Witam i pozdrawiam budowniczych wszelkich wariantów projektu C110

Wyjasniając kwestię płatwi pośrednich w projekcie C110 i C110a

W projekcie C110 zastosowano układ więźby z płatwia pośrednią i słupami - tak więc w tej wersji projektu płatew pośrednia występuje. W wersji C110a zastosowano układ więźby typowo krokwiowo - kleszczowy... bez płatwi pośredniej. I wszystko jest w najlepszym porządku. Prosze zwrócic uwagę, że elementem więźby dachowej w projekcie C110a są także słupki żelbetowe w ściance kolankowej oraz wieniec ścianki kolankowej.

W zestawieniu drewna w projekcie C110a występuja płatwie P1, P2, P3 i P4... z czego dwie z nich to wspomniane w poprzednim poście krótkie odcinki w okolicach lukarny i po przeciwnej stronie dachu reszta to elementy daszków nad wejściem i nad tarasem.

pozdrawiam

TW

Edytowane przez pabelo76

Lechosia ,

Z opisow rzutu domu za rogiem w muratorze http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=427&IdKolekcji=&frm_search=1&id_grupy=0&symbol=c110a&typ_budynku_dom=brak_dom&typ_budynku_garaz=brak_garaz&x=0&y=0&nr=0 wynika ze dom ma 9.4 m a wiec dach moze miec ok.11 m rozpietosci. Twoja Konstrukcja więźby dachowej jest krokwiowo-jętkowa. Poszperalem w necie i znalazlem to: http://www.monier.pl/katalog-ruppceramika/dla-klientow-indywidualnych/krok-po-kroku-do-dachu.html.

Piszesz ze: ''Wszystkie słupy są "schowane" w obrysie ścian działowych (rzut mojej więźby w albumie). '' Twoj dach nie ma slupow w scianach bo to nie ten typ konstrukcji dachowej - masz krokwiowo-jestkowa. Z Twojego opisu wykonania dachu i tego co znalazlem ''Twoi gorale'' znali sie na robocie zwiekszajac rozmiar krowki w ten sposob usztywnili konstrukcje dachu jest to rozwiazanie nieco drozsze ale nie masz slupow na srodku pokoju. Dla mnie bomba zamierzam zrobic dokladnie to samo a koszt tego bedzie ten sam lub zblizony ( placisz wiecej za szersze krokwie ale oszczedzasz na slupach do ich nie ma )