Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Lechosia,

sorry ale pomylka z mojej strony z Twojej zreszta tez przejrzalem zdjecia z Twojego albumu i jednak masz slupy ale poza jednym wszystkie schowane w scianach, spojrzcie tu http://picasaweb.google.com/lechosia/SsOtwarty#5411907775783823874 slup w scianie, albo tu http://picasaweb.google.com/lechosia/SsOtwarty#5409979143904268018, ale ten slup jest przy scianie nie w srodku sciany http://picasaweb.google.com/lechosia/SsOtwarty#5411907289600433570 wiec masz konstrukcje dachu platwiowo - kleszczowa a niejak piszesz krowkiowo jetkowa

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lechosia,

sorry ale pomylka z mojej strony z Twojej zreszta tez przejrzalem zdjecia z Twojego albumu i jednak masz slupy ale poza jednym wszystkie schowane w scianach, spojrzcie tu http://picasaweb.google.com/lechosia/SsOtwarty#5411907775783823874 slup w scianie, albo tu http://picasaweb.google.com/lechosia/SsOtwarty#5409979143904268018, ale ten slup jest przy scianie nie w srodku sciany http://picasaweb.google.com/lechosia/SsOtwarty#5411907289600433570 wiec masz konstrukcje dachu platwiowo - kleszczowa a niejak piszesz krowkiowo jetkowa

witam ponownie,

tak jak wcześniej w poście pisałem, w moim projekcie (C110a) mam konstrukcję dachu krokwiowo-jętkowa. Płatwie oraz kleszcze są dodane extra przez moich górali, ale sedna konstrukcji nie zmieniono.

wszystkie słupy mam schowane w obrysie ścian działowych poddasza, zdjęcia tego dokładnie nie oddają. Jeden wystaje nieco więcej, ale w tej wnęce będzie szafa, więc nie wadzi (sypialnia od frontu).

Pozdrawiam

Edytowane przez Lechosia

Pabelo76,

rozumiem ze masz zrobiona konstrukcje dach tak: z jednej strony platwew podparta na dwoch slupach ( oba schowane w scianach dzialowych po lewej stronie budynku ) z drogiej strony jeden sluch scowany w scianie dzialowej przy kominie

Własnie tak, z tym ze sciana przy kominie jest wymurowana z pustaka "nosnego" (podpiera komin) i na niej jest oparta platew (nie ma tam slupa)

Co do zwiekszania wymiarow wiezby: mozna, choc przy blasze moim zdaniem nie ma sensu, wiezba jest zaprojektowana dosc solidnie (na dachowke) (na tartaku sie dziwili po co takie grube platwie, tam jest cos kolo 15x30 cm a to kawal klocka) Ja mam tylko poszezone krokwie bodajze do 18cm. (Nic nie zaoszczedzisz przy zwiekszeniu wymiaru krokwi i braku slupow, policz ile jest krokwi a ile slupow, poza tym co to za "oszczednosc", oszczedzac to ewentualnie mozna kupujac plytki za 20 zl a nie za 200, jak tu cos "skielbasisz" to naprawa bedzie duzoooo kosztowac)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
witam...- w ciągu 3 miesięcy mamy stan surowy zamknięty,elektryk zaczął już swoją pracę i do 15 sierpnia już będzie światło.Mam prośbę do was jakie tynki proponujecie ,bo opinie są różne...-czy wapienno-cementowe czy KNAUF-POZDRAWIAM

Abigaill,

oj nie będzie tak źle ;-)

Ja z wiatrołapu zrezygnowałam, bo chciałam, żeby była otwarta przestrzeń - nam się podoba choć nie ukrywam, że więcej się brudzi.

Co do pomieszczenia gospodarczego (rozumiem, że mówisz o przejściu do garaż) - ja tam tradycyjnej szafy nie mam i raczej mieć nie będą - bo po pierwsze okno przeszkadza - po drugie mam tam szafkę rozdzielczą elektryczną.

Aktualnie po pół roku po zamieszkaniu wreszcie je posprzątaliśmy i osobiście je pomalowałam i planuję tam jakąś zabudowę u lokalnego stolarza.

ale u kogoś na zdjęciu widziałam, że i szafę tam się włożyć da ;-)

Pozdrawiam!

Witam :)

też mam podobne odczucia z tym wiatrołapem... klaustrofobia. Póki co mamy nie oddzielony i kusi mnie, żeby tak zostawić, ale Maciej upiera się, żeby zamknąć. I to nie z powodu brudzenia, tylko, żeby zimno nie leciało do domu. Chcemy taką ściankę z drzwiami zamówić w firmie, która nam okna robiła.... ale to jeszcze nie na 100% pomysł.

MartaPR a jak to jest z tym zimnem ?? Wy już chyba jedną zimę w domku macie za sobą i to taką solidną ??

Abigail a czemu z tych drzwi do śluzy zrezygnowaliście ? Ja myślałam, że one muszą tam być ze względu na przepisy ..?

Ze świeżych postępów to wczoraj zaczęliśmy ocieplać, kładziemy styropian 15cm. W środku walczą hydraulicy z ogrzewaniem - dajemy podłogówkę po całości oprócz garażu. Jakoś tak jesteśmy przyzwyczajeni, bo w mieszkaniu mamy i sobie chwalimy to podłogowe, więc zostaliśmy przy tym. No i po długich perturbacjach udało nam się zniwelować działkę i wyszło całkiem fajnie, pomimo moich obaw, bo ciężkie przejścia mieliśmy z panem od spychacza. W każdym razie trawniczek będzie całkiem spory kiedyś :)

Pozdrawiam wszystkich budujących i już nie budujących 'Rogaczy' :)

Witam wszystkich po długim czasie. Jeżeli chodzi o wiatrołap to mamy tam tylko podłogówkę i podpowiem, że zimą było tam znacznie zimniej niż w innych pomieszczeniach, także z naszej perspektywy drzwi zimą dają bardzo dużo. Być może gdy pomieszczenie jest otwarte wówczas nagrzewa się razem z innymi i różniece nie są tak odczuwalne jak w przypadku jego zamknięcia oddzielenia. W wiatrołapie da się żyć, swobodnie mieści tam się kilka osób, podobnie jak z łazienką na dole, zrezygnowaliśmy z tej dziwnej ścianki i wyszła całkiem spora łazieneczka.

Pozdrawiam

Edytowane przez mruva

• 2 weeks później...

Witam Wszystkich Rogaczy,

Podobnie jak Wy mam zamiar wybudowac ''Dom za rogiem''', jaka jest kolejnosc dzialan by otrzymac pozwolenie na budowe?

1. podlaczenie skrzynki pradowej na dzialce,- podpisanie umowy z energetyka,

2. kupno projektu,

3. znalezienie architekta ktory zrobi projekt zagospodarowania dzialki + zmiany w projekcie,

4. zgoda na zrobienie wjazdu od gminy,

5 zlozenie projektow i opinii zezwolen i wniosku w miejscowym wydziale budownictwa

czy o czyms zapomnialem?

- geodeta?

- inna kolejnosc dzialan?

- prad jest niezbedny na dzialce czy moge przedstawic pismo z energetyki o mozliwosci podlaczenia?

Witam Wszystkich Rogaczy,

Podobnie jak Wy mam zamiar wybudowac ''Dom za rogiem''', jaka jest kolejnosc dzialan by otrzymac pozwolenie na budowe?

1. podlaczenie skrzynki pradowej na dzialce,- podpisanie umowy z energetyka,

2. kupno projektu,

3. znalezienie architekta ktory zrobi projekt zagospodarowania dzialki + zmiany w projekcie,

4. zgoda na zrobienie wjazdu od gminy,

5 zlozenie projektow i opinii zezwolen i wniosku w miejscowym wydziale budownictwa

czy o czyms zapomnialem?

- geodeta?

- inna kolejność działań?

- prąd jest niezbędny na dzialce czy moge przedstawic pismo z energetyki o mozliwosci podlaczenia?

Witaj,

Nie musisz mieć prądu na działce, aby dostać pozwolenie. Wystarczy oświadczenie, że operator Ci go podłączy. Sprawdź plan zagospodarowania terenu (wydz. geodezji i kartografii lub podobny).. Jeśli brak planów, to trzeba sprawdzić studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego i starać się o decyzję o warunkach zabudowy.

Sprawdź przed zakupem, czy projekt będzie pasował na Twoją działkę (i czy jest zgodny z planem), w razie potrzeby pomoże Ci w tym architekt, którego i tak musisz znaleźć. Tu potrzebna jest mapka od geodety do celów projektowych. Architekt dostosuje projekt i wrysuje go w mapę. Oświadczenia (prąd, woda, kanaliza, gaz - niekoniecznie) i projekt składasz w starostwie razem z podaniem o pozwolenie na budowę. Jeśli wszystko jest ok to dostajesz zgodę. Warto wcześniej poszukać ekipy...

Dom za Rogiem to dobry wybór!

• 2 weeks później...

Mam 3 pytania:

- czy ma ktoś schody z tarasu z obu stron?

- macie w małym pokoju na górze komin wentylacyjny? nasz majster mówi,ze nie jest potrzebny

-gdzie macie podłązony wyciąg w kuchni?

jesteś też ciekawa czy ktoś robił nad poddaszem stryszek,majster mówił,że dach jest stromy,na górze sporo miejsca i warto go tam zrobić

u nas praca wre,we wrześniu wchodzi ekipa od dachu i pozostaną tylko ścianki działowe na górze i taras (mamy różnicę poziomów i niestety nie będzie prosto z trawą:(

Mam 3 pytania:

- macie w małym pokoju na górze komin wentylacyjny? nasz majster mówi,ze nie jest potrzebny

jesteś też ciekawa czy ktoś robił nad poddaszem stryszek,majster mówił,że dach jest stromy,na górze sporo miejsca i warto go tam zrobić

u nas praca wre,we wrześniu wchodzi ekipa od dachu i pozostaną tylko ścianki działowe na górze i taras (mamy różnicę poziomów i niestety nie będzie prosto z trawą:(

ad 1. Schody z tarasu mamy z jednej strony, ale najprawdopodobniej w przyszłości powstaną też z drugiej. Przynajmniej teraz często się w tych miejscach chodzi, więc chyba warto byłoby zrobić.

ad 2. pokoje mają wentylację - razem z kominami wymurowane były u nas kominki wentylacyjne (z pustaków wentylacyjnych od tego samego producenta co komin). Z przodu też jest jeden mały kominek wentylacyjny z dwoma kanałami: jeden do okapu, drugi do wentylacji w kuchni/jadalni. W tej chwili nie bawiłbym się już w wentylację grawitacyjną, tylko zrobiłbym mechaniczną z rekuperatorem.

ad 3. Stryszek oczywiście wykonany - jest tam sporo miejsca (w szczycie prawie 2m). Podłoga z osb 25mm, skosy ocieplone.

Może jakieś zdjęcia z Twojej budowy Abigaill?

Mam 3 pytania:

witam,

Abigail, wszystko zależy od Ciebie i od tego do jakich celów planujesz poszczególne "moduły"swojego domu.

Ad.1. Z doświadczenia z poprzedniego domu mogę zasugerować, aby tarasy były wyżej od gruntu (trawy), nie tylko z powodu deszczu i podmakania, ale przede wszystkim z racji jesiennej szarugi, która jak zawieje to masz wszystko na tarasie, liście, trawa, nawet ziemia, jeszcze jak popada na to deszcz to się robi piękne ...... Jak go wyżej postawisz, z zejściami po obu stronach, to ten problem masz bardzo ograniczony.

Ad.2. W małym pokoju na górze (tym z dwoma oknami połaciowymi) nie musisz mieć wentylacji (grawitacyjnej lub ew. mechanicznej). W większości dostępnych na rynku okien masz wbudowane komory wentylacyjne (nawiewy), dwa okna mają nadmiar w regulacji na ten pokoik. Jeśli przesadzisz z wentylacją,nawet przy dobrze ocieplonym strychu i skosach będzie ryzyko odczucia zimna. Ostatecznie jednak wybór należy do Ciebie .

Ad.3. W naszym rogaczu mamy 2 wyciągi z kuchni (grawitacyjny i mechaniczny od okapu). Przewody poprowadzone w stropie ponad połać dachu, wykonane z rur PCV fi 120mm.

Co do strychu, to po ociepleniu podłogi i skosów, oraz zabudowie podłogi płytą OSB 22mm, a skosów 9mm wszystkie płyty zostały ze sobą połączone poprzez metalowe kotwy, oraz śrubami do płatew, co bardzo usztywniło konstrukcję dachu. Dodatkowo każde łączenie płyt zostało przeze mnie uszczelnione kauczukiem, także podłoga w tej chwili jest szczelną taflą, którą łatwo utrzymać w czystości. Zrobiło się tam piękne miejsce na graty i nie tylko.Wyszło sporo dodatkowych i jak najbardziej użytkowych m2. Już teraz jest to ulubione miejsce zabawy dla dzieciaków.

Pozdrawiam

Edytowane przez Lechosia