Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich Rogaczy :) Jesteśmy tu "nowi" choć forum odwiedzamy dość regularnie ( już od listopada! ) pilnie śledząc wszystkie poruszane problemy. Jesteśmy na etapie oczekiwania pozwolenia na budowę -trwa to już jakieś 2,5miesiąca i niestety już tracimy nerwy bo ciągle coś :( a to dopiero początek.... Pozdrawiamy wszystkich :D no i życzcie nam wytrwałości hihi PS. wielkie dzięki za wasze zdjęcia na forum :)

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich Rogaczy :) Jesteśmy tu "nowi" choć forum odwiedzamy dość regularnie ( już od listopada! ) pilnie śledząc wszystkie poruszane problemy. Jesteśmy na etapie oczekiwania pozwolenia na budowę -trwa to już jakieś 2,5miesiąca i niestety już tracimy nerwy bo ciągle coś :( a to dopiero początek.... Pozdrawiamy wszystkich :D no i życzcie nam wytrwałości hihi PS. wielkie dzięki za wasze zdjęcia na forum :)

Ewe_Mat radzę uzbroić się w cierpliwość, na tym etapie budowy wszelkie "uniesienia" są niewskazane.

Radzę zatrzymać siły na wykończeniówkę. Na swoim przykładzie teraz już wiem, dlaczego tak się nazywa, mniej ma TO wspólnego z domem niż z inwestorami.

Z tego co mogę również zasugerować to CZYTAJCIE to forum ile tylko można, OGLĄDAJCIE zamieszczone przez innych budowniczych albumy, wszystko po to, aby wyrobić sobie własny pogląd na ten projekt, skorzystać z setek dobrych rad w celu uniknięcia wielu potencjalnych wpadek.

Pozdrawiam

Witam wszystkich,

Dawno nie zaglądałam na forum, widzę, że ciągle przybywa nowych posiadaczy domku za rogiem ;-)

Madaw - odpowiedź na zaległe pytanie : w zimie w korytarzu było ok (nie tropiki, ale w futrze też nie trzeba było chodzić ;-)) - mieliśmy tam tylko podłogówkę - żeby podnieść komfort zamierzamy tam zawiesić grzejnik (pod który mamy przygotowane miejsce) - napiszę po następnej zimie jak będzie tym razem ;-)

Teraz siedzę i mozolnie wypełniam arkusze do zwrotu podatku VAT - zmobilizowały mnie 2 rzeczy :

- pomysł rządowy, żeby tych różnic już prywatny inwestor nie mógł odbierać a by były one przekazywane na budownictwo mieszkaniowe....

- chęć zakupu telewizora z odzyskanych pieniędzy ;-)

Z innych niespodzianek jakie nas spotkały - to podatek od nieruchomości-

Po załatwieniu wszystkich papierów i odbiorze budynku okazało się, ze geodeta tak sporządził mapy, ze zamiast za wydzielony obszar po domem - będziemy płacić podatek za całą działkę (V klasa rolna ....) i nie wiadomo, czy się uda to odkręcić.

Myśmy tych papierów składanych przez geodetę na oczy nie widzieli - ale przestrzegam wszystkich w podobnej sytuacji aby o to zadbali.

Kolejną niespodzianka związana jest z kredytem - a dokładnie z pobieranych przez bank wyższym oprocentowaniem jako dodatkowym zabezpieczenie do czasu dostarczenie odpisu z hipoteki:

W naszym przypadku trwało to od sierpnie 2008 - niestety człowiek tak jest zabiegany, ze nawet tak istotna sprawa potrafi umknąć.

Odpis był oddany w okienku - bez potwierdzenie i najwyraźniej się "zagubił".

Wszystko skończyło się na szczęście dobrze - po napisaniu pisma bank zwrócił nam pieniądze (UOKiK zakwestionował te klauzule a wyrok sądu ostatecznie otworzył drogę wszystkim poszkodowanym klientom do odzyskania niesłusznie pobranych pieniędzy)

Pozdrawiam wszystkich i życzę dużo wytrwałości tym którzy dopiero zaczynają -

A z tych co "się wykańczają" (do których się zaliczamy) lub za chwilkę będą - w pełni rozumiem te emocje (ja już na obi, leroy i inne takie patrzeć nie mogę ....)

Marta

Witam ,

Wszystkich ''Rogaczy''

Wlasnie zakupilem projekt - to bedzie moj pierwszy dom wiec wybaczcie ''glupie'' pytania:-)

Czekam na geodete i architekta by zrobili mapki i projekt zabudowy dzialki - musze zlozyc papiery o pozwolenie na budowe.

mam kilka pytan jak Wy rozwiazaliscie nastepujace problemy;

1. szambo - warunki zabudowy ''mowia'' ze do momentu podlaczenia mnie przez gmine do sieci kanalizacyjnej mam miec szambo i umowe z operatorem - jako ze zakupilem projekt (wersja lustrana) gdzie radzicie zrobic zbiornik ? przy plocie obok wjazdu?

2. matrialy scienne - projekt ''Rogacza '' jest na porothermie pw 25 ktory jest czasami drozszy od pustaka ok. 50% - ale jest tez lepszy jakosciowo - jaki material Wy uzyliscie, strop akermana - z porothermu czy tradycyjny?

moze ktos z Was ma przyklad kalkulacji ceny do jakosci?

3. czy takie zmiany jak np. inne materialy a szczegolnie inna technologi wykonania stropu - strop akermana - musza byc zgloszone architektowi - ( zrobi nowe wyliczenia) czy tez tylko do inspektora nadzoru - jak nalezy to zrobic ?

4 w ostatnim muratorze przeczytalem artykul o sposobie budowy domow w Szwajcarii - wykorzystuja oni naturalne swiatlo by zmniejszyc koszty ogrzewania i oswietlenia domow, co ciekawe dopuszcza sie tam zwiekszenie powierzchni okien do 30% wielkosci pomieszczenia na dole i okien dachowych do 15% powierzchni pomieszczen na poddaszu. Moj dom bedzie mial front od polnocnej strony a ogrod od poludnia i zachodu - warunki wiec idealne. Czy Wy zwiekszaliscie rozmiary okien u siebie ?

Witam nowych i stałych bywalców :)

MartaPR[\b] dzięki. My też póki co odłożyliśmy pomysł zamknięcia wiatrołapu ścianką. Zobaczymy, jak wyjdzie w praniu, w końcu zawsze można to zrobić jakby co. U nas powinno być ciepło, bo podłogówka na całym dole i wszystkie obwody zaczynają się i kończą w śluzie, więc siłą rzeczy trochę tych rurek idzie przez wiatrołap. Poza tym kasa potrzebna bardziej na inne niezbędne wydatki ;)

EKOGROSZEK[\b] my musimy zrobić POS i z tego co wiem będzie zbiornik wkopany za domem. Strop mamy tradycyjny i raczej nie z powodu kalkulacji, tylko 'widzimisię' Inwestora ;) bo niby jak jest z płyt to potem mogą się spękania robić wzdłuż ich łączenia. Zmianę technologii stropu i materiału zgłaszaliśmy architektowi.

Powierzchnię okien mamy powiększoną, głównie ze względu, że dom mamy w ogóle trochę powiększony, więc odpowiednio tego światła trochę więcej musi wpadać. Za bardzo z tym powiększaniem okien jednak nie szaleliśmy, bo jakoś nie uważamy, aby to zmniejszyło koszty ogrzewania ..??

My docieramy powoli do etapu wykańczania. I już widzimy, że tu dopiero zaczynają się schody :)

MartaPR[\B] dzięki. My też póki co odłożyliśmy pomysł zamknięcia wiatrołapu ścianką. Zobaczymy, jak wyjdzie w praniu, w końcu zawsze można to zrobić jakby co. U nas powinno być ciepło, bo podłogówka na całym dole i wszystkie obwody zaczynają się i kończą w śluzie, więc siłą rzeczy trochę tych rurek idzie przez wiatrołap. Poza tym kasa potrzebna bardziej na inne niezbędne wydatki ;)

EKOGROSZEK[\B] my musimy zrobić POS i z tego co wiem będzie zbiornik wkopany za domem. Strop mamy tradycyjny i raczej nie z powodu kalkulacji, tylko 'widzimisię' Inwestora ;) bo niby jak jest z płyt to potem mogą się spękania robić wzdłuż ich łączenia. Zmianę technologii stropu i materiału zgłaszaliśmy architektowi.

Powierzchnię okien mamy powiększoną, głównie ze względu, że dom mamy w ogóle trochę powiększony, więc odpowiednio tego światła trochę więcej musi wpadać. Za bardzo z tym powiększaniem okien jednak nie szaleliśmy, bo jakoś nie uważamy, aby to zmniejszyło koszty ogrzewania ..??

My docieramy powoli do etapu wykańczania. I już widzimy, że tu dopiero zaczynają się schody :)

MartaPR dzięki. My też póki co odłożyliśmy pomysł zamknięcia wiatrołapu ścianką. Zobaczymy, jak wyjdzie w praniu, w końcu zawsze można to zrobić jakby co. U nas powinno być ciepło, bo podłogówka na całym dole i wszystkie obwody zaczynają się i kończą w śluzie, więc siłą rzeczy trochę tych rurek idzie przez wiatrołap. Poza tym kasa potrzebna bardziej na inne niezbędne wydatki ;)

EKOGROSZEK my musimy zrobić POS i z tego co wiem będzie zbiornik wkopany za domem. Strop mamy tradycyjny i raczej nie z powodu kalkulacji, tylko 'widzimisię' Inwestora ;) bo niby jak jest z płyt to potem mogą się spękania robić wzdłuż ich łączenia. Zmianę technologii stropu i materiału zgłaszaliśmy architektowi.

Hej Rogacze 

No i w końcu się doczekaliśmy: mamy POZWOLENIE NA BUDOWĘ !!! :D

i już wkrótce powstanie kolejny z Rogaczy!

Kierownik budowy załatwiony, geodeta przyjedzie we wtorek wytyczyć dom no i zaczynamy – mam tylko nadzieję, że zdążymy przed zimą…

Lechosia i MartaPR –dzięki za rady, na tym etapie wszystkie są bardzo cenne -bez wyjątku :)

Pozrdawiam

Ewe_Mat

A my właśnie wróciliśmy z gór:) i

1) zakochałam się w karpiówce,nawet dzwoniliśmy do firmy z zapytaniem ile to to by kosztowało,niestety cena powalająca:( więc będzie dachówka cementowa jak miala być

2) zakochałam się w piaskowcu i nie mogłam patrzeć jak wala się wszędzie taki bezdomny:) a u nas za to trzeba mnóstwo kasy zapłacić

mam też pytanko,czy ktoś wie jak Krupiarz ma rozwiązaną lukarnę,że jest ona ciut niżej niż normalnie?

i czy Wam też tyle betonu zeszło???? dół 11 a góra aż 16

pozdrawiam budujących i wykończających (się):)

• 3 weeks później...
Taka cisza:) Wszyscy budują,żeby przed tą zimą tysiąclecia zdążyć?

Mam pytanie do tych,co maja stryszek.Gdzie umieściliście schodki?

Bez tych wszystkich porad i rogaczego wątku tego domu byśmy chyba nie wybudowali:)

Schodki mamy w korytarzu przed ostatnią jętką (przy sypialniach) otwierane w stronę drzwi do sypialni. Schodki przy rozłożeniu wchodzą do sypialni ze słupem, więc musiały być umieszczone całe w świetle tych drzwi. (u nas trzeba było przesuwać o 10cm drzwi już po montażu schodów).

• 2 months później...

Ale tu pusto.Jestem coraz bardziej zakochana w rogaczu i czekam z utęsknieniem na przeprowadzkę.Póki co utknęliśmy z dachem - miał być we wrześniu i taki poślizg,teraz pogoda nie ta więc czekamy. Okna zamówione,miały byc w grudniu,ale przez dach też trzeba było przesunąć,wycena hydraulika powaliła nas na kolana,czekamy na drugą.

No ale będzie

w końcu

własny

za 30 lat:)

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

jest tu na forum właściciel rogacza z Solca Kuj? Hydraulik nam się pochwalił,ze tam stoi taki dom:)

• 2 weeks później...

http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_295_18_29656.jpg

Dom za rogiem już od 5 lat cieszy się Państwa uznaniem. Z tej okazji nasza pracownia przygotowała nową szatę graficzna projektu.

Mamy nadzieję, że nowe oblicze Domu za rogiem, przysporzy mu nowych zwolenników.

Pozdrawiamy tych co budują, tych co będą budować, a także tych szczęśliwców, którzy już mieszkaja w swoim domu.

Kontrast A&N

Witam Wszystkich zwolenników "Rogacza". Czy jest ktoś może z okolic woj. podkarpackiego? Chętnie - o ile to byłoby możliwe - obejrzał bym go w rzeczywistości. Jestem na pierwszym etapie wstępu do budowy tj. wyboru projektu. Obecnie próbuję oszacować koszty. Czy ktoś ma np. w excel'u coś takiego? Będę wdzięczny na przychylność.

Piotr