Ewe_Mat 06.09.2010 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Witam wszystkich Rogaczy Jesteśmy tu "nowi" choć forum odwiedzamy dość regularnie ( już od listopada! ) pilnie śledząc wszystkie poruszane problemy. Jesteśmy na etapie oczekiwania pozwolenia na budowę -trwa to już jakieś 2,5miesiąca i niestety już tracimy nerwy bo ciągle coś a to dopiero początek.... Pozdrawiamy wszystkich no i życzcie nam wytrwałości hihi PS. wielkie dzięki za wasze zdjęcia na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechosia 08.09.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Witam wszystkich Rogaczy Jesteśmy tu "nowi" choć forum odwiedzamy dość regularnie ( już od listopada! ) pilnie śledząc wszystkie poruszane problemy. Jesteśmy na etapie oczekiwania pozwolenia na budowę -trwa to już jakieś 2,5miesiąca i niestety już tracimy nerwy bo ciągle coś a to dopiero początek.... Pozdrawiamy wszystkich no i życzcie nam wytrwałości hihi PS. wielkie dzięki za wasze zdjęcia na forum Ewe_Mat radzę uzbroić się w cierpliwość, na tym etapie budowy wszelkie "uniesienia" są niewskazane. Radzę zatrzymać siły na wykończeniówkę. Na swoim przykładzie teraz już wiem, dlaczego tak się nazywa, mniej ma TO wspólnego z domem niż z inwestorami. Z tego co mogę również zasugerować to CZYTAJCIE to forum ile tylko można, OGLĄDAJCIE zamieszczone przez innych budowniczych albumy, wszystko po to, aby wyrobić sobie własny pogląd na ten projekt, skorzystać z setek dobrych rad w celu uniknięcia wielu potencjalnych wpadek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaPR 13.09.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 Witam wszystkich, Dawno nie zaglądałam na forum, widzę, że ciągle przybywa nowych posiadaczy domku za rogiem Madaw - odpowiedź na zaległe pytanie : w zimie w korytarzu było ok (nie tropiki, ale w futrze też nie trzeba było chodzić ) - mieliśmy tam tylko podłogówkę - żeby podnieść komfort zamierzamy tam zawiesić grzejnik (pod który mamy przygotowane miejsce) - napiszę po następnej zimie jak będzie tym razem Teraz siedzę i mozolnie wypełniam arkusze do zwrotu podatku VAT - zmobilizowały mnie 2 rzeczy : - pomysł rządowy, żeby tych różnic już prywatny inwestor nie mógł odbierać a by były one przekazywane na budownictwo mieszkaniowe.... - chęć zakupu telewizora z odzyskanych pieniędzy Z innych niespodzianek jakie nas spotkały - to podatek od nieruchomości- Po załatwieniu wszystkich papierów i odbiorze budynku okazało się, ze geodeta tak sporządził mapy, ze zamiast za wydzielony obszar po domem - będziemy płacić podatek za całą działkę (V klasa rolna ....) i nie wiadomo, czy się uda to odkręcić. Myśmy tych papierów składanych przez geodetę na oczy nie widzieli - ale przestrzegam wszystkich w podobnej sytuacji aby o to zadbali. Kolejną niespodzianka związana jest z kredytem - a dokładnie z pobieranych przez bank wyższym oprocentowaniem jako dodatkowym zabezpieczenie do czasu dostarczenie odpisu z hipoteki: W naszym przypadku trwało to od sierpnie 2008 - niestety człowiek tak jest zabiegany, ze nawet tak istotna sprawa potrafi umknąć. Odpis był oddany w okienku - bez potwierdzenie i najwyraźniej się "zagubił". Wszystko skończyło się na szczęście dobrze - po napisaniu pisma bank zwrócił nam pieniądze (UOKiK zakwestionował te klauzule a wyrok sądu ostatecznie otworzył drogę wszystkim poszkodowanym klientom do odzyskania niesłusznie pobranych pieniędzy) Pozdrawiam wszystkich i życzę dużo wytrwałości tym którzy dopiero zaczynają - A z tych co "się wykańczają" (do których się zaliczamy) lub za chwilkę będą - w pełni rozumiem te emocje (ja już na obi, leroy i inne takie patrzeć nie mogę ....) Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EKOGROSZEK 14.09.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Witam ,Wszystkich ''Rogaczy'' Wlasnie zakupilem projekt - to bedzie moj pierwszy dom wiec wybaczcie ''glupie'' pytania:-)Czekam na geodete i architekta by zrobili mapki i projekt zabudowy dzialki - musze zlozyc papiery o pozwolenie na budowe.mam kilka pytan jak Wy rozwiazaliscie nastepujace problemy; 1. szambo - warunki zabudowy ''mowia'' ze do momentu podlaczenia mnie przez gmine do sieci kanalizacyjnej mam miec szambo i umowe z operatorem - jako ze zakupilem projekt (wersja lustrana) gdzie radzicie zrobic zbiornik ? przy plocie obok wjazdu? 2. matrialy scienne - projekt ''Rogacza '' jest na porothermie pw 25 ktory jest czasami drozszy od pustaka ok. 50% - ale jest tez lepszy jakosciowo - jaki material Wy uzyliscie, strop akermana - z porothermu czy tradycyjny? moze ktos z Was ma przyklad kalkulacji ceny do jakosci? 3. czy takie zmiany jak np. inne materialy a szczegolnie inna technologi wykonania stropu - strop akermana - musza byc zgloszone architektowi - ( zrobi nowe wyliczenia) czy tez tylko do inspektora nadzoru - jak nalezy to zrobic ? 4 w ostatnim muratorze przeczytalem artykul o sposobie budowy domow w Szwajcarii - wykorzystuja oni naturalne swiatlo by zmniejszyc koszty ogrzewania i oswietlenia domow, co ciekawe dopuszcza sie tam zwiekszenie powierzchni okien do 30% wielkosci pomieszczenia na dole i okien dachowych do 15% powierzchni pomieszczen na poddaszu. Moj dom bedzie mial front od polnocnej strony a ogrod od poludnia i zachodu - warunki wiec idealne. Czy Wy zwiekszaliscie rozmiary okien u siebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madaw 14.09.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Witam nowych i stałych bywalców MartaPR[\b] dzięki. My też póki co odłożyliśmy pomysł zamknięcia wiatrołapu ścianką. Zobaczymy, jak wyjdzie w praniu, w końcu zawsze można to zrobić jakby co. U nas powinno być ciepło, bo podłogówka na całym dole i wszystkie obwody zaczynają się i kończą w śluzie, więc siłą rzeczy trochę tych rurek idzie przez wiatrołap. Poza tym kasa potrzebna bardziej na inne niezbędne wydatki EKOGROSZEK[\b] my musimy zrobić POS i z tego co wiem będzie zbiornik wkopany za domem. Strop mamy tradycyjny i raczej nie z powodu kalkulacji, tylko 'widzimisię' Inwestora bo niby jak jest z płyt to potem mogą się spękania robić wzdłuż ich łączenia. Zmianę technologii stropu i materiału zgłaszaliśmy architektowi. Powierzchnię okien mamy powiększoną, głównie ze względu, że dom mamy w ogóle trochę powiększony, więc odpowiednio tego światła trochę więcej musi wpadać. Za bardzo z tym powiększaniem okien jednak nie szaleliśmy, bo jakoś nie uważamy, aby to zmniejszyło koszty ogrzewania ..?? My docieramy powoli do etapu wykańczania. I już widzimy, że tu dopiero zaczynają się schody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madaw 14.09.2010 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Witam nowych i stałych bywalców MartaPR[\B] dzięki. My też póki co odłożyliśmy pomysł zamknięcia wiatrołapu ścianką. Zobaczymy, jak wyjdzie w praniu, w końcu zawsze można to zrobić jakby co. U nas powinno być ciepło, bo podłogówka na całym dole i wszystkie obwody zaczynają się i kończą w śluzie, więc siłą rzeczy trochę tych rurek idzie przez wiatrołap. Poza tym kasa potrzebna bardziej na inne niezbędne wydatki EKOGROSZEK[\B] my musimy zrobić POS i z tego co wiem będzie zbiornik wkopany za domem. Strop mamy tradycyjny i raczej nie z powodu kalkulacji, tylko 'widzimisię' Inwestora bo niby jak jest z płyt to potem mogą się spękania robić wzdłuż ich łączenia. Zmianę technologii stropu i materiału zgłaszaliśmy architektowi. Powierzchnię okien mamy powiększoną, głównie ze względu, że dom mamy w ogóle trochę powiększony, więc odpowiednio tego światła trochę więcej musi wpadać. Za bardzo z tym powiększaniem okien jednak nie szaleliśmy, bo jakoś nie uważamy, aby to zmniejszyło koszty ogrzewania ..?? My docieramy powoli do etapu wykańczania. I już widzimy, że tu dopiero zaczynają się schody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madaw 14.09.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Witam nowych i stałych bywalców MartaPR dzięki. My też póki co odłożyliśmy pomysł zamknięcia wiatrołapu ścianką. Zobaczymy, jak wyjdzie w praniu, w końcu zawsze można to zrobić jakby co. U nas powinno być ciepło, bo podłogówka na całym dole i wszystkie obwody zaczynają się i kończą w śluzie, więc siłą rzeczy trochę tych rurek idzie przez wiatrołap. Poza tym kasa potrzebna bardziej na inne niezbędne wydatki EKOGROSZEK my musimy zrobić POS i z tego co wiem będzie zbiornik wkopany za domem. Strop mamy tradycyjny i raczej nie z powodu kalkulacji, tylko 'widzimisię' Inwestora bo niby jak jest z płyt to potem mogą się spękania robić wzdłuż ich łączenia. Zmianę technologii stropu i materiału zgłaszaliśmy architektowi. Powierzchnię okien mamy powiększoną, głównie ze względu, że dom mamy w ogóle trochę powiększony, więc odpowiednio tego światła trochę więcej musi wpadać. Za bardzo z tym powiększaniem okien jednak nie szaleliśmy, bo jakoś nie uważamy, aby to zmniejszyło koszty ogrzewania ..?? My docieramy powoli do etapu wykańczania. I już widzimy, że tu dopiero zaczynają się schody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EKOGROSZEK 15.09.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Madaw, obejrzalem Twojego rogacza;-) mozesz zdradzic jaki material uzyles na sciany zewnetrzne - beton komorkowy? to nie solbet bo nie widzialem nadprozy nad oknami tylko zwykle szalunki mozesz zdradzic ile kosztowaly materialy na sciany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewe_Mat 17.09.2010 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 Hej Rogacze No i w końcu się doczekaliśmy: mamy POZWOLENIE NA BUDOWĘ !!! i już wkrótce powstanie kolejny z Rogaczy! Kierownik budowy załatwiony, geodeta przyjedzie we wtorek wytyczyć dom no i zaczynamy – mam tylko nadzieję, że zdążymy przed zimą… Lechosia i MartaPR –dzięki za rady, na tym etapie wszystkie są bardzo cenne -bez wyjątku Pozrdawiam Ewe_Mat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EKOGROSZEK 18.09.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Witam Rogaczy, czy ktos z Was wybudowal dom wraz z piwnica?osobiscie widzialem Rogacza z piwnica tylo pod garazem dwustanowiskowym - niezly pomysl piec na dole, opal na dole, graciarnia na dole, w garazu miejsce na motor:-) kpodrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abigaill 19.09.2010 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 A my właśnie wróciliśmy z gór:) i 1) zakochałam się w karpiówce,nawet dzwoniliśmy do firmy z zapytaniem ile to to by kosztowało,niestety cena powalająca:( więc będzie dachówka cementowa jak miala być 2) zakochałam się w piaskowcu i nie mogłam patrzeć jak wala się wszędzie taki bezdomny:) a u nas za to trzeba mnóstwo kasy zapłacić mam też pytanko,czy ktoś wie jak Krupiarz ma rozwiązaną lukarnę,że jest ona ciut niżej niż normalnie? i czy Wam też tyle betonu zeszło???? dół 11 a góra aż 16 pozdrawiam budujących i wykończających (się) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek i Sylwia 20.09.2010 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 EKOGROSZEK my budowaliśmy z piwnicą.Piwnica pod całym budynkiem oprócz garażu.Już mieszkamy i uważamy, że piwnica była strzałem w dziesiątkę.Polecamy jak najbardziej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olga321 06.10.2010 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Witam. planujemy budowę "domu za rogiem " i w związku z tym szukamy osób które wybudowały rogacza na dolnym śląsku a właściwie to w okolicach wrocławia. Będę wdzięczna za odzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abigaill 10.10.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Taka cisza:) Wszyscy budują,żeby przed tą zimą tysiąclecia zdążyć? Mam pytanie do tych,co maja stryszek.Gdzie umieściliście schodki? Bez tych wszystkich porad i rogaczego wątku tego domu byśmy chyba nie wybudowali:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mort 11.10.2010 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Taka cisza:) Wszyscy budują,żeby przed tą zimą tysiąclecia zdążyć? Mam pytanie do tych,co maja stryszek.Gdzie umieściliście schodki? Bez tych wszystkich porad i rogaczego wątku tego domu byśmy chyba nie wybudowali:) Schodki mamy w korytarzu przed ostatnią jętką (przy sypialniach) otwierane w stronę drzwi do sypialni. Schodki przy rozłożeniu wchodzą do sypialni ze słupem, więc musiały być umieszczone całe w świetle tych drzwi. (u nas trzeba było przesuwać o 10cm drzwi już po montażu schodów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusze 15.10.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 witam, dawno tu nie zaglądałem a teraz przeglądając widzę nowych "rogaczy" z okolic Zielonej Góry. SLiwkazg jeśli nadal chcecie obejrzeć domek, to zapraszam do Świdnicy pod Zieloną Górą. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxwell67 04.01.2011 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Witam, chciałem zapytać czy ktoś z okolic Radomia buduje lub wybudowal dom wg projektu wymienionego w tytule tematu.(Projekt domu - Dom za rogiem - Murator C110). ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abigaill 06.01.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Ale tu pusto.Jestem coraz bardziej zakochana w rogaczu i czekam z utęsknieniem na przeprowadzkę.Póki co utknęliśmy z dachem - miał być we wrześniu i taki poślizg,teraz pogoda nie ta więc czekamy. Okna zamówione,miały byc w grudniu,ale przez dach też trzeba było przesunąć,wycena hydraulika powaliła nas na kolana,czekamy na drugą.No ale będziew końcuwłasny za 30 lat:)Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! jest tu na forum właściciel rogacza z Solca Kuj? Hydraulik nam się pochwalił,ze tam stoi taki dom:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PA kontrast 14.01.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_295_18_29656.jpg Dom za rogiem już od 5 lat cieszy się Państwa uznaniem. Z tej okazji nasza pracownia przygotowała nową szatę graficzna projektu.Mamy nadzieję, że nowe oblicze Domu za rogiem, przysporzy mu nowych zwolenników.Pozdrawiamy tych co budują, tych co będą budować, a także tych szczęśliwców, którzy już mieszkaja w swoim domu.Kontrast A&N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stepcio77 16.01.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Witam Wszystkich zwolenników "Rogacza". Czy jest ktoś może z okolic woj. podkarpackiego? Chętnie - o ile to byłoby możliwe - obejrzał bym go w rzeczywistości. Jestem na pierwszym etapie wstępu do budowy tj. wyboru projektu. Obecnie próbuję oszacować koszty. Czy ktoś ma np. w excel'u coś takiego? Będę wdzięczny na przychylność.Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts