Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, szczególnie nowych budowniczych 'rogacza' :)

U nas zimą trochę we wnętrzach podciągnęliśmy i jesteśmy na etapie takim jakby 'deweloperskim'. Niby dużo do końca nie zostało, ale zabawy pewnie będzie sporo, jak to z wykończeniówką. No i wygląda, że mały poślizg nam się szykuje, bo jakoś nie możemy znaleźć kupca na mieszkanie... a finanse budowlane się kurczą.

Pjano a co pozmienialiście w projekcie ??

pozdrawiam

Generalnie "kosmetyczne" zmiany:

- zmniejszenie garażu do 4,80 m szerokości

- większe okna i drzwi tarasowe

- budynek powiększony na szerokości o około 1,2 m (w ten sposób powstanie większy salon i jadalnia)

- likwidacja balkonu

- likwidacja wiatrołapu

- szersze wejście do salonu

- przesunięcie wejścia do kuchni o kilka cm tak aby weszła pełna zabudowa

- nadproża przeprojektowane pod rolety zewnętrzne integro.

To tak z głowy te najważniejsze zmiany.

Pozdrawiam gorąco

No nie takie znowu kosmetyczne. Powiększenie budynku to już zmiana konstrukcyjna ;)

My też powiększyliśmy o 1m i uważam, że to bardzo na plus domkowi wyszło. Wiatrołapu też nie zrobiliśmy. I okna ciut większe, najbardziej tarasowe. To w sumie trochę podobnie podeszliśmy do tematu...

to życzę miłego budowania i czekam na relacje

pozdrawiam

Przy okazji też zmieniliśmy strop z Akermana na Terivę.

A jak szerokie macie drzwi tarasowe? U nas będą dwu metrowe i zastanawiam się jak je podzielić - na 2 czy trzy części.

U nas jest 180cm, podzielone na dwie części. nie dzieliłbym drzwi na 3: w trójce jedna z części jest i tak nieruchoma, więc wejście jest mniejsze i co za tym idzie - mniej praktyczne. Cena zapewne wyższa. Do tego dochodzi niepotrzebny dodatkowy słabszy punkt termiczny. Chyba jedyny plus, to mniejsza szyba do wstawienia w przypadku jej stłuczenia...

Pjano, jeśli jeszcze nie zaczęliście to proponuję zastanowić się nad kilkoma aspektami, a mianowicie:

- zmniejszenie garażu do 4,80 m szerokości - czy to przez ograniczenia działki budowlanej? Jeśli nie, to 2 auta średniej wielkości auta nie wejdą obok siebie.

- większe okna i drzwi tarasowe - wg zasad światło okien powinno stanowić min.10% powierzchni podłogi danego pokoju.Od strony północnej warto zrobić ok.15%.

- budynek powiększony na szerokości o około 1,2 m (w ten sposób powstanie większy salon i jadalnia) - i oba pokoje na poddaszu. Salon przy poszerzeniu domu o 1.2m ma już przyzwoite 30m2.

- likwidacja balkonu - finansowo wyjdzie taniej, ale dom wg mnie traci na swoim unikalnym uroku,

- likwidacja wiatrołapu - tu proponuję najpierw porozmawiać z ludźmi którzy już mieszkają. Wiatrołap stanowi doskonałą zaporę dla zimnego powietrza, które w naszych warunkach idzie do chałupy przez pół roku. Będzie szło przez drzwi główne i śluzę a tam z garażu, który jest zawsze dużo chłodniejszy. Sugeruję powiększyć dom w osi C-D, tak jak to zrobił jako pierwszy Krupiarz. Ja zrobiłem tak samo. Poszerzyliśmy w tych osiach dom o 60cm względem oryginału. Wyszedł ładny wiatrołap, który pomieści szeroką zabudowę, powiększył się dolny hol oraz gabinet. Nasz dom mamy poszerzony względem oryginału C110a o ok.180cm.

- szersze wejście do salonu - dobry pomysł, Do domu natomiast weszły nam drzwi 100cm, wraz z ościeżnicą mają 113cm.

- nadproża przeprojektowane pod rolety zewnętrzne integro. Wg policyjnych oraz ubezpieczeniowych statystyk (tu mam akurat doświadczenie) spuszczone rolety są wyraźnym sygnałem dla złodzieja, że można działać, nie zależnie od tego czy są właściciele wewnątrz czy ich nie ma. Rolety nie spełniają ani funkcji antywłamaniowej ani cieplnej. Poza aspektem wizualnym są zwykłym mostkiem termicznym od strony napędu. Widziałem to w realu podczas badania kamerą termowizyjną. W swoim rogaczu byliśmy przygotowani na to samo, wraz z wcześniejszym dociepleniem nadproży, ale poznane w trakcie argumenty wzięły górę i wybraliśmy cieplejsze, bezpieczniejsze i wyższe okna. Wybór należy do Was.

- zastanówcie się nad przesunięciem komina od kominka w stronę wejścia do salonu. Dobrze jest zwiększyć odstęp kominka od telewizora, który zwykle wędruje do rogu,

- proponuję również zastanowić się nad puszczeniem wszystkich pionów kanalizacyjnych wewnątrz ścian. Ułatwi to później aranżację wnętrz, bez konieczności ich zabudowy płytami g-k.

- kolejna sprawa dotyczy ścianki kolankowej na poddaszu. Jeśli jesteście wysokimi osobami (>185cm) proponuję zastanowić się nad podniesieniem jej do co najmniej 120cm. Ja mam prawie 2m i uważam tą decyzje za strzał w 10. Pod skosami można wiele zaaranżować. Koszt podniesienia ścianki jest minimalny a różnica wnętrz ogromna. Mam porównanie z rogaczem bez tego zabiegu.

Jakby udało mi się wrócić czas to poszerzyłbym dom w osiach 4-5, tym samym zwiększając dolną łazienkę, klatkę schodową do 110cm/schodek i górny hol. Jak będę budował drugiego rogacza to wezmę to pod uwagę. Zmieni się tylko kąt dachu, z 40st do ok 37st. to wszystko.

Życzymy trafnych decyzji.

Pozdrawiamy

Mieszkamy w Rogaczu od trzech miesięcy. Nie zmienialiśmy w nim zbyt wiele:

* Ściana jednowarstwowa P44 została zmieniona na 24+15 styro, z tym, że mur został w tych samych osiach, przez co wszystkie pomieszczenia zyskały na wielkości.

* Ścianka kolankowa została podniesiona nad garażem o 25cm, w domu do 130cm i w ten sposób skosy nie przeszkadzają w poruszaniu się po pokojach.

* poszerzony został garaż o 50cm (+20cm zysku na ścianach zewnętrznych) Tutaj miejsca zawsze brakuje i spokojnie mogłoby być jeszcze więcej. Najważniejsze, żeby dom nie stracił swojej bryły.

* dodatkowe powiększanie domu moim zdaniem jest zbędne - jest w nim i tak bardzo dużo miejsca,

* zlikwidowaliśmy balkon przy jednoczesnym powiększeniu okien do wielkości tych z salonu i jadalni. Myślę, że dom nie stracił na swoim uroku. Oszczędności wolę zainwestować w taras.

* tak jak pisała Lechosia, zamiast rolet zainwestowaliśmy w cieplejsze okna z przeciwwłamaniowymi szybami, ciepłe okna to świetna sprawa!

* w wiatrołapie jest dość chłodno i zanim wstawiliśmy drzwi czuć było nieprzyjemne zimno, poza tym w tej chwili wyraźnie jest zaznaczona granica wchodzenia w butach. Kolejny plus to zamknięcie części mieszkalnej na ciekawskich listonoszy/spisywaczy liczników/akwizytorów i innych..

* kanały wentylacyjne w ścianach to bardzo dobry pomysł, u nas jest tylko jeden obudowany w śluzie do garażu.

* zmieniliśmy układ łazienki na dole: na wprost pod schodami jest duża kabina prysznicowa, pod 'balkonem' jest wc i umywalka. Przez to łazienka jest bardziej ustawna.

* z łazienki na górze wydzieliliśmy małą łazienkę (szerokości 110cm) z wejściem z sypialni. Duża łazienka pozostała i tak bardzo duża (wanna przeniesiona jest w róg domu, wc jest pod kafrem, więc skos dachu w niczym nie przeszkadza.

* komin z kotłowni jest przesunięty w stronę środka domu, ale tutaj uwaga na kolizje z konstrukcją dachu

* w kotłowni nie ma grzejnika, przy piecu na ekogroszek i tak jest tam przynajmniej 27st, w garażu jest grzejnik, ale jest niemal cały czas zakręcony. Przy dużych mrozach, po tym jak przez dłuższy czas była otwarta brama grzejnik się przydał (część instalacji wodnej jest w garażu),

* śluza jest skrytką na przetwory, więc ogrzewania w tym pomieszczeniu również nie ma,

* niewykorzystaną część pod schodami w tej chwili przeznaczyłbym na szafę wnękową w śluzie (ale już za późno, tego nie udało się nam przewidzieć)

* w tej chwili zainwestowalibyśmy w rekuperator, koszt kominów i całej wentylacji grawitacyjnej jest większy, niż mogłoby się wydawać. Różnica w porównaniu do reku jest nieduża, a korzyści znaczne.

Tak czy inaczej, z naszego domu jesteśmy BARDZO zadowoleni i nie zmienilibyśmy projektu na żaden inny!

Edytowane przez mort

Lechosia i mort. Dziękuję bardzo za wszystkie cenne uwagi. O części naszych zmian zdecydowaliśmy po obejrzeniu wielu domów znajomych, wykonanych na podstawie różnych projektów. I tak np.

- garaż zmniejszamy , gdyż w naszej ocenie nie ma potrzeby aby garażować dwa auta. Będzie to taki 75% garażu z projektu c110a, tak aby było tam miejsce na worki z ekogroszkiem.

- balkon likwidujemy tylko z praktycznego punktu widzenia, który w domku jednorodzinnym w naszej ocenie nie służy niczemu innemu, jak tylko wietrzeniu pościeli

- wiatrołap jeszcze do rozpatrzenia,

- ścianki kolankowe budynku i garażu będą podniesione o jeden pustak (nie pisałem o tym w moim pierwszym poście),

- okna i drzwi tarasowe także powiększone.

Myślę, że jak już się wybudujemy to też będziemy zadowoleni. Pozdrowienia.

Edytowane przez pjano

Witam Wszystkich zwolenników "Rogacza". Czy jest ktoś może z okolic woj. podkarpackiego? Chętnie - o ile to byłoby możliwe - obejrzał bym go w rzeczywistości. Jestem na pierwszym etapie wstępu do budowy tj. wyboru projektu. Obecnie próbuję oszacować koszty. Czy ktoś ma np. w excel'u coś takiego? Będę wdzięczny na przychylność.

Piotr

Witaj,

Znalazłeś już kogoś, kto mógłby "udostępnić: domek do obejrzenia ?? :) Razem z żoną jesteśmy prawie zdecydowani na ten projekt, ale nie w ciemno... :)

A może sam już rozpocząłeś budowę ??

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam !!

Piotr

jak miło,że ktoś tu jeszcze zagląda:)

my ciągle w trakcie budowy,mam nadzieję,że przed jesienią się przeprowadzimy

gdy teraz jedziemy na działkę,już nie chce się wracać

my podnieśliśmy ściankę nad garażem o 2 pustaki,po ściankach dom wyszedł ok 159m2 aż!

ekipa budująca mówiła,ze różne domu budowali i nawet w tych 200m2 nie było tak fajnie rozplanowanego wnętrza

co do nowego projektu - to my się zakochaliśmy w wiejskim rogaczu i ten do nas nie trafia zupełnie

• 1 month później...

Witam wszystkich nowych ROGACZY,fajnie ze buduje sie nasze domki,

jesli ktos zaczyna budowe warto by zobaczyc sobie ten domek w realu,my widzielismy za pozwoleniem kolezanki MRUVY i szczerze mowiac zaluje ze nie zrobilismy tego wczesniej bo my juz mielismy postawiony.a bardzo podobalo nam sie rozwiazanie z powiekszonym garazem co automatycznie daje wiekszy pokoj na gorze.

To oczywiście zalezy co komu potrzeba ale mnie osobiscie takie rozwiazanie przy dwojce brzdacow rpzwiazało by cala sytuacje.

Ja czekam na podpisanie umpwy z bankiem juz wszystko ustalone ,ta ciezka papierologie Dokumenty projekty, kosztorysy mamy juz za soba .teraz tylko brac sie do roboty(dach zrobiony okna tez wiec teraz ta przyjemniejsz czesc hi hi hi

pozdrawiam wszystkich i powodzenia i wtytrwałości.

http://picasaweb.google.com/vivaec

• 2 weeks później...

Witam

Ostatnimi czasy sporo nowych budowniczych rogacza przybyło. Niektórzy o budowie prawie zapomnieli, inni zaczynają.

Taka naturalna kolej rzeczy. Powodzenia dla wszystkich którzy są przed i w trakcie budowy.

Miło, że pomimo upływu czasu są jeszcze chętni by tą chałupkę budować.

Coraz rzadziej tu zaglądam. Czasami się zastanawiam czy nie odpisać, bo aż "korci", ale z drugiej strony sobie przypominam, że chyba nie ma tematu dot. rogacza na który w przeszłości bym się nie wypowiedział ;-). Fakt, że jest to porozrzucane po różnych stronach wątku.

Miło się czyta rzeczowe opinie dot. zmian autorów weteranów (Lechosia, Mort - pozdrawiam). Część subiektywnych, zależnych od upodobań, ale zazwyczaj większość dot. projektu i zmian powtarzana jest przez tych co już mieszkają - tym co są jeszcze przed polecić nalezy uważne przestudiowanie wszystkich uwag.

"Dwa słowa" dot. nowego oblicza projektu. Może za bardzo zżyłem się z wiejskim obliczem rogacza i moja opinia będzie subiektywna, ale wydaje mi się, że ten nowoczesny face lifting nie za bardzo mu pasuje (choć do samego kształtu nic nie mam ;-)

Moim "problemem" aktualnie jest wybór kina domowego i jego instalacja.

Dla tych którzy są jeszcze przed - proponuję dokładnie przemyśleć jaki i gdzie stanie sprzęt RTV i zakupić odpowiednie do tego celu kable i je w przemyślany sposób porozmieszczać, coby w przyszłości cieszyć się dobrym nagłośnieniem.

Uwaga dotyczy zresztą kabli pod wszystkie instalacje ...

Pozdrawiam wiosennie

Witam zastanawiamy się nad kupnem projektu jesteśmy pewni na 90%.Jednak czy wybudował ktoś wersję z lustrzanym odbiciem C110 bo nam bardzo odpowiada ta wersja.Czy jest ktoś z Warmińsko-mazurskiego lub okolic i czy była by mozliwość zobaczenie domku.Bo czytałam tu na forum że po zobaczeniu i doradzeniu innych budujących już mozna wiele oszczędzić .

Witam krupiarz mam prośbę czy mógł byś przesłać na prywatnego emeila([email protected]) rzuty i zmiany które wprowadziłeś we własnym projekcie.Widzę że masz wersję z lustrzanym odbiciem taką właśnie chcemy.Z góry dziękuję.